Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Väldigt prisvärd.
  • Basstation med självtömning.
  • Kraftfull sugförmåga.
  • Tar sig lätt över trösklar.
  • Moppfunktion med tre lägen.

Nackdelar

  • Har lite svårt med lurviga mattor.
  • Appen kunde varit bättre.
  • Inte så miljövänligt med påsar.

Specifikationer

Effekt: 50W
Batteri: 5200 mAh
Filter: HEPA
Sugkraft: 4000 Pa
Moppfunktion: Ja
Dammbehållare: 0,6 l
Vattentank: 350 ml
Batteritid: 150 min
Arbetsyta: 150 – 250 m2
Mått: 33 x 33 x 9,8 cm
Ljudnivå: 64 dB

Har du alltid velat ha en robotdammsugare, men ryggat tillbaka när du sett vad värstingar från de allra största varumärken kostar? Misströsta inte, numera finns det faktiskt betydligt billigare städrobotar på marknaden som ger dig väldigt mycket för pengarna. Modellen S600 från företaget Neatsvor är en av dem.

S600 är faktiskt utrustad med flera innovativa funktioner som vi oftast bara ser i dyrare modeller, bland annat en mopp och innovativ självtömning i en separat basstation. Samtidigt gör den låga prislappen att du får vara beredd på en och annan kompromiss, som i det här fallet främst handlar om städrobotens framkomlighet och den tillhörande appen.

Neatsvor S600 robotdammsugare
Neatsvor S600 är en prisvärd och intelligent liten städrobot med mopp och självtömning.

En kompakt och stilren liten städrobot

Rent utseendemässigt liknar Neatsvor S600 vilken annan robotdammsugare som helst – den är nätt och har en stilren, rund design i vitt. Med en höjd på strax under 10 cm tar den sig smidigt in under möbler och ska klara hinder på upp till 2 cm, så har du lite högre trösklar hemma är detta inget problem. Vi har dock märkt att den har lite svårt när trösklarna är högre än 1,5 cm, men den ger inte upp och tar sig över till slut.

S600 kommer utan problem in under soffor med lite längre ben.
S600 kommer utan problem in under soffor med lite längre ben.

Framtill sitter den lilla ”hatten” som hjälper roboten att navigera och två olika knappar; en på- och avknapp samt en laddningsknapp som du kan trycka på om du vill att roboten ska återvända till sin laddningsstation. Det går utmärkt att använda dammsugaren bara med hjälp av dessa knappar, men du kan också ansluta den till en app och styra den via mobilen. Men mer om appen lite senare.

Förutom själva robotdammsugaren får du med alla tillbehör du behöver, det vill säga en basstation, en vattentank, moppduk, extra borstar, rengöringsborste, dammsugarpåsar och HEPA-filter.

Neatsvor S600 använder laser för att navigera sig fram i hemmet, och det här gör den utan några som helst problem. Robotdammsugaren scannar effektivt av och kartlägger sin omgivning innan den påbörjar städningen. Det här gör den för att enklare avgöra vilken rutt som är snabbast, vilket i sin tur också gör roboten extra energieffektiv. När den kartlagt rummet börjar den köra enligt ett prydligt mönster, fram och tillbaka, för att inte missa någon fläck. Och när den är klar återvänder den snällt till sin basstation.

Längst fram på roboten sitter den lilla hatten med laser som S600 använder sig av för att kartlägga hemmet.
Längst fram på roboten sitter den lilla hatten med laser som S600 använder sig av för att kartlägga hemmet.

Precis som andra moderna städrobotar är S600 utrustad med sensorer som gör att den inte kör in i föremål och ned för trappor. Vi tycker dock att robotdammsugaren ändå känner sig fram när det åker runt – den åker lätt in i soffben och prylar som ligger framme – ibland kan den till och med flytta på saker som väger lite. Den kör dock inte in hårt i sakerna och stötdämparen framtill ser till att inget tar skada. Och när den märker att den inte kan köra framåt ändrar den helt enkelt riktning till dess att vägen är fri.

