Fördelar

  • Fäll ihop med en hand.
  • Tar sig fram i princip överallt.
  • Förlängningsbart säte.
  • Fenomenal ventilation.
  • Expanderbar förvaringskorg.

Nackdelar

  • En dyr barnvagn.

Specifikationer

Storlek hopfälld:L: 44 cm, H: 90 cm, B: 60 cm
Storlek utfälld:L: 93 cm, H: 105 cm, B 60 cm
Vikt:10,4 – 12,2 kg
Ryggstöd:3 lägen
Handtag:8 lägen (95 – 107 cm)
Varukorg volym:39 liter (10 kg)
Material:Polyester, polyamid
Maskintvätt:Vissa delar (30 grader)
Fox 5 är Bugaboos senaste vagn i Fox-serien som imponerar på i princip alla punkter.
Fox 5 är Bugaboos senaste vagn i Fox-serien som imponerar på i princip alla punkter.

Barnvagnsserien Fox från Bugaboo har blivit en storfavorit bland familjer världen över. Nu presenterar Bugaboo den senaste modellen i den omtyckta serien – Fox 5. Det här är en barnvagn som bjuder på en hel drös intressanta uppdateringar, bland annat en ny chassidesign och ett förlängningsbart säte.

Vi har själva testat Bugaboo Fox 5 med imponerande resultat, det här är en vagn som överträffar våra förväntningar både en och två gånger. Visst kostar den en slant, men har du råd och varken vill kompromissa med kvalitet, komfort eller funktion lär du inte bli besviken. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme av Bugaboo Fox 5!

Ny chassidesign med punkteringsfria däck

Fox 5 fortsätter på samma spår som sin föregångare Fox 3 – det här är en duovagn designad för aktiva föräldrar som vill kunna ta med sig barnet på äventyr i de flesta miljöer. Uppföljaren har dock fått flera uppgraderingar som gör det ännu smidigare att ta med vagnen, även som ensam förälder.

Det allra första vi noterar när vi testar Fox 5 är vikten. Det här är en mycket lätt barnvagn – precis som sin föregångare Fox 3 väger den strax över 12 kg med alla delar monterade. I sin lättaste form väger den bara cirka 10 kg.

I Fox 5 har Bugaboo däremot gjort en del justeringar vad gäller chassidesignen. Chassit är numera extra nätt, men samtidigt stabilare än tidigare eftersom tyngdpunkten flyttats bakåt i vagnen. Utöver det har även avståndet mellan hjulen blivit kortare för att ge oss ännu bättre kontroll när vi kör vagnen, även om vi bara använder en hand.

Det nya chassit ger en tyngdpunkt längre bak som gör vagnen enklare att manövrera och de rejäla däcken tar sig fram på i princip alla underlag.
Det nya chassit ger en tyngdpunkt längre bak som gör vagnen enklare att manövrera och de rejäla däcken tar sig fram på i princip alla underlag.

Däcken är desamma som i Fox 3, alltså 8,5” (fram) och 12” (bak) punkteringsfria däck med fyrhjulsfjädring. En nyhet är dock att Bugaboo ersatt de klassiska hjulsidorna i vitt med en svart, mer stilren design. Nu kan vi dessutom flytta ut bakhjulen 2,5 cm åt sidan för att få mer utrymme för fötterna när vi går, något som också ger oss smidigare åtkomst till bromspedalen.

Genom att flytta isär de bakre hjulen får du mer utrymme för fötterna och enklare åtkomst till fotbromsen.
Genom att flytta isär de bakre hjulen får du mer utrymme för fötterna och enklare åtkomst till fotbromsen.

Smidig justering och hopfällning med bara en hand

Efter vårt test känns den smidiga enhandsjusteringen i Bugaboo Fox 5 som en ren och skär självklarhet. Det här är en funktion som vi tycker alla duovagnar borde ha.

Med bara en hand kan vi justera höjden på handtaget i åtta olika lägen – från 95 cm upp till 107 cm. Detta sker med hjälp av en knapp som du håller in uppe på handtaget istället för de tidigare vita knapparna på styret. Även ur ett säkerhetsperspektiv är det här systemet bättre eftersom barnen inte längre kan komma åt knapparna och riskera att klämma sig.

