Black Friday 2020: Här är fynden – och bluffarna

Senast uppdaterad : april, 2021 av Alexandra Eriksson
black friday

Black Friday 2020 är en rea-dag som infaller den sista fredagen i november varje år. Många ser högtiden som en inledning på julklappshandeln eftersom det finns goda möjligheter att spara en hel del pengar. Samtidigt gäller det att vara uppmärksam – det finns nämligen en del rea-bluffar att se upp för.

Nedan har vi sammanställt en fullständig guide till Black Friday 2020. Här kommer vi dels att tipsa om några riktigt bra erbjudanden, men också berätta mer om högtiden och dess uppkomst. Vi visar dessutom hur du genomskådar några av de vanligaste rea-bluffarna.

Innehåll

Vad är Black Friday?

Black Friday härstammar från USA, där den faktiskt är en av årets viktigaste rea-dagar, och infaller alltid den sista fredagen i november. Rean startar dagen efter Thanksgiving, en amerikansk högtid som härstammar från 1600-talet och som firar höstens första skörd.

Eftersom många amerikaner är lediga under Thanksgiving började allt fler företag att tjuvstarta sin julhandel och locka kunder med extra förmånliga erbjudanden. De enorma intäkterna under högtiden har lett till att många företag numera påbörjar sin rea flera dagar innan Black Friday, därav begrepp som Black Week och Black Weekend.

En av de mest populära branscherna under Black Friday är dock hemelektronik, där du kan fynda allt ifrån tv-apparater och soundbars till drönare och kameror till riktigt låga priser.

Passa på! Här är några företag som påbörjat rean redan nu:  

När är Black Friday 2020?

År 2020 infaller Black Friday infaller den 27 november. Vissa företag väljer att starta sin rea redan vid midnatt, medan andra som tidigare nämnt tjuvstartar redan på måndagen innan (det vill säga den 23 november).

Vad gäller fysiska butiker är det inte ovanligt att de öppnar extra tidigt för att ge de shoppingsugna en chans att fynda innan produkter hinner ta slut. Med tanke på den rådande pandemin pekar dock det mesta mot att fler kommer att handa online jämfört med tidigare år.

Hur länge rean pågår varierar mellan olika företag, men det är inte ovanligt att den fortsätter hela helgen. Därefter tar Cyber Monday vid, en förlängning av högtiden som ofta erbjuder minst lika bra deals, framför allt på elektronik.

Fynden du inte bör missa under Black Friday

Nedan har vi samlat några Black Friday-erbjudanden du inte får missa.

Roborock S5 MAX (Vit) 

Roborock S5 MAX, som är föregångaren till Roborock S6, erbjuder hög prestanda i ett kompakt format. Denna eleganta robotdammsugare kan både dammsuga och moppa dina golv med utmärkt precision tack vare intelligenta sensorer och en kraftfulla motor.

Roborock S5 MAX

Via appen kan du dessutom reglera vattenflödet, ställa in avgränsade zoner samt sätta på och stänga av enheten. Är du ute efter en allsidig och effektiv robotdammsugare kan det vara läge att slå till – Roborock S5 MAX är just nu kraftigt nedsatt i pris.

Bosch WAU28SS9DN

Bosch WAU28SS9DN är en intelligent, tystlåten och effektiv tvättmaskin med kapacitet på 9 kg. Med SpeedPerfect kan du tvätta upp till 65 procent snabbare och i-DOS-teknologin doserar rätt mängd vatten och tvättmedel. Maskinen kan dessutom känna av material såväl som smutsighet och tvättmängd och anpassa tvättprogrammet därefter.

Bosch WAU28SS9DN

Trots den kraftfulla EcoSilence Drive™-motorn är Bosch WAU28SS9DN både tystlåten och miljövänlig. Du får dessutom en garantitid på 10 år och just nu kostar tvättmaskinen halva priset hos CDON.

WILFA CM3S-A100

WILFA CM3S-A100 är en stilren kaffebryggare med nordisk design som brygger perfekt kaffe varje gång. Med WILFA CM3S-A100 kan du brygga upp till 10 koppar kaffe på mellan 4 – 6 minuter med en optimal temperatur mellan 92 – 96 grader.

