Så väljer du rätt lumen på din projektor

Senast uppdaterad : februari, 2022 av Marcello Rongione
lumen för projektor

Om du är intresserad av att köpa en projektor har du förmodligen stött på begreppet ”lumen” flera gånger. 

Att förstå vad lumen är och känna till hur det används kan vara av stor betydelse för dig som är intresserad av en projektor. Det är nämligen genom denna enhet som representerar projektorns ljusstyrka och därmed till viss del dess prestanda.

I den här guiden får du lära dig mer om hur lumen fungerar och hur du använder detta mått när det är dags att köpa en projektor.

Vad är lumen?

Lumen (lm) är enkelt förklarat en enhet för ljusflöde. Antalet lumens visar helt enkelt hur mycket synligt ljus en ljuskälla sänder ut.

När det gäller just projektorer av olika slag är termen ANSI lumen vanligare att använda. Så vad är då skillnaden mellan dessa?

Lumen visar enbart hur mycket ljus som en projektor kan mata ut. ANSI lumen, å andra sidan, är ett mått som American National Standards Institute (ANSI) har beskrivit och konstruerat. Eftersom det tar hänsyn till variabler som kontrast och ljusstyrka samt hur de förhåller sig till den totala skärmarean ger ANSI en mer exakt mätning än ”vanliga” lumen.

Ett högre antal lumen tyder alltså på ett kraftigare ljusflöde. Här är några exempel på lumens i olika ljuskällor:

Stearinljus:14 lm
Solnedgång:400 lm
Ljussättning på en filmscen :1000 lm
100 W-glödlampa:1600 lm
Solig dag:Upp till 100 000 lm

I projektorer för hemmabruk brukar antalet ANSI lumen ligga på mellan cirka 1000 – 3000 lm.

Hög lumen = hög bildkvalitet?

Ett vanligt missförstånd är att ett högt antal lumen är detsamma som hög bildkvalitet. I vissa fall kan det vara så, men inte alltid.

De komponenter som bearbetar ljuset i en projektor är framför allt projektionslampan som avgör ljusstyrkan samt färghjulet som ansvarar för färgprestandan. I teorin kan en stark projektionslampa ge en ljusare bild, men det är lätt hänt att färgprestandan blir lidande om inte färghjulet har samma kapacitet.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att kompromissa ljusgenomsläppet, och därmed ljusflödet, för att skapa rena och dynamiska färger. Kort sagt är en projektor med ett högt antal lumen inte alltid detsamma som en projektor med hög bildkvalitet.

Vikten av omgivande ljus

En viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer projektor är det omgivande ljuset (”ambient light” på engelska). Det har nämligen stor påverkan på hur väl projektorn presterar, oavsett antalet lumen.

Ett bra exempel är strålkastarna på en bil. Om du tänder dem mot en vägg i en mörk miljö kommer du att tydligt urskilja ljuskällan och dess intensitet. Lyser du dem däremot på en vägg en solig dag kommer du inte att kunna urskilja ljuskällan lika tydligt, vilket beror på det omgivande ljuset.

Relationen är densamma mellan en projektor och omgivande ljus. Om du använder projektorn i en ljus miljö kommer du inte att få samma upplevelse som du får i ett mörkt rum, oavsett hur många lumens projektorn har.

Kort sagt bör du använda projektorn i ett rum som är mörkt, eller där du åtminstone kan blockera omgivande ljus vid behov, för bästa resultat.

5 saker att tänka på när du väljer projektor

  1. För projektorer som ska användas i en hemmamiljö, till exempel för att titta på film och serier, räcker det oftast med ett ljusflöde på maximalt 3000 lm.
  2. LED-projektorer har i regel en bättre färgmättnad och ljuseffektivitet, vilket gör att bilden kan uppfattas som ljusare än vad den faktiskt är.
  3. Skärmar med större skärmarea kräver i regel fler lumen än mindre skärmar. Detsamma gäller projektorer som ska användas i ljusa miljöer.
  4. Försök att minska det omgivande ljuset för bästa möjliga tittarupplevelse, oavsett hur många lumens projektorn har.
  5. Portabla projektorer, exempelvis för utomhusbruk, är inte designade för att ge en imponerande bildkvalitet. Därför behöver de inte lika stort antal lumens, oftast räcker det men cirka 800 – 1000 lm.

Tips! Läs även vårt test av projektorer, här hittar du marknadens bästa projektor just nu.

Vanliga frågor och svar

Vad är lumen?

Lumen är ett mått som beskriver hur mycket synligt ljus som flödar ut från en ljuskälla. ANSI lumen är ett speciellt mått för just projektorer och ger en mer exakt mätning som tar hänsyn till både skärmarea, kontrast och ljusstyrka.

Watt vs lumen – Vad är skillnaden?

Lumen och watt är två helt olika saker. Lumen visar mängden ljus en ljuskälla producerar. Watt, å andra sidan, visar enbart visar den elektriska effekten som ljuskällan ifråga drar. 

Hur många lumen har en projektor?

Normalt sett har projektorer avsedda för hemmiljö mellan ungefär 1000 – 3000 ANSI lumen. Det finns dock betydligt starkare professionella projektorer med upp till 5000 lumen.

Hur vet jag hur många lumens jag ska välja?

Ju ljusare miljö du planerar att använda projektorn i, desto högre antal lumens bör den i regel ha. Ska du till exempel använda den i ett rum med mycket naturligt ljus från fönster bör projektorn ha minst 3000 lumen för att ge en bra bildkvalitet.

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

46 bästa tips att spara el i vardagen

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.