Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Alltid fossilfri energi.
  • Förmånliga rabatter.
  • Håll koll i Fortums app.
  • Beräkna priset enkelt online.
  • Brinner för en grönare framtid.

Nackdelar

  • Lite snåla öppettider för telefonsupporten.
  • Appen saknar viss funktionalitet.

Specifikationer

Elpris: Fast, rörligt, timpris
Bindningstid: Ingen bindningstid (rörligt avtal), 1 år (fast)
Uppsägningstid: 2 månader
Typ av el: 100% fossilfri el från blandade energikällor
Rabatter: Senior- och studentrabatt
Tilläggstjänster: Prisskydd, Trygghetspaketet, Miljöpaketet

Fortum är ett namn du förmodligen känner till – det här är nämligen Sveriges största elhandelsbolag. Förutom det är Fortum faktiskt Europas tredje största producent av fossilfri el. Alla deras elavtal ger dig ren energi från fossilfria källor som exempelvis sol-, vind- och vattenkraft.

Fortum finns med i vår sammanställning av de bästa elbolagen där de många tillvalsmöjligheterna och generösa rabatterna är de främsta argumenten att välja det här elbolaget, utöver den fossilfria elen förstås.

Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna (och nackdelarna) med Fortum som elbolag. I vårt omdöme nedan går vi nämligen igenom allt som kan vara värt att veta innan du bestämmer dig för att teckna ett elavtal hos Fortum.

Inte bara en elhandlare

Något som skiljer Fortum från många andra elbolag är att de även producerar el istället för att enbart sälja el. De äger till exempel flera solcellsparker i Indien samt över 120 vattenkraftverk, både i Sverige och i Finland. Förutom det driver Fortum flera vindkraftparker och kraftverk runt om i Norden.

Under 2021 producerade Fortum faktiskt 78 terawattimmar (TWh) elektricitet, vilket motsvarar 78 miljarder kilowattimmar (KWh). Det är tillräckligt för att ge el till 200 000 hushåll i ett helt år.

Det är dock inte allt – Fortum är dessutom väldigt måna om framtiden. Det speglas dels i deras elproduktion, men också i deras många hållbarhetsprojekt. Fortum har till exempel utvecklat ny teknik som ska minska utsläppen genom att fånga in den koldioxid som industrierna släpper ut. Tillsammans med det finska företaget Spinnova har de också tagit fram miljövänliga textilfibrer tillverkade av biomassa i syfte att minska klimatavtrycken från textilindustrin.

För den som vill vara med och bidra till en grönare framtid med färre utsläpp och renare energi kanske Fortum kort sagt kan vara ett intressant val.

Elavtal med fast, rörligt eller timpris

När det kommer till elavtal, som är Fortums huvudsakliga erbjudande, kan du välja mellan tre olika alternativ: elavtal med fast pris, rörligt pris eller timpris. För att se vad de olika elavtalen kommer att kosta på ett ungefär behöver du bara fylla i postnummer, typ av boende, boyta och årlig energiförbrukning på Fortums hemsida.

Elavtal med fast, rörligt eller timpris med fortum

Rörligt elpris

Det här är Fortums mest populära elavtal som följer svängningarna på den nordiska elmarknaden. Sett ur ett historiskt perspektiv är den här typen av elavtal i regel billigast. Dessutom gäller det här avtalet utan bindningstid och du som är över 55 år kan ta del av en långsiktig rabatt för att spara lite extra pengar.

Timpris

Fortum erbjuder också ett elavtal med timpris där du kan följa förändringarna på elmarknaden timme för timme. Fördelen med det är att du kan planera din elförbrukning efter priset på elen. När elen är billig kan du passa på att starta tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare och så vidare. Och när elen kostar mer undviker du istället att använda så mycket el. Det är ett smart sätt att spara pengar på, om du har möjlighet såklart. Även det här elavtalet gäller för övrigt utan bindningstid.

Fortum erbjuder också något som de valt att kalla smartladdningsavtal, vilket är ett avtal för elbilsägare som kombinerar tjänsten Smartladdning med ett timprisavtal. Det gör att Fortum automatiskt laddar din elbil när elen är som allra billigast, utan att du behöver lyfta ett finger. Smart tycker vi!

Fast elpris

Om du vill känna dig extra trygg med vad du ska betala varje månad kan Fortums avtal med fast elpris vara något i din smak. Det här är nämligen ett avtal där du betalar ett fast pris per förbrukad kilowattimme, vilket gör att du slipper oväntade pristoppar. Å andra sidan är du bunden till det här avtalet i ett år, så du har inte samma frihet att byta leverantör när du vill. Dessutom kan du inte ta del av eventuella prissänkningar, exempelvis under sommarmånaderna när efterfrågan på el oftast minskar.

