Black Friday: Här är fynden 2022

Senast uppdaterad : december, 2022 av Alexandra Eriksson
BLACK FRIDAY!

Black Friday 2022 är en rea-dag som infaller den sista fredagen i november varje år. Många ser högtiden som en inledning på julklappshandeln eftersom det finns goda möjligheter att spara en hel del pengar.

Samtidigt gäller det att vara uppmärksam – det finns nämligen en del rea-bluffar att se upp för.

Nedan har vi sammanställt en fullständig guide till Black Friday 2022. Här kommer vi dels att tipsa om vilka produkter du bör hålla extra utkik efter, men också berätta mer om högtiden och dess uppkomst. Som en liten bonus visar vi dessutom hur du genomskådar några av de mest klassiska rea-bluffarna.

Vad är Black Friday?

Black Friday härstammar från USA, där den faktiskt är en av årets viktigaste rea-dagar, och infaller alltid den sista fredagen i november. Rean startar dagen efter Thanksgiving, en amerikansk högtid som härstammar från 1600-talet och som firar höstens första skörd.

Eftersom många amerikaner är lediga under Thanksgiving började allt fler företag att tjuvstarta sin julhandel och locka kunder med extra förmånliga erbjudanden. De enorma intäkterna under högtiden har lett till att många företag numera påbörjar sin rea flera dagar innan Black Friday, därav begrepp som Black Week och Black Weekend.

En av de mest populära branscherna under Black Friday är dock hemelektronik, där du kan fynda allt ifrån tv-apparater och soundbars till drönare och kameror till riktigt låga priser.

När är Black Friday 2022?

År 2022 infaller Black Friday infaller den 25 november. Vissa företag väljer att starta sin rea redan vid midnatt, medan andra tjuvstartar redan på måndagen innan (det vill säga den 21 november).

Vad gäller fysiska butiker är det inte ovanligt att de öppnar extra tidigt för att ge de shoppingsugna en chans att fynda innan produkter hinner ta slut. Med tanke på den rådande pandemin pekar dock det mesta mot att vi till stor del kommer att fortsätta handla online.

Hur länge rean pågår varierar mellan olika företag, men det är inte ovanligt att den fortsätter hela helgen. Därefter tar Cyber Monday vid, en förlängning av högtiden som ofta erbjuder minst lika bra deals, framför allt på elektronik (därav namnet ”Cyber Monday”).

Därför heter det Black Friday

Det finns skilda meningar om varför denna högtid kallas just Black Friday. Den officiella förklaringen är dock att företag som gått med förlust under året vänt om och gått med vinst efter den populära shoppinghögtiden. Medan förluster i bokföringen markerades i rött markerades vinster i svart – därav namnet Black Friday.

Andra menar många att uppkomsten till namnet har en aning mörkare bakgrund. En polis i Philadelphia under 1950-talet använde nämligen ”Black Friday” för att beskriva det kaos som rea-högtiden orsakade.

Mängder av shoppingsugna människor skapade trafikkaos i staden, vilket ledde till att få poliser kunde ta ledigt. I många fall var de till och med tvungna att jobba över för att hantera folkmassorna och trafikstockningar.

Högtiden blev dessutom ett ypperligt tillfälle för snattare såväl som ficktjuvar att komma åt värdesaker.

Enligt History.com användes begreppet Black Friday dock för första gången en fredag i september år 1869, men inte i samband med shopping eller rea. Istället använde man termen för att beskriva den finanskris som uppstod när guldmarknaden kraschade efter att två finansmän valt att köpa upp stora delar av nationens guld.

Så genomskådar du rea-bluffar

Rea-bluffar är ett vanligt fenomen, inte minst under Black Friday. Målet är förstås att tjäna ännu mer pengar och utnyttja distraherade konsumenter med plånboken i högsta hugg.

Som tur är finns det saker du kan göra för att genomskåda några av de vanligaste rea-bluffarna och minska risken för dåliga affärer.

1. Höjer priset innan rean

Ett vanligt knep många företag tar till är att höja priset på en vara precis innan rean startar. Genom att sedan sänka priset med en viss procent kan de få dig att tro att varan är billigare, trots att den kostar i princip lika mycket som innan rean. Med andra ord behöver en vara med 20 procents rabatt inte alltid vara det billigaste alternativet.

Använd prisjämförelsetjänster som Prisjakt.nu för att ta reda på varans egentliga pris innan du slår till. Detta gäller framför allt om du planerar ett större inköp, till exempel en dyrare tv, mobiltelefon eller dator.

2. Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna

Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det nog det. Vissa återförsäljare kan till exempel sälja begagnade produkter till ett extra lågt pris utan att vara särskilt tydliga med att de inte är nya.

Även om det såklart finns fördelar med att köpa begagnat bör du vara medveten om att du inte har samma reklamationsrätt. Dessutom kan garantin på varan gått ut.

Ett annat vanligt trick är att företaget rear ut en utgången produkt som ersatts av en ny. Inte heller detta behöver vara några problem, så länge du ser till att modellens funktioner faktiskt motsvarar dina behov.

Innan du gör ditt köp, kontrollera om varan är begagnad och gör lite research genom att söka på produktnamnet. Om du till exempel ska köpa en ny tv, se även till att den har alla anslutningar dina övriga enheter kräver.

3. Lockar med varor som är ”slutsålda”

Du har länge varit ute efter en ny högtalare och hittar den perfekta modellen på rean. När du besöker butiken talar personalen om för dig att högtalaren tyvärr är slutsåld, men att det finns en likvärdig modell som bara kostar några hundralappar extra.

Detta är ett vanligt trick som dels lockar in dig i butiken, men som framför allt visar säljarna vad du är intresserad av. På så sätt får de en riktigt varm lead som de kan förvandla till en försäljning samtidigt som de kan tjäna lite extra pengar.

Var förberedd på detta scenario innan du besöker butiken. Kanske kan du i förväg kolla upp ett alternativ som du också skulle kunna tänka dig att köpa? Glöm inte att även söka efter varan online för att jämföra priser och se lagerstatus!

5 tips innan du handlar under Black Friday

Innan du ger dig iväg för att fynda på Black Friday finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Nedan delar vi med oss av några värdefulla tips.

1. Jämför alltid priser

Som tidigare nämnt behöver en viss rabatt inte nödvändigtvis innebära att produkten är billigast hos just den återförsäljaren. Priskolla alltid, framför allt om du handlar i butik då priserna online i princip alltid är lägre.

Använd tjänster som Prisjakt eller Pricerunner och glöm inte att ta hänsyn till kostnader i samband frakt och retur.

2. Kontrollera återförsäljaren

Om du handlar online är det extra viktigt att kontrollera återförsäljaren och se till att den faktiskt är seriös. Black Friday är trots allt en högtid som attraherar många bedragare och e-handel är inget undantag.

Se till att hemsidan har ett SSL-certifikat (en låssymbol innan webbadressen) och att det finns tydlig information om företaget bakom hemsidan. Kolla gärna upp företaget med hjälp av organisationsnumret och försök hitta kundrecensioner.

De allra flesta svenska webbshoppar har certifieringen Trygg E-handel som visar att plattformen är säker och pålitlig.

3. Gör research inför större köp

Research är extra viktig inför större köp, till exempel vitvaror, tv eller dator. Håll koll på modellens produktnummer för att försäkra dig om att det faktiskt är rätt produkt du köper, då det kan vara svårt att skilja mellan årsmodeller.

Detta är extra viktigt om du köper elektronik som ska kopplas ihop med andra enheter, till exempel soundbars, spelkonsoler eller röstassistenter. På så sätt kan du vara säker på att den har alla nödvändiga anslutningar och ingångar som du behöver.

4. Gör en inköpslista

Black Friday eller inte, du bör inte köpa mer än du behöver. Genom att handla smartare kan du göra både miljön och din egen ekonomi en tjänst. I rea-tider är det lätt att göra impulsköp, men genom att planera dina inköp i förväg blir det enklare att motstå frestande erbjudanden.

Gör en lista med det du ska hålla utkik efter under Black Friday. Utgå sedan från listan när du handlar, men tänk på att jämföra priser innan du slår till.

5. Läs alltid det finstilta

I rea-tider är det lätt att uppslukas av bra erbjudanden utan att tänka på saker som reklamationsrätt, bytesrätt och garanti. Detta är dock viktigt att du gör, framför allt om du handlar begagnat. Om du köper begagnade produkter gäller nämligen sällan garanti och reklamationsrätt.

Erbjuder företaget lägsta pris-garanti är det extra viktigt att du är vaksam på villkoren eftersom dessa kan vara mycket svåra att uppfylla. Våga fråga försäljaren eller kundtjänsten vad som gäller innan du köper en dyrare produkt för att undvika dyra missförstånd i efterhand.

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

46 bästa tips att spara el i vardagen

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.