Wilfa CM3S-A100

Kaffebryggaren är godkänd av ECBC, vilket garanterar att den bibehåller smak och arom under hela bryggningsprocessen. Plattan håller sig varm i 40 minuter innan den stänger av sig automatiskt och den smarta indikatorn visar när det är dags för avkalkning.

Tips! Läs gärna vårt eget test av kaffebryggare här!

EGO Produre Pro Kastrullset

Kastrullsetet Produre Pro från det norska varumärket EGO är ett högkvalitativt set i aluminium och rostfritt stål. Den rejäla konstruktionen i kombination med grytornas slitstarka beläggning garanterar jämn värmespridning, snabb uppvärmning och lång hållbarhet.

Produre Pro Kastrullset 3 Delar

Samtliga kastruller kommer med ett lock av glas och en hällpip som minskar risken för spill vid avhällning. De tål dessutom maskindisk och fungerar bra på alla typer av spishällar. Är du ute efter riktigt bra kastruller är det läge att slå till på detta nedsatta set från EGO.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700 är den allra senaste hörlursmodellen från Bose. Här får du ett bar over ear-lurar av riktigt hög kvalitet med aktiv brusreducering som du kan anpassa i 11 olika lägen – från fullständig isolering till total transparens.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Den unika TriPort-strukturen i hörlurarna ventilerar kåporna och optimerar ljudet för att skapa kristallklara toner med fyllig bas. Här finns även 6 mikrofoner som tar dina röstsamtal till en helt ny nivå och en inbyggd röstassistent. Även batteritiden på 20 timmar imponerar.

Tips! Läs gärna vårt test av trådlösa hörlurar här!

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3 är ett par trådlösa in ear-hörlurar som använder branschledande brusreducering för att låta dig försvinna in i musikens värld. Via appen Sony Connect kan du dessutom anpassa brusreduceringen i 20 olika lägen, beroende på hur mycket (ellet lite) av omgivningen du vill höra.

Sony WF-1000XM3

Med en total batteritid på 24 timmar (6 timmar i hörlurarna och 18 i fodralet) kan du njuta av din favoritmusik hela dagen. Här finns även stöd för snabbladdning som ger dig 1,5 timmars batteri efter bara 10 minuters laddning.

Tips! Läs gärna vårt test av In-ear hörlurar här!

Samsung 2020 75″ Crystal (UE75TU6905KXXC)

Samsung 2020 75″ Crystal är en elegant tv som levererar knivskarp skärpa med 4K-upplösning och imponerande färgåtergivning. Modellen är utrustad med en kraftfull och intelligent 4K Crystal-processor som automatiskt anpassar färg, kontrast och ljusstyrka efter innehållet för en optimal tittarupplevelse.

SAMSUNG UE75TU6905KXXC

Bortsett från att leverera förstklassig bild för film, tv och serier passar Samsung 2020 75″ Crystal även utmärkt för gaming och jobb tack vare funktioner som Game Enhancer och skärmspegling. Här finns även stöd för Google Assistan och Amazon Alexa samt Airplay 2.

Tips! Här hittar du de tv-apparater vi utsett till bäst i test 2020.

Asus RT-AC2900

Asus RT-AC2900 är en trådlös AC-router med tre antenner som kan föra över data i en hastighet på upp till 2900 Mbit/s. Här finns även stöd för Asus Aimesh som tillåter dig att koppla ihop routern till övriga Asus-routrar för att skapa ett omfattande mesh-nätverk.

 Asus RT-AC2900

Bortsett från att erbjuda snabba hastigheter och moderna anslutningar, bland annat en USB 3.0-port, har enheten en inbyggd Open-VPN-server som gör att du kan komma åt ditt hemmanätverk även på resande fot. Asus RT-AC2900 kan dessutom dela ut ett helt separat nätverk för gäster för att minska risken för nätverksintrång.

Tips! Läs gärna vårt test av marknadens bästa routrar just nu här.

