GHD TEST: Plattång, locktång & hårfön

Senast uppdaterad : mars, 2022 av Alexandra Eriksson
ghd test

Oavsett om du vill ha snygga beachwaves till strandhänget eller glamourösa lockar till midsommarfirandet kan det vara en god idé att investera i några väl valda stylingverktyg.

Vi har fått möjlighet att testa GHD Air, GHD Curve Classic Curl Tong och GHD New Gold Styler och GHD platinum- som alla blivit utsedda till bäst i test – samt fem populära stylingprodukter.

Till vår hjälp har vi haft två professionella frisörer – Amanda Hallongren och Isabella Janjic – som fått dela med sig av sina åsikter kring de olika verktygen och produkterna.

Nedan kan du läsa hela testet. Som en liten bonus tipsar vi även om hur du kan få till naturliga beachwaves och glammiga lockar som passar till kontoret såväl som på festen!

Innehåll:

GHD Air

Kraftfull och snabb

Det första vi slås av när vi tar ur GHD Air ur förpackningen är dess byggkvalitet och läckra design. Hårfönen känns rejäl och den mattsvarta finishen i kombination med de högglansiga detaljerna får den att kännas elegant och exklusiv.

Vi märker också att man inte får med en diffuser, utan enbart ett platt munstycke. Detta är förstås lite synd, men samtidigt är det långt ifrån alla som behöver detta tillbehör. Dessutom kan du alltid köpa till en diffuser separat eller köpa ett helt kit där diffusern ingår om du nu planerar att använda en sådan.

Kraftfull och snabb utan friss

Trots att GHD Air är utrustad med en kraftfull motor har den ändå en relativt låg ljudnivå. Medan ljudet i andra hårfönar kan vara ganska skarpt har den här modellen ett behagligt tonläge.

Med GHD Air kan du välja mellan tre värmelägen och tre hastighetslägen. Du justerar värme och hastighet enkelt med hjälp av knapparna på handtagets baksida. Här finns även en kalluftsfunktion för dig som vill föna håret utan onödigt slitage. Knappen för att aktivera kalluften hittar du på insidan av handtaget.

Att knapparna sitter på utsidan av handtaget har sina fördelar. Framför allt är de enkla att komma åt med tummen under tiden du fönar. Dessutom är det lätt att komma åt knappar som sitter på sidan av handtaget av misstag, ett problem som du slipper med GHD Air.  Naturligtvis passar modellen både för höger- och vänsterhänta.

När vi testade att föna ena sidan av håret med GHD Air och den andra sidan med en annan professionell hårfön märkte vi stor skillnad på resultatet. GHD Air var dels snabbare, men lämnade även håret mjukare och glansigare samtidigt som den reducerade friss.

Värt att nämna är att munstycket på fönen kan bli ganska varmt, så se upp så att du inte bränner dig om du fönar med varmluft.

Välbalanserad med god ergonomi

GHD Air är en precis som många andra professionella hårfönar lite tyngre eftersom den innehåller en kraftfull motor och avancerad teknologi.

GHD har dock gjort ett fantastiskt jobb med fönens tyngdpunkt – den känns otroligt välbalanserad i handen – vilket också gör den väldigt behaglig att arbeta med, även under längre stunder.

Fönen har dessutom ett ergonomiskt handtag, vilket många andra professionella hårfönar saknar, som ökar komforten ytterligare. Av alla hårfönar vi testat är GHD Air utan tvekan den mest behagliga att arbeta med.

Lång sladd med flexibelt sladdfäste

En annan sak vi märker ganska snabbt är sladdlängden. GHD Air har en extra lång sladd, vilket förstås är en stor fördel eftersom det ger dig god rörelsefrihet när du jobbar med hårfönen. Sladden känns dessutom tjock och rejäl, så den kommer garanterat inte att gå sönder i första taget.

GHD Air har ett lite annorlunda sladdfäste jämfört med företagets övriga värmeverktyg. Istället för att vara roterbart i 360 grader sitter sladden fast med en gummidel längst upp. Sladden går alltså inte att rotera i fästet, men själva fästet är dock väldigt flexibelt, så det påverkar inte själva hanteringen av fönen.

