Avatar for Marcello Rongione
Författare Marcello Rongione

Vilken julgran är bäst i test?

Enligt vår bedömning är Star Tradings gran Ottawa bäst i test i kategorin plastgran. Det här är en realistisk plastgran med en höjd på upp till 210 cm som både har inbyggd LED-belysning och justerbar granvinkling. Föredrar du en äkta gran kan vi istället rekommendera en hållbart producerad kungsgran eller rödgran från Smålandsgran.

Svårt att välja? Väg för- och nackdelarna mellan olika typer av julgranar med hjälp av vår köpguide.

Topp 5 bästa julgranar 2023

 1. Star Trading Ottawa – Bäst i test
 2. Star Trading MalungBästa för trädgården
 3. Star Trading New Quebec – Bästa utan LED
 4. Star Trading Larvik 600Bästa stora julgran
 5. SmålandsgranBästa äkta gran

Så här valde vi ut granarna

Det kan finnas många anledningar till att välja en plastgran, men lika många anledningar att vilja ha en riktig gran. Därför bestämde vi oss för att inkludera båda typerna i det här testet.

De plastgranar vi har valt ut kommer alla från Star Trading – ett företag som tillverkar realistiska plastgranar med lång hållbarhet. Är du ute efter en så realistisk plastgran som möjligt är det en av de här du ska satsa på.

För att utse den bästa äkta julgranen har vi jämfört de återförsäljare som säljer julgranar på nätet och erbjuder hemkörning. När vi korar vinnaren i den här kategorin har vi inte bara tittat på hur vacker granen är, utan även saker som om den är ekologisk och odlad utan bekämpningsmedel.

Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur testet gick till.

Vanliga frågor om Julgran

Om du är ute efter en äkta julgran rekommenderar vi en kungsgran eller rödgran från Smålandsgran. Välj helst en ekologiskt odlad gran. Bland konstgranarna är Star Trading Ottawa ett bra och prisvärt val.

Ska du köpa en äkta julgran vill du förstås vara säker på att den är så fin som möjligt på själva julafton. Därför bör du inte köpa och ta in din julgran för långt i förväg. Det vanligaste är att julgranen införskaffas någon gång från den 5 december och framåt.

Det finns ekologiska och miljöcertifierade granar från Smålandsgran, som dessutom är helt obesprutade.

1. Star Trading Ottawa Julgran LED- Bäst i test

 • Typ av gran: Plastgran
 • Höjd: 150 – 210 cm
 • Mer: För inomhus- och utomhusbruk, Har LED-belysning
Star Trading Ottawa Julgran LED

Varför är Star Trading Ottawa bäst i test?

Vi har utsett Star Trading Ottawa till den bästa plastgranen eftersom den har justerbara grenar, integrerad LED-slinga och kan användas inomhus- och utomhus. Priset för den här granen är dessutom betydligt mer överkomligt än för andra Star Trading-granar med LED-slinga.

För vem passar den?

Det här är ett bra val om du vill ha en plastgran som går att justera till ett utseende som passar dig. På köpet slipper du krånglande med ljusslingan. I jämförelse med Star Trading Malung och Larvik 600 ter sig Ottawa inte riktigt lika naturtrogen. Vill du att plastgranen ska likna en riktig gran i största möjliga mån, och är beredd att betala extra för det, är därför något av dessa alternativ värda att överväga i stället.

FÖRDELAR

 • Lägre pris än Star Tradings andra granar med ljusslinga.
 • Upp till 210 centimeter hög.
 • 260 LED-ljus och justerbar grenvinkling.

NACKDELAR

 • Inte lika naturtrogen som Star Trading Malung eller Larvik 600.

Star Tradings plastgran Ottawa finns i storlekar upp till 210 centimeter och har en robust metallfot. Det är dock inga större problem att stuva undan den här granen heller när det är dags att städa ut julen eftersom den enkelt fälls ihop i tre delar.

När du packar upp och monterar granen kan du justera grenvinkeln enligt önskemål, så att den ser så fyllig ut som du önskar. Den har också 260 LED-lampor med en livstid på omkring 7 000 timmar, som du enkelt kopplar in i ett vanligt eluttag.

2. Julgran Star Trading Malung LED- Bästa för trädgården

 • Typ av gran: Plastgran
 • Höjd: 200 cm
 • Mer: Har LED-belysning, För inomhus- och utomhusbruk

Varför är Star Trading Malung det bästa valet för trädgården?

