Här är årets coolaste prylar 2022

Senast uppdaterad : december, 2022 av Marcello Rongione
årets coolaste prylar

Under det senaste decenniet har tekniken rusat fram i en rasande fart. Uppfinningar vi knappt trodde var möjliga har nu blivit en del av vår vardag och nya innovationer lanseras på löpande band.

I början av varje år anordnar Consumer Technology Association (CTA) en stor mässa inom hemelektronik i Las Vegas vid namn Consumer Electronics Show. Här presenterar tusentals techföretag – stora som små – nya och innovativa prylar som kan underlätta och förbättra vardagen.

Även om många prylar ännu inte finns tillgängliga för vanliga konsumenter är det en underhållande mässa som tänjer gränserna för vad som faktiskt är möjligt inom modern teknologi.

I denna artikel ska vi titta närmare på 7 prylar som presenterades på CES 2022 som kommer få dig att häpna.

1. Mercedes-Benz VISION AVTR

Även om denna maskin inte kommer att vara körbar under detta år – eller kanske någonsin – är Mercedes-Benz VISION AVTR en syn du sent kommer att glömma. Bortsett från dess makalösa futuristiska design som inte liknar något vi tidigare sett är detta dessutom en miljövänlig bil.

Om bilens design och dess namn för tankarna till den omtalade filmen Avatar är du inte helt fel ute. Mercedes-Benz kontaktade nämligen med James Cameron (regissör till storfilmen) och hans team i skapandet av denna unika bil. Detta för att de tillsammans komma på idéer på hur ett fordon kan bli ett med både förare och natur.

Svaret? Avancerad AVTR-teknik som inkluderar allt ifrån autonom körning utan ratt och ett högeffektivt elbatteri. Lägg därtill svävande neuroner som känner av förarens energi samt solceller på taket och du har en bil tagen direkt ur framtiden.

Sist men inte minst kan Mercedes-Benz VISION AVTR även rulla åt sidan (lite som en krabba) tack vare dess roterande hjul.

2. Samsung Sero TV

Ny teknik rörande TV-apparater är alltid populärt på CES-mässan. I år var det Samsungs SEO TV som fick stå i rampljuset. En av de främsta anledningarna till detta – bortsett från dess briljanta QLED-skärm – är att TV:n kan gå från horisontalt läge till vertikalt.

Möjligheten att utnyttja ett vertikalt läge – likt det i din smartphone – kunde inte legat bättre i tiden. Med hjälp av denna smarta funktion kan du nämligen spela ditt flöde från TikTok eller Instagram utan problem.

TV:n finns redan nu tillgänglig i Sydkorea och kommer under året att finnas tillgänglig globalet. Visste du föresten att Sero betyder ”vertikalt” på koreanska?

3. LG Signature OLED TV R

Även LG bjuder på en trevlig nyhet på årets teknikmässa. LG Signature OLED TV R är en ultramodern TV-apparat med ett ess i rockärmen. När du inte använder den kan TV:n nämligen rulla ner i sin bas och bli helt osynlig.

LG presenterade sin Signature OLED TV R på förra årets mässa, men nu står det klart att den kommer gå att köpa i USA under 2022. Känner du att detta är en TV för dig måste du dock vara beredd att betala 60 000 dollar.

Visionen med denna ultramoderna pryl är att den ska maximera utrymmet i ditt hem och samtidigt bidra till minskad skärmtid. Det första kan vi förstå, men exakt hur LG tänk med minskad skärmtid är något oklart.

4. PopSocket PopPower Home

Här har vi en lite mindre uppfinning, men en minst sagt efterlängtad sådan. I takt med att allt fler laddar sina mobiltelefoner trådlöst har ett nytt problem identifierats – popsockets förhindrar trådlös laddning. 

Bolaget PopSocket har nu löst detta problem lagom till CES-mässan – en trådlös laddningsplatta med en urholkning på ytan. Plattan kostar 60 dollar och gör det möjligt att ladda mobilen effektivt.

Det råder inga tvivel om att konsumenterna uppskattade denna uppfinning – många laddningsplattor är redan slutsålda.

PopSocket PopPower Home

5. Weber Connect Smart Grilling Hub

Om du har en Weber-grill och längtar till grillsäsongen är detta helt klart en uppfinning för dig.

Med Weber Connect Smart Grilling Hub kan du synka din grill till din smartphone och hålla koll på grillningen i realtid. Hur? Med en liten enhet som du fäster direkt på grillen. Sedan laddar du ned Webers app som kommer att ge dig information och notiser för att ge dig perfekt mat varje gång.

6. Lenovo ThinkPad X1 Fold

Få kan ha undgått att vikbara skärmar numera är en grej. Även om de i teorin kan verka som en bra idé menar många att de fortfarande är mycket sköra. Med andra ord finns det utrymme för förbättringar, vilket bland annat Lenovo uppmärksammat.

Lenovo lanserar nu ThinkPad X1 Fold som är en vikbar laptop. Är du i behov av ett lite mer traditionell uppsättning kan du alltid använda det tangentbord som medföljer.

Datorn har en förstklassig OLED-skärm på 13,3” och enligt företaget ska vikfunktionen klara vanliga påfrestningar. ThinkPad X1 Fold kommer att finnas tillgänglig på marknaden i mitten av året och priset ligger från 2 499 dollar.

Se hur Lenovo utformat sin vikbara skärm i videon nedan.

7. Hydraloop

Låt oss avsluta listan med vinnaren av priset Best innovation 2020 på CES 2020 – Hydraloop.

Hydraloop är ett ultramodern återvinningscenter, stort som ett kylskåp, med förmågan att rengöra och konservera upp till 85 procent av det vatten du använder. Bortsett från det kan den även hålla dig uppdaterad om återvinningsprocessen samt din vattenförbrukning.

Även om Hydraloop har en ganska dyr prisklatt – 4 000 dollar – kommer den att göra stor skillnad vad gäller vattenförbrukning, både i privata hushåll och i företagslokaler. Den kommer dessutom att bli en slags symbol för en hållbar livsstil.

Liknande artiklar

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3
februari 25, 2022

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3 – Vilken drönare är bäst?

av Marcello Rongione
bose 700 vs apple airpods max
januari 11, 2021

TEST: Apple AirPods Max vs Bose 700

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.