Playstation 5 vs Xbox Series X – Vilken är bäst?

Senast uppdaterad : maj, 2022 av Alexandra Eriksson
playstation 5 vs xbox x

Det har gått sju år sedan Sony och Microsoft lanserade sina senaste spelkonsoler Playstation 4 och Xbox One. Nu är det dags att lämna plats åt nästa generations konsoler– Playstation 5 och Xbox Series X – som tar spelupplevelsen till en helt ny nivå.

Men vilken konsol är egentligen bäst? Nedan ska vi titta närmare på Playstation 5 och Xbox Series X för att se hur de två modellerna skiljer sig åt.

Specifikationer: Xbox Series X vs Playstation 5

SpecifikationerXbox Series XPlaystation 5
Producent:MicrosoftSony
Färg:SvartVit/svart
Processor:Custom Zen 2 – 8 cores, 3.8 GHz3.5 GHz AMD x86-64 Ryzen Zen 2 8-core
RAM:16 000 MB16 000 MB
Ljudkort:Dolby DTS 5.1Tempest 3D AudioTech
Grafik:12 TFLOPS AMD RDNA 210.3 TFLOPS AMD RDNA 2
Wi-Fi:Wi-Fi 5 (802.11ac)Wi-Fi 6 (802.11ax)
SSD:1 000 GB835 GB
Storlek:H: 30,1 cm x B: 15 x D: 15 cmH: 39 cm x B: 26 x D: 10,40 cm
Vikt:4,40 kg4,50 kg
Anslutningar:HDMI, USB 3HDMI, USB 3

Prestanda

Playstation 5

I Sonys Playstation 5 hittar vi en egenbyggd AMD Zen 2-processor med åtta kärnor och sexton trådar. Denna kraftiga CPU ger en klockhastighet på 3,5 Ghz, vilket motsvarar antalet operationer processorn kan utföra per sekund.

Bortsett från det erbjuder PS5 ett RAM-minne på 16 GB och en extremt snabb SSD med lagringskapacitet på 835 GB. Vad gäller konsolens GPU (grafikprocessor) ligger den på 10,3 teraflops, ett mått som enkelt förklarat mäter konsolens grafikprestanda.

Det avancerade ljudkortet Tempest 3D AudioTech är designat för att simulera ljud som kommer från olika riktningar för en så realistisk spelupplevelse som möjligt.

Xbox Series X

Även Xbox Series X använder en avancerad åttakärning AMD Zen 2-processor. Denna modell har dock en klockhastighet på 3,8 Ghz, vilket är snäppet snabbare än Playstation 5.

RAM-minnet i Xbox Series X ligger likt PS5 på 16 GB, men SSD-minnet är drygt 17 procent större med sina 1000 GB. När det kommer till GPU finns det också en märkbar skillnad jämfört med PS5, då Microsofts konsol ligger på 12 teraflops jämfört med Sonys 10,3.

Konsolen erbjuder ett högkvalitativt och klart surroundljud tack vare det högkvalitativa ljudkortet Dolby DTS 5.1 och en 4K Bluray-spelare.

Slutsats

Vad gäller prestanda är PS5 och Xbox Series X relativt lika, med undantag för några skillnader. Till exempel erbjuder Microsofts konsol ett något större SSD-minne jämfört med Sonys. Samtidigt ger båda konsolerna dig möjlighet att köpa till en extern hårddisk om du skulle vilja utöka minnet ytterligare.

I och med att många spel idag är extremt tunga och tar upp en hel del plats erbjuder faktiskt båda modellerna ett relativt begränsat lagringsutrymme.

Det finns även en viss skillnad när det gäller grafikprocessorn, där PS5 ligger på 10,3 teraflops medan Xbox Series X ligger på 12. Även om detta kan få Sonys konsol att verka sämre rent grafikmässigt är skillnaden knapp märkbar för det blotta ögat – båda konsolerna levererar grafik i världsklass.

Dessutom är skillnaden i teraflops är avsevärt mindre mellan Playstation 5 och Xbox Series X (15 procent) jämfört med mellan Playstation 4 och Xbox One (29 procent).

Design och storlek

Playstation 5

Vad gäller design har Sony valt att helt överge föregångarens kantiga och enkla design. Playstation 5 får istället ett ultramodernt utseende med vita, böljande sidor som omfamnar ett svart innanmäte.

playstation 5 design

Konsolen kan antingen ligga ner utan fot eller stå på högkant för att stolt resa upp sina 39 cm. Faktum är att PS5 är den största hemmakonsolen som lanserats på länge – kanske till och med den största någonsin.

