Test: Philips Airfryer XXL

Senast uppdaterad : december, 2022 av Marcello Rongione
Philips Airfryer XXL

Vill du laga hälsosammare maträtter med minimal ansträngning? Då kan en airfryer vara något för dig. Och vill du ha en modell med riktigt hög prestanda kan Philips Airfryer XXL vara ett utmärkt val. 

En airfryer, eller varmluftsfritös, är en köksapparat som använder riktigt varm luft vid tillagningen. Resultatet blir perfekt tillagad mat med en krispig yta och mjuk insida.

Den allra första airfryern lanserades år 2010 av Philips. Sedan dess har den här köksapparaten blivit allt mer populär i hushåll världen över, inte minst bland personer som vill äta mer hälsosamt i vardagen.

Vi har nu fått möjlighet att testa två populära airfryers från Philips: Airfryer XXL HD9867 och Airfryer XXL HD9870. Detta är två modeller som är mycket lika varandra, men som ändå skiljer sig på vissa punkter. Nedan hittar du vårt omdöme efter en rad tester under en längre period.

I vårt stora sammanställning av airfryers blev Philips Airfryer XXL även utsedd till ”Bäst i test”.

Philips Airfryer XXL

Philips mest kompetenta airfryer

Airfryer XXL är den kraftfullaste och mest kompetenta airfryern som Philips någonsin lanserat. Med mängder av intelligenta funktioner lagar den mat till perfektion med ett enkelt knapptryck.

Philips Airfryer XXL HD9867 och Airfryer XXL HD9870 är i princip identiska sett till funktioner, men det finns också vissa skillnader som kan vara bra att känna till.

HD9867 vs HD9870 – Viktigaste skillnaderna

Airfryer XXL HD9867 kommer i en högblank svart färg med lyxiga koppardetaljer och har en effekt på 2225 W. I köpet ingår också en receptbok med tips på mängder av goda maträtter. HD9870 är Philips allra senaste airfryer för 2022 och kommer istället i färgen vit champagne med guldiga detaljer. Här får du också med en bakform i familjestorlek samt nio muffinsformar.

Båda maskinerna har samma mått (43,3 x 32,1 x 31,5 cm), samma effekt på 2225 W, är tillverkade av samma material och väger drygt 8 kg. Även korgarna har samma kapacitet, 7,3 liter.

Robusta och stabila – men lite klumpiga

Det första som slog oss när vi öppnade upp varmluftsfritöserna var deras byggkvalitet. Maskinerna känns rejäla och inte alls plastiga, även om materialet i huvudenheten är just plast.

Jämfört med exempelvis Cosori Premium, en annan airfryer vi testat (fast i mellanprisklassen), väger Philips Airfryer XXL drygt 2,5 kg mer. Detta gör att den står stabilt på köksbänken, men också att den kan vara lite bökig och tung att plocka in och ut ur ett köksskåp.

Har du ett mindre kök kan det dessutom vara svårt att få plats med Airfryer XXL. Den bygger nämligen ut ganska mycket, vilket delvis beror på sladdbehållaren på baksidan. 

Det bästa är att låta den stå framme på köksbänken, framför allt om du planerar att använda den ofta – kanske dagligen. Lyckligtvis är båda maskinerna trevliga att vila ögonen på tack vare deras moderna och stilrena design.

Smart Sensing anpassar matlagningen automatiskt

Låt oss nu gå vidare in på funktionaliteten. Båda modellerna är utrustade med Philips innovativa Smart Sensing-teknik, som på sätt och vis utgör USP:en i dessa maskiner. Det är nämligen denna teknologi som gör det busenkelt att tillaga goda rätter.

Det enda du behöver göra är att välja vilken typ av livsmedel du vill tillaga och trycka på en knapp för att starta programmet. Med hjälp av intelligenta sensorer justerar airfryern automatiskt både tid och temperatur för att ge bästa möjliga resultat. Du behöver dessutom inte förvärma maskinen – bara det sparar dig en hel del tid – och när den väl är igång är den mycket tystlåten.

Starkt flöde av varmluft ger maten krispig yta

Tack vare sin Rapid Air-teknik skapas ett flöde av varmluft som cirkulerar i en mycket hög hastighet inuti airfryern. Och det är just denna teknik i kombination med den unika sjöstjärnedesignen i botten som ger maten dess krispiga yta och saftiga insida.

Bortsett från att fritera och tillaga kan du även värma, grädda eller rosta i din Airfryer XXL. Än så länge har vi inte testat att grädda bröd, kakor och muffins i Airfryer XXL, men så fort vi gör det kommer vi att uppdatera testet med resultatet.

I korgen ryms som tidigare nämnt 7,3 liter, vilket motsvarar ungefär 1,4 kg pommes frites eller en hel kyckling. Matbehållaren glider ut lätt och mjukt på en skena, men går inte att ta ut helt och hållet. Detta är dock en fördel, dels eftersom det ökar användarvänligheten, men även säkerheten.   

Imponerande resultat, men håll koll på tillagningstiden

Hittills har vi testat att laga pommes frites, sötpotatispommes, kycklingklubbor, blomkål, morotschips och röbetschips i båda maskinerna.

