Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Jämför över 150 olika elbolag.
  • Användarvänligt gränssnitt med enkelt formulär.
  • Helt gratis att använda.
  • Hjälper dig att byta elavtal utan krångel.

Nackdelar

  • Erbjuder ingen kundservice via chatt.

Specifikationer

Företag: Elskling AB
Organisationsnummer: 556722-5452
Hemsida: https://www.elskling.se/
Telefonnummer: 08-650 81 15
E-postadress: [email protected]
Adress: Odengatan 76, 113 22 Stockholm
Öppettider: Mån – fre: 08:30 – 16:30

Elskling grundades av ett gäng civilingenjörer från KTH som ville erbjuda en heltäckande tjänst över den svenska elmarknaden. Numera ägs tjänsten av Zmarta Group och har kommit att bli en av Sveriges största för jämförelser av elavtal. Sedan 2007 har Elskling använts av över en miljon svenskar som jämfört och bytt elbolag och avtal.

I det här omdömet gör vi en djupdykning i Elsklings erbjudande och hur deras tjänst kan hjälpa dig att hitta ett bättre elavtal. Vi har också testat att jämföra elbolag och visar dig hur processen går till steg för steg.

Jämför över 150 elbolag

Precis som det finns jämförelsesajter som låter dig jämföra lån från olika banker är Elskling en tjänst som samlar in information om en mängd elbolag och visar hur de skiljer sig i pris. Faktum är att Elskling i dag jämför över 150 olika elbolag, och över 6 000 olika elavtal. Chansen att du ska hitta ett bättre avtal än ditt nuvarande är med andra ord hög, och skulle så vara fallet kan du få hjälp direkt via tjänsten med att byta från ditt nuvarande avtal.

Bäst av allt är att Elskling.se är helt gratis att använda. Istället för att ta betalt av dig som konsument tar Elskling ut en avgift av de elbolag som finns med i deras jämförelse. På så sätt är det möjligt att hålla tjänsten kostnadsfri, men ändå visa samma elpriser som direkt hos elbolagen.

Enkel och digital process i tre steg

Att jämföra priser, bolag och avtal med hjälp av Elskling är en enkel historia och något som de flesta klarar av utan hjälp. Du kan själv välja om du vill jämföra olika elbolag och elavtal generellt eller om du vill jämföra erbjudanden inom exempelvis timprisavtal, spotpris och rörliga elavtal.

Ange postnummer och boende

När vi sätter igång en jämförelse får vi först ange vårt postnummer, så att Elskling kan ta reda på vilka alternativ som finns tillgängliga just där vi bor. Nästa steg är att ange typ av boende (villa/radhus eller lägenhet/stuga) samt vår ungefärliga årsförbrukning. Vet du inte hur stor den är kan du istället ange antal personer i hushållet, typ av uppvärmning och storlek på bostaden. Vidare får vi valet om vi önskar fast elpris, rörligt elpris eller mixpris och därefter startar jämförelsen.

Jämför resultaten i listan

I listan kan vi nu se vilka de elbolag som erbjuder de lägsta priserna på el baserat på de uppgifter vi angett i formuläret. Här kan vi enkelt sortera resultaten efter pris, kundnöjdhet, avtalstyp, avtalslängd, betalningssätt och så vidare. Vi gillar också att vi kan välja att enbart se företag som erbjuder miljöavtal samt dölja bolag som finns med på Energimarknadsbyråns klagomålslista.

Byt till det nya elavtalet

Hittar du ett förslag som låter bra i listan går du vidare till det sista steget, där Elskling hjälper dig att byta till det nya avtalet. Här fyller du bara i dina personliga uppgifter samt när du vill att avtalet ska börja gälla. Det hela är mycket pedagogiskt och enkelt, och vi gillar också att du kan se avtalsvillkoren för det nya elavtalet direkt på sidan.

Skulle du ångra dig i efterhand är det inga problem – du har alltid 14 dagars ångerrätt vid byte av elavtal.

