Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Ny design med många färgval.
  • Bättre kamera (5 MP).
  • Större skärm med hög upplösning.
  • Utmärkt samtalskvalitet.
  • Ännu mer exakt GPS.

Nackdelar

  • Trygghetszonen kunde vara mindre.
  • Fortfarande inget stöd för videosamtal.

Specifikationer

Skärm: 1,52” (360 x 400 px)
Nätverk: 3G, 4G
Vattentålig: Ja, IP68
Batterikapacitet: 880 mAh
Kamera: Ja, 5 MP
Lagring: 1 GB/8 GB
Storlek: 51 x 42,4 x 14,7 mm
Vikt: 58 g
Övrigt: Stegräknare, alarm, SOS-signal, skolläge
test av Xplora X6 Play

Xplora har för många blivit synonymt med GPS-klockor för barn och företagets produkter används idag av över en miljon familjer världen över. Deras allra senaste GPS-klocka i Play-serien heter X6 Play och är uppföljaren till den populära X5 Play, som utsetts till testvinnare i en rad olika tester, inte minst av oss på Bäst-i-testet.se.

Rent funktionsmässigt är det mesta sig likt i den senaste generationen, men här finns ändå ett par intressanta uppgraderingar, både vad gäller design, prestanda och funktionalitet. Efter att vi själva testat klockan kan vi konstatera att Xplora ännu en gång lyckats leverera en GPS-klocka av riktigt hög klass. Läs vårt omdöme av Xploras X6 Play nedan!

X6 Play är en premiumklocka från Xplora som hjälper dig att kommunicera med ditt barn.
X6 Play är en premiumklocka från Xplora som hjälper dig att kommunicera med ditt barn.

Ny design med mängder av färgkombinationer

Jämfört med Xploras tidigare klockmodeller har X6 Play fått en betydligt stilrenare design som för tankarna till Apples smartklockor. Silikonarmbandet har numera en snygg ribbad struktur, men den klassiska knäppningen med spänne är densamma som i tidigare modeller.

X6 Play (vänster) har en betydligt mer stilren design än exempelvis XGO3 (höger).
X6 Play (vänster) har en betydligt mer stilren design än exempelvis XGO3 (höger).

När du köper X6 Play får du den helsvarta modellen, men en stor nyhet är att du numera kan välja mellan 3400 (!) olika färgkombinationer. Då köper du bara till något av Xploras tillbehörspaket där du får fyra armband och fyra ramar i olika färger. På så sätt kan barnen enkelt anpassa klockan efter eget tycke så att de faktiskt vill använda den. Vi gillar samtidigt den svarta standardmodellen som vi kan tänka oss kan vara extra tilltalande för lite äldre barn.

Vad gäller klockans byggkvalitet är den minst lika robust som tidigare – X6 Play klarar stötar och fall utan problem. Den har också samma IP68-klassificering som gör att den tål lek och äventyr i regn och vid vatten, men den bör däremot inte användas vid bad.

GPS och kommunikation fungerar felfritt

Design och byggkvalitet i all ära, men när det gäller GPS-klockor för barn är det viktigaste att GPS och kommunikation fungerar som de ska. Det kanske känns som en självklarhet, men många klockor brister faktiskt på just dessa punkter, framför allt när det kommer till GPS-funktionen. Och det motverkar förstås hela syftet med att använda en GPS-klocka från första början.

Med X6 Play är detta dock inget du behöver oroa dig över. Den här klockan använder nämligen både GPS, WiFi och LBS för att ge en så exakt position av klockan som möjligt. För att se var barnet befinner sig behöver du bara gå in i appen och klicka på ”Uppdatera”. Positionen uppdateras snabbt, även om vissa av våra testpiloter tycker att uppdateringen borde ske automatiskt varje gång man öppnar appen.

Samtalsfunktionen fungerar klockrent. Ljudet är klart och tydligt åt båda hållen, och det är även möjligt att skicka vanliga meddelanden såväl som röstmeddelanden. Liksom i övriga Xplora-klockor är det du som förälder som bestämmer vilka kontakter barnet ska ha tillgång till och vem som kan kontakta klockans nummer. Som mest kan du lagra upp till 50 kontakter, precis som i X5 Play.

Med Xplora X6 Play är det enkelt för barn och förälder att hålla kontakten.
Med Xplora X6 Play är det enkelt för barn och förälder att hålla kontakten.

Större skärm med 5 MP-kamera

Två andra viktiga uppgraderingar i X6 Play är skärmen och kameran. Skärmen är numera lite större (1,52” istället för 1,4” i X5 Play) och har en upplösning på 360 x 400 px istället för 240 x 240 px. Den har dessutom stöd för snygga animationer som kan vara spännande för barnet att utforska.

X6 Play (höger) har en större och bättre upplöst skärm än sin föregångare X5 Play (vänster).
X6 Play (höger) har en större och bättre upplöst skärm än sin föregångare X5 Play (vänster).

Den nya skärmen gör förstås också att X6 Play är lite större än sin föregångare. Den kan därför upplevas som aningen stor på barnets arm, men å andra sidan blir det också enklare för barnet att komma åt funktionerna. Dessutom bygger den inte ut lika mycket som X5 Play, vilket gör att storleksskillnaden inte riktigt blir fullt lika påtaglig.

