Hammock TEST: ENO Sub6 vs ENO SuperSub

Senast uppdaterad : november, 2021 av Alexandra Eriksson
hammock test

En hammock (eller hängmatta) kan vara ett bra alternativ till ett traditionellt tält för dig som vill ge dig ut i naturen. Med en hammock blir du inte lika beroende av plan mark, utan du kan campa var som helst så länge där finns träd. Du slipper dessutom sova direkt på marken och kan vaggas till sömns under bar himmel.

Vi har fått möjlighet att testa två populära hammockar från det amerikanska varumärket ENO – ENO Sub6 och ENO SuperSub – samt två olika upphängningsfästen. Nedan kan du läsa hela testet och se vilken hammock som vi tyckte om bäst.

Specifikationer: ENO Sub6 och ENO SuperSub

Låt oss börja med att ge dig specifikationerna för de två hängmattorna.

SpecifikationerENO Sub6ENO SuperSub
Vikt:165 g278 g
Maxlast:136 kg136 kg
Material:30D RipStop Nylon30D RipStop Nylon
Upphängningsremmar:Ingår ejIngår ej
Packmått:12,7 x 16,5 cm12,7 x 17,8 cm
Storlek:L: 2,7 m, B: 1,2 mL: 2,8 m, B: 1,8 m
Cirkapris:695 kr895 kr

ENO Sub6 – Köp nu hos Beredd.se

ENO SuperSub – Köp nu hos Beredd.se

ENO SuperSub vs ENO Sub6

Även om SuperSub och Sub6 är mycket lika varandra, både sett till pris och de tekniska detaljerna, märkte vi flera skillnader som kan vara bra att känna till. Här är vår jämförelse av de två hängmattorna.

supersub-hammock-vs-Sub6-hammock

Små och ultralätta 

Det första vi slås av när vi för första gången ser ENO SuberSub och Eno Sub6 nedpackade är storleken. SuberSub är snäppet större än Sub6 och väger dessutom cirka 100 gram mer med sina 278 gram.

Detta är dock inget som spelar någon avgörande roll – båda hammockarna är små, ultralätta och får utan problem plats i jackfickan. Med andra ord tar de upp minimalt med plats i din vanliga packning, framför allt i jämförelse med tält och liggunderlag.

Trots att SuperSub inte ens väger 300 gram vecklas den ut till att bli 286 cm lång och 188 cm bred. Den klarar dessutom en vikt på imponerande 136 kg, vilket innebär att den håller för två lite lättare personer. Sub6 är snäppet mindre, både på längden och bredden, men även den har en maxlast på 136 kg.

Anledningen till att hammockarna kan vara så kompakta och lätta, men ändå klara så mycket vikt har förstås att göra med materialet. ENO:s hängmattor är nämligen tillverkade av slittålig 30D RipStop Nylon som inte går sönder i första taget – och som dessutom är snabbtorkande.

Istället för karbinhakar har både Sub6 och SuperSub smidiga, men starka fästen gjorda av aluminium, ett lättviktigt material som dessutom inte rostar. Du kan dock självklart även använda karbinhakar om du hellre vill det.

Busenkla att fälla upp

För att fälla ut hammocken behöver du bara öppna upp nylonpåsen med hjälp av dragskon och veckla ut den. Fyndigt nog sitter själva påsen fast på hängmattan (där den kan extraknäcka som mobilhållare), vilket innebär att du aldrig behöver leta efter den när det är dags att packa ihop.

sub6 hammock

sub6 hammock

Du fäster hammocken enkelt i upphängningsanordningen, antingen genom att placera dess aluminiumfästen i öglorna, i en knut eller med hjälp av karbinhakar. Karbinhakar medföljer dock inte, utan dessa måste du köpa till separat.

Vi märker direkt av kvaliteten på hängmattorna när vi testar dem för första gången. Visst knakar det lite i trädstammarna, men det märks att man kan lita på materialet. Vi känner oss helt trygga i hammockarna och gillar dessutom att man kan ligga i dem både på längden och bredden.

God komfort, men lite varm

SuperSub är ett bra val för dig som är lite längre, då den som tidigare nämnt mäter bli 2,8 m på längden och 1,8 m på bredden. Sub6, å andra sidan, passar bättre för dig som är lite kortare, då den har en längd på 2,7 m och en bredd på 1,2 m.

