Test: Biltema SUP-bräda vs Jula SUP-bräda

Senast uppdaterad : september, 2022 av Marcello Rongione
biltema supbräda vs jula supbräda

Vi har testat två billiga SUP-brädor från Biltema och Jula. Den ena paddelbrädan är perfekt för nybörjare, medan den andra passar dig som gillar lite mer fart. Läs mer om vilken budgetbräda som är bäst nedan!

SUP, en förkortning för Stand Up Paddleboard, har blivit en omåttligt populär sommaraktivitet under de senaste åren.

Allt fler väljer att investera i en egen SUP-bräda istället för att hyra, och det är inte svårt att förstå varför. Att glida fram på vattenytan en varm och solig sommardag är trots allt ganska svårslaget.

Det kan vara ganska kostsamt att köpa en egen paddleboard, men lyckligtvis finns det många bra budgetvarianter. Vi på Bäst-i-testet.se har testat två av dem, närmare bestämt från Jula och Biltema. Nedan hittar du vårt omdöme av de två modellerna.

Tips! Läs även vår stora jämförelse av marknadens mest populära SUP-brädor just nu.

Två billiga SUP-brädor som håller måttet

Biltemas egna SUP-bräda har blivit en riktig storfavorit bland sommarens hobbypaddlare. Det här är en prisvärd paddelbräda som passar lika bra för nybörjare som för mer erfarna paddlare. Föredrar du en lite smidigare och snabbare paddle board kan Biltemas modell vara extra passande, då den är betydligt smalare än Julas modell.

Även Julas paddleboard har dock fått fina omdömen. Många användare känner sig ”extremt nöjda” med köpet och beskriver SUP-brädan som både stabil, prisvärd och snygg. Vill du ha en extra stabil nybörjarbräda att glida fram på kan det här vara modellen för dig.

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarrea!

Biltemas SUP-bräda vs Julas SUP-bräda
Längst fram: Biltema. Längst bak: Jula

SUP-brädornas specifikationer

SpecifikationerBiltema SUP-brädaJula SUP-bräda
Vikt:10 kg11,33 kg
Maxlast:115 kg120 kg
Längd på paddel:Max 210 cm (justerbar)
Packstorlek:36 x 25 x 87 cm
Mått:305 x 71 x 12 cm305 x 84 x 12 cm
Material:PVCPVC
Tillbehör:Pump, fena, paddel, reparationskit, transportväskaPump, fena, paddel, transportväska, säkerhetsrem

Båda brädorna levererar en snygg design

Rent estetiskt vinner Julas SUP-bräda i vårt tycke. Det här är en riktigt snygg paddelbräda med ett läckert vågmönster i blått på den extra breda däckmattan med glidskydd.

Biltemas variant bjuder istället på en aning mer subtil design i blått och grått mot en vit bakgrund. Är du ute efter en mer stilren paddle board kan den förmodligen vara mer tilltalande.

I övrigt har båda brädorna en stålögla, perfekt för att fästa dem intill en brygga eller båt. En stor fördel med Biltemas modell är dess resårförvaring framtill. Där kan du fästa en ryggsäck, handduk eller något annat du behöver ha med dig ut på vattnet. Någon sådan finns tyvärr inte på Julas bräda.

Starka material för minimalt slitage

Båda Julas och Biltemas SUP-brädor är tillverkade av slitstark och UV-beständig PVC som verkar hålla bra för de flesta prövningar.

Även efter flitig användning under snart två somrar upplever vi inget större slitage på någon av brädorna. Då har vi dessutom varit lite oförsiktiga och förvarat samt transporterat brädan utan den medföljande transportväskan. Vi har också lämnat brädorna i solen vid ett par tillfällen utan att de blivit blekta. Visst finns det lite repor och märken här och där, framför allt på fenan, vid fenfästet och paddeln. Och eftersom fenan och fenfästet på Julas SUP-bräda är svart blir dock reporna extra synliga. Detta är dock ingenting som påverkar brädornas funktion.

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarrea!

Biltemas SUP-bräda vs Julas SUP-bräda fenor
Vänster: Jula. Höger: Biltema

Blåses upp på 3 minuter

Du blåser upp paddelbrädorna med den medföljande pumpen. Den fäster du i munstycket som sitter på framsidan av brädan. Tänk på att ventilen ska vara i uppfällt läge när du fyller SUP-brädan med luft. Om den är i nedfällt läge kommer all luft att åka ut när du tar loss pumpen (det låter dessutom väldigt högt!).

