Jobba hemifrån online – Prylarna som underlättar

Senast uppdaterad : februari, 2022 av Marcello Rongione
jobba hemifrån online

Har du börjat jobba hemifrån online, men känner dig ofokuserad och omotiverad?

Det är lätt hänt. Jobb i hemmet kan trots allt medföra en hel del distraktioner. Brist på motivation och fokus kan inte enbart leda till försämrade arbetsprestationer, det kan även orsaka prestationsångest.

I denna artikel ger vi dig experternas bästa tips på hur du kan jobba hemifrån online och ändå prestera på topp. Vi kommer även att tipsa om 10 prylar som kan underlätta ditt arbete.

Så behåller du fokus när du jobbar hemifrån

Det finns många fördelar med att jobba hemifrån online. Dels kan du planera dina dagar som du själv vill, du får mer tid till familjen och du kan jobba i sängen om du så vill det.

Samtidigt finns det många distraktioner som kan skapa problem när det kommer till dina arbetsprestationer. Det samlas disk i köket, sängen behöver egentligen bäddas om och Netflix finns bara ett knapptryck bort.

Det som krävs för att jobba på bra hemifrån är fokus, disciplin och tålamod. Nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du förbättrar dessa egenskaper och hur du på så sätt kan jobba mer effektivt.

Starta dagen på rätt sätt

Ställ klockan när du går och lägger dig, men se till att i alla fall få mellan 7 och 8 timmars sömn per natt. Sover du för länge kommer du dels att förlora viktiga arbetstimmar, men du kommer även att känna dig extra trött under dagen.

Hur du startar dagen är avgörande för hur du kommer att känns inför dina kommande arbetsuppgifter. Här är tre snabba tips på hur du startar dagen på ett bra sätt:

 1. Bädda sängen. Det må låta fånigt, men att klara av dagens första uppgift direkt efter att du vaknat kan ge dig ett extra uns av självförtroende.
 2. Ät frukost. Det finns en anledning till varför frukosten kallas för dagens viktigaste mål. Kroppen behöver energi för att fungera optimalt, både fysiskt och psykiskt. Ät en näringsrik frukost som ger dig långvarig energi.
 3. Träna. Forskning visar att de som tränar på morgonen känner sig mer produktiva under resten av dagen. Endast 10 – 15 minuter med ökad puls räcker för att utsöndra signalsubstansen GABA som enligt studier kan förbättra din tankeverksamhet och impulskontroll.

Gör de viktigaste uppgifterna direkt

Fundera över vad dagens viktigaste uppgifter är och gör dessa direkt på morgonen. Det är nämligen nu din hjärna och dina tankar är som ”fräschast”, vilket också kommer att innebära bättre fokus.

Planera din tid

Bortsett från att göra klart de två viktigaste uppgifterna för dagen direkt på morgonen bör du planera din övriga tid väl. Skriv gärna ner dina uppgifter och rangordna dem efter hur brådskande de är.

Ytterligare ett tips är att skriva ner alla saker du inte får glömma bort. Det är lätt hänt att tänka ”jag behöver inte skriva ner det, jag kommer ihåg ändå”, men det handlar inte enbart om att komma ihåg. När du har många saker huvudet samtidigt kan ditt fokus nämligen försämras en hel del.

Genom att skriva ner de saker du inte får glömma bort behöver de inte ta upp plats i din hjärna. Det kan vara allt ifrån att komma ihåg att svara på ett mejl till att köpa mjölk. Använd ditt tankeutrymme väl.

Byt sittställning och ta pauser

När man jobbar hemifrån online är det lätt att bli stel i nacke och rygg eftersom man spenderar stor del av dagen sittandes. Du behöver inte sitta rakt upp och ner hela tiden, men försök att byta sittställning ofta.

Se även till att ta kortare pauser ofta, gärna två till tre gånger i timmen. Vila dina ögon, sträck på dig och gör gärna lite övningar för att mjuka upp axlar och nacke.

Lägg ifrån dig mobilen

Mobilen är en av vår tids största distraktioner. När du jobbar hemifrån online, lägg din mobil i ett annat rum. Det finns många studier – bland annat en gjord av University of Chicago – som visar att mobiltelefoner kan försämra vår kognitiva kapacitet även om de är avstängda och ligger med skärmen nedåt.

Du behöver såklart inte lägga undan mobilen hela dagen, men använd den enbart i dina pauser.

10 prylar som underlättar när du jobbar hemifrån

Om du jobbar hemifrån online på heltid finns det vissa smarta prylar som kan förbättra din effektivitet ytterligare. Nedan hittar du 10 tillbehör till hemmakontoret som vi rekommenderar att du investerar i.

 1. Brusreducerande hörlurar

  Att jobba ostört är många gånger avgörande för dina arbetsprestationer. Om du lätt blir distraherad av ljud i omgivningen kan det vara en god idé att investera i ett par brusreducerande hörlurar.

  Dessa hörlurar eliminerar omgivande ljud och tillåter dig att fokusera helhjärtat på dina arbetsuppgifter. De passar dessutom extra bra för dig som ofta åker tåg, buss eller flyg regelbundet.

  Hörlurarna Bose QuietComfort 35 II har utsetts till bäst i test i experternas tester och har fått utmärkta kundomdömen.

  bose quietcomfort

 2. Trådlösa högtalare

  Om du inte vill ha brusreducerade hörlurar, men ändå uppskattar musik under tiden du jobbar kan ett par trådlösa högtalare istället vara något att titta närmare på. Dessa högtalare kopplar du enkelt till din dator eller mobil och eftersom de är trådlösa kan du enkelt flytta dem från rum till rum.