Vad gäller komfort är båda hammockarna bekväma att ligga i – det är inga problem att vrida och vända på sig. Det känns inte som att man ska ramla ur dem eftersom kanterna är extra åtspända, men vad gäller komfort är SuperSub ändå en klar vinnare. Förmodligen har detta att göra med storleken, då man i denna hammock känner lite sig extra omsluten.

sub6 hammock

Något som vissa användare anmärkt på – och som även vi nu kan intyga – är att hammockarna känns väldigt varma. Materialet må vara slitstarkt och snabbtorkande, men andningsförmågan är inte den bästa. Det kan med andra ord bli ganska svettigt under de varmaste sommardagarna, oavsett om du sover i den eller bara ligger och solar.

Hållbarheten kan vi inte uttala oss om, men däremot har vi läst recensioner som visar att hammockarna håller i flera år utan att gå sönder.

Många jämför med ENO DoubleNest

Många andra som testat SuperSub har också testat den hammock som ENO kanske är mest kända för, nämligen DoubleNest. Eftersom vi inte har fått möjlighet att testa DoubleNest kan vi tyvärr inte yttra oss om mer än de tekniska skillnaderna – som visserligen är ganska stora.

Först och främst klarar ENO DoubleNest en vikt på 181 kg. Det är alltså drygt 50 kg mer än Sub6 och SuperSub, vilket innebär att den utan problem håller för två. En nackdel är dock att DoubleNest är betydligt tyngre med sina 539 gram (även om själva påsen inte skiljer sig särskilt mycket från de andra två modellerna).

Det finns ytterligare två viktiga skillnader. Den ena är materialet. Medan Sub6 och SuperSub är tillverkade av 30D RipStop Nylon är DoubleNest gjort av 70D Nylon Taffeta, ett material som – enligt användarna – verkar ha en bättre andningsförmåga.

Den andra är fästet. Istället för aluminiumfästen har ENO DoubleNest karbinhakar som du använder för att fästa hammocken i upphängningsanordningen. Som tidigare nämnt kan du fortfarande köpa till karbinhakar separat och använda med Sub6 eller SuperSub. Aluminiumfästena är dock minst lika smidiga att använda samtidigt som risken för att de ska gå sönder är mindre.

Vissa menar att DoubleNest är betydligt bekvämare – andra upplever de som identiska när det kommer till komfort. Det de flesta är överens om är dock att både SuperSub och Sub6 väger mindre och därför enklare att ta med i packningen.

ENO SuperSub hammock

Inga större skillnader i pris

Vad gäller pris är skillnaden mellan Sub6 och SuperSub relativt liten. Normalpriset för Sub6 ligger på omkring 695 kronor medan det för SuperSub ligger på 895 kronor.

Enligt oss kan det vara värt att lägga några hundralappar extra för att få en större och snäppet bekvämare hammock. Detta gäller framför allt dig som planerar att använda hängmattan som sovplats under campingturen. Ska du däremot främst använda den vid stranden eller på tomten kan Sub6 räcka gott och väl.

ENO Helios Suspention System vs Coghlans Hammock Tree Straps

Som tidigare nämnt testade vi även två olika upphängningssystem – ett från ENO och ett från Coghlans. Priset för de två anordningarna skiljer sig inte mycket, men bortsett från det fanns det vissa skillnader som gjorde att vi ändå gillade det ena systemet lite mer.

ENO Helios Suspention System – Köp nu hos Beredd.se

Coghlans Hammock Tree Straps – Köp nu hos Beredd.se

ENO Helios Suspention System vs Coghlans Hammock Tree Straps

Helios tar mindre plats

Det första vi märker när vi tar ut Coghlans Hammock Tree Straps från sin kartongförpackning är att förvaringspåsen är ganska stor, åtminstone jämfört med ENO:s Helios Suspention System. Den är faktiskt lika stor – till och med snäppet större – än hängmattan SuperSub.

Helios Suspention System, å andra sidan, är betydligt mindre och motsvarar en knapp tredjedel av Coghlans Hammock Tree Straps. Är du ute efter ett så kompakt upphängningssystem som möjligt är Helios alltså det bästa alternativet.

Enkel upphängning, även utan karbinhakar

Båda upphängningssystemen har tydliga och lättförståeliga manualer som ökar användarvänligheten. Även om vi aldrig tidigare hängt upp en hammock i naturen tar det inte mer än någon minut för oss att förstå hur det hela ska gå till.

