Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Tryckavlastande egenskaper.
  • Anpassningsbar höjd.
  • Fuktreglerande överdrag.

Nackdelar

  • Lite för fast för vissa smaker.
  • Överdraget kan lämna märken.

Specifikationer

Storlek: 70 x 40 cm
Vikt: 1000 g
Fyllning: Skum
Certifiering: OEKO-TEX Standard 100
Tål maskintvätt: Överdraget endast, 40 grader

Emma Original är precis vad det låter som, nämligen det tyska säng- och madrassföretaget Emmas originalkudde. Det här är en stor och skön sovkudde med minnesskum som ska avlasta nacken och bidra med stöd.

Vi har testat de flesta av Emmas kuddar och i just det här omdömet kan du läsa vad vi tycker om modellen Original.

En fast kudde med bra stöd

Om du gillar riktigt fasta kuddar kommer du troligtvis inte att bli besviken på Emma Original. Det här är faktiskt en av de fastaste kuddarna vi testat hittills. Vid första anblick känns det nästan lite obehagligt, men när man väl lägger ner huvudet sjunker man ner väldigt skönt i kudden. Vi märker direkt att det här är en kudde avsedd för att ge ett riktigt bra stöd, oavsett sovställning.

Precis som övriga kuddar från Emma har Original en rätt ovanlig storlek – 70 x 40 cm istället för standardmåtten 50 x 60 cm. Det gör den lika stor som Emmas lite lyxigare och mjukare modell Diamond. Vi gillar den avlånga formen, däremot blir det förstås lite svårare att hitta kuddfodral som passar perfekt.

emma original kudde

Andningsbar och giftfri

Alla Emmas kuddar är OEKO-TEX® Standard 100-certifierade och allergivänliga, så även Original. Vi gillar det, eftersom det säkerställer att vi inte får i oss några potentiellt skadliga ämnen under tiden vi sover.

En annan sak vi gillar är sovkuddens mjuka fodral och dess struktur. Däremot har vi läst att vissa användare fått märken av mönstret, trots dubbla örngott. Det är dock inget vi själva upplevt.

Fodralet är för övrigt tillverkat av en speciell fiber gjord av polyester och elastan som leder bort fukt och gör att kudden andas bättre. Vi har aldrig upplevt Emma Original som varm, så det verkar ju fungera rätt bra. Överdraget är enkelt att hålla fräscht eftersom det tål maskintvätt i upp till 60 grader.

Tre lager skum

Något som de flesta Emma-kuddar har gemensamt är att de går att justera. Vad innebär då detta? Jo, nämligen att du kan öppna upp fodralet och ta ut ett eller flera lager för att på så sätt anpassa höjden och stödet kudden ger. Det är väldigt smart eftersom det ger dig möjlighet att få din sovkudde precis som du vill ha den, beroende på hur du föredrar att sova.

Emma Original har tre olika skumlager, samtliga med minneseffekt. Det blå lagret är ett hypergel-skum, anpassat för att lindra och förebygga nacksmärtor. I mitten finns ett extra mjukt skumlager och det vita lagret är ett viskoelastiskt skum som fördelar trycket från huvudet jämnt över kudden.

I vårt test har vi inte behövt ta ut några lager eftersom vi är sidosovare, men sover du på mage rekommenderas ett lager och sover du på rygg får du bäst stöd med två lager.

Vårt omdöme av Emma Original kudde

Original håller hög kvalitet rakt igenom, men är faktiskt inte vår favorit från Emma. Den är lite väl fast för vår smak, men vi tvivlar inte på att den ger ett riktigt bra stöd. Bland recensionerna på Emmas hemsida läser vi att andra också tycker att den är lite hård – vissa skriver att de till och med kan få lite ont i nacken om de hamnar i en konstig vinkel under sömnen. Men det gäller å andra sidan nog för de flesta kuddar. Samtidigt uppger många att de blivit kvitt sina nackbesvär efter att ta testat den här kudden.

Om du uppskattar en riktigt fast kudde och föredrar minnesskum kan Emmas Original kanske vara värd att testa. Föredrar du en lite mjukare variant kan vi rekommendera modellen Diamond (vår självklara favorit), som har en lite fastare och en mjukare sida.