Star Tradings stora plastgran Malung kan användas både inomhus och utomhus, men särskilt bra tycker vi att den gör sig i trädgården. Granen är stor och mycket naturtrogen, med ett behagligt sken inte stör grannarna.

För vem passar den?

Den här granen är ett bra val för dig som vill skapa julstämning i trädgården, då granen tål att lämnas ute hela vintern. Star Trading Malung ser dessutom mer realistisk ut än många andra plastgranar och funkar därmed också bra som substitut av en äkta gran inomhus.

FÖRDELAR

 • Naturtroget utseende.
 • Robust konstruktion – lätt att montera och fälla ihop.
 • Passar bra i trädgården.

NACKDELAR

 • Kostar mer än många andra plastgranar.

Star Trading Malung är en plastgran med 240 LED-ljuskällor (precis som Ottawa) som ger ett varmvitt och behagligt sken. Den kan användas både inomhus och utomhus och fälls enkelt ihop i tre delar. Grenarna, som är tillverkade av PE-plast, sitter fast i gångjärn som fälls ner när du monterar granen.

Rätt grön färg, naturligt ojämn i formen, lätt att montera.
Kundrecension från Ellos.se
Fantastiskt fin, mycket lik en riktigt gran och kommer säkert hålla i många år framöver!
Kundrecension från Ellos.se

3. Star Trading Julgran New Quebec- Bästa utan LED

 • Typ av gran: Plastgran
 • Höjd: 150 – 210 cm
 • Mer: För inomhus- och utomhusbruk, utan LED-belysning
Star Trading New Quebec

Varför är Star Trading New Quebec den bästa plastgranen utan LED?

Star Trading delar många egenskaper med de andra Star Trading-granarna på listan. Den har ett naturtroget utseende, är lätt att fälla ihop och kan används både inne och ute.

För vem passar den?

De andra granarna från Star Trading på listan har integrerade LED-ljus – det har inte New Quebec. Den här granen passar därför dig som själv föredrar att klä granen med ljus, eller helt skippa ljusen för den delen.

FÖRDELAR

 • Inga LED-ljus – välj själv precis hur granen ska dekoreras.
 • Grenarna har olika djup för ett mer realistiskt utseende.
 • Billigare än andra Star Trading-granar.

NACKDELAR

 • Grenarna är inte justerbara.

4. Star Trading Julgran LED Larvik 600- Bästa stora julgran

 • Typ av gran: Plastgran
 • Höjd: 210 cm
 • Mer: Har LED-belysning, För inomhus- och utomhusbruk
Star Trading Julgran LED Larvik 600

Varför är Star Trading Larvik den bästa stora plastgranen?

Vi tycker att Larvik är den bästa stora plastgranen då den är hela 210 centimeter hög och 130 centimeter bred. Samtidigt har den fler LED-ljus än någon annan Star Trading-gran. En plastgran med extra allt helt enkelt.

För vem passar den?

Det här är granen för dig som gillar stora och ljusstarka granar i amerikansk stil. Granen påminner om Star Trading Malung på flera sätt, inklusive det naturtrogna utseendet. Det här är dock ett bättre val om du uppskattar fler småljus i granen.

FÖRDELAR

 • Stor gran med 600 LED-ljus.
 • Realistiskt utseende.
 • Enkel att montera och fälla ihop.

NACKDELAR

 • Tar mycket plats.

Star Tradings plastgran Larvik 600 är, som namnet antyder, utrustad med hela 600 LED-ljus, som sprider ett varmvitt sken. De tjocka grenarna sitter tätt och gör att granen ser mycket realistisk ut, och den är lika enkel att montera och fälla ihop som de andra granarna från Star Trading.

5. Smålandsgran- Bästa äkta gran

 • Typ av gran: Kungsgran eller rödgran
 • Höjd: 100 – 500 cm
 • Mer: Obesprutade granar, merparten av granarna är ekologiska och certifierade enligt EU:s förordning för ekologisk produktion
Smålandsgran

Varför är Smålandsgran den bästa äkta granen?

Smålandsgran har gjort det enkelt att beställa en ekologiskt odlad och obesprutad julgran hem till dörren, och de levererar till många olika städer. Granarna som säljs huggs i slutet av november och är därför färska när de levereras till kunden. Dessutom kontrolleras alla granar i tre steg innan de levereras för att säkerställa att de håller hög kvalitet.

