Test: FineSmile IQ eltandborste

Senast uppdaterad : maj, 2023 av Marcello Rongione
finesmile test

FineSmile är en utmanare på marknaden för eltandborstar som kombinerat portabiliteten i en manuell tandborste med effektiviteten i en eltandborste. Resultatet? En innovativ, sonisk eltandborste som är lätt, kompakt och dessutom riktigt snygg. Men hur bra är den egentligen? Vi har testat FineSmiles originaltandborste IQ för att se om den lever upp till förväntningarna!

Om du vill hålla tänder skinande rena gör du rätt i att investera i en eltandborste. Eltandborsten är nämligen överlägsen när det kommer till rengöring och tar effektivt bort plack samtidigt som den minskar risken för olika tand- och tandköttssjukdomar.

Vi har fått möjlighet att testa FineSmile IQ, en sonisk eltandborste som är betydligt nättare än vanliga eltandborstar och som dessutom har en batteritid på 6 – 8 veckor. Men håller den verkligen vad den lovar? Läs vidare för att ta del av vårt omdöme av FineSmile IQ!

Stilren design och kompakt storlek

Det första vi slås av med FineSmile IQ är dess läckra design. Med sitt nätta metallskaft och avlånga borsthuvud är det här den perfekta blandningen mellan en manuell och klassisk eltandborste. Eltandborsten är lätt och behaglig att hålla i och kommer i tre färger: grå, rosa och silver.

finesmile i förpackning

Med tanke på att FineSmile IQ är 45 procent mindre än vanliga eltandborstar är den busenkel att ta med överallt. Den är dessutom IPX7-certifierad, vilket gör den är 100 procent vattentät. Med andra ord går det utmärkt att skölja den under kranen eller borsta tänderna i duschen.

finesmile vs brun el-tandborste

En annan fördel är att du får med ett riktigt snyggt resefodral som du kan förvara tandborsten i när du inte använder den. Smidigt, men framför allt hygieniskt med tanke på att det cirkulerar en hel del bakterier i badrummet.

skydd för finesmile

Sonisk teknik med 32 000 mikrovibrationer i minuten

FineSmile IQ eltandborste använder sonisk teknologi med 32 000 mikrovibrationer i minuten som pressar vatten och tandkräm mellan tänder och vid tandköttslinjen. Det ger en skonsam, men effektiv rengöring, framför allt vid kring tandköttet där många manuella tandborstar har svårt att komma åt. Detta minskar i sin tur risken för blödande tandkött och tandköttsinflammation.

I övrigt kan du välja mellan tre olika borstfunktioner:

  1. Standard (rosa LED-ljus). Skonsam rengöring som lämpar sig för dig som har känsligt tandkött.
  2. Whitening (blått LED-ljus). Extra hög vibrationsfrekvens för att effektivt eliminera fläckar från exempelvis kaffe och tobak.
  3. Djuprengöring (grönt LED-ljus). Ett djuprengörande program för extra rena tänder.

Du växlar enkelt mellan de olika funktionerna genom att trycka på knappen på eltandborstens skaft. FineSmile IQ har dessutom en inbyggd timer som vibrerar efter 30 sekunder när det är dags att byta borstområde i munnen. Och när du har borstat i totalt två minuter stängs tandborsten av automatiskt.

Något vi uppskattar extra mycket med FineSmile IQ är den låga ljudnivån som aldrig överstiger 50 dB. Jämfört med vår tidigare Oral-B Vitality 150 Cross Action blir skillnaden väldigt märkbar.

Smalt tandborsthuvud i unik storlek

Borsthuvudet på FineSmile IQ liknar en vanlig tandborste, men är något smalare för att komma åt bättre inuti munnen. Det är dessutom utformat för att avlägsna upp till 20 gånger mer plack jämfört med en vanlig tandborste. Laboratorietester visar också att den minskar missfärgningar med 100 procent på mindre än två dagar.

tandborsthuvud för finesmile

Borsten är för övrigt relativt mjuk med tätt placerade borsthår, vilket gör den extra skonsam mot tandköttet och skön att borsta med även utan mikrovibrationer. Vi upplever dock att den fortfarande inte riktigt kommer åt lika bra som ett runt tandborsthuvud.

FineSmile rekommenderar att du byter tandborsthuvud varannan eller var tredje månad. Nya huvuden köper du på deras hemsida där du kan köpa ett extra prisvärt flerpack innehållande 8 tandborsthuvuden. Det kostar 440 kronor, vilket betyder att varje huvud endast kostar 55 kronor.

6 – 8 veckors batteritid på bara en laddning

Något vi imponeras extra mycket av med FineSmile IQ är batteritiden. På bara en laddning får du nämligen en batteritid på upp till 8 veckor (!). Det gör att du inte ens behöver ta med dig laddaren när du ska ut och resa.

Själva laddningen tar cirka två timmar och sker i den medföljande IQ-laddaren. Den är liten och smidig, vilket också gör den ganska ostabil jämfört med en klassisk laddare till eltandborste. En lite bredare botten hade varit bra för att förbättra stabiliteten.

laddare för finesmile

Någon adapter ingår tyvärr inte, men det går bra att använda vilken adapter som helst med USB-ingång.

FineSmiles V34 Färkorrigeringsserum

Bortsett från själva eltandborsten har vi även fått möjlighet att testa FineSmiles färgkorrigeringsserum V34. Det här är en behandling som inte penetrerar tänderna, utan som förebygger missfärgningar och fläckar på tänderna genom färgkorrigering.

FineSmiles V34 Färkorrigeringsserum
FineSmiles V34 Färkorrigeringsserum

Konceptet är detsamma som i silverschampo, det vill säga att lila kan eliminera gula undertoner eftersom färgerna är raka motsatser på färgskalan. Formulan har en djupt mörklila färg och appliceras direkt på tandborsten. Därefter borstar du tänderna som vanligt.

V34 går bra att använda dagligen, men har bäst effekt efter en tandblekningsbehandling för att bibehålla effekten. Efter en längre tids användning upplever vi att tänderna faktiskt har fått en jämnare ton, även om skillnaden är långt ifrån häpnadsväckande. Det är dessutom en ganska dyr produkt, men för dig med missfärgningar på grund av exempelvis kaffe, snus eller rökning kan det helt klart vara något att testa.

Vårt omdöme av FineSmile IQ

FineSmile IQ är helt klart en eltandborste som lever upp till våra förväntningar, i vissa fall till och med överträffar dem. Det finns många saker vi tycker om med den här produkten, där den nätta storleken, stilrena designen och långa batteritiden är bland de absolut främsta. Vi uppskattar också det snygga resefodralet och den behagliga ljudnivån.

Vårt omdöme av FineSmile IQ

Även när det gäller själva funktionen är vi också mycket nöjda. Tänderna har fått en jämnare ton efter några veckors användning och känns härligt rena efter varje borstning. Det enda vi kan anmärka på är tandborsthuvudet som trots sin smala form inte riktigt kommer åt lika bra som ett runt tandborsthuvud.

FineSmile är faktiskt så säkra på att du kommer att bli nöjd med deras eltandborste att de erbjuder en 30 dagars nöjdhetsgaranti. Det innebär att du får pengarna tillbaka om du testat FineSmile IQ utan att se resultat.

Slutbetyg

Design5
Storlek5
Tandborsthuvud4,5
Användarvänlighet5
Funktionalitet5
Ljudnivå5
Batteritid5
Laddning4,5
Slutbetyg4,8 av 5

Liknande artiklar

welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione
tanrevel test
november 10, 2022

Test: Tanrevel PRO

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.