TEST: Apple AirPods Max vs Bose 700

Senast uppdaterad : januari, 2023 av Marcello Rongione
bose 700 vs apple airpods max

Sommaren 2019 presenterade Bose sin senaste hörlursmodell – Bose 700. Lite mer än ett år senare, närmare bestämt i december 2020, valde Apple att lansera sina allra första over-ear-hörlurar någonsin, Apple AirPods Max.

Bose och Sony har länge varit de två huvudspelarna när det gäller over-ear-hörlurar med brusreducering, medan Apple i princip dominerat marknaden för in-ears. Nu har Apple alltså expanderat sitt produktutbud till ytterligare ett område och därmed ökat konkurrensen ordentligt.

Men är verkligen AirPods Max så bra som man kan förvänta sig? Hur stor skillnad är det egentligen mellan Apples första over-ear-hörlurar och Bose 700? Läs vidare för att ta reda på vilken modell som egentligen är bäst.

Specifikationer: Apple AirPods Max vs Bose 700

SpecifikationerApple AirPods MaxBose 700
Bredd16,86 cm16,5 cm
Djup8,34 cm5,1 cm
Höjd18,73 cm20,3 cm
Vikt384,8 g252 g
Huvudbåge (material)Rostfritt stålRostfritt stål
ÖronkåporEloxerad aluminiumPlast
BrusreduceringJaJa
Antal mikrofoner9 st8 st
Bluetooth-version5.05.0
Ljudingång (3,5 mm)NejJa
RöstassistentSiriGoogle Assistent, Amazon Alexa
Batteritid20 timmar20 timmar
Snabbladdning5 min15 min
LaddningstidIngen uppgift2,5 timmar
FärgerSilver, Space Grey, Pink, Green, Sky BlueBlack, Lux Silver, Triple Midnight

Design och byggkvalitet

Låt oss börja med vårt första intryck av Bose 700 och Apple AirPods Max, nämligen designen. Här finns det viktiga skillnader som kan vara bra att känna till, både när det gäller utseende och byggkvalitet.

Bose 700

Bose 700 är en ganska nätt hörlursmodell med en stilren och minimalistisk design. Huvudbågen är strömlinjeformad och tillverkad av rostfritt stål för bättre hållbarhet. Något vi gillar extra mycket är hur Bose valt att integrera bågen på utsidan av kåporna. Av någon anledning får denna detalj hörlurarna att kännas extra sofistikerade.

bose 700 design

Själva kåporna är tillverkade av plast och har en snygg, matt finish. De är dessutom en aning vinklade för en ännu bättre passform. Kåporna omsluter hela örat, vilket i kombination med de vadderade kuddarna gör Bose 700 behagliga att bära även längre stunder.

Med en vikt på 252 gram är detta dessutom en relativt lätt hörlursmodell, om än något tyngre är Sonys tidigare flaggskepp XM3 på 225 gram. Dock har vissa användare rapporterat att de lätt faller av när de vinklar huvudet framåt i olika övningar på gymmet.

Detta kan förstås vara irriterande, men samtidigt är det en petitess om man utgår från passformen i sin helhet. Dessutom passar Bose 700 faktiskt extra bra för svettigare aktiviteter (så som träningspass) eftersom de är IPX4-certifierade. Detta innebär att de tål vattenstänk från alla riktningar.

Bose 700 finns i tre olika färger: Lux Silver, Black och Triple Midnight (som av någon anledning är betydligt dyrare än de andra två färgerna). Det finns även ett dyrare paket innehållande Bose 700 i grått/roséguld och ett tillhörande laddningsfodral.

Apple AirPods Max

Apple AirPods Max har en minst sagt okonventionell design, åtminstone jämfört med många andra hörlurar idag. Först och främst har kåporna en kantigare form och bågens silikonöverdrag får modellen att nästan kännas lite retro.

Apple AirPods Max

Kåporna täcker hela örat och kuddarna är tillverkade av memoryfoam för bästa möjliga passform och omslutning. Kuddarna (liksom över- och undersidan av huvudbågen) har ett yttre lager av nättextil som enligt experterna ger Apple AirPods Max en bättre andningsförmåga än många konkurrenter.

Något som får AirPods Max att sticka ut lite extra i mängden är byggkvaliteten. Bågen är nämligen tillverkad av rostfritt stål, vilket gör konstruktionen extra rejäl och tålig, och kåporna är gjorda av eloxerad aluminium.

Kombinationen av material får AirPods Max att kännas exklusiva, men samtidigt gör det hörlurarna extra tunga. Med en vikt på hela 384,8 gram ligger AirPods Max i samma viktklass som många hifi-lurar.

Vikten är dock ingenting som påverkar komforten. Tack vare den genomtänkta passformen är AirPods Max behagliga att bära, även under längre stunder.

