Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Av 100 procent säkra och giftfria material.
  • Könsneutrala färger och mönster.
  • Slitstarka och hållbara produkter.
  • Enkla att rengöra.

Nackdelar

  • Vissa produkter tål inte maskindisk.
  • Sugproppen på silikontallriken är inte lika stark som på tallrikar av hårdare material.
Knatteplock erbjuder produkter som gör det enklare och roligare för barnet att börja äta fast mat.
Knatteplock erbjuder produkter som gör det enklare och roligare för barnet att börja äta fast mat.

Med Knatteplocks innovativa tallrikar, muggar och bestick blir det både enklare och roligare för barn att lära sig äta fast föda. De flesta av deras produkter är dessutom utformade för att minska behovet av städning efter varje måltid.

Vi har fått möjlighet att få testa några av Knatteplocks bästsäljare, bland annat deras haklapp, pre-spoon, mugg med handtag och två olika tallrikar. Efter vårt test är det inte svårt för oss att förstå varför dessa produkter blivit så omtyckta, både av barn och föräldrar. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme om Knatteplock!

Knatteplock brinner för barns matglädje

Efter att Elin och Sebastian Oresten fått dottern Bonnie år 2020 upptäckte de att utbudet av produkter inom BLW var väldigt smalt. Detta skulle bli startskottet för Knatteplock, ett företag som erbjuder kvalitativa produkter och hjälpmedel i syfte att underlätta barnets självständiga ätande.

BLW står för Baby-Led Weaning och kallas även ”barnstyrd matintroduktion” på svenska. Metoden går ut på att inte mata sitt barn, utan att låta det utforska maten med händerna och munnen efter egen förmåga. Det ger dels barnet full kontroll över sitt eget ätande samtidigt som det stimulerar utvecklingen av de motoriska färdigheterna.

Förutom att vara mamma är Elin Oresten också utbildad kostrådgivare och matinspiratör som brinner för att utbilda andra inom självständigt ätande och matglädje bland barn. Målet med Knatteplock är helt enkelt att ge fler barn en så bra start på sin matresa som möjligt och att främja en lustfylld relation till mat, redan från starten.

Säkra produkter av hög kvalitet

Idag erbjuder Knatteplock ett stort utbud av intressanta produkter som ska göra barnets matupplevelse roligare och mer spännande. Sortimentet består av allt ifrån muggar, tallrikar, skålar och bestick till haklappar, glassformar, smaknappar och bakformar.

Alla Knatteplocks produkter är tillverkade av 100 procent livsmedelsgodkända och giftfria material, bland annat silikon, galon och trä. De uppfyller dessutom sträng lagstiftning gällande kemikalieanvändning och är helt fria från ftalater eller BPA. Med andra ord är de helt säkra för ditt barn att använda, varje dag.

De smarta materialvalen gör dessutom alla produkter busenkla att rengöra efter användning, något som kommer spara dig som förälder både tid och energi.

Smarta tallrikar och skålar med sugpropp

Tallrikar och skålar som åker i golvet både en och två gånger under måltiden är standard hos många familjer med små barn. För att förebygga detta har Knatteplock försett alla sina tallrikar och skålar med smarta sugproppar undertill som gör att de sitter säkert på underlaget.

Vi har både testat Knatteplocks uppdelade tallrik av silikon och trätallriken utan uppdelning. Båda tallrikarna fungerar utmärkt, men det finns några skillnader som kan vara bra för dig att känna till.

Eftersom silikontallriken är av ett mjukare material är sugproppen inte riktigt lika kraftfull som på trätallriken. Den sitter fast i bordet, men går att dra fram och tillbaka. Trätallriken, å andra sidan, sitter som berget och är princip omöjligt för barnet att rubba. Det underlättar dels när barnet ska utforska maten, men gör också att du som förälder slipper en hel del städning.

Knatteplocks trätallrik utan uppdelning.
Knatteplocks trätallrik utan uppdelning.
Sugproppen på trätallriken är extra stark och sitter som berget.
Sugproppen på trätallriken är extra stark och sitter som berget.

Vi gillar att tallrikarna finns i två varianter: med och utan delning. De delade varianterna passar perfekt för mer kräsna barn som inte vill att olika livsmedel ska röra vid varandra, men gör det också enklare för barnen att förstå skillnaden mellan olika typer av mat. Flera av barnen i vårt test tyckte också det var roligt att själva dela upp och sortera maten på tallriken.

Mjuk haklapp som skyddar det mesta

När barn själva ska utforska mat får du räkna med en del spill och kladd. Men Knatteplocks smarta och mjuka haklapp med lång ärm gör upplevelsen lite trevligare, både för barn och förälder.

Knatteplocks långa haklapp med ärm skyddar barnet mot kladd och spill vid måltiden.
Knatteplocks långa haklapp med ärm skyddar barnet mot kladd och spill vid måltiden.
Haklappen är tillverkat av ett mjukt galonmaterial som gör den skön att bära.
Haklappen är tillverkat av ett mjukt galonmaterial som gör den skön att bära.

Haklappens långa ärmar har resår kring handlederna, vilket gör att de inte åker upp på armarna lika lätt. Eftersom modellen dessutom är extra lång och går ner en bit över benen skyddar den även byxorna mot mat som ramlar ner i knät. Och maten som väl ramlar ner fångas i de allra flesta fall upp av den smarta fickan nedtill.