För vem passar den?

Har du bestämt dig för att köpa en äkta gran? Då är det inte bara viktigt att du väljer en vacker gran, utan även en som är producerad på ett sätt som är schysst mot granen och miljön. Hos Smålandsgran hittar du granar med samtliga dessa egenskaper. Företaget har fått höga betyg från kunderna på Reco.se, vilket indikerar att granarna faktiskt håller hög kvalitet och att hemleveransen går smidigt.

FÖRDELAR

 • Obesprutade och ekologiska granar.
 • Levereras hem till dörren.
 • Höga betyg från kunderna.

NACKDELAR

 • Fraktkostnad tillkommer.

Smålandsgrans julgranar finns i flera alternativ, exempelvis obesprutade kungsgranar i olika storlekar eller ekologiska och obesprutade rödgranar, och priserna är från 425 kronor. Du beställer granen på hemsidan och behöver sedan inte åka och hämta den själv – Smålandsgran levererar till dörren.

Med ekologisk gran menas en gran som har fått växa på certifierade odlingar, där varken gifter eller bekämpningsmedel använts. Man har heller inte använt maskiner för att rensa ogräs mellan granplantorna.

I sortimentet hos Smålandsgran finns även små julgranar som passar i ett litet rum eller som bordsgran. För alla granar krävs att du använder en julgransfot, även detta går att beställa direkt på Smålandsgrans hemsida.

Detta var tredje året vi beställde gran från Smålandsgran. Alltid mycket fina granar, smidig och punktlig leverans.
Kundrecension från Reco.se
En fin gran levererades vid min dörr på utsatt tid.
Kundrecension från Reco.se

 • Levererar din julgran direkt hem till dörren.
 • Du väljer din favoritgran.

Köpguide: Julgran

Utan en julgran kan det vara svårt att få rätta julstämningen hemma, men vilken typ av gran passar dig? Det är inte alltid helt lätt att veta. Därför har vi satt ihop en guide nedan som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma fram till vilken gran som passar i just ditt hem.

Äkta julgran?

En äkta julgran kräver förvisso mer omtanke än en plastgran, men å andra sidan upplever många att det hör julen till att vattna dagligen för att slutligen ha julgransplundring då granen slängs ut och sedan återvinns.

Den äkta julgranen är dessutom ett mer miljövänligt val än plastgranar – särskilt om du väljer en kravmärkt gran.

Plastgran?

I vår sammanställning hittar du även flera plastgranar. För vi förstår givetvis att äkta granar inte är för alla. Slipper du helst allt vad vattning och barrande heter är en konstgjord gran ett perfekt alternativ. De bästa plastgranarna ser dessutom så realistiska ut att det är svårt att skilja dem från äkta vara, åtminstone vid en första anblick.

En plastgran har fördelen att den kan användas år efter år och du slipper vattna. Dessutom behöver du aldrig städa upp några barr, eller göra julafton till en pina för allergiska familjemedlemmar.

Tips: Så tar du hand om din äkta julgran

Väljer du att köpa en äkta gran krävs det att du tar hand om den på rätt sätt för att den ska hålla sig frisk och stark länge. Här är några tips på hur du bäst tar hand om din julgran.

1. Låt granen vänja sig vid inomhustemperaturen

Granen växer som bekant i skogsmiljö, så att ta den från decemberkylan och rakt in i ditt varma hem kan innebära en temperaturchock som i förlängningen leder till att granen barrar. För att undvika detta bör du sakta vänja granen vid varmare temperatur, exempelvis genom att låta den stå i garaget någon dag innan du tar in den.

2. Såga av en bit av stammen

Innan du sätter ner julgranen i julgransfoten bör du såga av en liten bit av granens stam. På så sätt dricker den bättre och håller sig grön och fin längre. Försök att såga ett så jämnt snitt som möjligt. Du kan använda en såg eller yxa.

3. Se till att granen alltid står i vatten

En hälsosam julgran dricker mycket vatten, så du måste se till att den alltid står i vatten när du placerar den i julgransfoten. Sedan är det ditt jobb att kontrollera vattenmängden, åtminstone en gång om dagen, och fylla på vid behov. Du behöver inte heller lägga i någon sockerbit eller någon annan näring – rent vatten är det bästa för granen.

