Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Fälls ihop med en hand.
  • Förlängningsbart säte.
  • Nättare och stabilare chassi.
  • Expanderbar förvaringskorg.

Nackdelar

  • Ett dyrare val.

Specifikationer

Storlek hopfälld: L: 44 cm, H: 90 cm, B: 60 cm
Storlek utfälld: L: 93 cm, H: 105 cm, B 60 cm
Vikt: 10,4 – 12,2 kg
Ryggstöd: 3 lägen
Handtag: 8 lägen (95 – 107 cm)
Varukorg volym: 39 liter (10 kg)
Material: Polyester, polyamid
Maskintvätt: Vissa delar (30 grader)

Bugaboo är ett nederländskt företag som grundades 1996 och som tillverkar barnvagnar och andra barnprodukter. Idag är Bugaboo ett populärt varumärke bland föräldrar världen över som söker både kvalitet, funktion och design.

Vi har testat Fox 5, den senaste modellen i Bugaboos barnvagnsserie Fox. Den här barnvagnen bjuder på uppdateringar i form av exemeplvis en ny chassidesign, ett förlängningsbart säte och enhandsjustering. Prislappen för hela paketet startar kring 14 000 kronor, vilket gör den några tusenlappar dyrare än sin föregångare som just nu finns att köpa för strax över 10 000 kronor.

Likt Fox 3 riktar sig Fox 5 främst till aktiva föräldrar som vill kunna ta med sitt barn på äventyr i olika miljöer. En skillnad är dock att uppföljaren har fått vissa uppgraderingar som ska göra den ännu enklare att hantera även av en ensam förälder.

Bild på Bugaboo Fox 5
Fox 5 är Bugaboos senaste vagn i Fox-serien.

Uppdaterad chassidesign

Chassit i Fox 5 är av aluminium, vilket ger en hög slitstyrka, trots en lägre vikt. Med alla delar monterade väger Bugaboo Fox 5 strax över 12 kg och i sin lättaste form väger den cirka 10 kg, vilket är snarlikt Fox 3 (12,2 kg med alla delar respektive 9,9 kg som lättast). Däremot har Bugaboo gjort en del justeringar av själva chassidesignen. Fox 5 har ett nättare chassi och tyngdpunkten har flyttats bakåt i vagnen i syfte att göra den ännu mer stabil. Även avståndet mellan hjulen blivit kortare för att ge föraren ännu bättre kontroll, även med bara en hand.

Närbild på däcken i Fox 5
Tyngdpunkten i det nya chassit har förflyttats bakåt i syfte att göra vagnen mer stabil.

Punkteringsfria däck med fyrhjulsfjädring

Däcken är desamma som i Fox 3, alltså 8,5” (fram) och 12” (bak) punkteringsfria och slitstarka polyamiddäck med fyrhjulsfjädring. En nyhet är dock att Bugaboo ersatt de klassiska hjulsidorna i vitt med en helsvart design. Nu går det också att flytta ut bakhjulen 2,5 cm åt sidan för att få mer utrymme för fötterna samt lättare åtkomst till bromspedalen.

Närbild på barnvagnens fotbroms
Det går att flytta isär bakhjulen 2,5 cm för att ge mer utrymme åt fötterna när du går.

Justering och hopfällning med enhandsgrepp

Höjden på handtaget kan vi justera i åtta olika lägen – från 95 cm upp till 107 cm – vilket vi gör med hjälp av en knapp som vi håller in uppe på handtaget. Det här gör också att barnen inte längre kan komma åt knapparna och riskera att klämma sig, något som enligt vissa föräldrar varit ett problem med det tidigare justeringssystemet.

Bild som visar hur man justerar handtaget med en hand
Handtaget på Fox 5 går att justera med ett enhandsgrepp.

Även hopfällning av barnvagnen sker med ett enhandsgrepp, vilket ska underlätta om vi till exempel behöver hålla barnet i den andra armen. Fox 5 går i övrigt att fälla ihop med sittdel eller liggdel kvarmonterande och den nya bryggan framtill gör att Fox 5 kan stå upprätt av sig själv i hopfällt läge.

En annan nyhet är att vi inte längre behöver trycka på knapparna vid sidan av sätet samtidigt för att lossa det från chassit. Nu kan vi istället klicka på en knapp åt gången och vi får dessutom en indikation om sätet inte är korrekt installerat, en trygghetsfunktion som kan vara extra värdefull om detta är din första barnvagn.

Närbild på handtaget och dess knappar
Handtaget är utformat för att ge dig enkel åtkomst till knapparna som justerar höjden och fäller ihop vagnen.

Utformad för att ge barnet maximal komfort

Liggdelen i Fox 5 har en andningsbar madrass av 3D-mesh och samma ventilationsfunktion som i Fox 3, det vill säga ett uppvikbart tyg med magnetfästen i huvudändan som släpper in svalkande luft i vagnen under årets varmare dagar.

Närbild på liggdelen
Liggdelen har en andningsbar madrass och uppvikbara delar framtill som ökar luftcirkulationen i vagnen under varma dagar.