  Det finns många modeller att välja mellan idag, alla med olika funktioner och i olika prisklasser. Den högtalare som utsetts till den bästa, både av experter och kunder, är Sonos Move.

  sonos move

 3. Kaffebryggare

  Kaffe är en viktig del av mångas vardag, inte minst de som jobbar hemifrån online. En riktigt god kaffekopp kan bidra med både motivation och energi.

  Om du är en riktig kaffeälskare rekommenderar vi att du investerar i en rejäl kaffemaskin, gärna en modell som kan mala egna bönor. Ett exempel på en sådan är Philips Grind & Brew som utsetts till Bästa premiumvalet baserat på tidigare experttester.

  Är du inte i behov av att mala egna bönor kan en vanlig kaffebryggare räcka gott och väl. Då kan favoriten Moccamaster KB952 AO-PS vara ett passande alternativ. Även detta är en testvinnande kaffebryggare som uppskattas av många kaffeälskare världen över.

  Föredrar du en god kopp te kan vi rekommendera en rejäl vattenkokare.

  kaffebryggare

 4. Hållningsstöd

  Som tidigare nämnt kan de som jobbar hemifrån online ofta drabbas av nack- och axelsmärtor, ofta på grund av en dålig hållning. Då kan ett hållningsstöd vara något att investera i.

  Hållningsvästen hjälper dig att hålla rygg och axlar i en ergonomisk ställning under tiden du jobbar, vilket kan lindra stelhet och smärtor. Vi rekommenderar hållningsstöd från Swedish Posture som du kan hitta hos Apoteket.

  swedish posture

 5. Laptopställ

  De som jobbar hemifrån via en laptop kan ofta uppleva större stelhet i nacken. Är din laptop placerad på ett vanligt bord har du vanligtvis skärmen snett nedanför ansiktet, vilket gör att du lutar huvudet neråt.

  En lösning på detta problem är ett laptopställ, en ställning som du placerar din dator på och som gör att skärmen hamnar i en mer naturlig position för din nacke.

  Laptopstället desire2 Adjustable Elevator Riser är höj- och sänkbart för att förbättra din arbetsställning samtidigt som den förbättrar kylningen av datorns fläkt. Du hittar den hos NetonNet.

  laptopstall

 6. Terminalglasögon

  Långa timmar framför datorns blåa ljus kan belasta dina ögon i längden. Du bör alltid sitta minst en armslängd ifrån skärmen och vi rekommenderar även att du försöker använda datorns inställning för gult ljus istället för blått.

  Ytterligare en åtgärd för den som vill skydda sina ögon lite extra är att investera i ett par terminalglasögon. Detta är glasögon utan styrka som filtrerar bort det skadliga blåa ljuset automatiskt och som passar utmärkt för den som ofta jobbar framför skärmen.

  Läs gärna Synsams artikel om vanliga symptom som tyder på att du behöver terminalglasögon. Vill du köpa terminalglasögon kan du göra detta hos Webboptik.

 7. Datormus med bluetooth

  Detta är främst ett tips för den som använder jobbar på en laptop. Att använda datorns styrplatta kan leda till besvär med handleder i det långa loppet och därför gör du rätt i att komplettera med en extra datormus, gärna med Bluetooth-anslutning. Vi rekommenderar:

  Logitech M590 Multi-Device Silent – en tystgående, trådlös mus med upp till 2 års batteritid.

  Microsoft Arc Mouse Bluetooth – en modern och böjbar mus med Bluetooth-anslutning. 6 månaders batteritid och istället för scrollhjul har musen en touchpanel.

  Logitech M280 Wireless Mouse – också en trådlös mus med ergonomisk design och 18 månaders batteritid.

 8. Extra datorskärm

  Du som ofta jobbar med flera olika projekt samtidigt eller som ofta hoppar mellan flikar kan dra nytta av en extra datorskärm. På så sätt får du en bättre överblick över ditt arbete, vilket kan göra dig mer produktiv i ditt arbete.

  En datorskärm som hamnat i toppen av experternas tester är HP Z27n G2 Qhd 27″ LED Monitor. Skärmen har utmärkt skärpa och färgåtergivning samtidigt som du kan vrida den 90 grader och därmed få ett A4-format.

  En annan, lite billigare skärm, är Dell UltraSharp U2415. Även denna modell bjuder på högkvalitativ skärpa samtidigt som den har goda anslutningsmöjligheter. Den är dessutom tillverkad av miljövänliga material.

  datorskarm

 9. Extern hårddisk

  Med en extern hårddisk slipper du ta upp allt för mycket utrymme på din dator. Du kan dessutom backa upp allt ditt arbete, så att det inte går förlorat om din dator skulle gå sönder. Hårddisken kopplar du enkelt in i datorns USB-uttag och sedan för du bara över de filer du inte vill ha liggandes på datorn.

  En av marknadens bästa och mest populära hårddiskar är LaCie 2TB Rugged USB 3.1. Bortsett från att ha 2 TB i lagringsutrymme (2000 GB) är denna modell både stöt- och vattentålig. Självklart passar den både PC och Mac.

  harddisk

 10. Laddningsplatta

  Även om mobilen många gånger är ett distraktionsmoment är den för många en viktig del av arbetet. Därför är det såklart viktigt att mobilen alltid är uppladdad och redo att användas – om det är nödvändigt.

  Med en laddningsplatta slipper du krångla med kontakter och adaptrar. Du lägger bara din mobil direkt på plattan för att ladda den.

  Belkin Boost Up är en trådlös laddningsplatta som passar både Apple och Samsung. Det går dessutom att ladda mobilen med skalet på och den silikonbeklädda ytan gör att din mobil alltid ligger stadigt.

  laddningsplatta

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

Spara el – Den ultimata guiden (46 tips)

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.