Test: Stekbord från Gourmetstål

Senast uppdaterad : april, 2022 av Marcello Rongione
stekbord test

Ett stekbord gör det enkelt att tillaga större råvaror, direkt på spisen, grillen eller över den öppna elden. Det ger dessutom en härlig stekyta och vissa stekbord går till och med använda i ugnen för att baka pizza.

I samarbete med det svenska Gourmetstål har vi fått möjlighet att testa flera olika stekbord, bland annat ett pizzastål, och en rad olika tillbehör. Läs vidare för att ta del av vår recension!

Vilka är Gourmetstål?

Företaget Gourmetstål grundades i Norrbotten och erbjuder stålprodukter av högsta kvalitet för matlagning, framför allt stekbord. Sedan starten år 2016 har de faktiskt sålt över 30 000 stekbord, vilket säger en del om den kvalitet de erbjuder.

Alla stekbord från Gourmetstål går att använda på både spishäll, grill och över öppen eld. Perfekt för mångsidig matlagning. På dem kan du tillaga allt ifrån kött och fisk till grönsaker. Och tack vare stekbordens stora yta kan du dessutom laga mat till hela familjen på en gång.

Stekbord innan använding

Vissa stål går dessutom att använda i ugnen för att baka både pizza och bröd. Med en 18 gånger högre värmeledningförmåga än en vanlig pizzasten kan Gourmetståls pizzastål faktiskt komma upp i imponerande 420 grader! Det är likvärdigt en vedeldad ugn.

Stålet är dessutom behandlat för att ge en ännu bättre värmeyta samtidigt som det har en naturlig non-stick. Kort sagt – med Gourmetstål är det enkelt att bli en mästare i köket.

Generösa köpvillkor

Något vi gillar extra mycket med Gourmetstål är deras fördelaktiga köpvillkor. Om du handlar via deras webbshop får du först och främst fri frakt på alla produkter. Du har också 40 dagars öppet köp med fri retur om du inte är nöjd.

Som om inte allt detta vore nog kan du dessutom låna hem ett stekbord gratis i sju dagar. Är du inte nöjd kan du lämna tillbaka det utan frågor eller avgifter. Det är ett tydligt tecken på Gourmetståls självsäkerhet. Sannolikheten att du ska bli missnöjd är helt enkelt ganska liten.

Stort fokus på hållbarhet

En annan viktig sak vi uppskattar med Gourmetstål är deras strävan efter att bli bäst i branschen när det gäller hållbarhet.

Företaget samarbetar bland annat med lokala företag och stålet i de olika produkterna kommer uteslutande från Norrland. Dessutom går en del av varje sålt Gourmetstål till att plantera träd i samarbete med läkarmissionen.

Varför använda ett stekbord?

Vilka är då fördelarna med att använda ett stekbord från exempelvis Gourmetstål? Här går vi igenom några av de främsta.

 • Stor matlagningsyta. Först och främst har stekborden en extra stor matlagningsyta. Det gör att du kan tillaga större mängd mat samtidigt. Perfekt för den stora familjen eller kompisgänget.
 • Passar all typ av mat. På ett stekbord kan du tillaga allt ifrån köttbitar, fisk och grönsaker till hamburgare och korv. Vissa stekbord går även att använda i ugnen för att tillaga pizza, tunnbröd eller surdegsbröd.
 • Fin stekyta. Det högkvalitativa stålet ger maten en fantastisk stekyta och restaurangskvalitet – perfekt för tillagning av finare köttbitar.
 • Många användningsområden. Väljer du ett Gourmetstål kan du använda stekbordet både på grillen, spishällen eller över öppen eld. Vissa får även plats i ugnen.
 • Servera varm mat. Slutligen kan du servera måltiden direkt på stålet – perfekt för att hålla maten varm och god längre.
Gourmetstål
Stekbord efter några användingar

Vår recension av Gourmetstål

Vi har fått möjlighet att testa följande produkter från Gourmetstål:

 • Stekbord XL: ett extra stort stekbord med en yta på 53 x 42 cm.
 • Norrland: ett stekbord som även går att använda i ugnen för tillagning av bröd och pizza.
 • Stekbord med handtag: ett tunnare stekbord med praktiska handtag och upphöjda kanter.

Utöver själva stekborden har vi också testat flera tillbehör, bland annat deras Smasher för hamburgare, rostfria pizzaskärare, brödspade, grillhandske och stekskrapa.

Tips! Läs även våra tester om stekbord, pizzaugn och stekhäll.

Stekbord XL – Perfekt för större sällskap

Det första intrycket av stekbordet XL från Gourmetstål är att det helt klart är ett stekbord av hög kvalitet.