Ytterligare en fördel med Apples nya hörlurar är att de kommer i flera läckra färger: Silver, Space Gray, Sky Blue, Green och Pink. Många av dessa färger är faktiskt desamma som används i Apples nya iPad Air-serie.

Slutsats

Det är svårt att utse en vinnare i kategorin design eftersom alla har olika uppfattningar om vad som är snyggt och inte.

Medan Bose 700 erbjuder en relativt subtil design tar Apple AirPods Max ett steg ifrån det konventionella. Uppskattar du en enklare design är Bose alltså att föredra, men vill du sticka ut i mängden är AirPods Max ett säkrare kort.

Vad gäller byggkvalitet är AirPods Max överlägsna – konstruktionen av stål och aluminium gör hörlurarna hållbara och rejäla. Det gör dem dock nästan dubbelt så tunga som Bose 700. Detta behöver såklart inte vara en nackdel, då många uppskattar känslan av tyngd i sin elektronik.

Vinnare: Apple AirPods Max

Köp Apple AirPods nu hos Webhallen.com

Köp Bose 700 nu hos MediaMarkt.se

Brusreducering

När det gäller brusreducering är Bose 700 och AirPods Max faktiskt relativt jämlika, vilket är förvånande med tanke på den stora prisskillnaden.

Bose 700

När Bose lanserade QuietComfort 35 II (som för övrigt inte är en föregångare, då Bose 700 är en helt egen serie) häpnades många över kvaliteten på brusreduceringen. I denna modell gick brusreduceringen dessutom att reglera i två lägen: låg och hög.

I Bose 700 har Bose tagit det hela ett steg längre – i Bose 700 kan du nämligen reglera brusreduceringen i elva olika lägen. Naturligtvis kan du även ställa in helt transparent läge där du släpper in samtliga ljud från omgivningen.

Om du var nöjd med brusreduceringen i QuietComfort 35 II kommer du inte bli missnöjd med Bose 700. Hörlurarnas totalt åtta mikrofoner gör ett bra jobb med att blockera irriterande brus, även om plötsliga ljud på högre frekvenser – till exempel trafik – kan smita igenom.

Detta kan emellertid ses både som en fördel och en nackdel. Fördelen är att du minskar risken för att inte höra omgivande trafik. Nackdelen är att du inte kan försvinna iväg till en helt ljudisolerad bubbla.

Apple AirPods Max

Även AirPods Max levererar högklassig brusreducering som tillåter dig att stänga ute irriterande ljud i din omgivning. Här kan du välja mellan tre olika lägen; på, av eller full transparens. Full transparens gör att du uppfattar ljud precis som om du inte skulle ha hörlurarna på dig.

Apple har försett AirPods Max med totalt nio mikrofoner, varav åtta stycken som arbetar tillsammans för att effektivt blockera brus. Precis som många andra hörlurar med aktiv brusreducering presterar AirPods Max bäst vid regelbundna oljud, till exempel från en tvättmaskin eller en dammsugare.

Likt Bose 700 kan de dock släppa igenom plötsliga ljud på högre frekvenser. Inte heller med AirPods Max kan du få en totalt omsluten bubbla när du lyssnar, vilket är lite utav en besvikelse med tanke på hörlurarnas prislapp. Här hade man önskat sig ett läge för total blockering.

Slutsats

Både Bose och Apple levererar bra brusreducering i sina senaste hörlurar. Faktum är att skillnaderna i kvaliteten på brusreduceringen är minimala.

Båda hörlurarna kan släppa igenom plötsliga ljud på höga frekvenser, men presterar bra på regelbundet brus. När det gäller läget för full transparens är Apple något bättre, men samtidigt kompenserar Bose för detta med sina elva olika brusreduceringslägen.

Den riktiga vinnaren i denna kategori är faktiskt Sonys flaggskepp XM4 som slår både Apple och Sony när det gäller brusreducering. Om ditt mål är att blockera allt omgivande ljud är alltså XM4 den modell du bör välja.

Måste vi välja mellan Bose 700 och Apple AirPods Max i denna kategori är Bose ändå vinnaren. Detta eftersom du i princip får samma kvalitet på brusreduceringen, fast till en dryg tredjedel av priset.

Vinnare: Bose 700

Köp Bose 700 nu hos Webhallen.com

Köp Apple AirPods Max nu hos MediaMarkt.se

Ljudkvalitet

Nu till kanske det mest avgörande av allt i en jämförelse mellan två hörlurar – ljudkvaliteten. Även om Bose 700 imponerar kommer AirPods Max att ta din ljudupplevelse till helt nya nivåer.