När vi testar de båda upphängningssystemen är vi överens om att Helios Suspention System känns lite smidigare. Det kan bero på att hela systemet är lite nättare, medan Coghlans Hammock Tree Straps känns ganska klumpigt.

Med Helios väljer du själv om du vill använda karbinhakar, men det går utmärkt även utan. Här trär du helt enkelt i hängmattans aluminiumfästen i den lilla öglan längst ut. Därefter kan du dra i snöret för att göra hängmattan mer spänd – om det nu behövs.

ENO Helios Suspention System

ENO Helios Suspention System

Med Coghlans Hammock Tree Straps är det hela lite lurigare, åtminstone om man inte har en karbinhake. Har du det är det inga konstigheter – då fäster du den bara i hängmattan och sedan i någon av de färdiga knutar som finns på repet.

Coghlans Hammock Tree Straps

Coghlans Hammock Tree Straps

Om du – som vi – inte har eller vill köpa karbinhakar kan du istället göra en egen knut runt aluminiumfästet. Det fungerade bra, men krävde förstås lite mer fingerfärdighet jämfört med Helios-systemet.

Starka utan att skada trädstammen

Vad gäller själva hållbarheten och styrkan i de två upphängningsanordningarna märker vi ingen större skillnad. Båda systemen håller vad de lovar, även om Coghlans Hammock Tree Straps ger intrycket av att vara lite mer rejäla.

Värt att nämna är att båda upphängningssystemen är designade för att inte skada trädstammen, vilket förstås är ett stort plus.

ENO Helios Suspention System – Köp nu

Coghlans Hammock Tree Straps – Köp nu

Rekommenderade tillbehör

Om du aldrig tidigare köpt eller använt en hammock kan det vara bra att veta att du i beställningen oftast får bara hammocken. Du måste alltså köpa till ett upphängningssystem och karbinhakar (om du nu vill ha sådana) separat. Även en sovsäck kan vara bra att investera i.

Planerar du att använda hängmattan som sovplats finns det även en del andra saker du kan behöva köpa till, till exempel:

  • Myggnät. Om du vill bli kvitt mygg och andra insekter på campingresan ska du köpa till ett myggnät. Vi rekommenderar: ENO Guardian DX.
  • Underquilt. En underquilt lägger sig kring hängmattan och fungerar som ett extra skal för att ge bättre värme. Detta är förstås fördelaktigt för dig som campar under de kallare månaderna. Vi rekommenderar: ENO Vulcan Underquilt.

Slutomdöme

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Sub6 och SuperSub från ENO är två högkvalitativa hängmattor som fungerar minst lika bra på campingturen som vid stranden. Båda hammockarna har liknande egenskaper, men Sub6 är lite mindre och därför även billigare. Komforten är utmärkt, materialet slittåligt och monteringen busenkel.

Det vi gillar extra mycket är förstås storleken och vikten – båda hammockarna ryms i jackfickan utan problem. Storleken gör de extra fördelaktiga för dig som ofta är ute och paddlar på SUP-brädor där utrymmet är ganska begränsat. Vi fick plats med båda hängmattorna och de två fästanordningarna i vår drybag som rymmer 5 liter.

 Hammocks

hammocks i oceanpack

Vi gillar också att påsen sitter fast på hammocken så att man aldrig behöver leta efter den samt hängmattornas smidiga aluminiumfästen.

Om vi själva får välja är SuperSub det bästa alternativet för övernattning i naturen, då den är större och därför också lite skönare. Det är dessutom ett betydligt bättre alternativ för dig som är lite längre, då Sub6 som tidigare nämnt både är smalare och kortare.

När det kommer till priset på de två upphängningssystemen är skillnaderna minimala. Helios-systemet är snäppet dyrare, men det skiljer inte många kronor.

Enligt oss är Helios Suspention System en klar vinnare, även om båda systemen fungerar som de ska. Bortsett från att Helios tar mindre plats i packningen gillar vi den enkla anordningen där du helt enkelt placerar hängmattans aluminiumfäste i öglan. Här finns det inget behov av en karbinhake, vilket förstås är en fördel eftersom du slipper köpa till fler tillbehör.

Coghlans Hammock Tree Straps går visserligen också att montera utan karbinhakar, men det är snäppet krångligare jämfört med Helios.

ENO Sub6 – Köp nu hos Beredd.se

ENO SuperSub – Köp nu hos Beredd.se

Läs även: Campingutrustning – tips på 10 viktiga campingtillbehör

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.