Visst hade det varit ett plus om fästet var rörligt, men detta är helt klart en petitess som du med största sannolikhet inte kommer att märka av. Med tanke på att själva sladden dessutom är så pass tjock kan vi inte heller tro att denna typ av fäste skulle orsaka påfrestningar på trådarna inuti.

Slutomdöme

Slutligen kan vi konstatera att GHD Air helt klart är en hårfön av rang. Först och främst har den en riktigt läcker design i mattsvart som får den att kännas extra lyxig. Den är behaglig att hålla i och det matta finishen gör handtaget extra greppvänligt.

Att GHD valt att ha knapparna på utsidan av handtaget är lite utav ett genidrag. Dels är de enklare att komma åt, men det är också svårt att råka komma åt dem av misstag.

Den kraftfulla motorn torkar håret snabbt och reducerar friss, vilket är ett stort plus. Du kan dessutom välja mellan tre hastigheter och värmelägen samt ett kalluftsläge för extra skonsam föning. Om du fönar med varmluft, tänk bara på att munstycket kan bli väldigt varmt. Se upp så du inte bränner dig.

Visst hade modellen fått lite extra plus i kanten om sladdfästet varit roterbart i 360 grader. I sammanhanget är detta dock helt klart en minimal nackdel. Med tanke på den kvalitet du får är GHD Air helt klart värd varenda krona. Detta är en hårfön som kommer att hålla i många år framöver.

Totalbetyg

 • Isabella: 3,5 av 5
 • Amanda: 5 av 5
 • Bäst i testet: 4,5 av 5

Läs mer och köp produkt

GHD New Gold Styler

New Gold Styler vs Platinum – Vad är skillnaderna?

GHD:s plattänger har under de senaste åren blivit omåttligt populära, både bland privatpersoner och professionella frisörer. Detta har främst att göra med plattängernas imponerande prestanda och avancerade teknologi samt att de går lika bra att använda för att platta håret som för att skapa vackra lockar.

När vi öppnar och tar upp New Gold Styler ur sin förpackning märker vi direkt att detta är ett högkvalitativt värmeverktyg. Precis som många andra produkter ur GHD:s serie kommer den i mattsvart med högblanka detaljer. Den har också en behaglig vikt och känns skön att hålla i.

Utöver själva plattången får du även med ett litet resefodral som enbart täcker toppen av plattången. Det kan du använda om du behöver packa ner tången direkt efter användning.

Läcker, men bekant design

Vi uppskattar plattångens design och utformning, men samtidigt känns den väldigt bekant. GHD New Gold Styler ser i princip identisk ut med både GHD Platinum och Platinum+, med undantag för en liten silvrig detalj som finns på de senare nämnda modellerna.

Det är förstås inget fel med att fortsätta satsa på ett vinnande koncept – och visst är det snyggt när serien hänger ihop rent visuellt.

Snabb uppvärmning och optimal temperatur

GHD New Gold Styler uppnår sin temperatur på 185 grader inom bara 21 sekunder. Detta är drygt 5 sekunder långsammare jämfört med GHD Platinum. 185 grader är den optimala temperaturen för effektiv värmestyling och därför har GHD gjort det enkelt för dig som användare – du kan helt enkelt inte justera temperaturen.

De keramiska plattorna är utrustade med intelligenta sensorer som gör att GHD New Gold Styler automatiskt känner av hårdensiteten och mängden hår. Därefter anpassar den temperaturen så att du alltid stylar håret på 185 grader.

Med hjälp av denna teknologi riskerar du inte att bränna håret och du behöver inte heller dra med plattången flera gånger. Plattorna är dessutom rörliga, vilket gör att de omsluter håret bättre för ännu effektivare styling.

Även om 185 grader kanske låter mycket är GHD New Gold Styler alltså ett betydligt mer skonsamt alternativ jämfört med vanliga plattänger med justerbar temperatur.

När du själv kan höja eller sänka värmen är det inte ovanligt att temperaturen kan skilja sig med upp till 40 grader. Detta innebär att du kan få en värme på hela 260 grader, även om du valt att ställa in den på 220 grader. Med tanke på att smältpunkten för hår är 230 grader är detta förstås inte optimalt.

