TEST: Campingkök – Trangia 25-3 ul vs Primus Mimer stove kit

Senast uppdaterad : november, 2022 av Marcello Rongione
campingkök test

Vi har fått möjlighet att testa Trangia 25-3 ul och Primus Mimer Stove Kit, två populära gaskök som fått fina omdömen av både användare och experter. Båda modellerna har sina fördelar, men skiljer sig också på flera viktiga punkter. Här berättar vi vilken som är vår personliga favorit.

Ett campingkök är en given kompanjon för dig som campar, men kan även användas för att tillaga en god, varm lunch på dagsutflykten eller på stranden. Campingköket är också bra att ha för krisberedskap, till exempel om strömmen skulle försvinna under en längre tid.

Läs vidare för att ta del av vårt omdöme av de populära campingköken Trangia 25-3 ul och Primus Mimer Stove Kit!

Trangia 25-3 ul – Lätt, slitstarkt och busenkelt att använda

Låt oss börja med Trangiaköket 25-3 ul som blivit en riktig storfavorit bland campare och friluftsmänniskor världen över. Trangia är kanske en av de mest kända tillverkarna av campingkök i Sverige och därför har många faktiskt börjat använda ordet ”Trangiakök” synonymt med stormkök.

Vi har som tidigare nämnt testat modellen 25-3 ul med gasbrännare, men köket går även att få med spritbrännare om du föredrar det. Spritköket är snäppet lättare, men är också mindre kraftfull eftersom det har en lägre effekt samtidigt som det lätt blir sotigt.

Just det här köket är anpassat för 3 – 4 personer, men finns även i en mindre variant som är lämplig för 1 – 2 personer.

Av ultralätt, men stark aluminium

Trangia arbetar med olika kombinationer av material för att kunna erbjuda campingkök som passar olika behov. Modellen 25-3 ul är tillverkad av ultralight aluminium, Trangias basmaterial som enligt dem själva ska vara dubbelt så starkt som konventionell aluminium. På så sätt ska köket klara många av naturens prövningar utan att för del delen göra din packning allt för tung.

Trangiaköket 25-3 ul med gas väger bara 980 gram, meda spritköket är snäppet lättare med sina 895 gram. Effekten i gasköket är dock desto högre – hela 2100 W jämfört med 1000 W i spritköket. Det gör att du får upp hög värme extra snabbt, vilket också sparar på bränslet.

campingkök Trangia 25-3

God byggkvalitet och praktisk förvaring

Vårt första intryck av Trangia 25-3 ul är att det är ett mycket kvalitativt kök som känns robust, trots sin låga vikt. Det är dessutom relativt kompakt – i hoppackat läge mäter det endast 22 cm gånger 10 cm.

Kastrullerna är av aluminium, så även handtaget och vindskyddet. Stekpannan är dock av teflon med nonstick, vilket ger dig en stekyta som påminner om den du får i köket. Nonstick-ytan är dessutom enkel att rengöra eftersom den förhindrar att matrester bränner fast, även om du steker med mycket lite matfett. Det märkte vi när vi själva stekte hamburgare, korv och halloumi helt utan matfett.

Köket levereras hoppackat eftersom alla delar praktiskt nog går att förvara i varandra. Den största kastrullen agerar botten och stekpannan blir locket. Du får även med en rem som håller ihop paketet. Även gasen får plats, men den får du köpa till separat.

En annan stor fördel är också att du får med en förvaringspåse till brännaren och ett skydd till handtaget. Det gör att de inte skadas eller repar den inre kastrullen vid transportering.

Blir lätt repigt

Även om aluminium är ett utmärkt material att använda i campingkök har det också sina brister. Framför allt är det relativt mjukt, vilket gör att det både kan bli buckligt och repigt.

Vi har ännu inte fått några bucklor på köket, däremot har det uppstått en del repor. Det är dock inget som påverkar funktionen, även om vi rekommenderar att du använder redskap av plast eller trä vid tillagning. Det gäller framför allt stekpannan med nonstick.

Busenkelt att använda

Att använda Trangias kök är busenkelt. Du behöver bara trä igenom brännaren i det nedre vindskyddet, klicka fast den, placera det övre vindskyddet ovanpå och vrida om så att det sitter säkert. Därefter skruvar du bara på brännaren på gasen och tänder på. Sedan är det bara att börja laga mat. Tänk på att Trangiaköket inte har någon inbyggd tändare, så det är viktigt att du kommer ihåg tändaren eller tändstickorna!

Trangiakök

De praktiska hållarna på insidan av det övre vindskyddet gör att både stekpanna och kastruller står stabilt över lågan. Tänk på att de blir väldigt varma snabbt, så använd alltid tången vid hantering!

Lågan justerar du smidigt och steglöst med hjälp av vredet vid gasen. Eftersom den inte sitter nära brännaren kan du göra detta utan risk att bränna dig. Vredet är känsligt och till en början kan det vara lite svårt att hitta precis perfekt läge, men det går snabbt att vänja sig.

Rymliga stek- och kokkärl

När du köper Trangia 25-3 ul får du med två kastruller i aluminium – en som rymmer 1,5 liter och en lite större på 1,75 liter. Du får även med en stekpanna på 22 cm som gör att du kan laga mycket mat på samma gång. Vi har till exempel stekt en grillost, två korvar och två hamburgare samtidigt utan problem. Perfekt för familjen med andra ord.

I kastrullerna har vi testat att göra mexikansk risgryta och det var hur smidigt som helst. Vattnet kokade upp inom bara några minuter. Om vi inte rörde kontinuerligt märkte vi dock att det kunde börja bränna fast lite i botten och vi fick även se till att ha en relativt låg värme så att grytan enbart fick puttra. Det lilla som brände fast var dock inga problem att diska bort efteråt. Kärlen har dessutom inte blivit sotiga över huvud taget.

Det enda vi saknar är att kokkärlen inte har några måttangivelser, vilket exempelvis Primus kärl har. Å andra sidan är detta knappast en dealbreaker, men det kan ändå vara praktiskt när du inte har tillgång till andra mått.

En tidlös produkt och ett riktigt bra köp

Efter att ha testat Trangia 25-3 ul förstår vi varför det här köket är så omtyckt. Det uppfyller alla våra förväntningar av vad ett bra campingkök ska vara. Det väger lite, är busenkelt att använda, smidigt att rengöra och tillåter dig att laga stora mängder mat på kort tid, även i storm. Vi gillar också att du själv kan välja om du vill använda köket med sprit- eller gasbrännare.

Om vi nödvändigtvis måste anmärka på något skulle det vara att köket blir repigt ganska lätt och att kastrullerna saknar måttangivelser. En förvaringspåse hade också varit bra för att skydda köket i packningen, men det går å andra sidan att köpa till separat.

Överlag kan vi dock konstatera att Trangia 25-3 ul helt klart är värdig sin plats som testvinnare i vår sammanställning av stormkök.

campingkök test

Tips! En vevradio är alltid bra att ta med när du ska ut på tur. Läs gärna mer om vevradion på bilden i vårt test här.

Primus Mimer Stove Kit – Kompakt, men kraftfullt

Primus Mimer Stove Kit är ett billigare och aningen mindre campingkök, också med gasbrännare, som är lämpligt för 1 – 3 personer. Med sina 746 gram är det ett par hundra gram lättare än Trangiaköket och är dessutom 2 cm mindre på diagonalen.

Trots att Primus Mimer Stove Kit är aningen mer kompakt har det dock en högre effekt än Trangias kök, närmare bestämt 2800 W jämfört med 2100 W. Det i kombination med den extra breda lågan ger en extra snabb koktid.

campingkök Primus Mimer

Också av slitstark aluminium

Med Primus Mimer Stove Kit får du med två extra stora kastruller på 1,7 liter respektive 2,1 liter med måttangivelser samt en stekpanna på 20,5 cm. Stekpannan dubbelagerar dessutom som lock när du packar ihop köket. Du får även med en griptång för smidigare och säkrare hantering, men gasen får du i vanlig ordning köpa själv. Dessvärre ingår inte heller något fodral till varken brännare eller griptång. Vi har sparat bubbelplasten för att de inte ska repa kastrullerna.