Anledningen till detta är eftersom Sony valt att använda en stor fläkt för att kyla ner systemet istället för två små. Detta förbättrar dels konsolens design, men gör även enheten ovanligt tyst, även när den jobbar hårt.

Playstation 5 finns i två olika versioner: PS5 med skivläsare och PS5 Digital Edition. Detta är ett drag vi sett från Sony tidigare, närmare bestämt 2009 då företaget lanserade den heldigitala konsolen PSP Go.

Väljer du den digitala modellen – som för övrigt är dryga tusenlappen billigare – får du bege dig till Playstation Store och köpa dina spel online. Därefter lagrar du dem helt enkelt i konsolen.

Xbox Series X

Även Microsoft har valt att ge sin nya konsol en lite mer okonventionell design. Jämfört föregångaren, Xbox One, som har ett relativt traditionellt utseende, liknar Xbox Series X snarare en dator med sin kubliknande form.

xbox design

Likt PS5 kan även denna konsol stå på högkant intill din tv, men även användas liggandes. Dock är den betydligt mindre med en längd på 30,10 cm och bredd på 15 cm.

Precis som Sony har Microsoft valt att lansera en billigare modell – Xbox Series S – som enbart stödjer digitala spel. Series S har en vit design och en smalare form med ett svart parti som får den att likna en högtalare snarare än en spelkonsol.

Series S har bland annat ett mindre lagringsutrymme, en processorkraft på 4 teraflops istället för 12 och en upplösning på 1440p istället för 4K.

Slutsats

Både Sony och Microsoft har valt att ändra riktning vad gäller design. Detta är samtidigt inte särskilt konstigt med tanke på att deras senaste konsoler kom ut för sju år sedan. Nu presenterar företagen konsoler med ultramodern design som verkligen lever upp till namnet ”nästa generation”.

Likt sina föregångare kan båda spelkonsolerna stå på högkant eller ligga ner. Den kantiga och enkla designen på Series X gör att den ser bra ut, både ståendes och liggandes. PS5, å andra sidan, passar bäst ståendes eftersom den kurviga designen får konsolen att se en aning märklig ut när den ligger ner.

Ännu en likhet är att både PS5 och Series X kommer i två varianter: en med skivläsare och en digital. Det som däremot skiljer dem åt är att både PS5-modellerna ser exakt likadana ut medan Microsofts konsoler har två helt olika designer.

Vad gäller storlek är Playstation 5 betydligt större än Series X, men detta behöver inte vara något negativt med tanke på att konsolen sällan flyttas. Dock är designen på Series X och Series S aningen mer subtil, vilket kan vara en viktig faktor för de som vill att konsolen ska smälta in i hemmet.

Handkontroller och kompabilitet

Playstation 5

En helt ny konsol kräver förstås en helt ny handkontroll. I samband med PS5 presenterar Sony Dual Sense, en uppgraderad kontroll som må se relativt bekant ut, men som bjuder på flera trevliga överraskningar.

Utformningen av kontrollen är traditionell och ger ett behagligt grepp samtidigt som designen känns extra exklusiv med färger som matchar flaggskeppskonsolen. Alla knappar och joysticks har sina traditionella positioner, men det är på insidan som kontrollen skiljer sig från sina föregångare.

Dual Sense är först och främst utrustad med en mikrofon som tillåter dig att delta i röstchattar utan att behöva ett headset. Det mest intressanta är dock den haptiska återkopplingen och L- och R-knapparnas adaptiva triggers.

Haptisk återkoppling förstärker spelupplevelsen genom att förmedla olika känslor direkt via kontrollen, till exempel att köra ett fordon genom lerig terräng. Adaptiva triggers gör det möjligt för spelutvecklare att programmera in känslan av att exempelvis spänna en pilbåge i kontrollens L- och R-knappar.

Sonys tidigare generation handkontroller – Dual Shock 4 – kan användas tillsammans med PS5, men bara för PS4-spel. Det finns även en rad andra Sony-tillbehör som kan användas tillsammans med PS5, till exempel Playstation VR.

handkontroller

Xbox Series X

Jämfört med Sony har Microsoft har valt att behålla den klassiska designen på sin nya handkontroll. Vid första anblick ser det faktiskt ut att vara exakt samma kontroll som till Xbox One, men även här finns det viktiga skillnader på insidan.