Med Fox 5 kan du justera höjden på handtaget och fälla ihop vagnen med bara en hand.
Med Fox 5 kan du justera höjden på handtaget och fälla ihop vagnen med bara en hand.

Även hopfällning av vagnen kräver bara en hand och sker med hjälp av en knapp vid handtaget. Det är riktigt smidigt om vi till exempel behöver hålla barnet med den andra armen.

Vi gillar också att vi kan fälla ihop vagnen med sittdel eller liggdel kvarmonterande, även om detta inte är någon nyhet i just den här modellen. Fox 5 har däremot fått en helt ny brygga framtill som gör att Fox 5 kan stå upprätt av sig själv, vilket kan vara extra smidigt vid exempelvis förvaring.

Handtaget är ergonomiskt och ger dig enkel åtkomst till knapparna som justerar höjden och fäller ihop vagnen.
Handtaget är ergonomiskt och ger dig enkel åtkomst till knapparna som justerar höjden och fäller ihop vagnen.

En annan finess vi vill uppmärksamma lite extra är att du inte längre behöver trycka på knapparna vid sidan av sätet samtidigt för att lossa det. Nu kan du istället klicka på en knapp åt gången. Du kommer dessutom att få en indikation om sätet inte är korrekt installerat.

Se gärna hur du fäller upp och ihop Fox 5 och mycket mer i videon nedan:

Växer tillsammans med barnet

Bugaboo Fox har tidigare fått en del kritik för fotstödet som varit lite för kort. Vissa föräldrar menar att deras barn dinglat med benen nedanför fotstödet redan vid 2 års ålder. Lyckligtvis är det här något som Bugaboo åtgärdat i Fox 5, som fått ett justerbart fotstöd.

Fotstödet går att justera med 5 cm, så även suffletten. Totalt kan du alltså förlänga sätet med 10 cm, vilket gör det möjligt för barnvagnen att växa tillsammans med barnet. Det här är en av de absolut största uppdateringarna i Fox 5 och något vi är säkra på att många föräldrar garanterat kommer att uppskatta.

Utmärkt komfort med bra ventilation och väderskydd

Det är tydligt att Bugaboo inte lämnat något åt slumpen när det gäller komforten i Fox 5. Förutom att vara smidig att hantera av dig som förälder är i princip varenda detalj utformad för att ge barnet bästa möjliga komfort.

Liggdelen är extra rymlig med en andningsbar madrass av 3D-mesh. Du har också samma ventilationsfunktion som i Fox 3, det vill säga ett uppvikbart tyg med magnetfästen i huvudändan som släpper in svalkande luft i vagnen under årets varmare dagar.

Liggdelen är rymlig och mysig för barnet.
Liggdelen är rymlig och mysig för barnet.

Den ergonomiska sittdelen är placerad 1 cm högre än sin föregångare och har ett fällbart ryggstöd i tre lägen, beroende på om barnet vill titta ut eller sova. Bugaboos ikoniska fempunktssele är enkel att använda och justera med fyra separata remmar som vi enkelt klickar i ett grenspänne. Remmarna är dessutom extra mjuka med vadderade axelkuddar, samtidigt som de numera har ett fastare läge när selen är uppknäppt.

En extra stor sufflett ger ett oklanderligt skydd mot både sol (UPF 50+) såväl som vind när vi är ute på tur. Här finns också ett praktiskt fönster i mesh som gör att vi kan hålla ett öga på barnet under tuppluren och som även ökar luftflödet i vagnen när det är riktigt varmt.

Suffletten skyddar mot väder och kan fällas ner helt eller användas i standardläge.
Suffletten skyddar mot väder och kan fällas ner helt eller användas i standardläge.

Slitstarka material och många färgval

För oss som bor i Skandinavien med oförutsägbara väderlekar är det viktigt att barnvagnen klarar en del regn och rusk. Och det gör förstås Fox 5, eftersom den främst är tillverkad av slitstark och vattentålig polyester och polyamid. Detta i kombination med det robusta chassit och rejäla gummidäcken gör att Fox 5 är byggd för att hålla.

Trots att materialen är så pass rejäla är de dock fortfarande snälla mot barnets hud. Många delar av vagnen tål dessutom maskintvätt, bland annat tyget i sitt- och liggdelen, madrassöverdraget och suffletten. Vi gillar också att vagnen delvis är tillverkad av återvunna material.