Inte lika vass på frissigt hår

Det råder inga tvivel om att GHD New Gold Styler plattar håret snabbt och effektivt. Dock märkte vi att resultatet skiljde sig en aning beroende på hårtyp.

På finare och kortare hår utan friss fungerade New Gold Styler utan problem, men på lite tjockare och längre och frissigare hår blev resultatet inte lika bra. Här presterade GHD Platinum betydligt bättre, vilket förmodligen har att göra med att GHD Platinum har rörliga plattor åt alla håll. Detta gör att den är snäppet bättre på att omsluta hårstråna, vilket kan spela en avgörande roll om håret är frissigt och långt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att du som har lite finare, kortare hår utan friss inte kommer att märka någon större skillnad mellan de två modellerna. Om du däremot har tjockare och längre hår som ofta blir frissigt kan det vara värt att lägga några hundralappar extra och köpa Platinum. Detta gäller framför allt dig som stylar håret regelbundet.

Lockar lika bra som den plattar

En annan fördel med GHD New Gold Styler och GHD Platinum är att de är minst lika bra på att locka håret som på att platta det. Den rundade formen gör dem ultimata för dig som vill få till städade lockar eller lite rufsigare beachwaves.

Lockarna får en perfekt storlek och passar därför både på kort och långt hår. De rörliga keramiska plattorna gör att håret glider utan problem och plattången är dessutom bekväm att hålla i under tiden du lockar.

Vi blev imponerade över hur snygga lockar både GHD New Gold Styler och Platinum får till, utan någon större ansträngning. Det är dessutom lika enkelt att göra lockar på sig själv som på någon annan och det tar inte mer än några minuter att fixa hela håret.

Återigen vill vi dock passa på att nämna att du med lite tjockare och frissigare hår får ett bättre resultat med en Platinum än en Gold. Även om skillnaderna inte är enorma kommer du att märka av dem.

Bra sladdlängd med rörligt sladdfäste

Precis som övriga stylingverktyg från GHD är New Gold Styler utrustad med en rejäl sladd som ser ut att tåla en hel del stryk. Längden känns även den bra – även om den jämfört med hårfönen GHD Air är snäppet kortare – och här finns dessutom ett rörligt sladdfäste.

Det rörliga sladdfästet är extra fördelaktigt när du ska locka håret med plattången och du behöver snurra den flera varv. Detta ger dig bättre rörelsefrihet och förhindrar att sladden snurrar in sig.

Slutomdöme

Både GHD New Gold Styler och GHD Platinum är två högkvalitativa plattänger med många fördelaktiga egenskaper. Precis som sina syskon i samma serie håller den en konstant temperatur på 185 grader, oavsett hårdensitet och hårmängd. Detta i kombination med de rörliga plattorna ger dig en effektiv, men ändå skonsam styling oavsett om du plattar eller lockar håret.

Det finns dock vissa svagheter med modellen som drar ner totalbetyget. Den främsta är att Gold inte presterar lika bra på tjockare och mer frissigt hår som Platinum. Du som har lite finare och kortare hår kommer dock inte att märka av detta över huvud taget.

Kort sagt är vi mycket nöjda med GHD New Gold Styler, även om det finns vissa förbättringsmöjligheter. Den är ett utmärkt alternativ för dig med finare hår utan friss som vill styla håret snabbt, effektivt och skonsamt.

Totalbetyg

GHD New Gold Styler

 • Isabella: 4 av 5
 • Amanda: 4 av 5
 • Bäst i testet: 4 av 5

Läs mer och köp produkt

GHD Platinum

 • Isabella: 5 av 5
 • Amanda: 5 av 5
 • Bäst i testet: 5 av 5

Läs mer och köp produkt

GHD Curve Classic Curl Tong

Ger vackra lockar, men köp till handske

Precis som med övriga värmeverktyg från GHD märker vi direkt att GHD Curve Classic Curl Tong är en locktång av hög kvalitet. Bortsett från att ha en behaglig tyngd har verktyget samma eleganta design som sina syskon – det vill säga mattsvart med blanka detaljer.

