Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Helt trådlös.
  • Smidig behandling hemma.
  • Kan förbättra både rörlighet och sömn.
  • Ergonomisk passform.

Nackdelar

  • Ganska dyr.

Specifikationer

Massagelägen 6 st
Styrkenivåer 20 st
Värmelägen 3 st
Behandlingstid 5 - 30 min
Midjemått Upp till 160 cm
Laddning USB-C

TENS är en väl beprövad teknik som använts av läkare i årtionden. Studier visar att TENS faktiskt kan reducera smärta med upp till 50 procent,vilket gjort behandlingen populär bland personer med tillfällig såväl som långvarig smärta i rygg och nacke.

Vi och våra testpiloter har fått möjlighet att testa Welify NovaBelt, en populär TENS-apparat anpassad för ländryggen. Läs vidare för att lära dig mer om NovaBelt och vad vi tycker!

welify TENS apparater
Bäst-i-testet.se har testat två TENS-apparater från Welify.

Kort om hur TENS fungerar

Innan vi går in närmare på just NovaBelt kan det vara bra att veta lite mer om hur TENS faktiskt fungerar. TENS är en förkortning av transkutan elektrisk nervstimulering och är en teknik som skickar milda, elektriska impulser genom huden. Syftet med detta är att blockera smärtsignalerna till hjärnan, vilket i sin tur ger omedelbar smärtlindring. Det ökar också blodcirkulationen i området för att dels stimulera läkningsprocessen vid tillfällig smärta, men också för att öka rörligheten.

För personer med diskbråck, artros, inflammation, nackspärr eller nerver som hamnat i kläm kan TENS vara en effektiv behandlingsform. Forskning visar faktiskt att TENS kan halvera smärtan, både vid akuta och långvariga rygg- och nacksmärtor. Däremot saknas det fortfarande bevis på hur TENS kan hjälpa personer med kronisk värk.

Har du inte råd eller tid med regelbundna besök hos kiropraktorn kan TENS vara ett bra alternativ för hemmabehandling. Och då kan Welifys produkter vara något för dig.

Trådlöst och batteridrivet

Welify NovaBelt är ett batteridrivet massagebälte som du placerar över ländryggen. Eftersom det är batteridrivet är det också helt trådlöst, vilket dels betyder att du inte behöver krångla med sladdar, men också att du får full rörelsefrihet under behandlingen.

Vårt första intryck av massagebältet är att det känns kvalitativt och inte alls plastigt. Traditionella TENS-apparater kan vara ganska krångliga att få på själv eftersom de vanligtvis består av flera små enheter som du fäster separat på olika punkter på kroppen. NovaBelt är istället en enda enhet som med två plattor på insidan som skickar ut de elektriska impulserna. Fördelen är att den blir enklare att använda, men nackdelen är att du inte får lika stora möjligheter vad gäller placering.

Utöver TENS har NovaBelt även rödljusterapi, som visat sig vara effektivt för att lindra smärta, och en värmefunktion som hjälper till att mjuka upp muskler och leder.

Welify novabelt TENS-apparat
NovaBelt sitter skönt på ryggen utan att kännas klumpigt. Den har också en integrerad magnetisk hållare för fjärrkontrollen.

Justerbar knäppning med kardborre

Vi fäster det enkelt i midjan med hjälp av remmarna som har en stark kardborreknäppning. Har du en liten midja kan ju justera storleken på bältet genom att vika ena remmen. Det maximala midjemåttet är 120 cm, vilket kan bli lite tight för en del, men samtidigt kan du alltid be om en förlängning på 40 cm om du skulle behöva det.

Ingen av våra testpiloter upplevde NovaBelt som obehagligt eller klumpigt att ha på ryggen, utan bältet har en behaglig och ergonomisk passform. Det gör att vi kan använda det när när vi sitter i soffan, men också när arbetar på kontoret eller utför olika sysslor i hemmet. Studier visar faktiskt att TENS verkar ge ännu bättre effekt om du håller dig aktiv under själva behandlingen.