Sittdelen har en ergonomisk utformning och är placerad 1 cm högre än sin föregångare. Den har också ett fällbart ryggstöd i tre lägen, beroende på om barnet vill titta ut eller sova, och fempunktsselen har fyra separata remmar med vadderade axelkuddar klickas infasti ett grenfäste.

En extra stor sufflett skyddar mot både sol (UPF 50+) och vind när vi är ute på promenad. Den passar för övrigt både på sitt- och liggdelen. Här finns också ett fönster i mesh som dels gör att vi kan hålla ett öga på barnet under tuppluren, men som också bidrar till ökad luftcirkulation i vagnen.

Bild på Fox 5 med helt nerfälld sufflett
Den utdragbara suffletten passar på både ligg- och sittdelen och skyddar barnet mot de flesta väderlekar.

Förlängingsbar för att växa med barnet

Bugaboo Fox har tidigare fått viss för fotstödet som varit lite för kort. Vissa föräldrar menar att deras barn dinglat med benen nedanför fotstödet redan vid 2 års ålder. Detta är något som Bugaboo åtgärdat i Fox 5, där både fotstöd och sufflett är justerbara med 5 cm. Totalt är det alltså möjligt att förlänga sätet med 10 cm, vilket gör att barnvagnen kan växa tillsammans med barnet. Det här är en av de saker som utmärker Fox 5 allra mest.

Förvaringskorg som rymmer upp till 39 liter

Bugaboo Fox 5 har fått en ännu större bagagekorg under vagnen – tack vare de förlängningsbara flärparna rymmer den nu upp till 39 liter – även om den maximala belastningen fortfarande är densamma (10 kg). En annan nyhet är dock att korgen fått en extra ficka där vi kan förvara mindre prylar som vi vill ha extra bra koll på.

Närbild på ram och förvaringskorg
Korgen under sätet är expanderbar, har en extra ficka och rymmer upp till 39 liter.

Hållbarhet och underhåll av Fox 5

Bugaboo Fox 5 är tillverkad av kvalitativa material, men kommer förstås att slitas med tiden som vilken annan barnvagn som helst. För att förbättra hållbarheten är det därför viktigt med regelbundet underhåll och rengöring.

Alla tygdelar i Fox 5, inklusive sufflett, är avtagbara och går att tvätta i maskin. Innan du tvättar sittdelen måste du dock ta bort skummet som sitter inuti – det kan du istället rengöra med en fuktig trasa. Detsamma gäller för madrassen i liggdelen. Förvaringskorgen, handtaget, regnskyddet och chassit kan du bara torka av med en fuktig trasa. Använd mjuk borste för att få bort sand och smuts, både från chassit och från hjulen.

Tänk på att förvara Fox 5 och dess tillbehör på en torr plats och låt alla delar torka ordentligt innan du sätter ihop vagnen för att undvika mögel.

Vårt omdöme av Bugaboo Fox 5

Det är ovanligt att se en barnvagn där så mycket förändrats sedan föregångaren. Och i Fox 5 fyller varje liten uppdatering dessutom en funktion som ökar vagnens användarvänlighet.

Några av de viktigaste nyheterna är förstås enhandsjusteringen och den nya chassidesignen som underlättar hanteringen av vagnen i de flesta miljöer. Föregångaren Fox 3 har länge prisats för sin goda framkomlighet på i princip alla typer av underlag, men nu tar alltså Fox 5 detta steget längre med ett nättare och stabilare chassi. I våra ögon är också det förlängningsbara sätet en av den här barnvagnens främsta styrkor.

Prislappen är fortsatt hög, men med det sagt kan Fox 5 ändå att vara ett bättre val jämfört med Fox 3 om du ställer höga krav på användarvänlighet, komfort och funktion.

Vårt slutbetyg

Design9,0
Material8,7
Framkomlighet9,0
Ventilation9,0
Manövrering9,1
Förvaring8,5
Prisvärdhet7,5
Slutbetyg8,8

Vanliga frågor och svar

För vem passar Bugaboo Fox 5?

Fox 5 kan vara ett bra val för dig som har råd att betala lite mer och vill ha en barnvagn som är lätt att hantera i de flesta terränger. Den kan dessutom vara extra passande för dig som är ensam förälder eftersom den går att justera och fälla ihop med en hand. Det är fördelaktigt om du behöver hålla ditt barn i famnen samtidigt.

Vad är skillnaden mellan Bugaboo Fox 3 och Fox 5?

Bugaboo Fox 3 och Fox 5 är mycket lika varandra, men Fox 5 har en förlängningsbar sittdel, enhandsjustering och ett nättare chassi. Den har också en större förvaringskorg och finns i fler färger.

Passar suffletten både på sitt- och liggdelen?

Ja, både suffletten och regnskyddet passar både på ligg- och sittdelen i Fox 5.

Vad kostar Bugaboo Fox 5?

Priset för Fox 5 startar på cirka 14 000 kronor, inklusive liggdel.

När kan jag byta från liggdelen till sittdelen?

Liggdelen klarar en belastning på 9 kg och används normalt sett fram tills att barnet blivit ungefär 6 månader. Alla barn växer dock olika snabbt och därför är det viktigt att du utgår efter ditt barns personliga utveckling när du byter från liggdel till sittdel.