Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Placerar sig högt i SKI:s branschundersökningar av kundnöjdhet.
  • Ingen bindningstid (på rörliga elavtal) eller uppsägningstid.
  • Ger dig möjlighet att stötta Naturskyddsföreningen och Min Stora Dag.
  • Alltid 100 procent förnybar el.

Nackdelar

  • Erbjuder ingen rabatt för nya fast pris-kunder.
  • Kundtjänsten är stängd på helgen.

Specifikationer

Elavtal: Fast och rörligt
Bindningstid: Ingen bindningstid (rörligt avtal), 1 - 3 år (fast elavtal)
Uppsägningstid: Nej
Typ av el: 100 % förnybar
Rabatter: El till inköpspris i 6 månader vid nyteckning av rörligt elavtal
Tillval: Timme för timme, Bra miljöval, Min Stora Dag

Energibolaget Skellefteå Kraft är den femte största kraftproducenten i Sverige. De ägs av Skellefteå kommun och är verksamma inom elkraft, elnät, värme, kommunikation och fastigheter. Bolaget utmärker sig framför allt för sitt miljöengagemang, och siktar på att producera 100 procent hållbar energi senast år 2040.

Skellefteå Kraft har många nöjda kunder – de har placerat sig högt i Svenskt Kvalitetsindex undersökning av kundnöjdhet i flera kategorier. De finns också med i vår sammanställning av Sveriges bästa elbolag. Om du vill veta mer om Skellefteå Kraft och vad det kan erbjuda dig rekommenderar vi att du läser vårt omdöme av elbolaget nedan!

Tre olika elavtal

Skellefteå Kraft erbjuder likt många andra elbolag flera olika typer av elavtal, så att du kan påverka vad du faktiskt betalar för. I det här fallet kan du välja elavtal med rörligt elpris, timpris eller fast elpris.

Rörligt pris

Väljer du Skellefteå Krafts rörliga elavtal får du ett elpris som följer marknadens svängningar. Avtalet gäller helt utan bindningstid och har inte heller någon uppsägningstid, så att du kan byta leverantör när du vill. På deras hemsida kan du dessutom beräkna det ungefärliga elpriset för just din bostad per månad genom att ange postnummer och årlig elförbrukning.

Om du vill teckna ett rörligt elavtal är Skellefteå Kraft ett av de mest prisvärda elbolagen du kan välja. Som ny kund får du nämligen el till inköpspris dina första sex månader, vilket betyder att du varken betalar påslag eller månadskostnader.

Timprisavtal

Tidigare erbjöds inte timprisavtal, men i dag har Skellefteå Kraft även det i sitt utbud. Här betalar du helt enkelt timpris för elen du använder. För att få ett timprisavtal behöver du lägga till tillvalet Timme för timme när du köper ett elavtal med rörligt elpris. Det här är ett bra val för dig som tycker om att följa elpriset och vill kunna anpassa din elförbrukning för att kunna spara pengar.

Fast pris 1 – 3 år

Med ett fast elpris får du samma pris per kilowattimme, oavsett hur marknadens prissvängningar ser ut. Det är ett bra val för dig som tecknar ett elavtal när priset är lågt eller för dig som inte vill riskera att plötsligt få en oväntat hög elräkning. Hos Skellefteå Kraft kan du välja att binda elpriset i ett, två eller tre år.

Alltid förnyelsebar el

Miljötänk och hållbarhet är ledstjärnor i Skellefteå Krafts verksamhet. Det märks inte minst på att du alltid får 100 procent förnyelsebar el, både i det rörliga och det fasta elavtalet. Om du tycker det är viktigt varifrån elen kommer är Skellefteå Kraft därför ett bra val.
Om du vill kan du dessutom lägga till Svenska Naturskyddsföreningens märkning ”Bra miljöval”. Den extrasumma du betalar går direkt till Svenska Naturskyddsföreningens fond, och du behöver bara ringa kundservice så fixar de den saken.

Något annat vi gillar, även om det inte handlar om just miljön, är att du kan lägga till Min Stora Dag som tillval i ditt elavtal. Här skänker både du och Skellefteå Kraft 0,25 öre/kWh vardera till stiftelsen, som ger allvarligt sjuka barn och ungdomar som kämpar lite extra glädje och styrka i vardagen.

Erbjuder ofta fördelaktiga kampanjer

Skellefteå Kraft är kända för att erbjuda fina rabatter och de ändrar ofta sina erbjudanden, både för nya och befintliga kunder. Det här är både positivt och negativt, då bra rabatter snabbt försvinner så det gäller att hålla utkik. Vi saknar också möjligheten att få rabatt som fast pris-kund. I dagsläget är det bara avtalen med rörliga elpriser som erbjuds till extra bra pris.

