Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Utmärkt ergonomi.
  • Många praktiska fack och fästpunkter.
  • Vegansk och av återvunna material.
  • Vattenresistent.

Nackdelar

  • Ganska dyra.
  • Regnskydd ingår inte.

Specifikationer

Kapacitet: 23 liter/40 liter
Vikt: 0,7 kg/1,21 kg
Material: 100% återvunnen nylon 420D MIPAN regen® ROBIC
Vegansk: Ja
Vattenresistent: Ja
Egenskaper: Ergonomisk ryggplatta, avtagbart midjebälte, bröstrem, innerfickor, laptopfack
Sandqvist Hike omdöme

Svenska Sandqvist grundades 2004 med visionen att skapa ryggsäckar och väskor som inte bara är funktionella, utan också stilrena och hållbara. Vi har fått möjlighet att testa två olika ryggsäckar ur Sandqvists populära serie Hike, närmare bestämt modellerna Valley Hike och Mountain Hike. Båda ryggsäckarna är identiska på flera sätt, men skiljer sig på ett par viktiga punkter som gör dem mer eller mindre passande för olika behov. Läs vidare för att läsa vårt omdöme och se om Sandqvist Hike kan vara något för dig!

Valley Hike (höger) och Mountain Hike (vänster) är två ryggsäckar ur Sandqvists populära Hike-serie.
Valley Hike (höger) och Mountain Hike (vänster) är två ryggsäckar ur Sandqvists populära Hike-serie.

Kapacitet på 23 och 40 liter

Låt oss börja med att titta på det kanske mest relevanta för dig som ska köpa en ryggsäck, nämligen kapaciteten. De här två Sandqvist-ryggsäckarna är väldigt lika på många punkter, men en viktig skillnad är storleken.

Valley Hike är en aningen mindre ryggsäck som passar bäst för dagsturer eftersom den rymmer mellan 16 – 23 liter, beroende på hur mycket du fyller den. Här har du nämligen en praktisk roll top-öppning som gör att du kan öka kapaciteten vid behov. Vi gillar verkligen den här lösningen eftersom det gör ryggsäcken ännu mer mångsidig.

Valley Hike har en praktisk roll top-öppning med dragkedja och fästen på vardera sida.
Valley Hike av Sandqvist

Även om Valley Hike främst är ämnad som en dagsryggsäck testade vi att använda den på en kortare backpackingtur i Asien. Totalt var vi borta en vecka och det gick alldeles utmärkt att få plats med det allra nödvändigaste. Kort sagt kan den fungera bra för en kortare weekendresa under sommaren om du bara får ha med dig ett föremål på flyget.

Mountain Hike är, precis som namnet antyder, en lite större ryggsäck. Här får du plats med upp till 40 liter, vilket är passande om du ska övernatta i naturen. Här får du utan problem plats med sovsäck, liggunderlag, stormkök, termos och lite extra kläder. Har du däremot inte så mycket packning behöver du inte fylla utrymmet i topplocket – då kan du enkelt minska kapaciteten till 30 liter. Topplocket kan du för övrigt ta av helt om du hellre vill det.

Mountain Hike har en kapacitet på upp till 40 liter, vilket är perfekt för lite längre turer.
Mountain Hike har en kapacitet på upp till 40 liter, vilket är perfekt för lite längre turer.

Värt att nämna är dock att 40 liter kan räcka för vandringar i varmare klimat, men ska du ge dig ut under vinterhalvåret kommer du förmodligen att behöva en ännu större ryggsäck eftersom vinterkläder tar mer plats.

Fenomenal ergonomi och ventilation

Båda ryggsäckarna är utrustade med breda axelband och har en ergonomisk ryggplatta som ger oss ett extra bra stöd när vi bär tungt. Ryggplattan och axelremmarna är dessutom av meshtyg, vilket gör ryggsäckarna förhållandevis svala att bära även i riktigt varma temperaturer.

Båda ryggsäckarna har en ryggplatta och axelremmar i mesh för ökad ventilation.
Båda ryggsäckarna har en ryggplatta och axelremmar i mesh för ökad ventilation.

Förutom det har både Valley Hike och Mountain Hike en bröstrem och ett avtagbart höftbälte som ger extra avlastning. Alla remmar är justerbara så att du enkelt kan anpassa dem efter just din kroppstyp. Vi upplever båda ryggsäckarna som väldigt bekväma att bära – även med tung packning – och gillar hur smidigt det är att justera passformen vid behov, även när vi har ryggsäckarna på oss.

Alla remmar är enkla att justera, även när du har på dig ryggsäcken.
Alla remmar är enkla att justera, även när du har på dig ryggsäcken.

Många smarta fack och fästpunkter

Något många tycker är extra viktigt när det gäller just friluftsryggsäckar är förstås förvaringsmöjligheterna. Och även här tycker vi att både Valley Hike och Mountain Hike levererar riktigt bra, även om det finns viss förbättringspotential.

