Experterna: Så bra är nya iPhone 12

Senast uppdaterad : februari, 2022 av Marcello Rongione
Så pass bra är Iphone 12

För en dryg vecka sedan lanserade Apple nya iPhone 12, en smartphone som i vanlig ordning imponerar med både prestanda och funktioner. Den nya telefonen kommer i fyra olika modeller och är den första generationen iPhones som stödjer surf i 5G.

Men hur bra är egentligen iPhone 12 och är denna smartphone verkligen värd pengarna? Det ska vi titta närmare på nedan där vi går igenom vad denna modell har att erbjuda i detalj.

iPhone 12: Här är för- och nackdelarna

Fördelar

👍 Marknadens minsta och lättaste 5G-telefon

👍 iPhone 12 Mini passar användare som vill ha en mindre smartphone

👍 Förstärkt skärm som är upp till fyra gånger tåligare än Gorilla Glass

👍 Uppgraderade kameror, både fram och bak

👍 A14 Bionic-chippet är det snabbaste någonsin

👍 Smart MagSafe-system för laddning, korthållare och skal

👍 Förbättrad vattentålighet

Nackdelar

👎 Även om 5G är tillgängligt är 5G-nätet fortfarande mycket begränsat, framför allt i Sverige

👎 Ingen större skillnad mellan iPhone 12 och iPhone 12 Pro (bortsett från kameraegenskaperna)

👎 Batterikapaciteten är sämre jämfört med föregångaren (iPhone 11)

Sammanställning av Apples nya modeller

SpecifikationeriPhone 12iPhone 12 MiniiPhone 12 ProiPhone Pro Max
Kapacitet:64, 128, 256 GB64, 128, 256 GB-128, 256, 512 GB128, 256, 512 GB
Vikt:164 g134 g189 g228 g
Display:6,1”5,4”6,1”6,7”
Pixel-upplösning:2532×10802340×12842532×11702778×1284
Pris:fr. 9 990 krfr. 8 690 krfr. 12 490 krfr. 13 790 kr
Köp nu hos:NetOnNet.seNetOnNet.seNetOnNet.seNetOnNet.se

”Ny” design

Apple överraskar och ger nya iPhone 12 en helt ny, stilren design med en kantigare form och aluminiumförstärkta kanter. Den heltäckande skärmen är fortfarande kvar och löper hela vägen ut till kanten, i övrigt för designen tankarna till Apples femte generation iPhones.

Iphone 5 vs iphone 12

iPhone 12 är faktiskt både smalare, mindre och lättare än sin föregångare, iPhone 11.

Trots det ligger skärmstorleken – både på iPhone 12 och 12 Pro – kvar på 6,1 tum, vilket är omkring 0,3 tum större jämfört med iPhone X.

Om du uppskattar mindre telefoner kan vi varmt rekommendera iPhone 12 Mini, en modell med samma prestanda, fast med en skärm på ynka 5,4 tum. Gillar du större skärmar mäter iPhone 12 Pro Max 6,7 tum.

Vad gäller färg erbjuds fem olika alternativ för originalmodellen och Mini: vit, svart, röd (ProductRed), mörkblå och ljusgrön. Även om många användare uppskattar traditionella färger som grått, guld och rosé kan dessa – något udda – färgalternativ göra valet av mobiltelefon en aning mer personligt.

iphone 12 alla färger

Föredrar du Pro-modellen kan du istället välja mellan en något mer subtil färgskala: grafit, pacific blue, silver och guld.

iphone 12 pro färger

Förstärkt OLED-skärm

Ytterligare en förändring jämfört med tidigare iPhones är den förstärkta skärmen – en finess vi är säkra på att många användare uppskattar. Nu minskar nämligen risken att skärmen går sönder om du tappar telefonen.

Istället för att använda Gorilla Glass har man i iPhone 12 utvecklat en helt nytt material för att göra skärmen upp till fyra gånger tåligare. Materialet – Ceramic Shield – är förstärkt med keramiska kristaller och har tagits fram i samarbete med Corning som även ligger bakom Gorilla Glass.

Vad gäller skärmens prestanda har Apple i vanlig ordning sett till att erbjuda sina användare det absolut bästa. iPhone 12 är utrustad med vad företaget själva kallar Super Retina XDR, en OLED-skärm som erbjuder extrem upplösning och förstklassig färgåtergivning.

Marknadens snabbaste processor

Är prestanda viktigt för dig kommer iPhone 12 inte att göra dig besviken. Denna smartphone är – likt fjärde generationens iPad Air – nämligen utrustad med Apples A14-processor, en processor som är minst 17 gånger snabbare än sin föregångare A13.

Likt sina tre föregångare är A14 utrustad med en så kallad Neutral Engine, en motor som processorn använder för att göra AI-beräkningar samt för maskininlärning.

Den ursprungliga motorn i A11 hade 8 kärnor och kunde utföra 600 miljarder operationer i sekunden. I A14 har antalet kärnor fördubblats och antalet operationer per sekund har stigit till 11 biljoner (!).

A14-processorn gör iPhone 12 till den absolut snabbaste smarta telefonen på marknaden. Trots det kommer du förmodligen inte märka en särskilt stor skillnad om du redan använder en iPhone 11 eller 11 Pro.