Kundtjänst från måndag till fredag

En bra kundtjänst är något som är viktigt för många elkunder. Skellefteå Kraft har en mycket lättillgänglig kundtjänst som du kan nå vardagar under kontorstid via telefon, mejl eller till och med live chatt. Det är fördelaktigt för dig som inte orkar sitta i telefonköer eller som bara undrar över något litet.

Du med enklare funderingar gör dock rätt i att titta igenom Skellefteå Krafts hemsida innan du kontaktar kundtjänsten. Sannolikheten är nämligen stor att du hittar svaren du söker där, inte minst i sektionen med vanliga frågor och svar. Du har också separata sidor som förklarar hur du får och betalar din faktura samt hur du gör med ditt elavtal vid flytt.

Visst hade det varit trevligt med en kundtjänst som var öppen även under helgen, men med tanke på hur välutformad Skellefteå Krafts supportavdelning är får vi ändå vara nöjda. Kunderna på Reco håller med – många upplever att de fått bra hjälp och ett trevligt bemötande.

Hög kundnöjdhet enligt SKI

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) undersöker varje år kundnöjdheten inom olika sektorer genom att titta på vilka krav kunderna ställer på service, hållbarhet och mycket mer. Företagen som bäst uppfyller dessa krav placerar sig på en lista där deras kundnöjdhet anges med en siffra från 0 – 100 där 100 är bäst och 0 är sämst.

I SKI:s senaste undersökning av energibranschen 2022 placerar sig Skellefteå Kraft högt i flera kategorier. Inom Elhandel privat hamnade de till exempel på fjärde plats efter bland annat Tibber och GodEl med 72,8, vilket är betydligt högre än snittet. De hamnar dessutom i topp både i kategorin Elnät privatkunder (71,4) och Elnät företagskunder (70,7). Även i kategorin Fjärrvärme privatkunder hamnar Skellefteå Kraft på första plats med 76,0.

Användbar information

Namn:Skellefteå Kraftaktiebolag
Organisationsnummer:556016–2561
Hemsida:https://www.skekraft.se/
Adress:Kanalgatan 71, 931 80 Skellefteå
Telefon:0910-77 25 50

Öppettider

Måndag – Torsdag:07:45 – 17:00
Fredag:07:40 – 16:30

Om du undrar över något kan du få hjälp hos Skellefteå Krafts kundservice.

Vårt omdöme av Skellefteå Kraft

En av de största skillnaderna mellan Skellefteå Kraft och andra stora elbolag är att de lyckats få kunderna på sin sida. Det här är ett ovanligt uppskattat elbolag som enligt SKI har mycket hög kundnöjdhet i flera olika kategorier. De har även en kundservice som är betydligt bättre än snittet, vilket inte minst syns på det höga snittbetyget hos Reco.

Just kundservicen är en sak som kunder brukar vara allra mest missnöjda med när det kommer till den här typen av bolag, så där ska Skellefteå Kraft ha en stor eloge. Det ska de för övrigt även ha för sitt miljöengagemang, och valet att endast erbjuda el från 100 procent förnyelsebara källor. Slopad bindnings- och uppsägningstid på det rörliga avtalet är också en sympatisk gest från det norrländska elbolaget.

Det enda vi kan anmärka på är att supporten inte har öppet på helgen och att det i dagsläget inte erbjuds några rabatter till nya kunder med fast elpris. Men utöver det är vi ganska säkra på att du kommer att bli nöjd om du väljer ett elavtal från Skellefteå Kraft.

Slutbetyg

Hemsida:9
Villkor:8,6
Kundtjänst:8,3
Betalningsalternativ:9
Kundbetyg:9
Slutbetyg:8,8

Vanliga frågor om Skellefteå Kraft

Vad är Skellefteå Kraft?

Skellefteå Kraft är Sveriges femte största kraftproducent som ägs av Skellefteå kommun. De erbjuder rörliga och fasta elavtal där energin kommer från förnyelsebara källor. Skellefteå Kraft utmärker sig även för att ha Sveriges nöjdaste kunder, enligt en undersökning från SKI.

Vad har Skellefteå Kraft för bindningstid?

Skellefteå Kraft har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina rörliga elavtal. Väljer du däremot ett fastprisavtal får du välja mellan bindningstid på 1, 2 eller 3 år.

Vad kommer Skellefteå Krafts el ifrån?

Skellefteå Krafts el kommer från 100 procent förnyelsebara källor, bland annat från vatten-och vindkraft.

Har Skellefteå Kraft Bra miljöval?

Ja, om du vill ha märkningen Bra miljöval kan du välja till det, genom att ringa kundtjänst. Summan du betalar för märkningen går till Svenska Naturskyddsföreningens fond.