Köpa växthus – Vilket växthus ska jag välja?

Senast uppdaterad : maj, 2022 av Marcello Rongione
guide för köp av växthus

Drömmer du om ett växthus i trädgården? Eller kanske rentav på balkongen? Med lite gröna fingrar och kreativitet går det faktiskt att lyckas med växthusodlingen oavsett hur du bor.

I den här artikeln listar vi åtta viktiga saker att tänka på innan du skaffar växthus och hur du gör för att hitta ett alternativ som passar både din plånbok och ditt odlingsintresse.

Innehåll:

8 saker att tänka på innan köp av växthus

Låt oss börja med att gå igenom några viktiga saker att tänka på innan du väljer att investera i ett växthus.

1. Hur ska du använda växthuset?

Om du har en mindre trädgård eller balkong är valmöjligheterna begränsade – du får helt enkelt välja ett mindre växthus.

Har du gott om plats i trädgården har du däremot möjlighet att fundera kring om du är nöjd med ett mindre växthus eller ett riktigt stort. Många väljer att bygga ett stort växthus som även fungerar som uterum, inrett med bord och sittplatser.

2. Har du plats eller behöver du något mindre?

Det gäller att vara realistisk när det kommer till växthusets storlek. Visst, teoretiskt sett har du kanske plats med ett stort växthus på gräsplätten. Men frågan är om det faktiskt är så praktiskt och snyggt att låta hela trädgården upptas av ett glashus?

medelstort växthus

Om du vill ha ett mindre växthus kan dessa modeller vara intressanta:

3. Tänk stort (om du har plats)

Om du har en stor trädgård och vill ha ett rymligt växthus – tänk ännu större! Allt som oftast händer det att man kommer på att man vill odla ett träd till, eller få plats med fler sittplatser. Och när är ett växthus är färdigbyggt är det inte lätt att bygga ut det.

Här är några tips på stora växthus som har fått goda betyg av användarna själva:

4. Hitta den bästa placeringen

Det är en vetenskap att hitta den ultimata placeringen för växthus. Under sommarmånaderna blir det mycket varmt i växthuset. Om växthuset är under ständigt solgass blir det för varmt att vistas där och odlingarna kan dessutom ta skada. Tänk därför på hur skuggan vandrar under dygnet och placera växthuset därefter.

5. Slarva inte med grunden där växthuset ska stå

Vill du använda ditt stora växthus till förvaring under vintern? Då krävs det att du isolerar bottenplattan. Huset behöver också förankras ner till tjälfritt djup, annars riskerar du att det blåser iväg när det stormar.

6. Vilken typ av växthusodlare är du?

Var ärlig mot dig själv. Har du verkligen den energi och tid som krävs för att ta hand om en fullskalig odling i växthuset? Eller föredrar du ärligt talat att främst använda växthuset som sällskapshus?

7. Material – plast eller glas?

Kanalplast eller glas är de vanligaste materialen för väggar och tak på växthus. Kanalplast ger bra isolering, men glas släpper in mer ljus. Bor du på en blåsig plats kan det också vara bättre att investera i tyngre säkerhetsglas.

Glas är dyrare, men står sig i regel bättre i längden och ger bättre odlingsresultat. Glaset riskerar dessutom inte att mörkna med åren, vilket är fallet med plast.

8. Ansök om bygglov (om växthuset är större än 15 m2)

För växthus upp till 15 kvadratmeter behöver du inget bygglov. Upp till 25 kvadratmeter behöver du däremot anmäla bygget till byggnadsnämnden och få godkänt för att kunna sätta upp ditt växthus.

Fördelarna med växthus som placeras mot vägg

Att bygga ett växthus mot vägg är ett snyggt och smart sätt att få igång en växthusodling utan att det tar upp alldeles för mycket plats. Det är också ekonomiskt eftersom du bara behöver bygga upp ett ”halvt” växthus.

Bygger du växthuset i anslutning till altanen skapar du dessutom ett extra uterum. I och med att växthuset är en integrerad del av huset är det också lättare att få åtkomst till el och vatten, än om växthuset står långt från huset.

Du behöver inte ansöka om bygglov för att bygga ett växthus mot vägg (upp till 15 kvadratmeter). Dock behöver du alltid meddela kommunen och få godkänt innan.

växthus mot vägg

Här är några bra växthus som du kan montera mot husväggen:

Miniväxthus – en lösning för balkongodling

Det krävs inte alltid en trädgård för att lyckas med växthuset. Även för dig som bara har en balkong till förfogande finns det utmärkta möjligheter att odla både växter och grönsaker. Naturligtvis är ytan på en balkong mindre än i en trädgård, därför krävs det att du skaffar ett så kallat miniväxthus.

Som tur är finns det många sådana på marknaden med lite olika lösningar. Flera av miniväxthusen kan placeras direkt på balkonggolvet, på en pall eller liknande. Vad sägs exempelvis om ett stilrent miniväxthus i svart trä från Design House Stockholm eller Glass Dome L från HKliving?

Växthus Mini Svart

För dig som vill lyckas med frön och småplantor passar ett drivhus bäst. Även sådana finns i miniutförande, som Drivhus natur från Granngården.

Det finns också miniväxthus som går att hänga upp med en krok och passar perfekt på balkongväggen. IKEA:s miniväxthus Socker och växthuset Auria är små växthus i glas som helt enkelt hängs upp i en krok, och säkerställer att odlingen får mycket solljus.

Även på balkongen är det viktigt att tänka på placeringen av växthuset. Om din balkong är under solgass många timmar varje dag är risken att det blir för varmt i växthuset. Till skillnad från ett stort växthus är fördelen med miniväxthus att de lätt kan bäras undan till skuggan.

Billiga växthus – få mer pengar över till odlingen

Det finns mängder av växthus i olika prisklasser, och dyrast behöver inte alltid nödvändigtvis betyda bäst.

Som är i många andra branscher kostar ibland de mest estetiskt tilltalande växthusen mest. Design är inte oviktigt – växthuset står ju synligt på din tomt. Dessutom kan vackra växthus faktiskt inspirera till odling, men rent kvalitetsmässigt är det inte något som säger att dyrare växthus alltid är bättre.

Vi var tidigare inne på att det är en bra idé att välja ett större växthus än du först tänkt dig. Det kan vara väl investerade pengar att köpa ett större växthus nu, än att försöka bygga ut i framtiden.

Är du händig går det dessutom att bygga växthuset själv, vilket i princip alltid blir billigare än att köpa ett fabrikstillverkat växthus. Bygger du växthuset själv får du dessutom möjlighet att anpassa det helt efter dina önskemål.

Läs även:

Liknande tester

bygga pool
juni 3, 2020

Bygga pool – 5 tips från experterna

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.