Black Week hos Hallon

Som ny kund hos Hallon kan du just nu få 4 GB surf och fria samtal/SMS för bara 9 kr/mån i 3 månader. Därefter kostar abonnemanget 99 kr/mån. Erbjudandet gäller dock alla Hallons abonnemang – från 4 GB/mån upp till 100 GB/mån.

hallon

Eftersom Hallon erbjuder mobilabonnemang utan bindnings- och uppsägningstid kan du säga upp ditt abonnemang när som helst, helt utan förpliktelser. Du kan dessutom spara surf du inte använt och använda den vid ett senare tillfälle.

Därför heter det Black Friday

Det finns skilda meningar om varför denna högtid kallas just Black Friday. Den officiella förklaringen är att företag som gått med förlust under året vänt om och gått med vinst efter den populära shoppinghögtiden. Medan förluster i bokföringen markerades i rött markerades vinster i svart – därav namnet Black Friday.

Medan detta förvisso är sant menar många att uppkomsten till namnet har en aning mörkare bakgrund. En polis i Philadelphia under 1950-talet använde nämligen begreppet för att beskriva det kaos som rea-högtiden orsakade.

Mängder av shoppingsugna människor skapade trafikkaos i staden, vilket ledde till att få poliser kunde ta ledigt. I många fall var de till och med tvungna att jobba över för att hantera folkmassorna och trafikstockningar. Högtiden blev dessutom ett ypperlig tillfälle för snattare såväl som ficktjuvar att komma åt värdesaker.

Enligt History.com användes begreppet Black Friday dock för första gången en fredag i september år 1869, men inte i samband med shopping eller rea. Istället använde man termen för att beskriva den finanskris som uppstod när guldmarknaden kraschade efter att två finansmän valt att köpa upp stora delar av nationens guld.

Statistik: Så viktigt är Black Friday

Black Friday är en högtid som är viktig för företag såväl som för privatpersoner. Här är lite intressant statistik som visar hur betydelsefull rean faktiskt är.

  • 93,2 miljoner människor gjorde ett köp online under Black Friday 2019, vilket kan jämföras med 83,3 miljoner under Cyber Monday.
  • Under 2019 handlade man för 7,4 miljarder dollar – bara i USA.
  • Den genomsnittliga rabatten under högtiden är 37 procent.
  • Black Friday är den bästa dagen på året för att fynda elektronik.
  • 54,9 procent av alla Black Friday-försäljningar 2019 skedde på Amazon.
  • År 2020 förväntar man sig att e-handeln kommer att stiga med 30 procent på grund av den rådande pandemin.

Källa:

Spendmenot.com Sleeknote.com

Så genomskådar du rea-bluffar

Rea-bluffar är ett vanligt fenomen, inte minst under Black Friday. Målet är såklart att tjäna ännu mer pengar och utnyttja distraherade konsumenter. Som tur är finns det saker du kan göra för att genomskåda några av de vanligaste rea-bluffarna.

Höjer priset innan rean

Ett vanligt knep många företag tar till är att höja priset på en vara precis innan rean startar. Genom att sedan sänka priset med en viss procent kan de lura dig att tro att varan är billigare än vad den faktiskt är. Med andra ord behöver en vara med 20 procents rabatt inte alltid vara det billigaste alternativet.

Använd Prisjakt eller Pricerunner för att se varans egentliga pris innan du slår till. På så sätt kan du enklare ta reda på om erbjudandet faktiskt är förmånligt eller inte. Detta gäller framför allt om du planerar ett större inköp, till exempel en dyrare tv, mobiltelefon eller dator.

Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna

Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det nog det. Vissa återförsäljare kan till exempel sälja begagnade produkter till ett extra lågt pris utan att vara särskilt tydliga med det. Även om det såklart finns fördelar med att köpa begagnat bör du vara medveten om att du inte har samma reklamationsrätt. Dessutom kan garantin på varan gått ut.

Ett annat vanligt trick är att företaget rear ut en utgången produkt som ersatts av en ny. Inte heller detta behöver vara några problem, så länge du ser till att modellens funktioner motsvarar dina behov.

Innan du gör ditt köp, kontrollera om varan är begagnad och gör lite research genom att söka på produktnamnet. Om du till exempel ska köpa en ny tv, se till att den har alla anslutningar dina övriga enheter kräver.