Om du däremot använt en ännu tidigare generation kommer du med största sannolikhet att imponeras av prestandan i den nyaste modellen. Detta gäller framför allt om du gillar att spela spel eller redigera filmer.

Stödjer 5G – men inte för alla

iPhone 12 är som bekant Apples första mobiltelefon som stödjer 5G. Detta innebär att du kan surfa i extremt hög hastighet, ladda ner filmer och spellistor på någon sekund samt ringa videosamtal till vänder och familj utan att det laggar.

5G har varit ett hett samtalsämne detta år, men än så länge är det få områden som faktiskt kan utnyttja detta nät. Som användare i Sverige kan du till exempel inte ta del av samma höga hastigheter som använder i exempelvis USA kan. Därför är denna nya finess fördelaktig, men samtidigt långt ifrån avgörande – åtminstone inte i dagsläget.

Värt att nämna är att de iPhone-modeller som erbjuds för svenska användare inte kommer att stödja samma frekvensband som amerikanska modeller. Därmed kommer det inte heller att spela någon roll om du befinner dig i ett land där de snabbaste frekvensbanden är tillgängliga, då du ändå inte kommer att kunna använda dem.

Hur som helst är det ändå till Apples fördel att lansera mobiltelefoner som stödjer 5G inför framtiden, då allt fler 5G-master kommer att installeras.

Extrem kameraprestanda

Vi har nu kommit till den del många är extra intresserade av – kameraprestandan. Apple har ännu en gång lyckats uppgradera telefonens kamerakvalitet och denna gång finns nattläget tillgänglig på samtliga kameror, både fram och bak.

Precis som tidigare är iPhone 12 och 12 Mini utrustad med två kameror på baksidan och en på framsidan. Pro och Pro Max är dock snäppet vassare med tre kameror på baksidan, vilket innebär fyra kameror totalt.

Jämfört med tidigare släpper samtliga kameror in betydligt mer ljus (mer än en fjärdedel). Dessutom använder iPhone 12 avancerad AI-teknik (Smart HDR 3) som analyserar dina bilder för att anpassa ljussättningen efter den miljö du befinner dig i.

Det är såklart svårt att säga om den senaste generationen iPhones tar bäst bilder av alla smartphones med tanke på att det i slutändan handlar om personliga preferenser. Vissa gillar foton med effekter som får dem att se nästan overkliga ut, medan andra föredrar en mer naturlig approach.

Enligt Engadget, som minst sagt är experter på sitt område, erbjuder iPhone 12 dock den mest realistiska bilden av alla smartphones på marknaden. Det är dessutom den modell som ger bäst resultat vid fotografering i mörker.

Batterikapacitet – sämre än föregångaren

Batterikapaciteten har på bara en vecka blivit ett diskuterat ämne bland Apple-entusiaster. Det är nämligen så att iPhone 12 faktiskt har en sämre batterikapacitet jämfört med sin föregångare (som dock erbjöd ovanligt bra batteritid).

Så här ser batterikapaciteten ut för respektive iPhone-modell (och en konkurrent):

iPhone 113,110mAh
iPhone 122,815mAh
iPhone 12 Mini2,227mAh
iPhone 12 Pro3,687mAh
iPhone 12 Pro Max3,687mAh
Samsung Galaxy FE 5G4500mAh

Även om batterikapaciteten är mindre behöver detta inte vara ett problem. Det är nämligen så att Apples nya A14 Bionic-processor är betydligt mer effektiv än sin föregångare som finns i iPhone 11.

Att utföra en uppgift för den nya processorn går med andra ord snabbare och kräver därmed inte lika mycket energi. Detta är anledningen till att Apple minskat batterikapaciteten istället för att höja den.

Dessutom tar ett mindre batteri mindre plats, vilket bidragit till att iPhone 12 numera är den minsta och lättaste 5G-telefonen någonsin.

Så hur länge räcker egentligen batteriet? Enligt Apple klarar iPhone 12 till exempel att streama videos i upp till 11 timmar, det vill säga en timme mer än iPhone 11.

I övrigt liknar batteritiden sin föregångare och du kommer med största sannolikhet inte uppleva några extrema skillnader. I vanlig ordning är batteritiden på Pro och Pro Max en aning bättre och på Mini får du förvänta dig att den är något kortare.

Pris och tillgänglighet

Priset för iPhone 12 ligger från 9 990 kronor, vilket är högre jämfört med den föregående generationens iPhones.

Mini kostar dock från 8 690 kronor och Pro från 12 490 kronor, vilket är några hundralappar mindre i jämförelse med tidigare Pro-modeller.

Om du är intresserad av att köpa en iPhone 12 kan du förbeställa telefonen från och med den 16 oktober. Det dröjer dock till omkring den 25 oktober innan de börjar levereras.

👉 Förbeställ iPhone 12 hos NetOnNet.se nu: Mini fr. 8 690 kr, iPhone 12: 9 990 kr, Pro: 12 490 kr

Liknande artiklar

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3
februari 25, 2022

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3 – Vilken drönare är bäst?

av Marcello Rongione
bose 700 vs apple airpods max
januari 11, 2021

TEST: Apple AirPods Max vs Bose 700

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.