Hela köket, även stekpannan, är tillverkad av tålig aluminium. Precis som med Trangiaköket gör detta Primus Mimer Stove Kit till ett lätt, men mycket slitstarkt kök. Återigen är det lätt hänt att köket får repor, så var försiktig med vilka matlagningsredskap du väljer.

En fördel med Primus Mimer Stove Kit är dock att du får med en förvaringspåse av nylon med dragsko som skyddar köket mot repor vid transport. Och precis som med Trangia är det möjligt att packa kökets alla delar i varandra för extra smidig förvaring.

Enkel att montera, men inte lika stabilt

För att använda Primus gaskök behöver du bara montera den kompakta brännaren direkt på gasbehållaren. Därefter skruvar du bara på gasen med vredet och tänder på. Inte heller det här campingköket har en inbyggd tändare, så se till att ha med dig tändstickorna.

Primus Mimer

Eftersom gasvredet är placerat så pass nära brännaren är det viktigt att du aktar dina fingrar när du ska öka respektive minska lågan. Detta var emellertid inget vi behövde tänka på med Trangiaköket eftersom vredet och gasbrännaren inte sitter i nära anslutning till varandra.

De fyra kärlstöden ger extra vindskydd och har en lätt ribbad yta som ger kok- och stekkärl i olika storlekar ett bra grepp. Till en början trodde vi inte att kärlen skulle stå så stabilt med tanke på att det inte finns något som håller dem på plats (vilket det gör på Trangia 25-3). De får dock ett förvånansvärt bra grepp, även om vi ändå känner att vi måste använda griptången när det är dags att röra om.

campingkök

Överlag upplever vi dock Trangia 25-3 ul som ett betydligt mer stabilt kök jämfört med Primus. Även vindskyddet på Trangiaköket är överlägset.

Prisvärt och lättanvänt, men med vissa brister

I budgetsegmentet är Primus Mimer Stove Kit helt klart ett campingkök i toppskiktet. Det har en hög effekt – faktiskt högre än Trangias kök – samtidigt som det är lätt, kompakt och smidigt att använda. Vi gillar också att man får med en förvaringspåse och att kökets delar går att förvara i varandra, inklusive gas.

Visst har köket ett par brister, det är till exempelvis inte lika stabilt som Trangiaköket och vindskyddet kunde varit bättre. Det ingår dessutom inget skydd för varken brännare eller griptång och eftersom gasvredet och brännaren sitter så nära varandra gäller det att vara försiktig när du reglerar lågan, så du inte bränner dig.

Överlag kan vi dock absolut rekommendera Primus Mimer Stove Kit som ett bra val för dig som vill komma undan lite billigare, utan att behöva kompromissa för mycket med prestanda och funktionalitet.

laga mat på campingkök

Två bra kök, men en solklar vinnare

Det råder inga tvivel om att både Primus Mimer Stove Kit och Trangia 25-3 ul är två riktigt bra campingkök. Båda är enkla att använda, smidiga att ta med och gör att du kan laga mat var du än befinner dig.

Enligt oss är dock Trangia 25-3 ul det bästa campingköket, främst eftersom det är stabilare, har ett bättre vindskydd och en stekpanna av teflon. Primus Mimer Stove Kit är å andra sidan ett mycket bra alternativ för dig som vill ha ett lite billigare, men ändå kraftfullt stormkök.

 Trangia 25-3 ulPrimus Mimer stove Kit
Vikt4,55
Användarvänlighet55
Material4,54,5
Stabilitet54
Vindskydd54
Koktid4,55
Portabilitet55
Pris4,55
Slutbetyg54,5

Köp Trangia 25-3 ul nu hos Beredd.se.

Köp Primus Mimer Stove Kit nu hos Beredd.se.

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

1 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

svar
    Avatar for Marcello Rongione

    Hej . Tack för ert utförliga test av campingkök. Det hjälpte mig att välja den rätta produkten .

    Verifierad av Bäst-i-testet.se