Bygga pool – 5 tips från experterna

Senast uppdaterad : januari, 2023 av Marcello Rongione
bygga pool

I och med att majoriteten av svenskarna väljer att semestra på hemmaplan i år har intresset för poolbygge ökat lavinartat. Nästan dubbelt så många väljer att bygga pool 2020 jämfört med föregående år.

Att bygga pool är ett stort projekt som kräver både tid och planering. Därmed finns det en hel del saker du bör tänka på innan du sätter igång.

I denna artikel kan du läsa mer om för- och nackdelarna med att bygga pool själv. Vi ska även titta närmare på vad det kostar att bygga en pool och avsluta med 5 tips från experterna själva.

Hur bygger man pool?

Innan vi fortsätter med resten av artikeln ska vi gå igenom hur det går till att bygga en pool. Vi kommer inte att beskriva processen allt för detaljerat eftersom tillvägagångssättet kan variera beroende på leverantör.

Först och främst ska vi klargöra att det finns två olika typer av pooler för utomhusbruk:

 • Ovanmarkspool. Dessa varianter placeras ovan jord och är därmed enklare att montera eftersom de inte kräver något markarbete. De är dessutom enklare att flytta vid behov.
 • Markpool. Detta är en traditionell pool som du gräver ner i marken. Poolen kan antingen gjutas på plats och utformas efter behov eller köpas prefabricerad. Den höjer dessutom värdet på tomten markant.

Hos Villanytt kan du köpa både markpooler, ovanmarkspooler och andra tillbehör till din nya pool.

Så går det till att bygga pool själv – 10 steg

Poolbygge (med markpool) sker vanligtvis enligt följande steg:

 1. Mäta och placera. Det första steget är att bestämma storleken på poolen och mäta ut vart den ska vara placerad.
 2. Gräva. Nästa steg är att gräva ut poolgropen samt fåror för dränering, vilket du gör med hjälp av en grävmaskin. Även en grop för stenkistan – som är en del av dräneringsprocessen – ska grävas intill poolgropen
 3. Lägga markduk. Markduken, som ligger i botten av poolgropen, förhindrar att jord och naturgrus ska blanda sig.
 4. Hälla i naturgrus. Över markduken lägger man naturgrus för att förbättra dräneringen och ge en stadig grund.
 5. Poolstomme. Nästa steg är att montera poolstommen, det vill säga poolens skelett.
 6. Väggar. Poolens väggar, som vanligtvis består av vattentäta furuplywood, sätts på plats.
 7. Naturgrus, markduk och sand. Ytterligare en mängd packad naturgrus läggs i grunden och täcks med en markduk. Därefter häller man ner ett lager med finkornig, packad sand.
 8. Bottenmatta. Nu är det dags att lägga bottenmattan och klä in plywooden i cellplast.
 9. Fyll med vatten. Gummiduken läggs på plats och sedan är det bara att fylla poolen med vatten.
 10. Rördragning och installation. Detta sker med hjälp av en VVS-firma. Du måste även ta hjälp av en elektriker som kopplar in poolpumpen och övrig elektronik.

Bygga pool själv eller ta hjälp av firma?

En pool kan vara guld värd under varma och soliga sommardagar. Bortsett från att vara en självklar plats för lek och avkoppling kan poolen dessutom vara en utmärkt plats för träning. Simning som träningsform är både skonsam och effektiv.

Du som funderar på att bygga pool i sommar har två alternativ: du kan bygga poolen själv eller ta hjälp av en professionell firma. Det finns såklart för- och nackdelar med båda alternativen och dessa ska vi titta närmare på nedan.

Fördelar

 • Bygga själv. Att bygga pool själv är inte alltid så komplicerat som många tror. Så länge du är någorlunda händig kan du lösa det på egen hand. Enligt Poolkungen bygger fler än hälften av deras kunder sina pooler själva. Dessutom kan du minska totalkostnaden för poolbygget med upp till 50 procent.
 • Ta hjälp av firma: En professionell poolbyggarfirma har lång erfarenhet av poolbygge och de kunskaper som krävs för att göra det ordentligt. Dessutom behöver du själv inte göra så mycket, utan de sköter jobbet åt dig så att du kan lägga din tid på annat.

Om du vill ta in hantverkare för att få hjälp med poolbygget kan vi rekommendera Servicefinder. Här behöver du bara fylla i information om vad du behöver hjälp med och sedan får du vanligtvis dina första offerter redan samma dag.

Nackdelar

 • Bygga själv. Poolbygge tar tid och kommer att kräva en hel del fysisk ansträngning. Dessutom kan det gå riktigt illa om du gör fel någonstans i processen. Å andra sidan kan du få all rådgivning du behöver av din poolleverantör.
 • Ta hjälp av firma. Att anlita en firma som bygger poolen åt dig kommer att bli betydligt dyrare än om du gör det själv.

Vad kostar det att bygga pool?

Hur mycket det kostar att bygga en pool varierar beroende på vilken pooltyp du väljer och dess storlek. Att göra jobbet själv kommer dessutom göra bygget billigare än om du anlitar en firma.

Själva poolen kostar någonstans från 65 000 kronor upp till 300 000 kronor, beroende på modell och storlek. Arbetskostnaden ligger på ungefär samma pris som poolen. Med andra ord hamnar totalkostnaden för en pool någonstans mellan 150 000 och 600 000 kronor.

Trots att det kostar en hel del att bygga en pool bör du fortfarande se det som en investering. Poolen kommer nämligen att höja värdet på huset och tomten ordentligt. Detta kan vara lönsamt för dig i samband med en försäljning.

Om du har bolån och valt att bygga en pool bör du be en mäklare om en omvärdering så fort bygget är klart. Ett ökat marknadsvärde kan du nämligen använda som underlag i förhandlingar med banken för att sänka din bolåneränta och spara pengar.

Poolbygge: 5 tips från experterna

Innan du bestämmer dig för att bygga pool ska vi ge dig 5 snabba tips från experterna själva.

 1. Tillstånd. Inför ett poolbygge ska du alltid börja med att kontrollera om du behöver tillstånd samt om du behöver göra en bygganmälan. Kontakta kommunens byggnadskontor för att vara på den säkra sidan.
 2. Placering. Fundera noggrant över vart du ska placera poolen. Om du till exempel har små barn som du behöver ha uppsikt över bör poolen vara så nära huset som möjligt. Se även till att du får plats med övriga utemöbler och eventuell altan.
 3. Leverantör. Välj gärna en poolleverantör i närheten av vart du bor. Detta eftersom du dels kan behöva extra tillbehör genom åren, men även för att du då och då behöver göra service på poolen.
 4. Uppvärmning. Det finns flera olika uppvärmningssystem att välja mellan. Experterna rekommenderar en poolvärmepump eftersom den presterar bäst samtidigt som den är energieffektiv. Du kan även värma upp poolen med hjälp av solceller eller via bergvärme.
 5. Pooltäckning. En bra pooltäckning är viktigt i det nordiska klimatet. Ett populärt alternativ är lameller som både skyddar och isolerar poolen. Ha i åtanke att poolskyddet måste vara godkänt enligt gällande säkerhetsstandard.

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

46 bästa tips att spara el i vardagen

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.