Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

 • Roterande ISOFIX-bas i 360 grader.
 • Enkelt att sätta i och ur barnet.
 • Pedagogisk installation.
 • Klädsel av naturliga material.

Nackdelar

 • Magneterna kunde varit bättre.
 • Kräver ISOFIX-bas.
 • Ej barnvagnskompatibel.

Specifikationer

Minsta tillåtna längd: 40 cm (bakåtvänd), 76 cm (framåtvänd)
Maximal vikt: 18 kg (eller 105 cm)
Rekommenderad ålder: 0 – 4 år
Mått: 72 x 46 x 50 cm (bakåtvänd med bas)
Vikt: 7,42 kg
Sele: 5-punktssele

Varumärket Bugaboo är kanske mest känt för sina barnvagnar, men företaget tillverkar även andra barnartiklar, inklusive bilbarnstolar. Owl by Nuna är deras senaste bilbarnstol som inte bara har alla nödvändiga säkerhetsfunktioner, utan som också är utformad för att erbjuda maximal komfort för både barn och förälder.

Vi har låtit flera familjer med barn i olika åldrar testa Bugaboo Owl för att se hur bra den faktiskt är. Läs vidare för att lära dig mer om dess egenskaper och ta del av vårt omdöme av bilbarnstolen.

Passar nyfödda upp till 4 år

I vanliga fall använder du ett babyskydd för nyfödda barn som du sedan byter ut till en bakåtvänd bilbarnstol vid ungefär 12 – 18 månaders ålder. Med Bugaboo Owl får du dock med ett avtagbart babyinlägg som gör att bilbarnstolen kan användas från födseln upp till 4 års ålder. Den går också att använda både fram- och bakåtvänd.

I vårt test har vi låtit en nyfödd, en 1,5-åring och en 4-åring använda stolen. Alla barn verkade få ett bra stöd, även den nyfödda, och det finns gott om utrymme i sätet för fyraåringen, även om benutrymmet kan bli en aning begränsat om barnet åker bakåtvänt.

Bild på nyfödd som sitter i Bugaboo Owl by Nuna med babyinlägg
Tack vare spädbarnsinlägget kan Bugaboo Owl även användas av nyfödda bebisar.
Bild på 4-åring som sitter i Bugaboo Owl by Nuna
Även 4-åringar kan använda bilbarnstolen. Det kan bli lite trångt för benen, men så länge det inte stör barnet är det ändå säkrare att åka bakåtvänd än framåtvänd.

Går inte att klicka fast på barnvagn

En nackdel med Bugaboo Owl som kan vara bra att känna till är att den inte går att klicka fast på en barnvagn. Det går alltså inte att flytta en sovande bebis från bilen till barnvagnen som du kan med många andra babyskydd.

Föredrar du ett traditionellt babyskydd som går att integrera med alla Bugaboos barnvagnar kan modellen Turtle Air by Nuna vara ett bättre val för dig. Det här skyddet går dock enbart att använda fram tills att barnet blivit cirka 15 månader.

Robust konstruktion med sidokollisionsskydd

Säkerheten är förstås det absolut viktigaste i valet av bilbarnstol. Bugaboo Owl är utformad för att ge ditt barn ett så bra skydd som möjligt vid en kollision. Eftersom Owl är isize-certifierad betyder det att den klarat följande tester:

 • Frontala hastigheter upp till 50 km/h
 • Bakre hastigheter upp till 30 km/h
 • Sidokollisionshastigheter mellan 23 – 26 km/h
 • 360 graders voltning

Konstruktionen är robust och stabil med ett kraftigt skal och en djup sits som skyddar barnets kropp. Du får också med sidokollisionsskydd – Side Impact Protection Pod – som tillsammans med bilbarnstolens energiabsorberande EPP-skum hjälper till att fördela och överföra den direkta stötkraften kring sätet. Sidoskydden klickar du fast på den sida bilbarnstolen som är närmast dörren. Även nackstödet finns ett minnesskum som hjälper till att absorbera energi och som ökar komforten för barnet.

Närbild på person som klickar fast sidokollisionsskydd på Bugaboo Owl
Sidokollisionsskydden är enkla att klicka fast på sidan av bilbarnstolen.

Roterande ISOFIX-bas i 360 grader

Anledningen till varför den här bilbarnstolen har fått namnet Owl har att göra med dess ISOFIX-bas. Den har nämligen en vridbar mekanisk som gör att du kan rotera den monterade bilbarnstolen i 360 grader, precis som huvudet på en uggla. Det underlättar både när du ska sätta i och ta ur barnet ur bilen.

För att rotera bilbarnstolen trycker du in något av de vita handtag som finns på sidorna och sedan vrider du den mot dig. Den klickas dock bara på plats om den är framåt- eller bakåtvänd, eftersom det inte är tillåtet är att åka med den vänd åt sidan. Det går dessutom bra att rotera basen oavsett lutningsläge, det vill säga om barnet sitter mer upprätt eller ligger i viloläge.

Närbild på sidohandtagen som används för att rotera bilbarnstolen
Att du bara behöver hålla in ett av handtagen kan underlätta om du till exempel behöver hålla barnet i din andra arm.