Lockar med varor som är ”slutsålda”

Du har länge varit ute efter en ny högtalare och hittar den perfekta modellen på rean. När du besöker butiken talar personalen om för dig att högtalaren tyvärr är slutsåld, men att det finns en likvärdig modell som bara kostar några hundralappar extra.

Detta är ett vanligt trick som dels lockar in dig i butiken, men som också visar säljarna vad du är intresserad av. På så sätt får de en varm lead som de kan förvandla till en försäljning och samtidigt tjäna lite extra pengar på.

Var alltid förberedd på detta scenario innan du besöker butiken. Kanske kan du i förväg kolla upp en liknande modell som du också skulle kunna tänka dig att köpa? Glöm inte att även söka efter varan online för att jämföra priser och se lagerstatus.

5 saker att tänka på när du handlar under Black Friday

Innan du ger dig iväg för att fynda på Black Friday finns det en del saker som du tänka på. Nedan ger vi dig våra bästa tips.

1. Jämför alltid priser

Som tidigare nämnt behöver en viss rabatt inte nödvändigtvis innebära att produkten är billigast hos just den återförsäljaren. Priskolla alltid, framför allt om du handlar i butik då priserna online i princip alltid är lägre.

Använd tjänster som Prisjakt eller Pricerunner och glöm inte att ta hänsyn till kostnader i samband frakt och retur.

2. Kontrollera återförsäljaren

Om du handlar online är det extra viktigt att du ser till att återförsäljaren faktiskt är seriös. Black Friday är trots allt en högtid som attraherar många bedragare och e-handel är inget undantag.

Se till att hemsidan har ett SSL-certifikat (ett lås innan webbadressen) och att det finns tydlig information om företaget bakom hemsidan. Kolla gärna upp företaget med hjälp av organisationsnumret och försök hitta kundrecensioner.

De allra flesta svenska webbshoppar har certifieringen Trygg E-handel som visar att plattformen är säker och pålitlig.

3. Gör research inför större köp

Research är extra viktig inför större köp, till exempel vitvaror, tv eller dator. Håll koll på modellens produktnummer för att försäkra dig om att det faktiskt är rätt produkt du köper, då det kan vara svårt att skilja mellan årsmodeller.

Detta är extra viktigt om du köper elektronik som ska kopplas ihop med andra enheter, till exempel soundbars, spelkonsoler eller röstassistenter. På så sätt kan du vara säker på att den har alla nödvändiga anslutningar och ingångar som du behöver.

4. Gör en inköpslista

Black Friday eller inte, du bör inte köpa mer än du behöver. Genom att handla smartare kan du göra både miljön och din egen ekonomi en tjänst. I rea-tider är det lätt att göra impulsköp, men genom att planera dina inköp i förväg blir det enklare att motstå frestande erbjudanden.

Gör en lista med det du ska hålla utkik efter under Black Friday. Utgå sedan från listan när du handlar, men tänk på att jämföra priser innan du slår till.

5. Läs alltid det finstilta

I rea-tider är det lätt att uppslukas av bra erbjudanden utan att tänka på saker som reklamationsrätt, bytesrätt och garanti. Detta är dock viktigt att du gör, framför allt om du handlar begagnat. Om du köper begagnade produkter gäller till exempel sällan garanti och reklamationsrätt.

Erbjuder företaget lägsta pris-garanti är det extra viktigt att du är vaksam på villkoren eftersom dessa kan vara mycket svåra att uppfylla. Våga fråga försäljaren eller kundtjänsten vad som gäller innan du köper en dyrare produkt för att undvika dyra missförstånd i efterhand.

Summering

Black Friday är en viktig högtid, både för företag och konsumenter. Medan företag får möjlighet att öka sin omsättning kan konsumenter rivstarta julhandeln och spara pengar på köpet. Planerar du att köpa ny elektronik är det under Black Friday du ska slå till – här får du nämligen de bästa rabatterna under hela året.

Var dock uppmärksam under tiden du handlar och undvik impulsköp. Du bör även se upp för rea-bluffar, bland annat genom att jämföra priser online.

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *