DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3 – Vilken drönare är bäst?

Senast uppdaterad : januari, 2023 av Marcello Rongione
DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3

DJI Mini 2 och DJI Mavic 3 är två drönare från samma tillverkare, men med helt olika målgrupper i åtanke. Här jämför vi de båda modellerna på några viktiga punkter för att du enklare ska komma fram till vilken av drönarna som passar just dina behov bäst.

Innehåll

Innehåll:
Drönarnas specifikationer
Drönarnas design och byggkvalitet
Användarvänlighet
Batteritid
Kvalitet på bilder och filmer
Priset
Vår slutsats

Drönarnas specifikationer

Drönarens specifikationer ger en bra bild över vad du kan förvänta dig i form av formfaktor och utmärkande egenskaper. DJI Mini 2 avslöjar redan i sitt produktnamn att det här är en kompakt drönare, med en vikt på bara 249 gram i jämförelse med den fullstora DJI Mavic 3. Det här är dock bara de första tecknen på hur olika de här drönarna faktiskt är varandra. Men låt oss återkomma till det snart och först ta en titt på det mest grundläggande:

DJI Mini 2

Bredd:245 mm
Djup:289 mm
Höjd:56 mm
Vikt:249 g
  • Liten formfaktor
  • Hopvikbar
  • Upp till 31 minuters flygtid
  • Vindresistens Nivå 5
  • 4K-video

DJI Mavic 3

Bredd:96,3 mm
Djup:221 mm
Höjd:90,3 mm
Vikt:900 g
  • 3.0, ActiveTrack 5.0, MasterShots
  • Wi-Fi 6 
  • 4/3 CMOS Hasselblad-kamera
  • Flygtid upp till 46 minuter

Nedan utvecklar vi mer i detalj vad specifikationerna och egenskaperna som lyfts fram betyder för upplevelsen av drönarna i praktiken.

Visste du att DJI Mavic 3 har blivit utsedd till den bästa drönaren i vår stora sammanställning av drönare.

Drönarnas design och byggkvalitet

Det här är två drönare som båda fått utmärkta recensioner för just sin byggkvalitet och hopvikbara design. DJI Mini 2 skiljer sig naturligtvis åt från DJI Mavic 3 designmässigt då den är utformad för att få plats i en handflata.

Mavic 3 Mavic 3 mäter 212 × 96,3 x 90,3 mm när den är hopvikt och är 347,5 × 283 x 107,7 mm utfälld. Mini 2 mäter endast 131 x 81 x 58 mm och det gör att inte särskilt mycket uppmärksamhet bör fästas vid skillnaderna här. De är helt enkelt två produkter med olika användningsområden.

Istället är det mer intressant att titta på hur de båda skiljer sig från tidigare modeller. Där ser vi exempelvis att Mavic 3 är något större när den är utfälld en Mavic 2 Pro. Samtidigt väger den dock något mindre, med sina 900 gram i jämförelse med Mavic 2 Pro:s 907 gram. 

Inga jätteskillnader alltså, men ändå en positiv faktor då en lättare kropp kan bidra till en längre flygtid. 

Faktum är att Mavic menar att flygtiden hos Mavic 3 har förbättrats nämnvärt gentemot just 2 Pro, tack vare de designval som gjorts. Eftersom kameran och propellerarmarna är strömlinjeformade för att minska luftmotståndet, menar Mavic att både flygprestanda och batteritiden har ökat.

I jämförelse med en tidigare minsting, DJI Mavic Air 2, är faktiskt DJI Mini 2 ännu mer kompakt. Då har det dock även gjorts avkall på viss funktionalitet. DJI Mini 2 kan exempelvis inte automatiskt undvika hinder, som Mavic Air 2 kan.

Användarvänlighet

Båda drönarna har samma handkontroll och fungerar i stort sett på samma sätt. Den paras med fördel till DJI Fly-appen, och ovanpå kontrollen finns ett fäste för din telefon. På så sätt har du koll på fin flygning enkelt och bekvämt i realtid.

