Odla i pallkrage – Så enkelt planterar du i pallkrage

Senast uppdaterad : november, 2022 av Marcello Rongione
odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är ett bra alternativ för dig som vill komma igång med odling. Att så i en pallkrage är enkelt och ett utmärkt sätt att skaffa sig både kunskap och erfarenhet. Med tiden kan du stegvis bredda ditt odlingsområde eller kanske hyra en kolonilott.

I den här guiden berättar vi allt du behöver veta om att så i pallkragar. Vi går bland annat igenom vad du kan odla, hur du kommer igång och vad du gör med din odling under höst och vinter.

Vi tipsar även om några populära odlingslådor och tillhörande växthus som passar utmärkt inför sommaren 2022.

Hur fungerar en pallkrage?

En pallkrage är en stapelbar ram som du fyller med jord och använder för odling. Pallkragar kallas även ofta för odlingslåda eller planteringslåda (trots att de saknar botten) och finns i många olika material, exempelvis trä eller stål.

Anledningen till att pallkragar saknar botten är helt enkelt för att de ska ha direktkontakt med marken. På så sätt blir det möjligt för viktiga mikroorganismer och maskar att sig upp från marken. Det bidrar till den naturliga nedbrytningsprocessen av organiskt material och gör även jorden mer näringsrik.

Odlingsytan i en klassisk pallkrage är 1 m2. Det finns dock även mindre varianter, så kallade halvpallkragar, med en odlingsyta på 0,5 m2. De passar utmärkt för dig med lite mindre utrymme på tomten eller på altanen.

Pallkragar har många fördelar

Det finns många fördelar med att börja odla i pallkrage. Dels får du bättre koll på både jord- och gödselkvalitet samt vattning. Dessutom är dräneringen bättre och det är betydligt enklare – och bekvämare – att rensa bort ogräs.

Utöver det slipper du gräva djupa hål på tomten och du kan ställa pallkragen överallt – på klippor, gräsmatta, terrassen eller till och med på balkongen. Slutligen kan du odla i princip vad du vill i pallkragen – från blommor till bär, frukter och grönsaker.

Vad kan jag odla i en pallkrage?

Det är möjligt att odla det mesta i en pallkrage, exempelvis:

  • Grönsaker, framför allt gurka, sallad och tomat som är mycket enkla att odla.
  • Bär, exempelvis jordgubbar och smultron. Tänk bara på att sätta över ett nät för att hålla fåglar och andra djur borta!
  • Kryddor och örter, så som timjan, persilja och rosmarin.De sprider dessutom en god doft och låter du dem blomma kommer de även att dra till sig djur som gynna din odling.
  • Rotfrukter, exempelvis potatis, morötter och rädisor.
  • Bladgrönt, så som ruccola, bladspenat och bladsallat.

Andra exempel på saker du kan så är rabarber, jordärtskockor, lök och bönor.

Självklart kan du även fylla din pallkrage med sånt som inte är ätbart, exempelvis färgglada blommor, bambu eller andra växter du tycker om. Sommarblommor och perenna trivs till exempel utmärkt i pallkragar.

Hur mycket får man plats med i en pallkrage?

Här är några exempel på hur många plantor du får plats med i en vanlig pallkrage.

PotatisCa 10 st
Tomatplantor (högväxande)Ca 6 st
JordgubbsplantorCa 6 – 8 st
SparrisplantorCa 5 plantor
SquashplantorCa 2 st
GurkplantorCa 6 st

Odla i pallkrage – Så kommer du igång

Att starta en odling i pallkrage är busenkelt. Här går vi igenom grunderna som hjälper dig att komma igång.

1. Placering av pallkrage

Placeringen av pallkragen är viktig för hur väl du lyckas med din odling.

Som tidigare nämnt är det möjligt att stapla pallkragar på varandra för att kunna bygga på höjden. På så sätt är det möjligt att ge växter med stora rotsystem utrymme att breda ut sig. Höga pallkragar är dessutom mer ergonomiska och trevligare att arbeta.

Satsa på två eller tre kragar på höjden för exempelvis potatis. För mindre växter, så som sallat eller kryddor, täcker det med en krage.

Ett västligt eller östligt läge är optimalt eftersom din odling på så sätt får en bra blandning av sol och skugga. För bär, frukt, tomat eller gurka är däremot ett söderläge bäst. 

Tänk på! Om du vill ha flera pallkragar, placera dem gärna en bit ifrån varandra. På så sätt kan du komma in med både gräsklippare och skottkärra vid behov.

