Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Bra upplösning och ljudkvalitet.
  • Möjlighet att välja mellan olika bakgrundsbilder.
  • Lång batteritid - upp till 2 dagar.
  • Finns i många fina färger.

Nackdelar

  • Inget stöd för videosamtal.
  • Vissa föräldrar saknar avlyssningsfunktion.
  • Skärmen är ganska liten.

Specifikationer

Vikt: 47,5 g
Mått: 4,8 x 4,1 x 1,4 cm
Skärm: 1,3”
Batteri: 850 mAh
Maximal batteritid: 48 h
Kamera: 2 MP (240 x 240 px)
Vattentålig: IP68
Nät: 2G, 3G, 4G
Lagring: 128 + 128 MB

Xploras prisbelönta GPS-klockor har gjort vardagen tryggare för miljontals familjer världen över. Visionen är dock inte bara att erbjuda öka tryggheten för både barn och föräldrar, klockorna är också tänkta att ge barnen en säker övergång till den digitala världen.

Vi har tidigare testat Xploras GPS-klocka X5 Play som fick höga betyg av våra testpiloter. Nu har vi även fått möjlighet att testa XGO3, en GPS-klocka för barn som erbjuder liknande funktioner som i Xploras premiumvarianter fast till ett lägre pris. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme!

testar klockan XGO3
XGO3 är en GPS-klocka som ger dig hög funktionalitet till ett extra bra pris.

En bra och prisvärd nybörjarklocka

XGO3 är precis som namnet antyder en uppföljare till den tidigare generationen XGO2. Det innebär också att den bjuder på flera intressanta uppgraderingar, bland annat bättre vattentålighet, längre batteritid och förbättrad kamera.

Rent utseendemässigt följer XGO3 dock samma formspråk som Xploras övriga GPS-klockor. Byggkvaliteten är god och klockan känns stryktålig, vilket är ett måste med tanke på att den ska bäras av aktiva (och ofta oförsiktiga) barn. Kvaliteten håller förstås inte riktigt samma nivå som den dyrare X5 Play, men det kan vi inte heller förvänta oss med tanke på prisskillnaden.

Med sina 47,5 gram är XGO3 förhållandevis lätt, men den kan ändå se väldigt klumpig ut på lite yngre barn. Detta verkar dock inte vara något som stör de flesta barnen, vilket ändå är huvudsaken. Dessutom kommer klockan i fem snygga färger så att ditt barn enkelt kan välja sin favorit, vilket också ökar motivationen att bära klockan.

Xplora XGO3 appar
GPS-klockan är lite klumpig, men det verkar inte vara något som stör barnet.

Få skillnader när det gäller de viktigaste funktionerna

Eftersom XGO3 är en nybörjarklocka kan du förstås inte förvänta dig riktigt samma funktionalitet och prestanda som i premiummodellerna X5 Play, eller uppföljaren X6 Play. Men sanningen är att det är ganska lite som skiljer de två klockmodellerna åt, framför allt när det gäller de allra viktigaste funktionerna.

XGO3 har en lite mindre skärm, men med samma upplösning som den dyrare X5 Play, och en kamera som enbart fotograferar. Även lagringsmöjligheterna och minnet är aningen sämre i budgetvarianten. Å andra sidan är batteritiden snäppet bättre i Xplora XGO3, men mer om det senare.

jämförelse av skärmar på Xplora klockan
XGO3 (mitten) har en lite mindre skärm jämfört med X5 Play (vänster) och Safekid (höger), dock är upplösningen snäppet vassare.

I övrigt kan båda klockorna användas för att ringa samt för att skicka och ta emot meddelanden. Och i vanlig ordning har du som förälder full kontroll över vilka kontakter som barnet har tillgång till via klockan. Här finns också en SOS-funktion som automatiskt ringer upp personer ur telefonboken i ett nödläge.

Via GPS-funktionen kan du se var barnet befinner sig i föräldraappen och du kan också skapa trygga zoner. Skulle barnet lämna zonen får du en notis, så att du kan ringa upp barnet för att kolla läget. All dataöverföring mellan appen, klockan och servern är dessutom krypterad för ökad säkerhet.

Allt det här fungerar i regel mycket bra. Vissa testpiloter uppger att GPS:en vid några tillfällen förlorat kontakten, men det är dessvärre svårt att undvika om barnet befinner sig i ett område med dålig täckning. Flera föräldrar anmärker också på trygghetszonen som fortfarande är ganska stor. Det bästa hade varit att kunna justera den helt manuellt efter behov, beroende på hur du bor (exempelvis nära vattnet) och barnets ålder. Dessutom tar det en liten stund innan du får en notis att barnet lämnat området – helst hade man velat att meddelandet kom omedelbart.

I övrigt fungerar kartan mycket bra och du kan dessutom välja mellan olika vyer, exempelvis satellit, för en ännu tydligare översikt.

Många funktioner som barnen gillar

Att kameran är en uppskattad finess är något som märks bland våra testpiloter. Med den kan barnen fotografera sig själv och sin omgivning för att sedan skicka till föräldern eller spara direkt på enheten. Upplösningen är förstås inte den bästa, men det kan man heller inte förvänta sig i en klockmobil avsedd för små barn.

