Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Enkel att använda.
  • Snygg design.
  • IceShield™ kyler ner huden.
  • Lång livslängd.

Nackdelar

  • Ej trådlös.
  • Känns lite plastig.
  • Ganska högljudda.

Specifikationer

Ljuspulser: 600 000/900 000
Livslängd: 10 år/20 år
Energinivå: 5,5 J/cm2
Antal ljuspulsnivåer: 9 st/5 st
Ljuspulsfönster: 3 cm
Våglängder: 470 nm–1100nm/640 nm–1100 nm.
Vikt: 380 g/250 g
Kontakt: 100 – 240V

Om du inte har lust att betala för dyra IPL-behandlingar på salong kanske det kan vara värt att investera i en IPL-maskin för hemmabruk. Danska IVISKIN har gjort sig ett stort namn inom just detta segment och vi har fått möjlighet att testa två av deras mest populära hårborttagningsmaskiner inför sommaren – G4 och G3.

Läs vidare för att ta reda på vad vi tycker om IVISKIN:s IPL-maskiner och om de lever upp till våra förväntningar. Vi börjar dock med att ta en närmare titt på vad IPL faktiskt är för något.

IVISKIN G4 IPL
IVISKIN G4.
IVISKIN G4 IPL
IVISKIN G4.

Kort om hur IPL fungerar

IPL är en förkortning av Intense Pulse Light, eller ”intensivt pulserande ljus”. Det här är en metod som ofta används för att bli av med oönskad hårväxt, men också för att behandla olika hudåkommor. IPL fungerar lite som laserterapi, men med en viktig skillnad – en laser har en enda våglängd med ljusenergi medan IPL har flera. Det gör IPL mer effektivt eftersom du kan behandla ett större hudparti på kortare tid.

Ljuspulserna som IPL-maskinen skickar ut absorberas av melaninet i våra hårstrån, alltså det bruna pigment som ger håret sin färg, och omvandlas till ljusenergi. Värmen som uppstår stoppar hårväxten genom att försätta hårsäckarna i ett vilande tillstånd och därefter kommer håret att falla av helt. Håret är dock inte borta för gott, men det kommer ta betydligt längre tid för det att växa tillbaka. Alltså behöver du inte längre raka dig var och varannan dag.

Skillnaderna mellan IVISKIN G4 och G3

IVISKIN erbjuder fyra IPL-maskiner i olika storlekar och med olika funktioner. Vi har som tidigare nämnt testat modellerna G3 och G4, som är aningen mer kraftfullar och funktionella än de övriga två.

G3 och G4 är lika varandra på flera sätt – de har till exempel en energinivå på 5,5 J/cm2 och en IceShield™-funktion (mer om den lite senare). Skillnaderna ligger framför allt i designen, där G3 är betydligt smidigare och lättare än G4 samtidigt som den saknar handtag. G3 har dessutom 900 000 ljusimpulser jämfört med G4 som har 600 000, vilket gör att den kan användas i hela 20 år istället för 10 år. Å andra sidan har den något färre ljuspulsnivåer – fem stycken istället för nio.

IVISKIN G4 har fler ljuspulsnivåer än G3, men har inte lika lång hållbarhet.
iviskin
G3 är mer portabel och håller i 20 år, men har färre ljuspulsnivåer än G4 och är inte lika bekväm att hålla i.

En annan viktig skillnad mellan de två IPL-maskinerna är att G4 faktiskt har två andra funktioner utöver hårborttagning, nämligen hudföryngring och aknebehandling. Det kan göra G4 extra intressant för dig som har aknebesvär, rodnad, synliga blodkärl och ålderstecken.

Snygga och sköna att hålla i

Den snygga designen i vitt med rosédetaljer får både G3 och G4 att kännas lyxiga och moderna, även om det förstås hade varit trevligt med lite fler färgalternativ. Byggkvaliteten är helt okej – båda IPL-maskinerna är tillverkade helt i plast, men har ändå en bra tyngd och vi upplever dem inte som särskilt skramliga. Något vi däremot noterar är att logotypen på sidan börjar lossna efter en viss tids användning.

iviskin test
Det är enkelt att använda IPL-maskinerna över hela kroppen.

Båda IPL-maskinerna är utrustade med en digital, upplyst display där du enkelt håller koll på nuvarande ljuspulsnivå och antal återstående ljusimpulser. För att ändra ljuspulsnivå eller för att stänga av och sätta på maskinen använder du knapparna på sidan av G3-maskinen. G4 har istället en touchpanel på baksidan och det även via den du ställer in vilken inställning du vill använda – hårborttagning (HR), hudföryngring (SC) eller aknebehandling (RA).

I förpackningen får du med en strömkabel, en instruktionsbok och ett par glasögon som IVISKIN rekommenderar att du använder under behandlingen för att skydda dina ögon. Vi rekommenderar att du läser igenom manualen ordentligt innan du sätter igång med behandlingen. Där hittar du värdefulla tips och råd som hjälper dig att använda maskinen på ett säkert och effektivt sätt.

Utvecklad för att vara smärtfri och skonsam

Jämfört med annan hårborttagning beskrivs IPL ofta som en ganska skonsam behandlingsform. IVISKIN:s maskiner är de första IPL-maskinerna vi har testat, så vi har dessvärre inte mycket att jämföra med, men vi upplever dem inte som särskilt smärtsamma. Däremot uppstår en brännande känsla varje gång maskinen skickar ut ljusimpulser.