Den matta finishen och ergonomiska handtaget gör tången skön att hålla i och det är enkelt att komma åt klämman med tummen. Just denna modell har en cylinder på 26 mm, vilket ger något smalare lockar som framför allt passar bra på kort och medellångt hår.

Om du har längre hår och vill ha lite större lockar kan du istället köpa GHD Curve Soft Curl Tong som har en cylinder på 32 mm.

Locka på flera olika sätt

Den goda ergonomin gör det enkelt att arbeta med GHD Curve Classic Curl Tong. Du kan dessutom locka på flera olika sätt, beroende på vad du tycker är enklast.

Du kan till exempel börja längst in på cylindern och rulla håret utåt ut mot toppen. Detta är det mest traditionella sättet och även det som ger bäst resultat. Samtidigt kan det vara ganska svårt att få till tekniken, framför allt om du lockar håret på dig själv. Då kan det vara enklare att istället fästa hårtoppen längst in på cylindern för att sedan rulla håret uppåt.

Eftersom klämman blir mycket varm kan du också rulla håret runt hela cylindern – inklusive klämman – om du tycker det är enklare. Föredrar du detta tillvägagångssätt kan vi dock rekommendera locktången GHD Curve Creative Curl istället. Den saknar nämligen klämma helt och är därför lite smidigare att använda på detta sätt.

Ger mjuka, vackra lockar

Det är förvånansvärt enkelt att locka håret med GHD Curve Classic Curl Tong. Både på sig själv och på någon annan. Extra bra blir lockarna på kort till medellångt hår eftersom cylindern på just denna modell är relativt smal – 26 mm. Lockarna blir mjuka, glansiga och riktigt spänstiga.

Precis som GHD:s plattänger är locktången utrustad med innovativ teknologi som gör att cylindern håller en konstant temperatur på 185 grader, vilket är optimalt för värmestyling. Den känner nämligen av hur mycket hår du stylar samt hur tjocka dina hårstrån är. På så sätt kan du vara säker på att få ett perfekt resultat, oavsett hårkvalitet.

Snabb uppvärmning och rejäl sladd

Det tar inte mer än några sekunder för GHD Curve Classic Curl Tong att nå den optimala temperaturen. Här kan du alltså börja locka håret redan inom någon minut, vilket förstås är ett plus för dig som har bråttom. Den har dessutom självavstängning efter 30 minuter, så du behöver inte oroa dig om du råkat lämna plattången påslagen.

Vad gäller sladden har GHD Curve Classic Curl Tong en lika lång sladd som plattängerna, men något kortare än GHD Air. Även om sladden har en professionell längd känns den av någon anledning lite kortare jämfört med plattångens. Detta har förmodligen att göra med hur du jobbar med locktången.

Sladdfästet är rörligt, vilket förbättrar rörelsefriheten avsevärt. Det minskar dessutom påfrestningarna på sladden, även om den förmodligen inte kommer att gå sönder i första taget. Precis som på övriga stylingverktyg från GHD är sladden tjock och rejäl, så den kommer garanterat att hålla i många år framöver.

Köp gärna till en handske

Även om det finns en klämma på GHD Curve Classic Curl Tong som ska hålla fast håret ligger topparna oftast löst, framför allt om du har längre och tjockare hår. Detta har både sina för- och nackdelar.

Fördelen är att klämman inte lämnar några fula märken på håret, men samtidigt kommer du att behöva hålla i topparna själv. Toppen på locktången är värmeisolerad, men det finns ändå risk att du bränner dig när du håller fingrarna så nära cylindern. Om du vill vara säker på att inte bränna dig rekommenderar vi att du köper till en värmehandske.

Slutomdöme

GHD Curve Classic Curl Tong är helt klart en av de bästa locktångarna vi testat. Den ger inte bara städade, mjuka och följsamma lockar – den gör det också på nolltid. Oavsett om du ska locka håret på dig själv eller på någon annan är tången enkel att använda och den blir dessutom varm inom bara några sekunder.

