Test: Luftrenare Blueair DustMagnet 5200

Senast uppdaterad : september, 2022 av Marcello Rongione
blue air test

DustMagnet är den senaste serien luftrenare från det svenskgrundade företaget Blueair. Precis som namnet antyder är tanken att luftrenaren ska fånga luftburet damm för att underlätta vardagsstädningen. Och visst lever den upp till förväntningarna.

Vi har tidigare fått möjlighet att testa en annan luftrenare från Blueair, då ur den populära serien HealthProtect. Modellen fick mycket fina betyg, både av oss och andra recensenter, och utsågs därför till bäst i test i vår egen sammanställning. Här kan du läsa hela testet av luftrenare.

Nu har vi och våra testpiloter även fått möjlighet att testa en av Blueairs allra senaste modeller, närmare bestämt DustMagnet 5410i. Nedan kan du läsa mer om luftrenaren och vårt omdöme!

Om Blueair DustMagnet-serien

DustMagnet är det senaste tillskottet i Blueairs stora familj av luftrenare. Precis som namnet antyder är luftrenarens främsta uppgift att filtrera luften och fånga luftburet damm innan det lägger sig på golv och andra ytor. Syftet är helt enkelt att förenkla vardagsstädningen. 

Blueair DustMagnet kommer i två olika storlekar: en för mindre rum med en kapacitet på mellan 20 – 48 m2 och en för medelstora rum som klarar ytor på mellan 33 – 79 m2.

Du kan också välja mellan två färger: helvit eller vit med gråa paneler. Bortsett från kapacitet och färg är det dock ingenting som skiljer de två modellerna åt.

Luftrenaren har en läcker skandinavisk design som gör att den smälter in snyggt i de flesta hem. Den går dessutom att använda som ett praktiskt sidobord tack vare den platta ytan på toppen. Perfekt att ställa intill sängen eller vid fåtöljen!

Blueair DustMagnet 5200 Series

Fångar upp luftburet damm

Som tidigare nämnt är Blueair DustMagnet främst utformad för att fånga luftburet damm innan det landar på olika ytor i rummet. Det renar dels luften samtidigt som det underlättar städningen.

DustMagnet är utrustad med avancerad teknologi som först skjuter ut en luftström av negativt laddade partiklar i en specifik vinkel. Detta skapar en virveleffekt i rummet, vilket gör det enklare för luftrenaren att fånga luftburna partiklar. Därefter sugs luften tillbaka in i luftrenaren och genom filter med positiv laddning, vilket gör att partiklarna fastnar.

Filtren sitter i två nivåer på luftrenarens baksida. De är enkla att dra ut och rengöra vid behov med din dammsugare. Det går smidigt och snabbt.

filter för luftrenare Blueair DustMagnet 5200
filter för luftrenare Blueair DustMagnet 5200

I Auto mode kontrollerar luftrenaren luftkvaliteten automatiskt med hjälp av sina sensorer. Om den noterar damm eller andra föroreningar i hemmet ökar fläkthastigheten för att sedan sakta ner i takt när luften är renad. Flera gånger när vi lagat mat har den ökat fläktstyrkan eftersom den detekterat matoset, även när luftrenaren står i rummet intill köket. Den är alltså väldigt känslig, vilket förstås är en stor fördel.

Betydligt mindre damm, men var noggrann med placeringen

Efter att ha testat DustMagnet under en längre period märker samtliga testpiloter en tydlig skillnad vad gäller mängden damm i det rum luftrenaren står. Luftrenare har bland annat stått i ett lekrum, där golvet i princip var helt fritt från damm när det var dags att dammsuga efter drygt 5 – 6 dagar.

En annan fördel är att DustMagnet även verkar ha en mycket god effekt vid pollenallergi. Flera personer som testat den har pollenallergi och märkte en klar skillnad vad gäller sömnkvalitet efter att ha haft luftrenaren igång under natten.

