Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Mycket bra CPU- och GPU-prestanda med M3-chippet.
  • Tunn och lätt allt i ett-design.
  • Utmärkt skärm och bra ljud.

Nackdelar

  • Finns bara i en storlek.
  • Kan inte uppgraderas i efterhand.
  • Endast en extra skärm kan anslutas.

Specifikationer

Typ: Allt i ett-dator
Chipset: Apple M3 (8-kärnig processor 8-kärnig grafik)
Lagringsutrymme: 256 GB
Minne: 8 GB
Skärm: 24-tums Retina 4.5K-skärm
Anslutningar: Två Thunderbolt-/USB 4-portar, 3,5 mm hörlursingång
Tillbehör som medföljer: Magic Keyboard (tangentbord), Magic Mouse (mus)

Imac M3 finns i två olika utföranden. Instegsmodellen, som vi testat, har två Thunderbolt/USB 4-portar på baksidan, saknar nätverksport och levereras med musen Magic Mouse och tangentbordet Magic Keyboard utan fingeravtrycksläsaren Touch ID. Den finns tillgänglig i färgerna blå, grön, röd och silver.

Det andra alternativet har allt som instegsmodellen har plus två USB 3-portar, nätverksport och med Magic Keyboard med Touch ID. Den har dessutom 10-kärnig grafik medan instegsmodellen har 8-kärnig grafik. För den högre prislappen ges dessutom fler färgalternativ.

När du köper Imac kan du välja att utöka mängden minne, från 8 till maximalt 24 gigabyte. Du kan också utöka lagringen från 256 till 512 gigabyte eller 1 terabyte. Du också lägga till en nätverksport för några hundralappar om du väljer instegsmodellen. Allt det här är viktigt att känna till, för har du väl valt en konfiguration är det sedan den som gäller för evig tid. Du kan med andra ord inte uppgradera din Imac vid ett senare tillfälle.

Imac M3
Instegsmodellen av Imac levereras med Magic Mouse och Magic Keyboard utan Touch ID.

Oförändrad design

Imac M3 är en stilren och tunn dator, där allt från tillbehör till den magnetfästande strömkabeln matchas med den färg på datorn som man valt. Så var det dock redan 2021, så när det började ryktas om att nya Imac-datorer var på gång började åtminstone vi fantisera om vad Apple skulle bjuda på för designnyheter. Faktum är dock att Apple valt att inte ändra någonting från föregångaren på den här punkten. Alls. Här hade hade man kunnat tänka sig att en större bildskärm eller åtminstone ett par nya färgalternativ skulle vara tillräckligt för att skaka om saker och ting lite. Men nej, de stora förändringarna har i stället skett på insidan den här gången.

M3-chippet är den stora nyheten

Förutom små uppgraderingar av wifi och bluetooth, samt möjligheten att utöka till en större mängd minne än tidigare, är det förstås Apples M3-chipp som är den stora nyheten i den här modellen av Imac. Chippet, som nu också återfinns i grundmodellen av nya MacBook Pro rymmer processor, minne och grafik och opererar så effektivt att du får anstränga din Imac rejält för att höra att det ens sitter en fläkt i datorn. Enligt Apple är M3-chippet upp till 50 procent snabbare än M1-chippet – något som inte märks av vid daglig användning, men definitivt vid videoredigering och spel.

Vi har använt den gamla versionen av Imac flitigt i flera år och datorn känns fortfarande modern och snabb, vilket säger en del om hur högt Apple faktiskt satte ribban för M1-chippet. Men Imac M3 når en nivå som öppnar för nya möjligheter för vad man kan göra med datorn.

Allt i ett-lösning

Imac M3 inte den enda skrivbordsdatorn i Apples arsenal, som även inkluderar Mac mini, Mac Studio och Mac Pro. Inget av de alternativen är dock en helhetslösning på samma sätt som Imac, eftersom de kräver att användaren själv köper till skärm, tangentbord och mus. Imac M3 har samma blanka 24-tum stora 4.5K-skärm som föregångaren. Upplösningen är 4 480 x 2520 pixlar och tillräckligt med ljusstyrka för att funka även i rum där solen lyser in. Just skärmen är fortfarande en stor anledning till att välja Imac, särskilt om du inte sedan tidigare äger en riktigt bra skärm och vill spara några tusenlappar på att koppla ihop den med en Mac Mini. Då får du förvisso också en sämre dator än vad nya Imac med M3 är.

Imac M3
Imac M3 är 11,5 millimeter tunn och skärmen kan vinklas – dock inte höjas eller sänkas.

Bra ljud och videosamtal av hög kvalitet

IMac har en 1080p FaceTime-kamera, sex inbyggda högtalare och tre mikrofoner. Med andra ord finns alla förutsättningar för videosamtal av hög kvalitet. Kameran ger fin och skarp bildkvalitet och mikrofonerna ger ett tydligt ljud, om än lite burkigt. Ska du podda eller spela in Youtubevideor är en extern mikrofon fortfarande ett bättre alternativ. De inbyggda högtalarna har bra tryck i basen och det är riktigt njutbart att kolla på film och lyssna vid skrivbordet. I ett större rum får dock datorn lite svårare att leverera ett fylligt ljud.

Vårt omdöme av Imac M3

Imac M3 ser ut och fungerar som föregångaren, men har fått en rejäl prestandaskjuts tack vara M3-chippet. Imac är fortfarande primärt en vardagsdator, med en design som passar lika bra på kontoret som i designstudion och vardagsrummet. Datorn ser ut som en snygg och tunn skärm, men rymmer en riktigt kraftfull Mac, en bra webbkamera och ljud med så bra bas att vi inte bryr oss om att koppla in några externa högtalare.

Samtidigt är det här en ren prestandauppgradering av Imac M1, vilket är synd då det fanns fler saker att förbättra. Det går bara att koppla en extern skärm till Imac, tillbehören använder fortfarande Lightningkontakt och skärmen är inte höj- och sänkbar.

Imac M3 Omdöme
Imac M3 får betyget 9,2 av 10 möjliga.

Slutbetyg

Prestanda9,0
Design9,5
Högtalare9,0
Webbkamera och mikrofoner9,1
Mjukvara9,4
Prisvärdhet9,0
Totalbetyg9,2

Vanliga frågor

Har Imac ProMotion?

Nej Imacs skärm har inte stöd för ProMotion. Apple Pro Display XDR och MacBook Pro har funktionen ProMotion som används för att anpassa skärmens bilduppdateringsfrekvens. Detta kan vara användbart vid videoredigering.

Vilken Imac ska jag välja?

Eftersom Imac M3 inte kan uppgraderas i efterhand är det viktigt att du väljer tillräckligt med minne och lagringskapacitet innan du köper. För grundläggande behov utan krav på extra prestanda räcker instegsmodellen av Imac M3 långt. Den har endast 256 gigabyte lagringsutrymme, men du kan alltid använda en extern hårddisk för dina filer.

Hur många år håller en Imac?

Imac M1 fortfarande är en snabb och modern dator mer än två år efter att den släpptes. Då Imac M3 innebär en rejäl prestandaförbättring räknar vi med att den kommer att kunna användas i många år framöver.

Kan man använda en IMac som en extern bildskärm?

Några äldre modeller av Imac kan användas som extern bildskärm, men inte de nyare modeller med M1- och M3-chipp. Du kan dock koppla en extern skärm till din Imac M1 eller M3.