Att fylla brädan med luft tar ungefär 3 minuter, men då pumpar vi kontinuerligt. Pumpen är hög och behaglig att använda, även om de sista pumptagen kommer att kännas i armarna. Det kan behövas en paus då och då, framför allt om du pumpar upp den till max (1 bar).

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarrea!

pump jula sup bräda
Julas SUP-bräda med pump.

Vid ett lufttryck på 1 bar ska Biltemas SUP-bräda klara en maxvikt på 115 kg. Vi märker dock att brädan blir ganska låg när tyngre personer (cirka 90 kg) paddlar. Det påverkar dock inte paddelkomforten i vår mening. Julas SUP-bräda tål dock aningen mer vikt – upp till 120 kg. Vi har faktiskt testat att åka två normalviktiga personer på brädan (vilket har överskridit maxvikten) och det fungerar bra, även om du förstås får räkna med att bli lite blöt. Troligen bidrar brädans bredd till att den flyter bättre än Biltemas modell.

Biltemas SUP-bräda vs Julas SUP-bräda
Vänster: Biltema. Höger: Jula.

Smidig och snabb eller bred och stabil?

Jämfört med Julas SUP-bräda är Biltemas aningen smalare – 71 cm jämfört med Julas 84 cm. Dessa 13 cm gör faktiskt ganska stor skillnad när det kommer till brädans snabbhet, stabilitet och styrning.

Biltemas bräda är aningen snabbare än Julas, men också lite vingligare eftersom den är smalare. Den är dessutom utrustad med tre fenor: två lite mindre som sitter fast permanent på brädan och en större som är avtagbar. Detta gör paddelbrädan enklare att styra. Julas modell är bredare och glider därför lite långsammare över vattnet. Den är dessutom lite trögare att styra eftersom den bara har en enda stor fena. Samtidigt är den betydligt mer stabil, vilket gör den till en perfekt nybörjarbräda. Faktum är att vi till och med lyckats ställa en liten solstol på Julas bräda och paddlat sittandes! Det är ett tydligt tecken på dess stabilitet.

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarrea!

Biltemas SUP-bräda vs Julas SUP-bräda

Biltemas transportväska vinner viktiga poäng

Överlag är de två budgetbrädorna mycket lika varandra sett till egenskaper. Men det finns en punkt där Biltemas SUP står Julas med hästlängder och det är transportväskan.

Biltemas transportväska känns dels robust och slitstark samtidigt som den har en betydligt snyggare design i helsvart. Den har en stor panelöppning där du lägger in bräda och pump samt en ficka på sidan för paddeln som du kan dela i tre delar. Allt är stilrent och organiserat och väskan är dessutom relativt skön att bära, åtminstone jämfört med Julas. Julas väska är istället utformad som en stor säck med dragskoöppning och gula detaljer. Den känns mycket billigare och det gick faktiskt hål i den redan efter första sommaren. Eftersom SUP-brädan dessutom är större och tyngre hade vi önskat oss en lite bättre transportväska med bättre ergonomi. Nu kan den bidra till lite ryggvärk om du bär den längre sträckor.

transportväska för biltemas och julas supbräda
Julas transportväska (vänster) är inte lika smidig som Biltemas (höger).

Två budgetbrädor som håller måttet

Både Biltemas och Julas SUP-bräda kostar cirka 2 000 kronor, vilket är mer än överkomligt med tanke på hur väl brädorna hållit.

Överlag presterar båda modellerna bra på de flesta punkter. Julas SUP kunde dock haft en bättre transportväskan och den saknar dessutom resårförvaring. Å andra sidan är Julas bräda betydligt mer stabil samtidigt som den enligt oss har en snyggare design.

Kort sagt håller lever paddelbrädorna upp till våra förväntningar, men vilken modell som passar dig beror på hur du vill använda brädan.

Vill du bara glida runt och njuta av omgivningarna utan att riskera att ramla av? Då är Julas modell ett bra val. Vill du däremot kunna paddla lite fortare och med mer precision kan Biltemas modell passa bättre.

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarrea!

Biltemas SUP-bräda

Slutomdöme

 Jula SUP-brädaBiltema SUP-bräda
Design54,5
Stabilitet54
Uppblåsning55
Transportväska3,54,5
Prisvärdhet4,55
Förvaring45
Styrning45
Slutbetyg4,44,7

Tips! Hitta fler billiga SUP-brädor på Supsports sommarea!

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.