Hur testet gick till

För att utse de bästa julgranarna har vi gjort en noggran bedömning av de faktorer som vi tycker är viktigast. När det kommer till plastgranar har vi tittat särskilt på:

 • Pris: Vad kostar plastgranen? Är priset rimligt i relation till kvalitet, utseende och vad som ingår i paketet?
 • Utseende: Ser granen realistisk ut?
 • Justering: Går det att justera grenar efter egen smak för en fylligare eller glesare gran?
 • Kvalitet: Kan granen förväntas hålla i många år? Kan den användas inne och ute?

När det gäller äkta julgranar har vi bedömt marknadens olika leverantörer som säljer julgranar för hemleverans. Den leverantör som vi har valt till den bästa här är den som fått högst betyg på följande punkter:

 • Pris: Är priset rimligt i förhållande till granens kvalitet?
 • Kvalitet: Hur ser granarna som erbjuds ut? Är de färska när de levereras? Vad har leverentören för tillvägagångssätt för att kvalitetssäkra granarna som säljs?
 • Leverans: Hur ser leveransvillkoren ut? Levererar företaget till många olika platser i Sverige?
 • Miljö: Är granarna odlade på ett hållbart sätt utan bekämpningsmedel?

Vi har även inkluderat en jämförelsetabell längre upp på sidan. Med hjälp av tabellen vill vi underlätta för våra läsare att få en överblick av de olika granarna och hur de skiljer sig åt.

För varje gran i testet har vi skrivit en sammanfattande recension. Här berättar vi varför vi valde just den här granen, vem den passar för och vad de största fördelarna och nackdelarna är med att välja det här alternativet.

Källor

Samtliga granar i testet har fått höga betyg av de som köpt och använt dem i prakten, nämligen konsumenterna själva. Det vet vi eftersom vi har samlat in kundomdömen från flera olika plattformar och återförsäljare. Här är några av källorna vi har använt oss av:

 • Omdömen från Reco.se av Smålandsgran
 • Omdömen av Star Trading Malung från Ellos.se

Senaste ändringar

ⓘ 16 november 2023

Star Trading New Quebec tar plats på listan och får utmärkelsen ”Bästa utan LED”.

Jämför våra 5 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa för trädgårdenBästa utan LEDBästa stora julgranBästa äkta gran
Produkt: Star Trading Ottawa Julgran LEDJulgran Star Trading Malung LEDStar Trading Julgran New QuebecStar Trading Julgran LED Larvik 600Smålandsgran
Betyg:
Typ av gran:PlastgranPlastgranPlastgranPlastgranKungsgran eller rödgran
Höjd:150 - 210 cm200 cm150 - 210 cm210 cm100 - 500 cm
Mer:För inomhus- och utomhusbruk, Har LED-belysningFör inomhus- och utomhusbruk, Har LED-belysningFör inomhus- och utomhusbruk, utan LED-belysningHar LED-belysning, För inomhus- och utomhusbrukObesprutade granar, merparten av granarna är ekologiska och certifierade enligt EU:s förordning för ekologisk produktion

Liknande tester

test av luftrenare

Luftrenare: 9 testade modeller

Portabel AC bäst i test

Portabel AC: 6 testade modeller

luftvärmepump test

Luftvärmepump: 8 testade modeller

madrass test

Madrass: 3 testade modeller

fotogenvärmare bäst i test

Fotogenkamin: 3 testade modeller.

Takdusch bäst i test

Takdusch: 3 testade modeller

Smart belysning test

Smart belysning: 3 testade modeller

Bästa uppblåsbara madrass

Uppblåsbar madrass: 5 testade modeller

test av braskamin

Jämför 6 braskaminer som sprider värme i hemmet.

Bästa Luftfuktare - bäst i test

Luftfuktare: 5 testade modeller.

Bästa fläkt - bäst i test

Fläkt: 6 testade modeller

symaskin test

Vi har testat 7 symaskiner som passar proffs och nybörjare.

Avatar for Marcello Rongione
Författare Marcello Rongione

Marcello arbetar som redaktör på Bäst-i-testet.se, men ansvarar också för att hålla innehållet på webbplatsen uppdaterat och engagerande för dig som besökare. Han håller också koll på marknaden för att hitta produkter som kan vara intressanta att testa eller inkludera i våra sammanställningar. Förutom det skriver han gärna om allt som har med träning och motor att göra.

Hjälpte det här testet om Julgran dig?

2 Röster, Genomsnitt: 5.0/5
Skriv recension

Testvinnare - Julgran