Campingutrustning – tips på 10 viktiga campingtillbehör

Senast uppdaterad : februari, 2022 av Alexandra Eriksson
camping-tips

Camping har länge varit en populär semestersysselsättning, framför allt under de senaste åren när de traditionella utlandssemestrarna inte varit lika självklara. Allt fler väljer att ”hemestra” och då kan en campingtripp vara utmärkt för att ladda upp batterierna inför hösten.

Om du vill att din campingsemester ska gå så smidigt som möjligt finns det en del saker som kan vara bra att ha. Vi har bett experterna på Beredd.se att lista tio campingtillbehör som kan underlätta campingtrippen och göra din vistelse i skog och mark lite trevligare.

1. Tält

Om du planerar att vara ute i naturen under en längre period kommer du förmodligen att behöva ett tält. Vilken typ av tält som passar bäst varierar dels beroende på vart du planerar att campa, men också hur många ni är som ska sova i tältet.

Här är några bra saker att tänka på när du ska välja tältmodell.

  • Markyta. Kommer du främst att campa på planmark eller även i sluttningar? Kupoltält kräver normalt sett mindre ytor än exempelvis tunneltält samtidigt som de även går att slå upp i lutningar.
  • Vattenpelare. I princip alla tält tål vatten, men vissa har bättre vattenpelare än andra. Ju högre vattenpelare, desto bättre.
  • Vikt. Om du ska vandra i skog och mark är det förstås viktigt med ett så lätt tält som möjligt. Ska du däremot ta bilen till campingplatsen spelar vikten inte lika stor roll.
  • Ventilation. Camping på sommaren kan bli varmt, så se till att tältet har goda ventilationsmöjligheter.
  • Säsong. Om du vill kunna campa flera gånger om året, inte bara på sommaren, kan det vara en god idé att välja ett tält som klarar flera säsonger. Tresäsongstält går att använda vår, sommar och höst medan fyrasäsongstält går att använda året om.

Tips! I vår jämförelse av de bästa tälten 2022 kan du läsa mer om hur tält fungerar och hur du väljer rätt modell.

Marmot Tungsten 2P UL är ett ultralätt tält för två personer med högt i tak och två ingångar. Med ett packmått på 61 x 17 cm och en vikt på strax över 1,5 kg är detta tält optimalt för längre vandringar.

talt-Marmot Tungsten 2P UL

Primus Bifrost H4 är ett annat bra alternativ. Detta är ett rymligt kupoltält för fyra personer med två separata sovrum och utmärkt ventilation. Tältet passar utmärkt för familjen såväl som för kompisgänget.

Primus Bifrost H4

2. Liggunderlag

För en så god natts sömn som möjligt kan det vara bra att investera i ett ordentligt liggunderlag. Bortsett från att göra sovplatsen extra mjuk isolerar underlaget mot kyla samtidigt som det stänger ute fukt.

Även när det gäller liggunderlaget är det viktigt att ta hänsyn till storlek och vikt, framför allt om du ska ut på en längre vandring. Det kan också vara bra att välja ett liggunderlag som inte låter när du vrider och vänder dig om du inte vill störa ditt campingsällskap.

Exped SynMat UL M är ett populärt liggunderlag med hög komfort som passar både under vår, sommar och höst. Underlaget är tillverkat av slittåliga material och är enkelt att blåsa upp med den medföljande pumppåsen. Detta är dessutom ett av de tystaste liggunderlagen på marknaden.

3. Sovsäck

En sovsäck är en självklar del av campingutrustningen. I valet av modell bör du först och främst ta reda på den lägsta temperatur du förmodligen kommer att utsättas för under campingresan. Därefter bör du välja en sovsäck som klarar en något lägre temperatur än den förväntade, bara för att vara på den säkra sidan.

Tänk på att temperaturangivelsen på sovsäcken utgår ifrån att du har ett bra liggunderlag som isolerar värmen och att du bär ett underställ.

Vad gäller material på sovsäcken kan det vara bra att känna till att dun oftast ger bäst värme till lägsta vikt och volym. Dock har syntetmaterialen blivit allt bättre på senare år och är du ute efter ett billigare alternativ är syntet att föredra.

Det finns också sovsäckar med vattentätt membran som kan vara bra om du till exempel sover under tarp. Sover du däremot i tält som redan är vattentätt är detta ingen avgörande funktion.

Marmot Always Summer är en högkvalitativ och vattenavvisande sovsäck gjord av RDS-certifierat ankdun. Du sover bekvämt i sovsäcken ner till cirka +6 grader om du är kvinna och +1 om du är man, men den skyddar även för mycket lägre temperaturer än så. Dunfodret gör den lätt, varm och komfortabel.

Marmot Always Summer sovsäck

4. Stormkök & matlagningstillbehör

Om du älskar friluftslivet och ofta befinner dig ute i naturen kan det vara hög tid att investera i ett bra stormkök. Med stormköket kan du tillaga mat vart du än befinner dig, antingen med gas, sprit eller naturmaterial. Moderna stormkök är dessutom mycket lättviktiga och kompakta, vilket gör dem enkla att ta med i packningen på campingtrippen.

Primus Mimer Stove är ett robust och funktionellt stormkök som kan tillaga mat åt tre personer. Effekten ligger på 2800 W, vilket är närmare tre gånger så högt som ett stormkök med spritbrännare. Detta gör att stormköket kokar upp snabbt och den breda lågan passar även större kastruller.

Primus Mimer Stove gasolkök

Tänk på att du kan behöva köpa till kokkärl till stormköket (om detta inte ingår i stormköket) samt övriga tillbehör, så som gas, kåsa, tallrikar och bestick.

5. Kniv

En fällkniv är ett av de mest väsentliga överlevnadstillbehören att ha med i skog och mark, inklusive på campingtrippen.

En av de mest legendariska knivarna på marknaden idag är Fällkniven F1 som faktiskt även är en del av JAS 39 Gripens skyddsutrustning. Kniven har ett sylvasst blad tillverkat av specialstål som är tåligt nog för att till och med hugga ved med. Den har dessutom ett rejält handtag som ger ett behagligt och ergonomiskt grepp.

6. Hammock och tarp

Ett alternativ till att sova i tält är att sova i en hammock. Bortsett från att hammockar är mycket lätta tar de dessutom upp minimal plats i packningen. Här kan du bli vaggad till sömns och eftersom du sover ovan mark slipper du bekymra dig för väta och stenar. Det går dessutom bra att sova i en sluttning vid behov, vilket kan bli besvärligare med tält.

Om du vill kan du enbart sova i hammocken, men vill du säkra upp ordentligt för regnigare och blåsigare väder bör du även köpa till en tarp. En tarp är en slags presenning som skyddar mot vind, regn och sol, men som också kan användas som ett litet allrum i vildmarken.

ENO Sub6 är en slitstark hammock av tåliga material som klarar en tyngre person utan problem. Hammocken klarar av de flesta väder och är enkel att hänga upp. Dess mest imponerande egenskap är dock vikten – ENO Sub6 väger bara 165 gram.

Hammock ENO Sub6

Om du vill komplettera med en rejäl tarp kan Double-Wide Hex Fly från Hennessy Hammock vara ett bra alternativ. Detta är en vattenavvisande tarp som du enkelt kan sträcka ut över större ytor eller vinkla över mindre.

7. Vattenrening

Ytterligare en sak som kan vara bra att ha med i din friluftsutrustning är någon form av vattenrening. På så sätt kan du vara säker på att alltid ha drickbart vatten nära till hands.

Sawyer Mini är ett prisvärt vattenfilter som tar bort 99,9 procent av alla bakterier och parasiter samt 100 procent av all mikroplast. Det väger bara 56 gram och du kan dessutom använda det med vattenpåse, flaska eller Camelbak.

Ett annat bra alternativ för vattenrening är vattenrengöringstabletter, till exempel Katadyn Micropur Quick MQ 1T. Här får du 70 tabletter som räcker för att rena 70 liter vatten från virus, parasiter och bakterier. Tabletterna verkar inom 30 minuter och har en hållbarhet på 4 år.

8. Elddon

Det är viktigt att kunna göra upp eld vid behov när du befinner dig i skog och mark. Därför kan det vara bra att investera i någon form av elddon för att känna dig extra trygg när du är ute på campingtur. Här kommer några bra alternativ:

  • BCB Stormtändstickor: Tändstickor i vattentät ask som brinner i minst 10 sekunder, även om det blåser och tändstickorna är blöta.
  • BCB Eldstål med kompass: Ett kompakt tändstål med inbyggd kompass som du kan använda för att göra upp eld även när det är blött på marken.
  • Solstickan 8-pack: Ett storpack av de traditionella kvalitetständstickorna Solstickan.

9. Kompass

En kompass kan vara guld värd om du råkar gå vilse i skogen eller om du bara vill hitta till ditt mål. Visst finns det numera kompasser i våra mobiler, men med en traditionell kompass slipper du förlita dig på ett batteri. Vi rekommenderar därför att du alltid har med dig en vanlig kompass i förebyggande syfte, framför allt om du ska långt ut i vildmarken.

Silva Kompass Ranger är en klassisk kompass med förstoringsglas och två skalor. Kompassen är vädertålig, går att använda i mörker och säkerhetsremmens skala gör det enklare för dig att läsa av din karta. Är du ute efter ett billigare alternativ kan Kompass Cyrill vara något för dig.

10. Vevradio

Om du vill känna dig extra förberedd på campingturen och vill kunna lyssna på radio på kvällen kan du alltid köpa en vevradio. Den kan du köra med den inbyggda powerbanken och ladda genom att veva eller låta den stå i solen i några timmar. En bonus är att du även kan nödladda mobilen med hjälp av radions powerbank! Praktiskt om du är borta i flera dagar.

Vevradio med solceller – 4000 mAh Powerbank är en kvalitativ vevradio med extra bra batterikapacitet. Radion drivs av solceller, men går också bra att använda med helt vanliga AAA-batterier. Den fungerar även som en powerbank om du till exempel behöver ladda mobilen och här finns även en inbyggd ficklampa. Slutligen har radion en SOS-funktion som du kan använda som överfallslarm.

Vevradio med solceller

Vevradio med solceller – 2000 mAh Powerbank är en lite billigare vevradio med liknande egenskaper, fast men ett mindre batteri. Även denna modell har solceller och en inbyggd powerbank som du kan ladda upp genom att veva. Vevar du i en minut kan du lyssna på radio i 5 minuter eller använda den inbyggda lampan i 15 minuter.

Vevradio med solceller – 2000 mAh

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

Spara el – Den ultimata guiden (46 tips)

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.