Mavic 3 har fler intelligenta funktionerna och bättre videofunktionalitet, exempelvis överföring av video från längre avstånd. Men på det stora hela skiljer sig användarupplevelsen inte så mycket som den kan göra med modeller av olika fabrikat. 

För mer avancerade användare ger Fly-appen gott om möjligheter att manuellt styra din flygning. Den passar dock lika bra för nybörjare som föredrar mer automatisering. Detta är en av de stora styrkorna med DJI:s drönare och bidrar med att de får höga testbetyg i användarvänlighet.

Batteritid

31 minuter (Mini 2) mot 46 minuter (Mavic 3) – det är de maximala batteritiderna mellan de här två drönarna. Väderförhållanden och videokvalitet du väljer att filma med bidrar dock till om du når den maximala flygtiden i verkligheten. 

Kvalitet på bilder och filmer

DJI Mini 2 har en CMOS-sensor med 12 megapixel som är 1/2,3 tum stor. Den har en fast bländare på f/2,8, vilket enligt DJI motsvarar 24 mm brännvidd.

Mavic 3 har en mycket större 4/3 CMOS-sensor som kan ta bilder på 20 megapixel. Den har också en variabel bländare som sträcker sig från f/2,8 till f/11. 

Den större sensorn och den variabla bländaren är viktiga faktorer som gör att den här drönaren kan ta bilder och videor i både ljusare och mörkare förhållanden än Mini 2. Mavic 3 har också en halvtums CMOS-sensor med ett zoomobjektiv. 

Överlag är det inget snack om att Mavic 3 är den bättre drönaren för video och foto av de här två – även om skillnaderna faktiskt inte är så milsvida som man skulle kunna tro. Särskilt om du inte planerar att filma och fota i mörka förhållanden kommer du långt med den betydligt billigare DJI Mini 2.

Skillnaden på videokvalitet mellan drönanrna

Priset

Prismässigt märker du hur stor skillnad det egentligen är mellan de här båda drönarna. DJI Mini 2 har ett marknadspris på 4 690 kronor medan DJI Mavic 3 kostar från saftiga 22 100 kronor och uppåt. 

DJI Mavic 3 är utan tvekan en fantastisk drönare, men prislappen gör att den befinner sig i premiumsegmentet och främst riktar sig till videografer som jobbar professionellt med drönarfilmning.

DJI Mini 2 kan också upplevas dyr i jämförelse med en del andra drönare på marknaden, särskilt då den av de flesta betraktas som en drönare för nybörjare. Här är dock priset mer överkomligt för fler och har du de här tusenlapparna att avvara kommer du att göra en bra investering i att köpa DJI Mini 2.

Vår slutsats

DJI visar att de tillhör toppen av drönartillverkare med Mini 2 och Mavic 3. Den första är en kompakt drönare som fungerar utmärkt som instegsmodell och får plats i en handflata. Du får också förvånande hög videokvalitet i en så liten kropp och en flygtid på 30 minuter imponerar.

Mavic 3 riktar sig till proffs som behöver det bästa när det kommer till fotografering och videofilmning. Prislappen är hög och är faktiskt svår att motivera för någon som inte verkligen har behov av funktionaliteten. 

Då de båda drönarna använder sig av i princip samma flygsystem, med samma fjärrkontroll och programvara, är det definitivt en bra lösning att köpa en Mini 2 och lära sig grunderna. När du mer avancerad som användare kan du sedan gå vidare med andra mer avancerade modeller från DJI, som exempelvis Mavic 3. 

Vilket val du än gör i slutändan kan vi nästan garantera att du kommer att bli nöjd med din DJI-drönare. Det här är kraftfulla och tekniskt avancerade drönare av hög kvalitet som levererar i paritet med sina prislappar.

Tips! Läs vårt stora test av drönare här och jämför fler modeller.

Liknande artiklar

bose 700 vs apple airpods max
januari 11, 2021

TEST: Apple AirPods Max vs Bose 700

av Marcello Rongione
playstation 5 vs xbox x
november 2, 2020

Playstation 5 vs Xbox Series X – Vilken är bäst?

av Alexandra Eriksson

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.