Några andra funktioner som barnen tycker om är möjligheten att skicka emojis och välja mellan olika bakgrundsbilder. Den fotbollsintresserade kan till exempel ha en fotboll som bakgrund och så vidare. Klockan är även utrustad med alarm, miniräknare och tidtagarur.

Utöver det är XGO3 likt övriga GPS-klockor från Xplora ansluten till plattformen Goplay. Där kan barnet genom den inbyggda stegräknaren samla på sig mynt och sedan vinna eller köpa roliga priser. Ett roligt sätt att motivera barnet till rörelse i vardagen.

Ytterligare en funktion som numera är ett måste i GPS-klockor för barn, inklusive XGO3, är skolläget. Det stänger nämligen av alla andra funktioner utöver själva klockan och GPS-funktionen. Alltså kan barnet bara använda klockan för att se tiden eller starta SOS-signalen, men du kan fortfarande se barnets position i appen.

Kraftfullt batteri ger längre drifttid

När XGO3 lanserades hade den faktiskt Xploras kraftfullaste batteri någonsin med hela 850 mAh, vilket ger en drifttid på ungefär två dagar. Nu slår nykomlingen X6 Play dock detta, men bara med en liten marginal – 880 mAh.

Hur som helst kan du i alla fall förvänta dig en riktigt bra batteritid i XGO3, faktiskt bättre jämfört med X5 Play, men det har också att göra med prestandan. När det är dags att ladda kommer klockan att ge ifrån sig en signal och laddar gör du med en vanlig Micro-USB-kabel. Du behöver alltså ingen speciell laddare som du ofta behöver till många andra GPS-klockor.

Byggd för lek och bus, även i regn

Trygghetsfunktionerna må vara det viktigaste i en GPS-klocka för barn, men för att de ens ska vara användbara är det viktigt att klockan faktiskt håller. XGO3 är IP68-klassificerad, vilket innebär att den ska klara att sänkas ner i vatten under en längre tid utan att ta skada. Med andra ord är det inga problem för barnet att bära klockan även i ösregn.

XGO3 är i övrigt mycket stryktålig, då den trots allt är byggd för att klara lek och äventyr. Du kan alltså vara säker på att den inte kommer att gå sönder i första taget. Skärmen är av högkvalitativt Gorilla-glas och kommer med ett transportskydd som skyddar mot lättare repor. Men vill du ha ett extra bra skydd som tar de tuffaste smällarna rekommenderar vi att du köper till ett separat skärmskydd på Xploras hemsida.

Xplora XGO3 repskydd
Klockan kommer med ett förinstallerat transportskydd. Ett tåligare skärmskydd går att köpa till separat.

Vårt omdöme av Xplora XGO3

Alla våra testpiloter uppger att de överlag är mycket nöjda med Xplora XGO3. GPS-funktionen fungerar bra, appen är enkel att förstå och de många funktionerna gör den rolig för barnet att utforska. Även batteritiden är ett stort plus samt möjligheten att kunna välja bland så många fina färger. Det går också att byta armband, men de får du förstås köpa till separat.

Visst finns det en del brister med modellen – den har till exempel inte stöd för videosamtal och den är lite klumpig. Dessutom saknar vissa föräldrar ett avlyssningsläge som bland annat finns i Safekids klockmodell Nova. Men med det sagt får du ändå mycket av det som premiumklockor erbjuder, framför allt när det gäller de allra viktigaste funktionerna.

För dig som söker bästa möjliga prestanda kanske XGO3 inte är det optimala valet – då kan vi istället rekommendera Xploras senaste klocka X6 Play. Men för dig som inte vill eller kan spendera tusentals kronor på en premiummodell kan den här GPS-klockan vara ett utmärkt alternativ.

Slutbetyg

Design och passform7,6
Storlek och vikt6,8
App och datalagring7,7
GPS-funktion7,8
Kamera7,4
Extrafunktioner7,5
Skärm och upplösning7,9
Batteritid8,2
Slutbetyg7,6

Vanliga frågor om Xplora XGO3

Får barnen tillgång till sociala medier i XGO3?

Nej, med XGO3 har barnen varken tillgång till sociala medier, internet eller bilddelning.

För vilka åldrar passar Xplora XGO3?

Xplora rekommenderar klockan till barn mellan cirka 4 – 11 år.

Är min data säker hos Xplora?

Ja, Xplora använder erkända säkerhetsstandarder för att garantera att din data är helt säker på deras databaser.

Vad kostar Xploras abonnemang?

Kostanden för ett telefonabonnemang och föräldraapp hos Xplora varierar beroende på hur du betalar. För månadsfaktura ligger kostnaden på 129 kr/mån. Vid 6 månaders förskottsbetalning betalar du 119 kr/mån och vid 12 månaders förskottsbetalning betalar du 109 kr/mån.

Har Xploras abonnemang bindningstid?

Nej, inget av abonnemangen har bindningstid, däremot gäller 1 månads uppsägningstid. Har du betalat i förskott återbetalar Xplora resterande månader.

Kan jag använda Xplora XGO3 i EU/ESS?

Ja, du kan använda klockan inom EU/ESS precis som i Sverige utan att det kostar något extra.