Med sin vikt på 13 kg är det ganska ansträngande att bära, men lyckligtvis finns här praktiska handtag som gör det hela betydligt smidigare. Handtagen blir dock väldigt varma, så du kommer att behöva ett par värme- eller grillhandskar när du hanterar stekbordet.

stekbord XL Gourmetstål

Ett tips är Gourmetståls egna grillhandskar, som vi också fick möjlighet att testa i samband med stekborden. Dessa handskar är tillverkade av kevlar och silikon och ger ett mycket högt värmeskydd, faktiskt upp till 400 grader. De fungerar utmärkt och används numera till alla varma föremål hemma.

Likt övriga modeller i Gourmetstål XL-serie har detta stekbord en uppvikt kant som förhindrar att fett rinner ut. Perfekt för att minska spill.

Rymmer mat till hela familjen och bränner inte fast

Med en storlek på 53 x 42 cm är det här stekbordet perfekt till större sällskap. Vi får plats med både burgare, köttbitar och grönsaker till hela familjen samtidigt. Om du vill kunna servera varm mat till alla personer samtidigt är detta helt klart ett optimalt alternativ.

Maten vi steker får en härlig stekyta och en saftig insida. Det beror helt enkelt på den jämna värmefördelningen över hela stålet. Även om du bara har två värmeplattor under bordet kan du utnyttja hela stekbordets yta eftersom värmen sprider sig över hela stålet.

En annan fördel är att maten inte bränner fast i underlaget, trots att vi inte ens använder någon olja. En storfavorit i hemmet har numera blivit den trendiga rätten smashed burgers – smakupplevelsen är verkligen en helt annan jämfört med en vanlig hamburgare.

testar smash burgers på stekbordet

För att trycka ut burgarna använder vi Gourmetståls egen smasher och även den bjuder på tyngd och kvalitet rakt igenom. Smashern är likt stekbordet tillverkad av stål, men har ett silikonskydd på handtaget för att du inte ska bränna dig. Om du har planer på att laga smashed burgers är det här tillbehöret ett måste.

Än så länge har vi inte testat XL-stekbordet på grillen, utan enbart på induktionshällen. Med tanke på bordets storlek krävs dock en grill med en väl tilltagen grillyta. För vanliga klotgrillar passar stekbordet med handtag som vi också testat.

Enkel rengöring

Efter användningen är det enkelt att rengöra stekbordet. Vi behöver bara låta den svalna något och hälla på lite vatten, koka upp och skrapa rent med hjälp av Gourmetståls stekspade. Därefter torkar vi av den med lite hushållspapper.

Stålet har också en naturlig ytbehandling som gör det svårt för rester och smuts att fastna. Dessutom bidrar den höga värmen till att matrester blir till sot som är enkelt att skrapa bort innan du torkar rent.

Vårt omdöme

Vi gillar stekbordet XL av många anledningar, men framför allt på grund av dess enorma kapacitet. Detta är det självklara valet för dig som har en större familj eller som ofta har vänner på besök.

Vi kunde laga mat till sju personer samtidigt utan problem och dessutom servera maten varm. En annan fördel är handtagen och de upphöjda kanterna som gör det betydligt enklare att använda och hantera stekbordet.

Den enda nackdelen är att bordet kan vara ganska otympligt om du har ett litet kök, då det tar en hel del plats. Vill du dessutom använda bordet på grillen krävs det att du har en större grill, inte en vanlig klotgrill.

 • Slutbetyg: 5/5

Stekbord med handtag – Kompakt men rymligt stekbord

Stekbordet med handtag är något mindre än XL-modellen – 25 x 42 cm. Det gör den utmärkt för dig som inte behöver laga mat till stora sällskap eller som har begränsat med utrymme i köket. Trots det får du ändå plats med en hel del mat – i alla fall sex stora hamburgare.

stekbord Gourmetstål

Rent kvalitetsmässigt finns det inga skillnader mellan den här modellen och XL-varianten. Båda är tunga och rejäla med upphöjda kanter för att minska spill. Även den här modellen är utrustad med breda handtag som gör den enkel att hantera.

En annan fördel med den här modellen är att den har upphöjda kanter, vilket gör att du även kan tillaga mat som innehåller såser. Den passar dessutom i de flesta normalstora klotgrillar, vilket den större modellen inte gör.

Vi har testat bordet både på hällen och grillen med utmärkta resultat varje gång. Stålet ger en jämn stekyta och maten får en fantastisk konsistens, oavsett om du steker kött, fisk eller grönsaker.