Många förmånliga tillval

Något vi gillar extra mycket med Fortum är deras fem tillval: Prisskydd, Trygghetspaketet, Miljöpaketet, Smartladdning och ID-skydd Plus. Det är förstås helt frivilligt att teckna Fortums tilläggspaket utöver ditt vanliga avtal, och du själv får göra bedömningen om du tycker att de tillför mervärde.

Prisskyddet är ett smart val om du har rörligt elpris, men ändå vill undvika pristoppar under årets kallaste månader. Här får du nämligen möjlighet att ändra till fast elpris när elen börjar bli dyrare. Det kan du göra när som helst under året och prisskyddet gäller utan bindningstid.

Med trygghetspaketet kan du få ersättning för utgifter om du skulle drabbas av långvarig sjukdom eller bli arbetslös. Och är du extra miljömedveten kan du alltid teckna miljöpaketet som garanterar att du får 100 procent el från förnybara källor (sol, vatten eller vind). Du kan också få värdefull energirådgivning om du har planer på att energieffektivisera din bostad.

Smartladdning är som tidigare nämnt ett bra val om du vill kunna styra laddningen av din elbil utefter elpriset och ID-skydd Plus innehåller tjänsterna Bevakningstjänsten, ID-skydd och Näthjälpen som hjälper dig att få kontroll över vilka av dina personliga uppgifter som finns på nätet.

Sänk kostnaderna med Mitt Fortum-appen

Fortum vill göra det enkelt för dig att hålla koll på ditt elavtal. Därför har de tagit fram en app där du enkelt loggar in med dina kunduppgifter eller med BankID. I appen kan du också följa elpriset i realtid, se hur mycket el du använder och mycket mer. Du kan också betala dina fakturor med Swish och delta i roliga ”klimatutmaningar” som hjälper dig att minska elförbrukningen och därmed även dina kostnader.

Fortum-appen

Appen har ett användarvänligt gränssnitt och vi tycker att den är väldigt lätt att förstå sig på. Många kunder verkar hålla med – i App Store har Mitt Fortum-appen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 baserat på nästan 3 700 recensioner, där majoriteten tycker att appen både är ren, snygg, och lättnavigerad.

Fortum-appen

I vanlig ordning finns det ju också en del negativa åsikter. De flesta av dem handlar dock om att det saknas vissa funktioner, exempelvis möjligheten att kunna se hur mycket pengar som finns tillgodo om man är solelproducent. En del kunder klagar också på att det inte går att se elförbrukningen i realtid även om man inte har timprisavtal.

Vårt omdöme av Fortum

Fortum är ett mycket stort elbolag och ett tryggt val för de flesta. Vi gillar att de erbjuder flera olika avtal att välja mellan, samt tilläggstjänsterna som gör att du faktiskt kan skräddarsy ditt eget avtal och få ett som passar dig perfekt. Fortum slår även ett slag för miljön med 100 procent fossilfri el från blandade energikällor, samt tilläggstjänsten Miljöpaketet.

Vi tycker också att elbolaget lyckats bra med sina plattformar, både på dator och i mobil. Via appen Mitt Fortum kan du till exempel följa din elförbrukning på ett pedagogiskt och snyggt sätt, men också hantera fakturor och flytta avtal. Du har även möjlighet att sänka din elkostnad genom att få information om vad i ditt hushåll som faktiskt drar mycket el.

Totalbetyget dras dock ner något av att Fortum har låga kundomdömen, vilket till största delen verkar bero på en kundtjänst som kan vara svår att få tag på. Vi noterar att kundtjänsten via telefon endast har öppet på vardagar mellan 08:00 och 17:00, så här finns det förbättringspotential.

Slutbetyg

Villkor8,7
App9,0
Support7,4
Prisvärdhet7,9
Slutbetyg8,3

Vanliga frågor

Vad är Fortum?

Fortum är ett elbolag som erbjuder rörliga och fasta elavtal till privatpersoner och företag. Fortum erbjuder 100 procent fossilfri el från blandade energikällor och en rad tilläggstjänster som låter dig skräddarsy ditt elavtal.

Vad har Fortum för bindningstid?

Fortum har ingen bindningstid på sina rörliga elavtal, dock 2 månaders uppsägningstid. På det fasta elavtalet är du bunden på 1 år i taget.

Vad kommer Fortums el ifrån?

Fortums el är fossilfri och kommer från olika energikällor, exempelvis vind-, vatten-, sol- och kärnkraft. Vill du inte att din el ska komma från kärnkraft kan du teckna Miljöpaketet – en tilläggstjänst med 100 procent el från förnybara källor.

Vad ingår i Fortums miljöpaket?

Väljer du Fortums miljöpaket som tillägg till ditt elavtal får du el uteslutande från förnybara energikällor. Du bidrar också med 100 kronor per år till Håll Sverige rent och får tillgång till energirådgivning som hjälper dig att husera med elen.