Har lite svårt med lurviga mattor

För att vara en rund robotdammsugare tycker vi att S600 ändå kommer åt ganska bra, både i hörnen och vid listerna. Borstarmarna har en bra räckvidd och arbetar flitigt för att samla upp damm och större smuts. Däremot har vi märkt av att Neatsvor S600 verkar ha lite svårare med lurviga mattor eller mattor med tofsar på sidorna. Där går den väldigt trögt och de små borstarmarna får arbeta extra hårt, något som också påverkar drifttiden. Armarna kan dessutom fastna under mattan så att roboten inte tar sig upp på mattan alls.

Just på tofsarna har S600 faktiskt fastnat vid flera tillfällen, så har du den typen av matta hemma kan det vara smidigast att rulla ihop kanterna innan du startar städroboten, eller vika in tofsarna under mattan. Mattor med kortare lugg och utan krusiduller är dock ingen match, men allra bäst tror vi att S600 fungerar om du har få eller inga mattor alls. Då kommer du dessutom ha mer nytta av moppfunktionen. Ett annat alternativ är att sätta no-go-zoner så att dammsugaren inte rullar över mattorna över huvud taget.

S600 tar sig fram smidigt i hemmet, men kan ha lite svårt med mattor som är tjockare eller har tofsar.
S600 tar sig fram smidigt i hemmet, men kan ha lite svårt med mattor som är tjockare eller har tofsar.

Klarar allt ifrån damm till kattmat

Att stöta på en robotdammsugare som både dammsuger och moppar i den här prisklassen är ganska ovanligt. Sugkraften ligger dessutom på hela 4000 Pa, vilket gör att S600 effektivt suger upp allt ifrån damm och hår till större smutspartiklar och spill. Vi har bland annat testat att spilla ut större bitar torrfoder, vilket städroboten inte har några som helst problem med att suga upp. Även kattsand och smågrus fungerar bra, även om det tar lite längre tid för den att få upp alla korn.

Borstarmarna är speciellt utformade för att effektivt fånga in smuts utan att trassla in sig i hårstrån.
Borstarmarna är speciellt utformade för att effektivt fånga in smuts utan att trassla in sig i hårstrån.

I övrigt är S600 utrustad med ett avancerat filtreringssystem och ett HEPA-filter som gör att den renar luften från både damm och allergener under tiden den dammsuger. Och vad gäller själva dammbehållaren är den extra rymlig med en kapacitet på 600 ml, så det får plats en hel del smuts innan den behöver tömmas.

Mopp med tre olika lägen

När du köper Neatsvor S600 får du som tidigare nämnt med en vattentank (som för övrigt rymmer 350 ml vatten) med tillhörande moppduk som du fyller på och enkelt klickar fast där dammbehållaren annars sitter.

Inför en moppning fyller vi bara på med vatten i behållaren. Tänk dock på att inte använda rengöringsmedel som skummar.
Inför en moppning fyller vi bara på med vatten i behållaren. Tänk dock på att inte använda rengöringsmedel som skummar.

Vi tycker att moppen fungerar väldigt bra och vi gillar att vi kan välja mellan tre olika lägen beroende på hur mycket vatten vi vill att robotdammsugaren ska använda. Envisare fläckar kommer den förstås att ha lite svårare med – de kommer du förmodligen att få gnugga bort själv – men för en snabb våttorkning är moppen klockren.

Vattentanken är enkel att klicka fast på robotdammsugaren där dammbehållaren vanligtvis sitter.
Vattentanken är enkel att klicka fast på robotdammsugaren där dammbehållaren vanligtvis sitter.
Moppen är perfekt för våttorkning, men saknar funktion för att gnugga bort envisare fläckar.
Moppen är perfekt för våttorkning, men saknar funktion för att gnugga bort envisare fläckar.