En funktion som barnen själva verkar uppskatta mest i GPS-klockor överlag är kameran. Detta verkar Xplora förstått eftersom de uppdaterat kameran från 2 MP till 5 MP i nya X6 Play, vilket ger en klar förbättring vad gäller bildkvaliteten. Numera är det dessutom möjligt att filma med kameran och spara på klockan eller skicka till kontakter. Stöd för videosamtal finns dock inte i X6 Play, vilket gör några av våra testpiloter lite besvikna.

Starkare än någonsin med bättre batteritid

Xplora har försett X6 Play med en ny, kraftfull 1.2GHz Quad-core-processor och ett Qualcomm 2500-chipset som ger fenomenal prestanda. Det märker vi bland annat på hur snabb och intuitiv klockan är. Utöver det har även batteriet fått sig ett lyft och gått från 800 mAh i föregångaren till 880 mAh i X6 Play. Det gör att batteriet håller riktigt länge, faktiskt längst av alla GPS-klockor vi testat.

Laddar gör du på den magnetiska dynan som medföljer, precis som med en vanlig Apple Watch, vilket är extra smidigt. Klockan är för övrigt snabb att ladda upp – perfekt om du glömt ladda den under natten och behöver snabbladda på morgonen innan skolan.

X6 Play är extra smidig att ladda via laddaren med magnetisk dyna.
X6 Play är extra smidig att ladda via laddaren med magnetisk dyna.

Användarvänlig och okomplicerad app

X6 Play används tillsammans med Xploras egen app som du laddar ner till din mobiltelefon. Enligt våra testpiloter är den enkel att komma igång med och väldigt okomplicerad, även för den som inte är bekant med GPS-klockor sedan tidigare. Det enda som vissa testpiloter hade lite svårt med var att hitta telefonnummer, men utöver det är alla överens om att användarvänligheten är mycket god.

I appen kan vi dels se var barnet befinner sig på kartan och vi kan även välja mellan olika kartvyer, exempelvis satellit. Här ställer vi också in den så kallade trygghetszonen som ger oss en notis så fort barnet lämnar ett visst område. Det hela fungerar bra enligt våra testpiloter, men storleken på den minsta trygghetszonen är fortfarande aningen för stor – 300 m2.

Xplora följer för övrigt GDPR-reglerna, så du behöver inte oroa dig för att bilder och annat material som lagras i appen och klocka hamnar hos tredje part. Och i vanlig ordning är all överföring mellan klocka, app och server krypterad så att du och barnet kan känna er extra trygga.

Samma smarta funktioner som tidigare

Samtal- och meddelandefunktion, GPS och kamera är långt ifrån de enda funktionerna i X6 Play. Här finns även ett inbyggt alarm, en SOS-signal för nödlägen och ett skolläge som stänger av alla funktioner (förutom klocka och SOS-signal) när barnet befinner sig i skolan.

Barnet får också tillgång till Xploras unika aktivitetsuniversum Goplay som uppmuntrar till rörelse. Med hjälp av den inbyggda stegräknaren kan barnet samla på sig mynt (1000 steg ger 1 mynt) som de sedan kan byta ut mot belöningar. Vi gillar det här sättet att göra vardagsmotion lite roligare, och även barnen verkar uppskatta funktionen.

Vårt omdöme av Xplora X6 Play

Med X6 Play har Xplora satt en helt ny standard för GPS-klockor anpassade för barn. På de viktigaste punkterna – alltså GPS och kommunikation mellan barn och förälder – presterar X6 Play fenomenalt. Enligt våra testpiloter ger GPS:en en exakt position i appen och både sms- och samtalsfunktionen har fungerat felfritt alla gånger.

Vårt omdöme av Xplora X6 Play

Vi ser också en klar förbättring vad gäller batteritiden och gillar även den uppdaterade kameran med videofunktion. Att X6 Play utöver det har en rad extrafunktioner som är roliga för barnet, men också användbara för föräldrarna skadar förstås inte heller, även om de inte är unika för just den här klockmodellen.

Det enda vi saknar – som vi även saknade i X5 Play – är stöd för videosamtal och möjligheten att kunna förminska trygghetszonen. Men utöver det kan både vi och våra testpiloter hålla med Xplora – det här är tveklöst deras bästa och mest innovativa GPS-klocka hittills.

Slutbetyg

Design och passform:8,2
Storlek och vikt:7,9
App och datalagring7,9
GPS-funktion:8,6
Kamera:8,5
Extrafunktioner:7,6
Skärm och upplösning:8,3
Batteritid:8,4
Slutbetyg8,3

Vanliga frågor om Xplora X6 Play

Tål Xplora X6 Play vatten?

Ja, klockan är IP68-klassad och kan användas vid regn. Den ska dock inte användas vid bad.

Vad kostar Xploras abonnemang?

Xplora erbjuder två olika abonnemang som ger dig tillgång till föräldraappen. Abonnemangen kostar från 109 kr/mån och 139 kr/mån, beroende på vilken tillgång du vill ha till Goplay.

Vilket nät använder Xploras abonnemang?

Xplora använder Telenors nät, vilket ger dig täckning i stora delar av Sverige.

Ger X6 Play barnet tillgång till internet?

Nej, barnet har varken tillgång till internet, sociala medier eller bilddelning via GPS-klockan.

Går det att använda X6 Play även utanför Sverige?

Ja, X6 Play går bra att använda även utanför Sverige, så länge du befinner dig inom EU/ESS.

Är min data säker när jag använder X6 Play?

Ja, Xplora krypterar all trafik mellan mobil, app och klocka och följer dessutom GDPR för att dina personuppgifter inte ska hamna i fel händer.