Utöver huvudfacket har Mountain Hike till exempel ett 15” laptopfack, två elastiska sidofickor, en stor ytterficka samt en ficka i topplocket. På topplocket har du också en resåranordning där du kan förvara en extrajacka, eller varför inte ett liggunderlag?

Mountain Hike har en resåranordning på toppen, två sidofickor, en stor framficka och flera fästpunkter.
Mountain Hike har en resåranordning på toppen, två sidofickor, en stor framficka och flera fästpunkter.

Utöver det har den flera praktiska fästpunkter för karbinhakar samt kompressionsremmar som gör det enkelt att minska volymen vid behov. Något som däremot hade varit trevligt är en mindre och mer lättåtkomlig ficka, exempelvis på höftbältet eller axelremmen, där man kan förvara mindre prylar, så som nycklar, tändare eller liknande.

Även Valley Hike bjuder på trevliga förvaringsmöjligheter, om än något färre jämfört med Mountain Hike. Här finns samma praktiska resåranordning, fast den här gången sitter den på framsidan av ryggsäcken. Där kan du fästa regnkläder för enkel åtkomst eller annat som inte får plats i ryggsäcken. Du har också två sidofickor med resår, en liten innerficka med dragkedja samt ett 13” laptopfack.

Valley Hike är en perfekt ryggsäck att ha med på en dagstur.
Valley Hike är en perfekt ryggsäck att ha med på en dagstur.

Av återvunna och veganska material

Något vi gillar extra mycket med Sandqvist är deras fokus på miljö och hållbarhet. Både Valley Hike och Mountain Hike är tillverkade av 100 procent återvunnen nylon från postindustriellt avfall och fodret på insidan är av återvunna PET-flaskor. Det gör dem inte bara extra miljövänliga, utan också väldigt lätta och tåliga – perfekt för dig som vill packa så lätt som möjligt utan att kompromissa med slitstyrkan alltså. Dessutom är båda ryggsäckarna helt veganska och därmed passande även för dig som är vegan.

I övrigt har Sandqvist behandlat tyget med en vattenavvisande DRW-beläggning, vilket betyder att vattendroppar pärlar sig och rinner av tyget istället för att tränga igenom det. Lättare regnskurar är alltså inga bekymmer, men ska du ge dig ut i blötare väder kommer du att behöva köpa till ett regnskydd. Något sådant ingår nämligen inte i köpet, vilket faktiskt gör oss lite besvikna med tanke på att det här är två ganska dyra ryggsäckar.

Vårt omdöme av Sandqvist Hike

Överlag är vi mycket nöjda med både Valley Hike och Mountain Hike från Sandqvist. Båda ryggsäckarna uppfyller alla våra krav på funktionalitet och komfort, även om några fler lättåtkomliga fickor hade varit trevligt. Vi gillar dock de smarta lösningarna med resår och fästpunkter som gör det möjligt att förvara utrustning även på utsidan, samt att båda ryggsäckarna har ett laptopfack. Att ryggsäckarna är veganska och tillverkade av återvunna material ger förstås också ett stort plus i kanten.

Vårt omdöme av Sandqvist Hike

Med tanke på den höga prislappen är det synd att det inte medföljer något regnskydd, då ryggsäckarna enbart är vattenavvisande och inte helt vattentäta. Men utöver det finns det inte mycket att klaga på – Valley Hike och Mountain Hike är två riktigt bra (och snygga) friluftsryggsäckar som kommer att få hänga med på många äventyr framöver.

Slutbetyg

Ergonomi:9,0
Design:8,9
Material:9,3
Vädertålighet:7,5
Förvaring:8,2
Prisvärdhet:7,9
Slutbetyg:8,3

Vanliga frågor

Tål Sandqvist Hike maskintvätt?

Nej, ryggsäckarna ska inte maskintvättas eftersom det kan skada deras egenskaper. Fläckar kan du istället punktbehandla.

Är Sandqvist Hike lämpliga för veganer?

Ja, dessa ryggsäckar ur Sandqvist Hike-serie innehåller inga animaliska produkter och är därför passande för veganer.

Har ryggsäckarna laptopfack?

Ja, båda ryggsäckarna har ett laptopfack på 13” (Valley Hike) och 15” (Mountain Hike).

Vilket material är Sandqvist Hike tillverkade av?

Sandqvist Hike är tillverkade av 100 procent återvunnet nylongarn från postindustriellt avfall. Det gör dem lätta och slitstarka samtidigt som de är bättre för miljön. Fodret är istället av 100 procent återvunna PET-flaskor.

Vad kostar Valley Hike och Mountain Hike?

Valley Hike kostar omkring 1 800 kronor och Mountain Hike cirka 3 000 kronor.

Ingår regnskydd?

Nej, tyvärr ingår inget regnskydd när du köper dessa ryggsäckar. Däremot är tyget i sig vattenavvisande tack vare DRW-beläggningen, men vill du vara säker på att dina saker håller sig torra rekommenderar vi att du köper till ett separat regnskydd.