Något vi däremot tycker är lite tråkigt är att S600 inte har någon mattsensor. Det betyder att den kommer att moppa över mattorna också, såvida du inte tar bort dem, rullar upp kanterna eller ställer in en no-go-zon i appen där mattorna är.

Tömmer dammet automatiskt i basstationen

En annan sak vi verkligen gillar med S600 är basstationen. Förutom att ladda upp batterierna i robotdammsugaren är den nämligen utrustad med självtömning, en funktion som gör att du inte behöver tömma dammbehållaren manuellt. Otroligt smidigt om du frågar oss, och återigen en stor bonus med tanke på den överkomliga prislappen.

Vi kan själva välja hur ofta S600 ska tömma dammbehållaren, exempelvis efter varje eller varannan dammsugning, och när det är dags backar den automatiskt in i basstationen. Därefter kommer all smuts och damm att sugas ut och samlas upp i en dammsugarpåse inuti stationen (var beredd på att det kommer att låta en hel del) som du sedan byter ut när den blivit full.

Vi gillar verkligen konceptet med självtömning, även om en större dammbehållare hade varit mer miljövänligt än en vanlig dammsugarpåse.
Vi gillar verkligen konceptet med självtömning, även om en större dammbehållare hade varit mer miljövänligt än en vanlig dammsugarpåse.

När det gäller just grus och kattsand har vi märkt att Neatsvor S600 har lite svårt med tömningen. Det är lätt hänt att det fastnar grus i behållaren, vilket gör att den kan läcka. Lösningen på problemet är dock att låta robotdammsugaren självtömma två gånger. Och skulle det finnas kvar grus i behållaren kan du bara ta loss den och tömma den i soporna.

Påsar är hygieniskt, men inte så miljövänligt

I köpet får du med ett par extra dammsugarpåsar, men när du använt alla behöver du beställa nya från Neatsvor. Det bästa hade förstås varit om S600 istället samlat upp all smuts och damm i en behållare som vi kan tömma och sedan bara sätta tillbaka, något som också hade varit mer miljövänligt.

Fördelen med en påse är att du aldrig behöver komma i kontakt med smutsen, vilket känns mer hygieniskt. Neatsvors dammsugarpåsar är dessutom väldigt smart utformade – när du tar ut påsen kan du nämligen stänga igen påsens öppning så att ingen smuts riskerar att hamna utanför. Vi gillar också att kapaciteten är på hela 2,8 liter, så vi behöver inte tänka på att byta ut påsen särskilt ofta.

Om det inte redan framgått vill vi passa på att nämna att det enbart är dammbehållaren som är självtömmande – vattenbehållaren behöver du fortfarande tömma manuellt. Tänk också på att ta bort vattentanken innan du låter S600 återvända till laddningsstationen efter en våttorkning. Eftersom moppen ligger nämligen direkt mot golvet finns det en viss risk för fuktskador på golvet om du inte tar av den.

Upp till 150 minuters drifttid

Neatsvor S600 är utrustad med ett kraftfullt batteri på 5200 mAh som ska ge en drifttid på upp till 150 minuter under optimala förhållanden, det vill säga hårda golv med låg friktion och få hinder. Det ska enligt Neatsvor vara tillräckligt för att städa en yta på mellan 150 – 250 m2.

När vi testade robotdammsugaren i en lägenhet på 37 m2 tog det endast 40 minuter för den att städa alla ytor. Alltså har den inte varit i närheten att få slut på batteri, och skulle den mot all förmodan få det kommer den att återvända till sin laddningsstation automatiskt. Det gör den för övrigt efter varje avslutad städning också, så att den alltid är fulladdad när det är dags för nästa städning.

Appen lämnar lite att önska

Nu kommer vi till det som enligt oss är det största minuset med den här robotdammsugaren, nämligen appen. För det första har Neatsvor ingen egen app, utan du ansluter den via partnerappen SmartLife.