Många inställningsmöjligheter

NovaBelt kommer med sex olika massagelägen: två automatiska kombinationer, manipulationsmassage, akupunkturmassage, uppmjukningsmassage och slag-massage. Här finns också 20 olika styrkenivåer och tre värmelägen (upp till maximalt 42 grader). Vi kan även ställa in tiden för varje behandling mellan 5 – 30 minuter. Kort sagt har vi goda möjligheter att ställa in TENS-behandlingen precis som vi vill ha den.

Alla inställningar justeras med hjälp av den trådlösa fjärrkontrollen (som smidigt nog sitter fast med magnet på själva bältet – perfekt för att inte råka slarva bort den!). Fjärrkontrollen har en upplyst display som gör att du kan använda den även i mörka miljöer och för att sätta på själva massagedelen behöver du bara trycka på knappen på undersidan.

Welify novabelt fjärrkontroll
Fjärrkontrollen har en upplyst display som gör den smidig att använda även i mörker.

Minskad smärta, ökad rörlighet och bättre sömn           

Det är en ganska speciell känsla att använda en TENS-apparat för första gången – det känns lite som att få små elektriska stötar. Alla testpiloter i vårt team upplevde dock behandlingen som behaglig, framför allt i kombination med värmefunktionen. Har du aldrig använt TENS tidigare är det dock viktigt att du trappar upp intensiteten stegvis för att vänja kroppen.

Närbild på welify novabelt
De två plattorna på insidan av bältet skickar ut elektriska impulser och har en värmefunktion.

Flera av våra testpiloter upplevde minskad smärta redan efter första användningen av Welifys NovaBelt. De upplevde också ökad rörlighet och bättre sömn med färre uppvaknanden under natten efter att ha följt det 4-veckorsprogram som följer med i instruktionsboken. Alla testpiloter var positiva till att fortsätta använda massagebältet, dels i förebyggande syfte, men också för att minska smärta i samband med artros.

Welify NovaNeck – behandling för nacken

Den nackmasserare vi testade har nyligen ersatts med den uppdaterade modellen NovaNeck. Tekniken är densamma, med skillnaden NovaNeck nu även har rödljusterapi och en ny design. Vi har själva inte testat nya NovaNeck, men av bilderna att döma ser det ut som att den har en bättre passform än sin föregångare. Även fjärrkontrollen har fått ett nytt utseende, med en digital display denna gång, vilket är en stor uppgradering från sin föregångare.

Användarinstruktioner för TENS

För att Welifys NovaBelt ska ha optimal effekt är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Det är viktigt att metallplattorna har nära kontakt med huden och att de appliceras på ren och fuktig hud (Welify skickar med en aloe vera-gel som du kan använda). Är kontakten mellan hud och plattor dålig kan apparaten ge en stickande känsla på huden.

Tänk även på att inte överanvända TENS-apparaten. I instruktionsboken rekommenderar Welify en behandlingstid på 10 – 20 minuter maximalt två gånger per dag. Har du känslig hy är det extra viktigt att du ser hur huden reagerar innan du testar längre behandlingar.

I övrigt bör du undvika att använda produkterna helt om du:

  • Har en pacemaker
  • Har cancer eller epilepsi
  • Är gravid eller har allvarliga sjukdomar (om du inte har konsulterat med en läkare först)
  • Känner dig yr under användning
  • Har brutna ben vid området

Se även till att rengöra plattorna efter varje användning med en fuktig trasa eller med medicinsk alkohol.

Vårt omdöme av Welify NovaBelt

Welifys NovaBelt kan absolut vara värd att testa för dig som redan har eller vill förebygga besvär i ländryggen. Den här TENS-apparaten är mycket användarvänlig, inte minst eftersom den bara består av en enhet, och gör precis vad den är tänkt att göra, nämligen att mjuka upp och reducera smärta.

Det finns två saker vi gillar extra mycket med Welifys TENS-apparater. Den ena är hur portabla enheterna är - de är hur smidiga som helst att ta med till jobbet eller på resan. Den andra är att de är helt trådlösa (även fjärrkontrollerna) så att du slipper krångla med sladdar och vara beroende av ett eluttag.

Det enda vi kan se som aningen negativt är priset – originalpris är cirka 2 400 kronor, vilket är nästan dubbelt så dyrt som exempelvis Beurer EM59. Det finns också ännu billigare varianter – Beurer EM 49 kostar till exempel bara 600 kronor. Dessa TENS-apparater från Beurer har dock självhäftande elektroder och de är inte sladdlösa, vilket Welify är. Å andra sidan får du bättre möjligheter att punktanpassa behandlingen efter just det område du har besvär med.