Några nyheter är att knapparna blivit matta istället för glansiga och att avtryckarna är taktila, det vill säga att de överför information bara genom beröring.

Bortsett från det har Microsoft integrerat element från Elite-kontrollernas styrplatta i kontrollens styrkors för att förbättra upplevelsen ytterligare. Via den nya delningsknappen kan du dessutom dela dina framgångar omedelbart.

En extra god nyhet är dock att du inte behöver investera i kontrollen om du inte vill. Xbox Series X är nämligen kompatibel med samtliga tillbehör från Xbox One, inte minst handkontroller.

Slutsats

När det gäller denna punkt måste vi medge att PS5 erbjuder en snäppet vassare handkontroll än Xbox Series X. Dels är kontrollen utrustad med funktioner som förstärker spelupplevelsen, men den har också en inbyggd mikrofon, vilket Microsofts kontroll saknar.

Det som däremot ger Microsoft pluspoäng är att Series X är kompatibel med samtliga tillbehör från den tidigare generationens konsol. Med andra ord kan du fortfarande använda din Elite-kontroll eller Xbox Adaptive Controller.

Vad gäller Playstation 5 kräver konsolens nya spel att du använder en Dual Sense-kontroll. Däremot kan du fortsätta använda din Dual Shock 4-kontroll, fast enbart på PS4-spel. Det finns även en rad andra tillbehör som är kompatibla med PS5. Mer om dessa kan du läsa på Playstations blogg.

Spel

Playstation 5

Sony har gett flera smakprov på exklusiva spel som kommer att släppas till PS5. Några av de mest uppmärksammade är:

 • Marvels Spider-Man: Miles Morales (Inomniac Games)
 • Ratchet & Clank: Rift Apart (Insomniac Games)
 • Horizon: Forbidden West (Guerilla Games)
 • Gran Turismo 7 (Polyphony Digital)

Mer information om andra spännande spelreleaser hittar du hos Gamesradar.com.

Då Sonys exklusiva titlar verkligen är exklusiva kommer de tyvärr inte gå att spela på PC. En positiv förändring med den nya konsolen är dock att den faktiskt stödjer majoriteten av spelen för Playstation 4.

Du behöver alltså inte köpa en helt ny uppsättning av spel, vilket många behövde när de bytte från PS3 till PS4. Ha dock i åtanke att Dual Sense-kontrollen inte är kompatibel äldre generationens spel.

Xbox Series X

Även Microsoft har en hel del spännande spelprojekt på gång. Här är några exklusiva titlar du har att se fram emot:

 • Halo Infinite (343 Industries)
 • Senua’s Saga: Hellblade 2 (Ninja Theory/Microsoft)
 • Forza Motorsport (Turn 10 Studios/Playground Games/Sumo Digital)
 • Fable 4 (Playground Games)

Fler spel som kommer att vara tillgängliga för Xbox Series X hittar du här.

Trots att samtliga spel är exklusiva kommer att lanseras på samtliga tjänster från Microsoft. Med andra ord kommer de att vara tillgängliga både på den nyaste generationens konsoler, men också på föregångaren Xbox One samt på Windows PC.

Slutsats

Vad gäller exklusiva spel är PS5 och Xbox Series X relativt jämlika. Båda företagen erbjuder spännande och högkvalitativa titlar i samarbete med välkända spelstudios. Vi ser framför allt en hel del uppföljare i populära spelserier, till exempel Gran Turismo och Forza.

Det finns dock en viktig skillnad och det är att PS5-spel generellt sett är exklusiva till PS5 – åtminstone till en början. Spel till Xbox Series X kommer däremot att finnas tillgängliga för samtliga enheter från Microsoft, både PC och Xbox One.

Med andra ord behöver du inte äga den nyaste konsolen för att njuta av de senaste spelen, vilket såklart kan vara en stor fördel för många spelare. Samtidigt finner många den verkliga exklusivitet som PS5 erbjuder mycket tilltalande. Med andra ord handlar det i slutändan om personliga preferenser.

Pris och tillgänglighet

Playstation 5

Priset på Playstation 5 ligger på 5 990 kr, vilket är betydligt dyrare än föregångaren Playstation 4 som vid lanseringen kostade strax under 4 000 kronor. Samtidigt var detta sju år sedan och den nya konsolen är betydligt mer avancerad.