2. Viktigt att grunda pallkragens botten

Om du ska odla på gräs är det extra viktigt att du täcker botten av kragen med en markduk. På så sätt kan du skydda din odling från ogräs som tränger upp underifrån samtidigt som du håller jorden på plats.

Ett bra alternativ till en markduk är dagstidningar. I det här fallet bör bottnen ha en tjocklek på cirka 10 sidor. Med tiden kommer ogräset att ge upp och tidningarna kommer att brytas ned och förmultna.

För dig som vill odla på terrassen eller balkongen kan du istället lägga plast i botten (exempelvis soppåsar) så att vatten inte läcker ut. Det är också en bra idé att lägga lecakulor över plasten för att förbättra dräneringen ytterligare. 

3. Fyll på med jord

Nu är det dags att fylla pallkragen med jord. Bra planteringsjord (gärna ekologisk) eller egen kompost (ännu bättre) bör utgöra majoriteten av den totala jordvolymen. Resten kan med fördel bestå av en blandning mellan kogödsel på säck, grönsaksgödsel eller stallgödsel för extra näring.

När du fyllt pallkragen är det dags att vattna så att jorden sjunker ner. Därefter kan du eventuellt behöva fylla på med lite mer jordblandning.

4. Så dina fröer

Nästa steg är också det roligaste – att börja så dina fröer. Här är det viktigt att du läser på fröpåsarna för att ta reda på vilket sådjup och avstånd du ska använda.

Gör en skåra i jorden och vattna ordentligt innan du lägger i dina frön. Vattnar du efter att du lagt i fröna finns det risk att de åker omkring. Ett tips för lite mer kräsna odlingar är att lägga i lite extra såjord i skåran innan du vattnar och lägger i dina frön. Täck sedan över dem med jord och platta till ordentligt. Nu är det bara att vänta på att det ska börja växa!

10 smarta tips för att plantera i pallkrage

För att lyckas med din odling i pallkrage finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Här listar vi ett par av våra – och experternas -bästa tips.

1. Använd fiberduk eller odlingsnät

Beroende på vad du odlar kan du täcka över din pallkrage med en fiberduk eller ett odlingsnät. Båda skyddar mot fåglar och insekter, men fiberduken kan vara extra bra att använda för känsligare odlingar när temperaturen faller eftersom den skyddar mot kylan.

2. Vattna inte för mycket

Odlingen bör vara fuktig, men inte genomblöt. Den enda gången du verkligen behöver vattna pallkragen ordentligt är i början när odlingen börjar växa för att få rötterna rotblöta. För att undvika övervattning kan det vara en god idé att använda en strilad vattenslang alternativt en droppslang.

3. Använd en avdelare

Genom att använda avdelare i din pallkrage får du bättre ordning i din odling. Det påverkar kanske inte själva odlingen så mycket, men kan underlätta för dig för att se vad som är vad.

4. Rensa och skörda regelbundet

Att rensa bort ogräs regelbundet är viktigt för att dina odlingar ska hålla sig fina och friska.

Odlingar som växer snabbt, exempelvis örter och sallad, bör du också skörda snabbt för att ge plats åt nya odlingar.

5. Locka fram insekter

Skadedjur bör du förstås undvika, men pollinerande insekter som bin, fjärilar och humlor är bara fördelaktiga för din pallkrageodling. För att få en bättre skörd kan du testa att locka fram dem, till exempel genom att plantera blommor eller buskar i nära anslutning till odlingen.

Även kryddor som timjan, lavendel, rosmarin och mynta är effektiva för att locka till sig pollinatörer.

6. Lägg en värmekabel i botten

Om kylan håller i sig ovanligt länge kan du alltid värma upp jorden i botten av pallkragen med en värmekabel. Det gör dessutom att du kan sätta fröer tidigare och få fart på odlingen snabbare.

7. Så inte samma sak varje år

Om du sår samma sak varje år kommer näringen i jorden stegvis att försvinna. Det gör det i sin tur enklare för bakterier och skadedjur att frodas. Därför kan det vara bra att variera odlingarna i dina pallkragar. Om du inte vill variera dina odlingar bör du åtminstone byta ut jorden varje säsong.

Populära pallkragar 2022

Här hittar du några populära pallkragar inför sommaren. 

GardenLife 80 x120 cm Natur

pallkrage

Jabo Odla 120 x 80 cm Svart

Råjärn Stor 80 x 120 cm Obehandlat stål

Andra rekommenderande pallkragar

Växthus till pallkrage

Med ett växthus till pallkrage, eller drivhus som det också heter, kan du enkelt förlänga odlingssäsongen. Dessutom blir det möjligt att odla grönsaker, frukter och annat som trivs i varmare och fuktigare klimat.