Fox 5 är en stilren vagn med snygga detaljer som är tillverkad av delvis återvunna material.
Fox 5 är en stilren vagn med snygga detaljer som är tillverkad av delvis återvunna material.

Fox 5 är redan en mycket snygg och stilren barnvagn, men vill du sätta din personliga prägel på den är detta fullt möjligt tack vare de många färgvalen. Bugaboo tillåter dig faktiskt att välja mellan upp till 34 (!) olika färgkombinationer för att hitta just din favorit. Våra favoriter är Stormy Blue och Astro Purple, en trendig lila nyans som dessutom är exklusiv för just Fox 5.

Ännu bättre förvaring och kompabilitet

Nyheterna fortsätter i Fox 5 med en ännu större bagagekorg under vagnen där du kan förvara allt du och ditt barn behöver under era äventyr. Tack vare de förlängningsbara flärparna rymmer korgen numera upp till 39 liter, men den maximala belastningen är fortfarande 10 kg. En nyhet är dock att korgen har en extra ficka – perfekt för mindre prylar du behöver ha med dig.

Korgen under sätet är expanderbar, har en extra ficka och rymmer upp till 39 liter.
Korgen under sätet är expanderbar, har en extra ficka och rymmer upp till 39 liter.

Även när det gäller kompabilitet låter vi oss imponeras av Fox 5. Här är det till exempel möjligt att montera en ståbräda så att ytterligare ett barn kan åka med. Vagnen är också kompatibel med flera bilbarnstolar, både från Bugaboo och flera andra kända tillverkare, och det smarta click-and-go-systemet gör det enkelt att flytta barnet från bil till barnvagn.

Vårt omdöme av Bugaboo Fox 5

Det är ovanligt att se en barnvagn där så mycket förändrats sedan föregångaren. Och i Fox 5 fyller varje liten uppdatering dessutom en funktion som gör vagnen otroligt användarvänlig.

test av Bugaboo Fox 5

Några av de viktigaste nyheterna är förstås enhandsjusteringen och den nya chassidesignen som gör det så mycket enklare att hantera vagnen, oavsett miljö. Föregångaren Fox 3 har länge prisats för sin goda framkomlighet på i princip alla typer av underlag, men nu tar alltså Fox 5 detta steget längre. Även möjligheten att kunna förlänga fotstödet och suffletten är en riktig game changer i våra ögon.

Fox 5 har utan tvekan tagit över rampljuset från Bugaboos tidigare barnvagnsmodeller. Vi vågar faktiskt påstå att det här är den en av de bästa vagnarna någonsin från Bugaboo. Det enda vi kan anmärka på är prislappen som är fortsatt hög. Med det sagt kommer Fox 5 ändå att vara ett betydligt bättre köp jämfört med Fox 3 om du ställer höga krav på användarvänlighet, komfort och funktion.

Slutbetyg

Design9,0
Material8,9
Framkomlighet9,1
Ventilation9,2
Manövrering9,4
Förvaring8,9
Prisvärdhet8,5
Slutbetyg9,0

Vanliga frågor

Vad kostar Bugaboo Fox 5?

Priset för Fox 5 ligger på cirka 14 500 kronor inklusive liggdel.

Är Bugaboos skötväska kompatibel med Fox 5?

Ja, du kan använda Bugaboos skötväska på alla barnvagnar i serien Fox, inklusive den senaste modellen.

För vem passar Bugaboo Fox 5?

Modellen passar perfekt för dig som vill ha en lätthanterad barnvagn som du kan ta med i princip överallt. Det är också ett bra val för dig som ensam förälder eftersom vagnen är så pass enkel att hantera med en hand.

När kan jag byta från liggdelen till sittdelen?

Liggdelen klarar en belastning på 9 kg och används normalt sett fram tills att barnet blivit ungefär 6 månader. Alla barn växer dock olika snabbt och därför är det viktigt att du utgår efter ditt barns personliga utveckling när du byter från liggdel till sittdel.

Passar suffletten både på sitt- och liggdelen?

Ja, både sufflett och regnskydd passar både på ligg- och sittdelen i Fox 5.