Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

Senast uppdaterad : maj, 2023 av Marcello Rongione
Cosori Dual Blaze Airfryer

Dual Blaze är den allra senaste airfryern från Cosori som ger dig god och hälsosamt tillagad mat med minsta möjliga ansträngning. Maskinen erbjuder 12 förinställda matprogram, dubbla värmeelement och har en imponerande kapacitet på 6,4 liter, vilket gör den perfekt för familjen.

Vi har tidigare testat Cosori Premium, som dessutom är företagets mest sålda modell, och som vi dessutom utsett till mest prisvärd i vår stora sammanställning av airfryers.

Nu har våra testpiloter även fått möjlighet att testa den aningen dyrare modellen Dual Blaze som bjuder på många likheter, men också en hel del viktiga skillnader. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme av Cosori Dual Blaze!

Cosori Dual Blaze – Specifikationer

Storlek:37,5 x 36,5 x 44,5 cm
Vikt:6,2 kg
Kapacitet:6,4 liter
Passar antal personer:3 – 6 st
Antal program:12 st
Skärm:Ja
Tål maskindisk:Ja

En stilren maskin med 6,4 liters kapacitet

Cosori Dual Blaze är en stilren maskin som följer samma formspråk som övriga airfryers från Cosori. Den kommer i två färger – svart eller vitt – och har en matt finish som skyddar mot repor. Dock rapporterar våra testpiloter att det också gör fettfläckar extra synliga samt svårare att få bort.

Rent storleksmässigt är Dual Blaze större än Premium, både utvärtes och invärtes. Med ett djup på 44,5 cm tar den upp mer plats på köksbänken, men då kan du också laga mat till ett sällskap på mellan 3 – 6 personer. Korgen har nämligen en kapacitet på 6,4 liter, vilket motsvarar ungefär 2,5 kg mat.

Själva korgen är tillverkad av slitstark aluminium och har en nonstick-beläggning som är helt fri från BPA och PFOA. Både korgen och bottenplattan är dessutom uttagbara och går bra lika bra att diska för hand som i maskin.

En annan fördel med Dual Blaze är dess ljudnivå. Vi uppmätte ljudet till drygt 60 dB som mest, vilket är cirka 5 dB lägre än Philips Airfryer XXL. Det kanske inte verkar så mycket, men i jämförelse upplevs Philips Airfryer XXL faktiskt som avsevärt bullrigare.

mäter decibel på cosori

12 förinställda matprogram och dubbla värmeelement

Med Cosori Dual Blaze kan du välja mellan 12 förprogrammerade matlagningsprogram, bland annat för kyckling, pommes frites, bacon, biff, skaldjur och vegetariskt samt för uppvärmning och varmhållning.

I vanlig ordning behöver du bara lägga i maten du vill tillaga och trycka på en knapp via displayen, eller justera temperatur och tid manuellt. Displayen är väl upplyst och svarar snabbt på kontrollerna, men det finns risk att den hänger upp sig vid mycket kondens. Den är dessutom placerad i en vinkel som kan göra det lite svårt att komma åt alla inställningar om maskinen står under ett lite lägre köksskåp.

Dual Blaze är marknadens enda airfryer med dubbla värmeelement. Detta gör tillagningstiden avsevärt kortare samtidigt som du slipper vända på maten. Du har också Cosoris patenterade 360 TermoIQ™-teknologi som säkerställer att airfryern håller en jämn temperatur genom hela tillagningen för att få en mör insida och krispig utsida.

Snabb och enkel att använda

Något Cosori helt klart lyckats med i Dual Blaze är användarvänligheten. Det är enkelt att förstå hur man använder maskinen och hur de olika inställningarna fungerar. Det blir extra tydligt när vi jämför airfryern med Philips Airfryer XXL, som framstår som aningen krångligare i jämförelse. Vi testade bland annat att laga scones i airfryern till frukost, och resultatet blev utmärkt. Sconesen fick en knaprig yta och en saftig insida. Dessutom tog det bara drygt 10 minuter att baka dem, vilket är betydligt snabbare jämfört med en traditionell ugn.

scones gjord av Cosori Airfryer

Vi testade också att göra panerade kycklingbröstfiléer, zucchinifries och hasselbackspotatis. Kycklingen blev saftig och själva tillagningen var betydligt smidigare och snabbare jämfört med att steka kyckling i stekpannan. Zucchinin fick en perfekt konsistens med en krispig utsida och mjuk insida och även potatisen blev god, men tänk på att alla potatisar bör vara ungefär lika stora, annars finns risken att de blir helt tillagade.

potatis med Cosori Dual Blaze Airfryer
kyckling gjord av Cosori Airfryer

Ännu smidigare matlagning via VeSync-appen

Genom att ansluta Cosori Dual Blaze till VeSync-appen kan du ta del av en rad intressanta extrafunktioner. Du kan till exempel starta, pausa eller avbryta matlagningen med rösten via Amazon Alexa eller Google Assistant samt få notiser när maten är klar, direkt i mobilen.

I appen får du även tillgång till en mängd recept som kan inspirera dig i din matlagning. Du kan dessutom trycka på det du vill tillaga så startar Dual Blaze automatiskt med rätt temperatur och tillagningstid. Det är också möjligt att se vad du lagat tidigare samt skapa egna recept med anpassade inställningar.

Appen fungerar överlag bra, men känns aningen överflödig. Det är kort sagt ingen dealbreaker för att köpa den här maskinen, utan mest en rolig finess.

Vårt omdöme av Cosori Pro

I vanlig ordning bevisar Cosori att de har koll på det här med luftfritöser, och Dual Blaze är knappast ett undantag. Vi gillar framför allt att maskinen är så lätt att arbeta med och att maten blir jämnt tillagad med en krispig yta och mör insida. Extra roligt är det att baka bröd, laga pizza och helgrilla kyckling.

Det finns dock vissa brister som kan vara bra att känna till. Den främsta är hela korgen dras ut, vilket exponerar värmeslingorna i maskinen. Detta kan öka risken för brännskador, framför allt i hushåll med små barn. Här hade det varit bättre om korgen satt fast på en utdragbar skena (exempelvis som i Philips Airfryer XXL), vilket också hade skyddat bänken om man råkar ställa ner den.

insidan av Cosori Dual Blaze Airfryer

I övrigt kan storleken på airfryern bli ett problem för dig som har ett mindre kök, då den är ganska djup och hög. Flera av våra testpiloter menade att det hade varit bättre att bygga ut den på bredden istället för på höjden.

Överlag är vi och våra testpiloter dock mycket nöjda med både prestandan och funktionerna i Dual Blaze. Värdesätter du smarta funktioner och hög kapacitet kan vi varmt rekommendera denna modell. Nöjer du dig med mer grundläggande funktionalitet kan Cosori Premium däremot vara ett mer prisvärt alternativ.

Vårt slutbetyg

Design4,5
Byggkvalitet5
Vikt och storlek4,5
Användarvänlighet5
Kapacitet4,5
Rengöring5
Display4,5
Ljudnivå4,5
Slutbetyg4,7

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
tanrevel test
november 10, 2022

Test: Tanrevel PRO

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.