Precis som i övriga värmeverktyg från GHD (bortsett från deras hårfönar) är locktången utrustad med innovativ teknik som gör att tången bibehåller en temperatur på 185 grader. Detta oavsett om du har tjockare eller tunnare hår.

Det enda vi hade önskat oss är en lite längre sladd, men i förhållande till allt du får är detta dock en bagatell. Lockar du håret regelbundet kan vi utan tvekan rekommendera GHD Curve Classic Curl Tong – det här är en locktång av rang – men köp gärna till en värmehandske.

Tips! Läs gärna vår jämförelse av locktänger där GHD Curve Classic Curl Tong vunnit bäst i test!

Totalbetyg

 • Isabella: 4,5 av 5
 • Amanda: 4,5 av 5
 • Bäst i testet: 4,5 av 5

Läs mer och köp produkt

5 populära stylingprodukter

I vårt test har vi även fått möjlighet att testa några populära stylingprodukter, bland annat från Maria Nila, Color Wow och Balmain. Nedan hittar du en kort beskrivning av respektive produkt och dess fördelar.

1. Maria Nila Finishing Spray

Maria Nila Finishing Spray är en populär hårspray som är hård, men lätt att borsta ur. Sprayen passar extra bra för kortare frisyrer och håruppsättningar eftersom den ger otroligt bra stadga och imponerande hållbarhet. Den har dessutom en god doft, vilket förstås är ett extra plus.

Den kanske inte är optimal till vardags eftersom den som sagt är ganska hård i konsistensen och ”känns” ganska mycket i håret. Hårsprayen får dock plusspoäng för att vara helt vegansk, cruelty free och tillverkad i Sverige (vilket alla produkter från Maria Nila är).

2. Color Wow Cult Favorite

Cult Favorite är ytterligare en hårspray, denna gång från märket Color Wow. Detta är en lite lyxigare hårspray som inte bara håller håret på plats – den har också ett solskydd som skyddar håret från UV-strålar.

Jämfört med Maria Nila Finishing Spray ger Cult Favorite en betydligt mer behaglig känsla i håret, trots att den ger bra stadga. Den känns mer naturlig och inte alls klibbig samtidigt som den bibehåller hårets naturliga färg. Detta är helt enkelt en spray som passar bra både till vardags och till fest.

3. Lanza Healing Style Beach Spray

Lanza Healing Style Beach Spray är en saltspray som ger lite extra stadga och textur till håret. Något som verkligen får just denna spray att sticka ut är att den även har ett värmeskydd, vilket få andra saltsprayer har.

Vad gäller konsistensen är den något blöt och fördelningen av produkten kunde varit lite bättre. Doften är okej, men går mot det ”tvåligare” hållet. Detta är dock förstås en smaksak och knappast en nackdel.

Om du är ute efter en bra, men prisvärd saltspray som dessutom skyddar håret mot värme är Lanza Healing Style Beach Spray helt klart ett bra alternativ.

4. Balmain Texturing Salt Spray

Balmain Texturing Salt Spray är en annan saltspray som inte bara har en attraktiv och lyxig design – det är också en väldigt bra produkt. Sprayen fördelas jämnt över håret utan att bli kladdig och den doftar också mycket gott.

Ytterligare ett litet plus är att flaskan känns skönare att hålla i jämfört med Lanza Healing Style Beach Spray. Å andra sidan saknar den värmeskydd samtidigt som den är betydligt dyrare.

Har du däremot råd att betala lite mer och ändå föredrar ett specifikt värmeskydd – eller inte behöver ett värmeskydd alls – kan vi absolut rekommendera Balmain Texturing Salt Spray.

5. GHD Curly Ever After

Sist men inte minst fick vi även möjlighet att testa GHD Curly Ever After. Precis som namnet antyder är detta ett värmeskydd speciellt anpassat för lockar, men det går även bra att använda på rakt hår för att skydda det mot värmen.

Produkten fördelas jämnt över håret och känns väldigt naturlig. Den lämnar dessutom inte någon beläggning på tängerna, vilket många andra liknande produkter kan göra.

Sommarens snyggaste beachwaves – Steg för steg

Nedan visar vi hur du går tillväga för att fixa sommarens snyggaste beachwaves i åtta enkla steg.

