Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Kostnadsfri tjänst.
  • Lätt att få översikt över kreditbetyg.
  • Ingen UC tas på dig.

Nackdelar

  • Inget.

Specifikationer

Företagsnamn Defero AS
Hemsida www.uscore.se
Adress Vasagatan 28, 111 20 Stockholm
E-postadress [email protected]

Uscore (tidigare Minkreditkoll) är en tjänst från det norska företaget Defero AS, som drivs av en handfull personer med bakgrund i bank-, kreditdata- och IT-branscherna.

Idén med tjänsten är att du som privatperson på ett enkelt sätt ska få översikt över din kreditdata och göra en kreditkoll av dig själv. När du gör detta får du ett hum om ditt kreditbetyg som ligger till grund för hur en långivare bedömer dig när du ansöker om ett lån. Uscore samarbetar med Creditsafe – ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag – för att bedöma ditt kreditbetyg.

uscore omdöme omslag
Genom att använda Uscore kan du ta reda på ditt kreditbetyg, vilket kan vara fördelaktigt om du planerar att ansöka om ett större lån med individuell ränta.

Varför använda Uscore i stället för att bara ansöka om lån direkt?

Varje gång du gör en låneansökan hos en bank tas en kreditupplysning på dig, antingen via UC eller något av de andra kreditupplysningsföretagen. Tas det många kreditupplysningar på dig under en kortare tid kan det påverka ditt kreditbetyg negativt. Det blir helt enkelt svårare att få lån till bra ränta.

Eftersom det inte tas någon kreditupplysning på dig när du använder Uscore är det ett bättre sätt att få insyn i dina kredituppgifter, och sedan kan du jobba på att förbättra ditt kreditbetyg innan du ansöker om ett lån på riktigt.

Uscore – hur funkar det?

Så hur går det då till att använda Uscore och vilka tjänster erbjuds? För att använda Uscore behöver du registrera dig. Detta sker med hjälp av BankID och är mycket enkelt och smidigt.

För att få fram ditt kreditbetyg tas insamlade uppgifter om dig, och uppgifter du själv fyller i, med i beräkningen. Det innebär att saker som inkomst, boende, livssituation och eventuella betalningsanmärkningar används för att räkna ut bra eller dåligt ditt totalbetyg är. Precis som hos vilken långivare som helst med andra ord, med skillnaden att du här tar kreditupplysningen på dig själv och därför inte påverkar ditt kreditbetyg.

Minkreditkoll
För att se ditt kreditbetyg med Uscore behöver du bara registrera dig med BankID.

Uscore erbjuder också en budgetfunktion, så att du kan få en överblick av utgiftsposter och varningar om du överspenderar. Uscore vill hjälpa till att ge dig bättre koll på din ekonomi och gör det genom att på ett snyggt och prydligt sätt samla all information om dina skulder och utgifter. De erbjuder också rådgivning baserat på din ekonomiska situation och hur du förbättrar den – och i förlängningen ditt kreditbetyg. Här kan du också få en fingervisning på vilken ränta du kan förvänta dig när du ansöker om olika typer av lån, och hur du förhandlar till dig en lägre ränta.

Vårt omdöme av Uscore

Trots att Uscore främst marknadsför sig som en tjänst som hjälper dig att få reda på ditt kreditbetyg är detta enligt oss inte den största anledningen att använda tjänsten. I stället tycker vi att den fungerar bäst som ett rent budgetverktyg, som är smidigt att använda när du vill få en överblick av privatekonomin.

Visst funkar det bra att använda Uscore för att få en idé om hur en långivare kan tänkas bedöma dig, men det går inte att säga att bedömningen kommer att ske på exakt samma sätt när du väl ansöker om ett lån. Långivare kan exempelvis ta andra saker i beaktande när de bedömer en låneansökan, såsom inflation, arbetsmarknadstrender och världsläget.

Vanliga frågor

Är det säkert att använda Uscore?

Ja. Du registrerar dig via BankID, och Uscore krypterar dina känsliga uppgifter, som inte delas med någon annan.

Hur snabbt går det att göra en kreditkoll på sig själv?

När du använder Uscore kan du kolla upp ditt kreditscore på omkring 15 sekunder.

Tas det en kreditupplysning på mig när jag använder Uscore?

Nej, när du använder Uscore tas ingen kreditförfrågan på dig som påverkar ditt kreditbetyg eller din kreditvärdighet.

Hur kan Uscore vara gratis?

Uscore tar inte betalt av användare för att använda tjänsten, istället kan de kontakta sina medlemmar med produkter eller erbjudanden. Du kan dock välja att inte bli kontaktad om du inte vill det.