Sammanfattningsvis kan NovaBelt vara en bra investering för personer som vill behandla smärta och stelhet med TENS, utan att behöva lämna hemmet. Vill du däremot kunna behandla andra områden är bara rygg (exempelvis axlar, knän eller bröstrygg) kan en traditionell TENS med elektroder passa bättre.

Slutbetyg

Användarvänlighet8,5
Funktion8,6
Passform8,3
Portabilitet8,0
Pris8,2
Slutbetyg8,3

Vad säger andra om Welify?

Förutom att vi själva testat Welifys TENS-apparater har vi också läst vad andra tycker om dem. Eftersom vi trots allt bara är en liten grupp testpiloter speglar vår recension inte det allmänna omdömet. Därför har vi valt att komplettera vår recension med undersökningar av kundrecensioner, bland annat på Trustpilot. Där kan vi se att Welify som företag har en hög kundnöjdhet med ett genomsnittsbetyg på 4,1 av 5 baserat på över 270 omdömen. 70 procent av kunderna ger dessutom högsta betyg. Vi har också läst omdömen hos Welify själva, där kunderna gett NovaBelt 4,7 av 5 i betyg av över 150 recensioner.

Massagebältet fungerar bra för att lindra mina ryggsmärtor och spänningar. Jag har använt det dagligen i 4 veckor och har märkt en märkbar förbättring i min rörlighet och smärtlindring. Dock önskar jag att det även fanns för bröstryggen.
Kundrecension från Welify
Har en utåtbuktande disk i ländryggen och har testat det mesta, men när jag använder welifly när jag har ont så släpper det nästan direkt efter! Kan starkt rekommendera!
Kundrecension från Trustpilot
Har testat i några dagar nu. Upplever den lite obehaglig (trots att jag använder på låg nivå) då den skapar ofrivilliga ryckningar i hela nacken. Men efter att ha pratat med kundtjänst har jag förstått att detta är normalt, och inget att oroa sig för!
Kundrecension från Trustpilot

Om vår testmetodik

Inledning

Vi har testat TENS-maskinen NovaBelt från Welify. För att kunna erbjuda en så sanningsenlig och objektiv recension av produkterna som möjligt har vi utformat en testprocess som involverar flera olika steg. Personerna som fått möjlighet att testa produkterna är vanliga användare i olika åldrar både med och utan ryggproblem. Vi har också läst vetenskapliga studier för att kunna styrka de påståenden vi gör i texten.

Testprocessen

Varje testpilot fick testa Welify NovaBelt under en månads tid enligt rekommendationerna på Welifys hemsida och i den medföljande instruktionsboken. Testet utfördes i hemma- eller kontorsmiljö samt i samband med olika vardagsaktiviteter. Testarna fick därefter dokumentera och utvärdera apparatens komfort, passform, användarvänlighet och effekt, både på kort och lång sikt. De fick också svara på hur stor sannolikheten är att de själva skulle köpa produkten samt rekommendera den till andra. I det sista steget fick varje testpilot betygsätta de viktigaste faktorerna på en skala 1 till 10. Det är genomsnittet av dessa betyg vi presenterar på den här sidan.

Transparens och objektivitet

Vi vill vara så transparenta som möjligt i vår produktutvärdering. Den här recensionen av Welify TENS-apparat är inte sponsrad och åsikterna som presenteras är baserat enbart på personliga erfarenheter. Det kan däremot förekomma annonslänkar på sidan som ger oss en provision om du väljer att köpa Welify NovaBelt. De påverkar dock inte vår utvärdering av produkten eller priset du betalar.

Källförteckning

1. Transcutaneous electrical nerve stimulation as prehospital emergency interventional care: treating acute pelvic pain in young women
2. Queen West Physiotherapy & Acupuncture, TENS and Bloodflow
3. Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for chronic neck pain
4. Infrared therapy for chronic low back pain: A randomized, controlled trial
5. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation Reduces Movement‐Evoked Pain and Fatigue: A Randomized, Controlled Trial