Är du ute efter ett billigare alternativ kan du sikta på Playstation 5 Digital Edition, det vill säga modellen utan Bluray-spelare. Den kostar nämligen 4 990 kronor.

Vid köp ingår flaggskeppskonsolen, en Dual Sense-kontroll, en HDMI-kabel, en USB-kabel samt en strömsladd. Vill du köpa till en extra kontroll ligger priset på 699 kronor.

Till Sverige kommer Playstation 5 den 19 november, dock är i princip alla konsoler redan förhandsbokade. Den stora efterfrågan har dessutom skapat en del leveransproblem för Sony och många kunder kommer förmodligen att få vänta på sin konsol ett bra tag.

Xbox Series X

Microsofts nya konsol är en aning billigare än PS5 med ett pris på 5 695 kronor. Den billigare modellen utan skivläsare, Xbox Series S, ligger även den lägre i pris jämfört med Sonys digitala variant – 3 595 kronor.

Vid köp av någon av dessa modeller ingår konsolen, en Xbox Series X/S-kontroll samt en ultrasnabb HDMI-kabel. En extra handkontroll kostar 599 kronor, men kom ihåg att spelkonsolen är kompatibel med andra Xbox-kontroller.

Microsoft har satt lanseringsdatumet 10 november, det vill säga 9 dagar innan Sony släpper PS5. Med andra ord kan vi vänta oss ett riktigt konsolkrig i höst. Modellen finns fortfarande tillgänglig för förhandsbokning hos ett flertal återförsäljare.

Slutsats

Rent prismässigt skiljer sig de två konsolerna inte särskilt mycket åt, åtminstone inte när det gäller de två huvudsakliga modellerna. Det rör sig om några få hundralappar.

Däremot är Microsofts heldigitala modell, Series S, betydligt billigare än PS5 Digital Edition – närmare bestämt drygt 1 500 kronor. Samtidigt har denna konsol något sämre prestanda än både Series X och Sonys digitala variant.

I slutändan handlar det egentligen kring preferenser. Medan PS5 erbjuder en uppdaterad, innovativ handkontroll och spelexklusivitet satsar Xbox Series X på färre uppdateringar, men högre kompabilitet med övriga Xbox-tillbehör. Vad du tycker är viktigast är helt upp till dig.

Det som däremot kan få vissa att gå över till Xbox (om de inte redan är inbitna PS-spelare) kan vara de leveransproblem som Sony stött på. I värsta fall får kunder vänta på sin nya konsol ända till sommaren 2021, vilket kan leda till att många väljer istället väljer Xbox.

Summering

Både Sony och Microsoft ska ha en stor eloge för de ultramoderna spelkonsoler de presenterar. Båda modeller har lyckats fånga innebörden av ”nästa generation” och klivet från föregångarna är enorm, både vad gäller prestanda och grafik.

Liknande tester

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3
februari 25, 2022

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3 – Vilken drönare är bäst?

av Marcello Rongione
bose 700 vs apple airpods max
januari 11, 2021

TEST: Apple AirPods Max vs Bose 700

av Marcello Rongione

2 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

svar
 1. Avatar for Alexandra Eriksson Jerker skriver:

  Det pratas om laddtid mm, så 1a frågan.
  Varför sitter det ett ac kort I x boxen, sitter ett ax kort I ps5an,
  O ändå påstås det vara,snudd på samma nedladdningshastighet?
  Exempel har 1000/1000mbps I väggen wifi6 router, koppla upp en msi dator med ac kort(wifi 5),kom upp
  Till 650mbps som max ca,koppla senare upp en msi med ax (wifi6)kort komupp i 950mbps i nedladdning.
  Personligen e ja less på alla buggiga spel till ps4 pro i dagsläget, så överväger en x box,
  Kanske samma problem där,men varför ac kort? Men dolby atmos vore kul då ja sitter med 5.1.2 hembiosystem,
  Så ps5 eller nya x box? Eller ingen alls.

 2. Avatar for Alexandra Eriksson Kalle skriver:

  Alltså Jerker jag förstår din tanke med AC kort vs AX kort. Dock så vet ju alla att är du en gamer så spelar du inte på Wifi utan alltid lina i alla lägen. Microsoft har ju klart gjort det valet att lägga krutet på GPU, SSD, CPU och Ljudet vilket jag anser helt vara rätt. Det är en spelkonsoll och ska fokuseras på det. Denna gången lyckades faktiskt Xbox bättre med prestandan och kostnaden.