I appen kan du göra flera olika inställningar, exempelvis justera sugkraft och vattenmängd, samt stänga av och sätta på robotdammsugaren, även när du inte är hemma. Du kan också följa den i realtid för att se var den befinner sig i bostaden och hur den har rört sig samt ställa in no-go-zoner eller punktstädning, exempelvis under sängar eller bord.

Vi gillar också att det finns en fjärrkontroll som vi kan använda för att styra dammsugaren manuellt. Den är perfekt om vi behöver rengöra ett specifikt område, till exempel om vi råkat spilla ut något på golvet i köket.

I appen kan du se hur S600 städat samt ställa in specifika zoner som du vill (eller inte vill) att den ska dammsuga.
I appen kan du se hur S600 städat samt ställa in specifika zoner som du vill (eller inte vill) att den ska dammsuga.

Rent funktionsmässigt fungerar det hela bra, men samtidigt finns det en del förbättringspotential när det gäller just appen. Vi tycker att den känns lite halvklar och den har dessutom en viss inlärningskurva – det kan alltså ta lite tid att förstå sig på alla funktioner. Därför hade det varit trevligt med en liten genomgång av hur appen faktiskt fungerar. Utöver det har vi märkt att robotdammsugaren tappat kontakten med appen vid ett par tillfällen så att vi inte längre får kontroll över den när vi befinner oss utanför hemmet.

Vårt omdöme Neatsvor S600

Efter att ha testat Neatsvor S600 känner vi oss överlag väldigt nöjda – det här är en prisvärd och effektiv robotdammsugare som ger oss mycket av den funktionalitet vi är vana att se i betydligt dyrare modeller.

Det vi gillar allra mest är sugkraften och den slimmade basstationen med självtömning. Nu känns det väldigt långt borta att själv behöva tömma robotens dammbehållare efter varje (eller åtminstone varannan) städning. Även sugförmågan och navigeringen imponerar, särskilt med tanke på den låga prislappen.

Vårt omdöme Neatsvor S600

Appen tycker vi däremot kunde ha varit lite mer påkostad och ur ett miljömässigt (och även ekonomiskt) perspektiv hade det varit bättre med en dammbehållare i basstationen istället för en dammsugarpåse. Men å andra sidan behöver inte påsen bytas ut särskilt ofta, ungefär en gång i månaden enligt Neatsvors beräkningar.

Är du ute efter smarta funktioner, men inte vill eller kan betala allt för mycket för en robotdammsugare tror vi att du kan bli väldigt nöjd med Neatsvor S600. Allra bäst skulle vi säga att den passar dig som bor lite mindre eller medelstort och har hårda golv med få mattor, alternativt mattor med kort lugg. Då får du ut maximalt av både drifttiden och moppfunktionen.

Slutbetyg

Användarvänlighet7,9
App7,1
Navigering8,3
Sugkraft8,4
Moppfunktion6,7
Design8,5
Prisvärdhet8,7
Slutbetyg7,9

Vanliga frågor

För vilka hem passar Neatsvor S600?

Neatsvor S600 passar bra för små till medelstora hem på upp till 150 – 250 m2.

Har Neatsvor S600 stöd för röstassistenter?

Ja, du kan koppla din S600 till din Google Home eller Amazon Alexa.

Hur lång drifttid har Neatsvor S600?

Drifttiden är upp till 150 minuter, beroende på hur ditt hem ser ut. S600 kartlägger alltid hemmet innan den börjar städa för att hitta den snabbaste vägen, men utöver det handlar det lite om vilken typ av golv du har samt om du har många mattor. Ju lägre friktion, desto bättre blir också drifttiden.

Låter Neatsvor S600 mycket?

Vi tycker att S600 är förhållandevis tyst – ljudnivån uppgår till ungefär 64 dB. Däremot är tömningsprocessen väldigt högljudd.

Vad kostar Neatsvor S600?

Prislappen för Neatsvor S600 ligger på ungefär 4 000 kronor, vilket vi tycker är minst sagt överkomligt med tanke på alla de funktioner du faktiskt får.