Annorlunda rengöring på grillen

Rengöringen när du använt det här stekbordet på grillen ser lite annorlunda ut jämfört med om du använder den på spisen. Här kan du nämligen hälla vatten direkt på stålet som sedan förångas och tar med sig matrester. Därefter behöver du bara låta stålet svalna och skrapa bort eventuella rester med ett grillverktyg innan du torkar rent det.

Vårt omdöme

Rent kvalitetsmässigt är det här stekbordet likvärdigt med XL-modellen. Det enda som skiljer dem åt är stekytan och priset. Båda modellerna erbjuder en fantastisk värmespridning och är utrustade med handtag samt upphöjda kanter. De ger dessutom samma resultat vad gäller matlagningen.

För dig med mindre utrymme i köket eller som vill kunna använda bordet på en vanlig klotgrill är det här ett bra val.

 • Slutbetyg: 5/5

Norrland – För pizzaälskaren

Gourmetstål Norrland är ett premiumstål som gör det möjligt att uppgradera din vanliga ugn (eller grill) till en vedeldad pizzaugn. På så sätt kan du laga italienska pizzor på nolltid. Då vi är ett sällskap med en naturlig kärlek till pizza, inte minst efter som vi har italienare i släkten, var det här stålet förstås något vi var väldigt intresserade av att testa.

pizzasten Gourmetstål

Norrland mäter 37 x 33 cm, vilket gör att den får plats i de flesta ugnar, men också på de flesta grillar. Stålet är 1 cm tjockt och väger 10 kg. Det har dock inga handtag eller kanter som de övriga stålen har. Det beror helt enkelt på att den främst är avsedd att användas som ett pizzastål, där kanter kan göra det betydligt svårare att både få ut och i pizzan.

Imponerande pizzor på nolltid

Än så länge har vi enbart testat att göra pizzor i ugnen, men vi planerar även att testa på grillen när vi får möjlighet. Stålet förvärmde vi i ugnen i drygt 45 – 60 minuter så att det skulle hinna bli riktigt varmt – det är nämligen så pizzorna får sin spröda botten och luftiga kanter.

Stålet placeras på ett grillgaller drygt 5 – 10 cm från grillelementen och en kvart innan pizzorna ska in ska enbart övre grill vara igång. Själva gräddningen tog inte mer än drygt 3 minuter, men det gäller att hålla koll så att pizzan inte bränns vid. Vi blev mycket imponerade av resultatet – en pizza med krispig botten, fluffiga kanter och perfekt smält ost.

En stor fördel med att använda ett pizzastål istället för att grädda pizzorna på plåt är att stålet kommer upp i betydligt högre temperaturer. Ytskiktet på Gourmetstål kommer faktiskt upp i temperaturer på drygt 400 grader, vilket liknar de traditionella vedeldade spisarna.

I och med att pizzorna bara behöver vara inne i ett par minuter kunde vi grädda pizzor till hela sällskapet på nolltid. Enkelt och riktigt gott.

Komplettera med pizzaskärare och brödspade

Om du vill ha ett helt pizzakit kan du även komplettera med Gourmetståls pizzaskärare i stål. Den gör det enkelt att dela pizzan upp i prydliga bitar. Du kan också köpa till en praktisk brödspade som gör det betydligt enklare att lägga i och ta ur pizzan ur ugnen eller på grillen.

Ett tips är att dra ut degen och lägga den direkt på pizzaspaden. Sedan lägger du bara på fyllningen och skjuter in pizzan i ugnen.

Inte bara för pizzor

Även om vi än så länge enbart testat att göra pizza på stålet går det förstås utmärkt att använda Norrland till annat. Det går till exempel att lägga stålet på hällen, grillen eller över öppen eld för att steka kött, grönsaker eller andra godsaker. Nackdelen är att stålet saknar handtag, vilket betyder att du bör låta det svalna innan du hanterar det.

VI har även testat att baka bröd på stålen med utmärkta resultat. Brödet blev genomgräddat och fick en härligt frasig yta.

Vårt omdöme

Gourmetstål Norrland är ett utmärkt stekbord för dig som framför allt vill kunna göra goda pizzor utan en pizzaugn. I och med att stålet kommer upp i så höga temperaturer är det möjligt att grädda en pizza på ett par minuter. Och resultatet kommer imponerande nära de italienska vedugnsbakade pizzorna.

Det här stålet är inte lika lätt att hantera som de övriga två och det saknar dessutom kanter. Detta är å andra sidan inget större problem om du främst kommer att använda det för att laga pizza. Du har dock även möjlighet att använda det på andra värmekällor, men se till att det hunnit svalna innan du tar i det.

 • Slutbetyg: 5/5

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.