För att minska denna känsla så mycket som möjligt har IVISKIN försett både G3 och G4 med IceShield™, en funktion som kyler ner huden på det område som behandlas. Det hela fungerar mycket bra – området kring ljuspulsfönstret blir faktiskt väldigt kallt.

Värt att nämna är att den brännande sensationen blir starkare om du använder en högre ljuspulsnivå. Just därför är det bäst att börja på nivå ett och därefter trappa upp stegvis i takt med att du vänjer dig vid behandlingsformen. G4 har totalt nio nivåer och G3 har fem.

Resultat efter tre behandlingar

Med en IPL-maskin behöver du sällan vänta särskilt länge för att märka effekten. Enligt IVISKIN ska du faktiskt se resultat redan efter tre behandlingar. Att se en bestående effekt tar förstås lite längre tid – cirka 12 veckor – och då krävs det även att du använder IPL-maskinen en gång i veckan. Därefter kan du bibehålla effekten genom att fortsätta använda maskinen en gång i varannan månad.

För vår del tog det ungefär en månad för att börja märka viss skillnad, vilket vi är ganska nöjda med, framför allt med tanke på att det är en hemmabehandling. Samtidigt kan resultatet naturligtvis variera från person till person. IPL är till exempel inte lika effektivt på blont, rött eller grått hår eftersom tekniken är beroende av det bruna pigmentet i håret. Även hudtypen kan spela en viktig roll – har du en mörkare hudton finns risken att ljusenergin attraheras av hudpigmenten istället för hårpigmenten. Det kan i sin tur leda till brännskador.

Pengarna tillbaka om du inte är nöjd

Skulle det vara så att du inte är nöjd med resultaten efter att ha använt IVISKIN kan du utnyttja deras nöjdhetsgaranti. Den tillåter dig nämligen att testa produkten i 100 dagar – alltså ungefär den tid det tar att se en bestående effekt – och är du missnöjd får du pengarna tillbaka. Med andra ord är IVISKIN ganska säkra på att deras produkt fungerar som utlovat. Vi tycker det är en bra policy, särskilt med tanke på att både G3 och G4 är ganska dyra.

Vårt omdöme av IVISKIN G3 och G4

Vi tycker överlag att IVISKIN:s IPL-maskiner fungerat väldigt bra hittills. Vi gillar framför allt den innovativa kylningsfunktionen som gör ett bra jobb med att reducera den brännande sensationen. Att det finns flera ljuspulsnivåer gör det dessutom enkelt att hitta ett läge som känns behagligt.

Vårt omdöme av IVISKIN
G4 är vår favorit eftersom den är skönare att hålla i och aningen mer avancerad rent tekniskt.

Båda maskinerna är bra på sitt sätt, men vår favorit är ändå den dyrare varianten G4. Den är skönare att hålla i och har både touchskärm och extrafunktioner (hudföryngring och aknebehandling) som G32 saknar. Om du däremot är ute efter ett så smidigt alternativ som möjligt och inte är i behov av dessa finesser kan G3 passa bättre. Den har dessutom dubbelt så lång livslängd som G4.

Gällande byggkvaliteten är den kanske inte den bästa, framför allt inte med tanke på det höga priset, och det hade varit trevligt med lite fler färgval. Dessutom kan det vara bra att veta att ingen av IPL-maskinerna är trådlös, så du kommer att behöva sitta nära ett uttag under behandlingen och de är dessutom ganska högljudda, framför allt G4.

Men utöver det tycker vi att IVISKIN är ett bra val, särskilt eftersom du kan få pengarna tillbaka om produkten inte ger det resultat du hoppats på.

Slutbetyg

Design8,1
Byggkvalitet7,7
Användarvänlighet8,0
Prisvärdhet7,0
Slutbetyg7,7

Vanliga frågor

Kan jag använda IVISKIN på hela kroppen?

Ja, det går att använda IVISKIN på i stort sett hela kroppen. Områden du bör undvika är huvudet och kring ögonen. Var också extra försiktig om du vill behandla intimdelarna.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat?

Vissa ser resultat redan efter tre behandlingar, men för vår del tog det ungefär en månad. För ett långvarigt resultat krävs det att du använder IPL-maskinen en gång i veckan i cirka 12 veckor.

Är IPL farligt?

IVISKIN:s IPL-maskiner är CE-märkta och därmed säkra att använda för hemmabehandling. Däremot finns det alltid vissa risker med IPL som kan vara bra att känna till. Till exempel kan ögat ta skada av det starka ljuset. Hud som är känslig eller innehåller mycket pigment är dessutom mer benägen att drabbas av brännskador.

Passar IVISKIN för alla hud och hårtyper?

IVISKIN passar bäst för dig som har mörka hårstrån och en hud som inte innehåller för mycket pigment.

Har IVISKIN några biverkningar?

De vanligaste biverkningarna är rodnad och svullnad, men de brukar gå över inom två dagar efter behandlingen. Vi har emellertid inte upplevt något av detta när vi testat IVISKIN, men då har vi också främst använt låga ljuspulsnivåer.

När ska jag undvika IPL-behandlingar?

Du bör inte använda IPL om du är gravid, ammar eller har epilepsi. Du ska inte heller använda maskinen på tatueringar, mörka fräknar, födelsemärken eller fuskbränna.