I övrigt sitter haklappen bra och är svår för barnet att slita av tack vare två tryckknappar i nacken. Den är dessutom smidig att tvätta av efter användning eftersom den är tillverkad av ett vattenavvisande galonmaterial, vilket också gör den extremt slitstark. Du kan antingen spola av den eller torka bort lättare smuts med en fuktig trasa för en snabb uppfräschning.

Resåren vid handlederna förhindrar att ärmarna glider upp.
Resåren vid handlederna förhindrar att ärmarna glider upp.

Knatteplock erbjuder också en traditionell haklapp med snörning baktill. Den kan vara ett bra alternativ för barn som inte tycker om att ha på sig en heltäckande haklapp eller under de varmare sommarmånaderna.

Hållbar mugg som är snäll mot barnet

Enligt Knatteplock är en mugg med sugrör det bästa valet för barn som ska lära sig att dricka själva. Därför har de tagit fram en mjuk mugg av silikon med sugrör och handtag som är enkel för barnet att dricka ur, men som också tål en hel del stryk. Muggar i plast kan lätt spricka om de åker i golvet regelbundet, men det är inget du behöver tänka på med Knatteplocks barnmuggar. Det flexibla silikonet gör att de klarar det mesta de kan utsättas för.

Muggen med handtag har en söt design och är mycket tystare än muggar i plast.
Muggen med handtag har en söt design och är mycket tystare än muggar i plast.

Föräldrarna i vårt test påpekade också att silikonet gör muggarna betydligt tystare jämfört med varianter i plast – perfekt för barn som gärna bankar med muggen i bordet alltså. En annan fördel med det mjuka materialet, framför allt sugröret, är att det minskar risken att barnet gör illa sig i munnen.

Den enda nackdelen med just den här muggen är att det medföljande sugröret saknar stopp. Det gör att barnet kan dra ut hela sugröret och spilla ut drycken, något som en av våra små testpiloter tyckte var väldigt underhållande. Det går dock att köpa till ett två-pack sugrör med stopp för en mindre summa.

Sugrör med stopp går att köpa till separat om du vill förebygga spill.
Sugrör med stopp går att köpa till separat om du vill förebygga spill.
Muggen är enkel för barnet att hålla i och dricka ur.
Muggen är enkel för barnet att hålla i och dricka ur.

Smart utformade bestick

Alla Knatteplocks bestick är konstruerade för att barnet enklare ska lära sig att äta självständigt. Nybörjarskeden pre-spoon är perfekt att börja med när barnet ska äta mosad mat och den vanliga gaffeln eller skeden fortfararande är lite för svår att hantera.

Den här skeden har innovativ design med ett tjockt handtag och hål i mitten som gör det enklare för mat att fastna, oavsett vilken sida barnet använder. Det gör att barnet bara behöver dra den fram och tillbaka för att få upp mosig mat som gröt, pureer, yoghurt med mera.

Med andra ord är pre-spoon inte lämplig för större matbitar, exempelvis pasta. Då kan någon Knatteplocks klassiska skedar och gafflar förmodligen passa bättre, så att barnet kan spetsa eller skopa upp maten.

Vårt omdöme av Knatteplock

Det finns mycket vi tycker om med Knatteplocks produkter. Efter att ha testat dem under en längre tid kan vi med säkerhet säga att både barn och föräldrar är nöjda med såväl funktion som hållbarhet. Föräldrarna som testat produkterna uppskattar också att de kommer i könsneutrala färger och mönster.

betyg knatteplock

Det är tydligt att hela design- och tillverkningsprocessen genomsyras av Knatteplocks vision att skapa säkra och smarta BLW-produkter. Men trots att i princip varenda detalj är noggrant genomtänkt för att ge barnet ökad matglädje och kontroll, underlättar många produkter även för dig som förälder när det är dags att städa efter måltiden. Här tänker vi framför allt på haklappen med ärm och tallrikarna med sugpropp.

Det som kan vara bra att känna till är att alla produkter inte tål maskindisk, exempelvis nybörjarskedarna. Och är du intresserad av att köpa en mugg med sugrör kan det vara bra att köpa till extra sugrör med stopp om du vill vara säker på att barnet inte kan hälla ut drycken på golvet.

Slutbetyg

Material8,5
Hållbarhet8,8
Rengöring8,3
Design9,3
Användarvänlighet9,0
Prisvärdhet9,4
Slutbetyg8,9
Vilka är Knatteplock?

Knatteplock är ett stockholmsbaserat företag som tillverkar produkter och hjälpmedel kopplade till plockmat och BLW. Syftet är att göra det enklare och roligare för barn att lära sig äta fast mat.

Är Knatteplocks produkter säkra?

Ja, alla produkter är tillverkade av 100 procent livsmedelsgodkända och giftfria material som uppfyller sträng lagstiftning gällande kemikalier. Materialen som används är dessutom certifierade enligt LFGB- och FDA-standard.

Vilka produkter erbjuder Knatteplock?

I utbudet finner du allt ifrån tallrikar, muggar, skålar och bestick till haklappar, bakformar och mycket mer.

Vilka material är produkterna tillverkad av?

Knatteplock erbjuder produkter i olika material, bland annat silikon, plast, trä och stål.

Erbjuder Knatteplock fri frakt?

Ja, du får alltid fri frakt vid köp över 599 kronor.