Det vi däremot har märkt är att DustMagnet presterar bäst på öppna ytor där det inte finns något som blockerar luftflödet. Vid ett tillfälle ställde vi luftrenaren på golvet i ett sovrum där en stor dubbelsäng blockerar en del av rummet. Det verkade göra att luftströmmen inte nådde in bakom sängen, vilket resulterade i att det fortfarande fanns damm i den delen av rummet.

Detta går dock att undvika genom att tänka igenom placeringen av luftrenaren. Se gärna till att ställa den så centralt i rummet som möjligt för att ge den får bästa möjliga räckvidd.

Tystgående, men effektiv

Tack vare Blueairs unika filtreringsteknologi, HEPASilent™ är DustMagnet tystgående, utan att för den delen kompromissa med prestandan. Det beror helt enkelt på att luftrenaren använder filter med lägre densitet, vilket kräver mindre lufttryck än traditionella HEPA-filter. Det ger också en förbättrad energieffektivitet.

Luftrenaren är som utlovat mycket tyst – vi märker knappt av den när den är igång. På det högsta fläktläget låter den förstås lite, men aldrig så mycket att det blir störande.

Är du kinkig med ljud finns dock ett nattläge som du kan aktivera om du vill ha luftrenaren igång under natten. Då aktiveras en extra låg fläkthastighet samtidigt som LED-indikatorn som visar luftkvaliteten stängs av.

luftrenare Blueair DustMagnet 5200 närbild

Få full kontroll över luftrenaren via mobilen

Likt många andra luftrenare från Blueair är det möjligt att koppla upp DustMagnet till din mobiltelefon via Blueairs egen kostnadsfria app. Där kan du utnyttja smarta funktioner som Welcome home, Clean air ETA och barnlås samt hålla ett öga på filtrets status. Här visas filtrets återstående livslängd i procent.

I appen kan du även följa luftkvaliteten i ditt hem, oavsett var du befinner dig, samt utomhus i ditt lokala område. Perfekt för att ta reda på när det är mest lämpligt att vädra. 

Appen fungerar utan problem och att koppla ihop den med luftrenaren tog bara några minuter. Gränssnittet är mycket användarvänligt och ger oss all information vi behöver på ett lättförståeligt sätt.

app i telefon för blueair luftrenare

Perfekt för mindre rum

Blueair DustMagnet är främst lämpad för lite mindre rum eller bostäder. Den passar till exempel perfekt att ställa i sovrummet, på kontoret eller varför inte i barnrummet.

Tack vare sin låga vikt är det dessutom enkelt att flytta DustMagnet mellan olika rum i hemmet, trots att den saknar hjul. I vårt test har vi bland annat ställt den i två olika sovrum, i barnets lekrum samt i ett mindre vardagsrum.

Slutomdöme av Blueair DustMagnet

I vanlig ordning lever Blueair upp till våra förväntningar. DustMagnet är en luftrenare som levererar på de flesta punkter, från användarvänlighet och prestanda till funktionalitet och design.

Efter vårt test märkte vi stor skillnad vad gäller mängden damm i rummet, vilket tyder på att den här luftrenaren verkligen håller vad den lovar. Den verkar också underlätta vid pollenallergi, även om detta inte är något Blueair marknadsför just i denna modell.

Vi gillar också att DustMagnet kan täcka en yta på cirka 20 – 79 m2, trots dess kompakta storlek. Det gör att den passar utmärkt för medelstora rum eller mindre lägenheter. Dess storlek och vikt gör den dessutom smidig att flytta mellan olika rum vid behov.

luftrenare Blueair DustMagnet 5200 närbild

Utöver det är den mycket tystgående, busenkel att styra och bjuder på en läcker, minimalistisk design som också gör att den kan dubbelagera som sidobord. Tänk bara på att placera den så att luftströmmen inte blockeras av stora möbler, då det kan försämra effekten.

Överlag kan vi varmt rekommendera Blueair DustMagnet till dig som är ute efter en funktionell luftrenare med hög prestanda till ett överkomligt pris.

Vårt betyg

Design5
Storlek och vikt4,5
Prestanda4,5
Ljudnivå5
Användarvänlighet5
Slutbetyg5

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.