Se upp om du har bindningstid kvar på ditt gamla avtal

Det som kan vara bra att tänka på är att du som fortfarande har bindningstid på ditt tidigare avtal kan behöva betala en dyr avgift om du väljer att byta leverantör i förtid. Alla elavtal har inte bindningstid, men har du det är det bäst att göra bytet när bindningstiden har gått ut. Kontakta ditt nuvarande elbolag för att se hur mycket tid som återstår och säg upp det i god tid.

Kundtjänst under vardagar

Trots att Elskling ägs av Zmarta – som erbjuder support dygnet runt – är öppettiderna för denna tjänst lite mer begränsade. Du når medarbetarna under vardagar mellan kl. 08:30 och 16:30. Under helgen är alltså kundtjänsten stängd.

Vad gäller kontaktvägar kan du välja mellan telefon eller mejl. Någon live chatt finns inte tillgänglig i dagsläget, vilket är lite synd eftersom det är ett smidigt sätt att få svar på frågor snabbt. Å andra sidan har Elskling en mycket informativ och välutformad sektion för vanliga frågor och svar där du med största sannolikhet kan reda ut enklare funderingar kring tjänsten.

En mycket omtyckt jämförelsetjänst

Elskling verkar ha varit till stor hjälp för mängder av svenska kunder som teckna nya elavtal med hjälp av gratistjänsten. Enligt Elskling själva har de hjälpt över en miljon kunder sedan 2010, vilket är minst sagt imponerande.

Med över 500 omdömen hos Trustpilot har Elskling hela 4,4 av 5 i snittbetyg, vilket betyder att de får omdömet ”Utmärkt”. De allra flesta ger fyra eller fem stjärnor i betyg, och kunderna är nöjda med hur enkelt det är att navigera på sajten och hur smidigt det går att byta avtal.

Vårt omdöme av Elskling

Elskling fyller verkligen ett stort behov då elpriser är något som oroat många svenskar den senaste tiden. Med sin långa erfarenhet och lättanvända gratistjänst kan Elskling i dag vara en viktig del i att hjälpa privatpersoner att sänka sin elräkning med tusentals kronor. En annan stor fördel är att Elskling regelbundet erbjuder unika kampanjer tillsammans med sina partners som kan göra ditt byte av elavtal ännu mer förmånligt.

De goda omdömena från kunderna och den hjälpsamma kundtjänsten gör att vi känner oss trygga med att rekommendera Elskling till alla som letar efter ett bättre elavtal. Nu önskar vi bara att företaget ytterligare bygger ut sin kundtjänst, exempelvis med öppettider under helgen och chattsupport för den som inte vill sitta i telefonkö.

Slutbetyg

Jämförelseprocess9,4
Hemsida9,3
Support7,9
Kundbetyg8,8
Slutbetyg8,9

Vanliga frågor om Elskling

Hur fungerar Elskling?

Elskling är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra elpriser, elbolag och elavtal. Via tjänsten kan du sedan byta från ditt nuvarande elavtal till ett som är billigare eller på annat sätt passar dina behov bättre.

Vilka elbolag samarbetar Elskling med?

Elskling samarbetar med alla elbolag på den svenska marknaden, vilket idag är över 150 aktörer. Det gör att du via deras tjänst kan jämföra tusentals elavtal, bland annat från populära elbolag som Greenely, Tibber, Vattenfall, E.ON och många fler.

Hur tjänar Elskling pengar?

Elskling tjänar sina pengar på provisionsersättningar de får från elbolagen som listas på deras sajt. Det gör det möjligt att hålla tjänsten helt kostnadsfri för dig som användare.

Är Elskling pålitliga?

Ja, Elskling är en mycket pålitlig tjänst där elpriserna uppdateras och kontrolleras flera gånger per dag. Det är dessutom ett fristående bolag som inte favoriserar specifika elbolag, utan jämför alltid elavtal på ett objektivt sätt.

Elskling har även utsetts till en av de 100 bästa sajterna i Sverige av Internetworld, vilket säger en del om hur pålitliga de är.