Du fäster växthuset direkt över kragen och är ett betydligt billigare alternativ än att köpa (eller bygga) ett växthus. De finns dessutom i många olika storlekar och material för att passa olika behov. Det till exempel lock som du fäster direkt på kragen – perfekt för mindre odlingar – eller nät som enbart är avsedda för att hålla insekter borta.

Populära växthus till pallkrage

Här är några exempel på populära växthus till odlingslådor just nu.

Hortus (110/130 x 115 x 76 cm)

Passar pallkrage på 120 x 80 cm.

växthus till pallkrage

Hortus (40/70 x 115 x 76 cm)

Passar pallkrage på 120 x 80 cm.

växthus till pallkrage

Hortus (130/170 x 87 x 47 cm)

Passar odlingslåda 50 x 90 cm.

växthus till pallkrage

Tips! Läs gärna vårt stora test av växthus och vad du ska tänka på när du ska köpa växthus.

Plantera i pallkrage under höst och vinter

Det är inte bara under högsommaren du kan plantera i din pallkrage. Det finns faktiskt flera växter och grönsaker som går utmärkt att odla under tidig och sen höst. Många växter klarar sig även under de kalla vintermånaderna.

Tidig och sen höst

När sommaren börjar lida mot sitt slut i augusti -september kan du fortfarande odla bladgrönt som sallat och spenat, men också olika typer av kål och kryddor. Under kallare dagar kan det dock vara en god idé att skydda dem med en fiberduk. 

I oktober-november, eller när marktemperaturen nått cirka 7 – 8 grader, är det dags att odla vitlök som du skördar till våren. Den kalla odlingsperioden är nämligen viktig för att löken ska bilda nya klyftor.

Även andra former av lök går dock bra att odla under denna period innan frosten börjat komma. Detsamma gäller palsternacka, morötter, spenat och rädisor samt kryddor som dill och persilja.

Plantera i pallkrage under vintern

Det är inte bara grönsaker som mår bra av övervintring, det gör även blommor så som prästkragar och blåklint. I vårljuset kommer dessa blommor att börja gro naturligt och färglägga din rabatt.

Om du inte ska odla under vintern är det bra om du tar bort all jord. Fyll istället din krage med löv, kvistar, halm, växtavfall och ny jord. På så sätt skapar du en egen kompost som kommer att förmultna under vintern och ge dig näringsrik kompostjord lagom till våren.

Du kan förstås även rensa ur pallkragen helt och ställa in den i förrådet om du vill förlänga dess livslängd.

Vanliga frågor och svar om pallkragar

Vad kan man plantera i en pallkrage?

Du kan odla det mesta i din pallkrage, från växter och blommor till grönsaker, rotfrukter och bär. Tänk bara på att anpassa höjden på pallkragen efter storleken på rötterna. Mindre bladgrönsaker behöver bara en pallkrage, medan exempelvis potatis kräver mellan två till tre kragar staplade på varandra.

Hur mycket jord ska man ha i en pallkrage?

du i dubbla pallkragar krävs alltså 400 liter jord. Köper du jord i påse kan du räkna med ungefär tre påsar planteringsjord och en påse gödsel.

När ska man så i pallkragen?

Du kan börja så i pallkragen när våren börjar närma sig, om du väljer odlingar som tål eller gillar kyla, exempelvis rädisa, palsternacka eller ärter.

Varför ska man använda växthus till pallkragen?

Genom att använda ett växthus till pallkragen kan du förlänga odlingssäsongen, men också odla växter som föredrar lite varmare klimat.

Vad ska man lägga i botten av odlingslådan?

I botten av odlingslådan bör du lägga kvistar och pinnar för att skapa ett bra luftflöde i odlingen. Odlar du på altanen eller balkongen kan du lägga plast i botten och sedan lekakulor.

Kan jag odla ekologiskt i pallkrage?

Ja, för att odla ekologiskt ska du välja en obehandlad pallkrage av trä och plantera i ekologisk jord.

Måste man ha markduk under pallkrage?

Det är bra att ha en markduk eftersom den skyddar mot ogräs och gör det enklare att ta hand om din odling.

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

46 bästa tips att spara el i vardagen

av Marcello Rongione
Krislåda för krisberedskap
februari 27, 2022

Krislåda för krisberedskap – Checklista

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.