Går bara att använda med ISOFIX-bas

Något som är viktigt att känna till när det gäller Bugaboo Owl är att den enbart går att använda med ISOFIX-bas. Du kan alltså inte montera den med bilens trepunktsbälte, men å andra sidan är ISOFIX i de allra flesta fall det säkraste alternativet eftersom det gör att bilbarnstolen sitter extra stabilt.

För att installera ISOFIX-basen behöver du bara klicka i den i bilens fästen, skjuta in den så att den nuddar sätet och fälla ner stödbenet så att det har full kontakt med golvet. Därefter klickar du fast Bugaboo Owl på basen. Är allt korrekt installerat kommer alla tre indikatorer på basen att visa grönt.

Stödbenet är enkelt att fälla ner och ska stå stabilt på underlaget.
Stödbenet ska stå stabilt på underlaget.
Om det är säkert att köra kommer alla indikatorer att visa grönt.
Om installationen är korrekt kommer alla indikatorer på stödbenet att visa grönt.

Hög komfort för barnet

En bilbarnstol ska i första hand vara säker, men den behöver också vara skön för barnet att sitta i. Bugaboo Owl har sex olika nackstödslägen och fem lutningsgrader, varav en djup lutning som passar bra för barn som gärna vilar i bilen. Lutningsgraden kan vi också justera med ett enhandsgrepp.

Klädsel av naturliga material och fempunktssele

Klädseln i sitsen är av en mjuk bambu- och ullblandning som är skonsam mot barnets hud och har en god andningsförmåga. I sitsen finns också ventilationsöppningar som förbättrar luftflödet under riktigt varma dagar. Skulle klädseln blir smutsig kan du bara ta av den och tvätta den i maskin.

Fempunktselen har breda axelremmar och går att justera efter barnet storlek. Axelremmarna har också halkskydd för att inte glida av barnets axlar lika lätt, vilket också förbättrar säkerheten under bilfärden. På sidorna finns också magnetiska spännhållare som ska hjälpa till att hålla selen ur vägen när du sätter i och tar ur barnet ur bilbarnstolen.

Närbild på bilbarnstolens fempunktssele och axelremmar
Bugaboo Owl har en fempunktssele med vadderade axelremmar.

Vårt omdöme av Bugaboo Owl by Nuna

Vi har spenderat många timmar på att göra djupgående research om olika bilbarnstolar och Bugaboo Owl gör precis vad vi tycker att en bra bilbarnstol ska göra. Den skyddar barnet samtidigt som den gör bilresan extra behaglig både för barn och förälder.

Den roterande basen är en riktig fullträff som gör det så enkelt att lyfta ur och sätta i barnet i stolen. Föräldrarna gillar också de olika lutningsmöjligheterna samt hur enkel Bugaboo Owl är att installera i bilen, inte minst tack vare de pedagogiska säkerhetsindikatorerna.

Bugaboo Owl by Nuna omdöme

Om vi måste nämna något negativt skulle det vara att bilstolen inte går att montera på en barnvagn, vilket de flesta babyskydd gör. Är det här viktigt för dig kan vi istället rekommendera Bugaboos babyskydd Turtle som är kompatibelt med alla barnvagnar från Bugaboo. Turtle går dessutom att installera med bilens trepunktsbälte, vilket inte är möjligt med Bugaboo Owl som kräver en ISOFIX-bas.

Utöver det får du räkna med att Bugaboo Owl är en ganska dyr bilbarnstol, dels på grund av kvaliteten, men också med tanke på att du både behöver köpa stol och bas. Samtidigt går den att använda betydligt längre än ett vanligt babyskydd – upp till 4 år – så i längden kan det ändå vara en väl värd investering.

Slutbetyg

Byggkvalitet9,2
Material9,0
Installation8,5
Säkerhetsfunktioner8,9
Komfort9,3
Användning9,0
Pris7,9
Slutbetyg8,8

Vanliga frågor och svar

För vilka barn passar Bugaboo Owl?

Bugaboo Owl är anpassad för barn från 0 – 4 år. Den kan användas fram tills att barnet når en vikt på 18 kg eller en längd på 105 cm.

Måste jag montera Bugaboo Owl innan användning?

Nej, Bugaboo Owl levereras färdigmonterad. Det enda du behöver göra är att montera sidokollisionsskydden.

Vilken garanti har jag på Bugaboo Owl?

När du köper bilbarnstolen Owl gäller Bugaboos standardgaranti i två år från inköpsdagen.

Hur vet jag om jag installerat Bugaboo Owl korrekt?

Bilbarnstolen är utrustad med säkerhetsindikatorer som visar grönt om du installerat den rätt i bilen.

Är Owl kompatibel med Bugaboos barnvagnar?

Nej, Owl är en bilbarnstol som enbart ska användas i bilen och inte ihop med en barnvagn.
Vill du ha ett babyskydd som går att integrera med alla Bugaboos barnvagnar kan vi istället rekommendera Bugaboo Turtle Air by Nuna.