I samtliga fall använde vi oss av maskinens autofunktion, vilket mestadels fungerade problemfritt. Maskinen anpassar då tid och värme automatiskt och piper i mitten av tillagningstiden när det är dags att vända eller skaka runt innehållet. Resultatet blev pommes frites på restaurangnivå, mör och saftig kyckling, blomkål med perfekt konsistens och utsökta röbetschips.

Philips Airfryer XXL

Tyvärr blev våra morotschips och sötpotatispotatispommes mindre lyckade vid det första testtillfället. Våra sötpotatispommes blev ganska brända, så även våra morotschips som dessutom blev väldigt små. Men detta har förstås sina orsaker.

Först och främst valde vi att använda pommes frites-programmet, vilket inte var optimalt då morotschipsen innehåller mycket vatten och tillagas mycket snabbt. Här hade det varit bättre att själv ställa in en tillagningstid och hålla koll tills de blir perfekta.

Vad gäller sötpotatispommes ska de egentligen ligga i blöt i drygt 15 – 30 minuter innan tillagning, vilket vi dessvärre inte gjorde. Det gjorde att våra pommes såg färdiga ut redan när maskinen ville att vi skulle röra om dem.

Kort sagt fungerar autoprogrammet i regel mycket bra, men det kan ändå vara bra att hålla ett öga på maten under tillagningen.

Använder minimalt med fett

En av de främsta fördelarna med att använda en airfryer är möjligheten att laga mat med så lite olja som möjligt. På så sätt är det möjligt att laga hälsosammare rätter med mindre fett. Normalt sett krävs det en mycket liten mängd olja – ibland ingen alls. Dessutom är Philips Airfryer XXL utrustad med innovativ fettborttagningsteknik som fångar upp överflödigt fett från maten för en ännu lägre fetthalt.

När vi testade att laga blomkål använde vi faktiskt ingen olja alls och resultatet blev riktigt bra. I övriga fall, när vi lagade pommes frites, kycklingklubbor och röbetschips, använde vi lite olja – knappt en matsked för hela portionen.

Andra finesser för smidigare matlagning

Utöver ovan beskrivna funktioner är Airfryer XXL utrustad med en rad andra finesser som gör matlagningen ännu enklare. Här finns exempelvis värmehållning som håller innehållet i korgen varmt i upp till 30 minuter. Därefter stängs den av automatiskt, vilket är en viktig säkerhetsfunktion som minskar brandrisken. Du behöver alltså inte bekymra dig om du råkat lämnat maskinen påslagen.

Philips Airfryer XXL

Displayen kunde varit bättre upplyst

Du styr airfryerns inställningar enkelt via den upplysta digitala skärmen på airfryerns framsida. Där finns knappar för olika matlagningsprogram och ett stort vrede som du använder för att justera tid och temperatur, om du inte använder dig av maskinens autoläge.

Tyvärr har displayen en ganska låg ljusstyrka, vilket kan göra det svårt att se vad som står, framför allt i starkt dagsljus. Extra svårt blir det på den vita modellen eftersom displayens bakgrund är vit istället för svart.

Slutomdöme av Philips Airfryer XXL

Det råder inga tvivel om att Philips erbjuder kvalitet rakt igenom i Airfryer XXL. Här får du vad du betalar för, både vad gäller funktionalitet, prestanda och design. Båda maskinerna är busenkla att använda och ger ett riktigt bra resultat, oavsett om du tillagar kött, bröd eller grönsaker.

Två andra stora fördelar är att korgen tål maskindisk och att dessa airfryers tillagar maten 1,5 gånger snabbare än en vanlig ugn. Det gör att du sparar tid, både på matlagningen och köksarbetet efteråt. Den enda nackdelen är displayen som är ganska svag, framför allt i dagsljus. Maskinen är dessutom aningen klumpig jämfört med andra airfryers vi testat.

Rent egenskapsmässigt är HD9867 och HD9870 i princip identiska. Det enda som skiljer dem åt är design och tillbehör, vilket också påverkar prislappen, men inte mycket. HD9870 är bara några få hundralappar dyrare än HD9867.

Om du vill laga hälsosammare mat med samma goda smak på ett enkelt sätt kan vi varmt rekommendera Airfryer XXL, oavsett vilken av de ovanstående modellerna du väljer.

Vårt betyg

Design5/5
Byggkvalitet5/5
Vikt och storlek4/5
Användarvänlighet4,5/5
Rengöring5/5
Display4,5/5
Ljud5/5
Slutbetyg5/5

Lästips! Läs även vårt test av airfryern Cosori Premium.

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

2 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

svar
  Avatar for Marcello Rongione

  Jag förstod inte riktigt skillnaden. Det står tidigt i artikeln att det är samma effekt men på slutet står det att de skiljer på effekten mellan modellerna. Så vad är det för skillnad? Är de bara färgen och tillbehören som följer med eller är det något mer?
  Mvh Daniel

  Verifierad av Bäst-i-testet.se
   Avatar for Marcello Rongione

   Hej Daniel! Du har helt rätt, det blev en liten miss i artikeln, men det är fixat nu! Båda modellerna har samma effekt, så det är bara färgen och tillbehören som skiljer dem åt. 🙂