Produkter vi använde

 • GHD Curly Ever After
 • Balmain Texturing Salt Spray
 • GHD New Gold Styler
 • Color Wow Cult Favorite

Gör så här

 1. Applicera värmeskydd i hela håret. Håll flaskan drygt 20 cm från håret när du sprayar.
 2. Börja med baksidan där du tar en lodrät sektion i taget. Börja med det understa håret och sätt upp det översta med en klämma.
 3. Locka därefter i lodräta passéer. En passé är en bit av håret som är drygt 1 cm tjock och lika lång som plattångens plattor. Spraya varje passé med saltspray.
 4. Placera plattången längst in vid hårbotten och snurra den samtidigt som du drar den ut mot topparna. Platta sedan till topparna en aning.
 5. Locka varje passé i motsatt riktning – en till vänster och en till höger.
 6. Gör samma sak på sidorna när du är klar med baksidan.
 7. Applicera hårspray när hela håret är lockat. Även här bör du hålla flaskan minst 20 cm från håret för en jämn fördelning.
 8. Kamma försiktigt ut lockarna med en smal kam. Klart!

Glammiga lockar – Steg för steg

Här visar vi hur vi i sju steg skapade glammiga lockar som passar till festligare tillställningar. Du väljer själv om du vill hålla lockarna städade för en mer Gatsby-inspirerad stil eller om du vill rufsa till dem för en med avslappnad look.

Produkter vi använde

 • GHD Curly Ever After
 • Balmain Texturing Salt Spray/Lanza Healing Style Beach Spray
 • GHD Curve Classic Curl Tong
 • Color Wow Cult Favorite

Gör så här

 1. Spraya hela håret med värmeskydd.
 2. Börja locka bakifrån. Dela upp håret i vertikala linjer där varje passé är 1 cm tjock och 5 cm bred.
 3. Spraya varje passé med saltvattenspray innan du börjar locka.
 4. Placera håret längst in på cylindern och snurra det runt ner mot toppen av locktången. Tänk på att hålla locktången rakt i samma riktning som uppdelningen och locka hela håret åt samma håll.
 5. Håll gärna kvar locken i handen i några sekunder tills den svalnat innan du släpper ner den.
 6. Arbeta dig framåt mot ansiktet tills du lockat hela håret. Kring ansiktet bör du alltid locka bakåt, alltså ifrån ansiktet.
 7. Spraya hela håret med hårspray innan du borstar ut lockarna varsamt. Ju mer du borstar, desto lösare blir vågorna. Klart!

Om frisörerna i detta test

Isabella Janjic började jobba som frisör för 18 år sedan och har sen dess arbetat på ett flertal stora salonger. Hon har dessutom frilansat utomlands i flera år med brudstyling, fotograferingar och även jobbat som makeupstylist, bland annat i Italien. Så här säger Isabella om att välja rätt stylingprodukter:

”Ibland kan en styling förlora sin form under dagen på grund av fel produkter. Därför kan det vara bra att försöka välja produkter efter ditt problemområde. Om ditt hår till exempel är för mjukt kan det vara bra att investera i en saltvattenspray eller strävare volymprodukter. Anpassa dina produkter efter behov, inte bara efter önskemål.”

Tips! Om du vill se mer av Isabellas jobb kan du följa hennes Instagramkonto: @isabellacaprii

Amanda Hallongren arbetar som stylist sedan 16 år tillbaka på Michael & Frisörerna som ligger i Stockholm och är specialist på blonda hår och styling.  Här Amandas egna ord om stylingverktyg:

”Om du vill kunna använda ett värmeverktyg till all slags styling kan det vara värt att satsa på det verktyg som kostar lite mer. Vissa verktyg passar bara en slags styling, så vill du vara riktigt kreativ så våga satsa på det lilla extra!”

Liknande tester

Philips Airfryer XXL
maj 9, 2022

Test: Philips Airfryer XXL

av Marcello Rongione
cosori airfryer
maj 6, 2022

Test: Cosori Premium Airfryer

av Marcello Rongione
stekbord test
februari 9, 2022

Test: Stekbord från Gourmetstål

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.