Bose 700

Även om Bose QC35 II enligt många erbjöd en imponerande ljudkvalitet var många experter inte övertygade. De menade att modellen hade en något för djup bas och att frekvensförstärkningarna var en aning ojämna.

bose 700

Det verkar som att Bose tagit till sig kritiken för Bose 700 låter betydligt bättre. Här får du en dynamisk och balanserad ljudbild med bra bas, detaljrikt mellanregister och krispiga diskanter.

Tack vare den inbyggda EQ-teknologin behöver du dessutom inte justera ljudegenskaperna manuellt – detta sköter hörlurarna själv.

Ytterligare en fördel när det gäller hörlurarnas ljud är den imponerande samtalskvaliteten. Av hörlurarnas totalt åtta mikrofoner arbetar nämligen fyra för att blockera omgivande brus och förbättra röstupptagningen i dina telefonsamtal.

Enligt experterna är Bose 700 faktiskt överlägsna när det gäller samtalskvalitet, betydligt bättre än många andra hörlurar, till exempel Sony XM4 (även om Sony gjort en hel del förbättringar från XM3). Även när det gäller ljud spelar Bose 700 utan tvekan i samma liga som Sony XM4, trots att de är betydligt billigare.

Apple AirPods Max

Är ljudkvaliteten det viktigaste för dig är Apple AirPods Max hörlurarna att satsa på. Visst kan köpet kännas i plånboken, men samtidigt kommer du inte att få en bättre ljudupplevelse med några andra hörlurar (med undantag för professionella hifi-lurar förstås).

apple airpods max

Apple har inte hållit tillbaka på någonting när det gäller ljudbilden i sina första over-ear-hörlurar. Oavsett vilken genre du föredrar kan du räkna med en maffig ljudupplevelse med oslagbar dynamik och välbalanserade frekvensövergångar.

Den behagliga basen i kombination med det detaljrika mellanregistret och vassa diskanten gör att all musik låter fenomenal. Extra bra är Apple AirPods Max på att definiera olika instrument, vilket utan tvekan kommer att uppskattas av många bandentusiaster.

Enligt experterna själva låter Apple AirPods Max faktiskt bäst i normalt läge, det vill säga utan transparens eller brusreducering. Om du vill höra hur bra hörlurarna faktiskt låter ska du alltså försöka undvika dessa funktioner om möjligt.

Vad gäller ljudkvaliteten för samtal är även den tillfredsställande, men knappast något som är utmärkande för hörlurarna. Det som däremot är en aning utmärkande är att hörlurarna har stöd för virtuellt surroundljud. Detta innebär att du kan använda dem för att titta på exempelvis Dolby Atmos-material med extra inlevelse på din iPhone eller iPad.

Slutsats

Även om Bose 700 erbjuder en förbättrad ljudbild jämfört med QC35 II är AirPods Max svårslagna i detta segment. Det märks att Apple lagt stor del av sitt fokus på att erbjuda så bra ljud som möjligt. Detta är såklart förståeligt eftersom ljudkvaliteten för många är avgörande.

Apple AirPods Max klarar både höga och låga frekvenser galant och erbjuder en svårslagen ljudupplevelse. Det kan dock vara bra att känna till att de presterar allra bäst utan passiv eller aktiv brusreducering.

Har du en mindre budget kommer du inte att bli besviken på det ljud Bose 700 levererar. Har du däremot råd att spendera lite mer är AirPods Max det självklara valet om ljudbilden är viktigast.

Vinnare: Apple AirPods Max

Köp Bose 700 nu hos Webhallen.com

Köp Apple AirPods Max nu hos MediaMarkt.se

Funktionalitet

Vad gäller funktionalitet finns det stora skillnader mellan Bose 700 och Apple AirPods Max som faktiskt kan vara avgörande för många användare.

Bose 700

Bose är kända för sina användarvänliga produkter och Bose 700 är inget undantag. Hörlurarna är enkla att använda och förstå sig på, inte minst tack vare den enkla knappsatsen. Medan QC35 II hade sin på- och avknapp på sidan av ena kåpan har Bose 700 alla kontroller diskret placerade på undersidan av kåporna.

På den högra kåpan finns ett laddningsuttag och två knappar: en för att sätta på och stänga av hörlurarna samt för att aktivera Bluetooth och en för aktivering av röstassistent. Här finns även en touchfunktion som tillåter dig att trycka eller svepa i olika riktningar för att byta låt, hoppa över spår, pausa eller reglera volymen.

På den vänstra kåpan finns bara en knapp som du använder för att reglera nivån på brusreduceringen. Håller du in denna knapp aktiverar du det transparenta läget för att släppa in omgivande ljud.

Du kan även styra dina Bose 700 via appen Bose Music (inte Bose Connect). Via appen, som är extremt användarvänlig och  kostnadsfri att ladda ner, kan du bland annat styra brusreduceringen, ställa in automatisk avstängning och se återstående batteritid.

Vad gäller tillbehör får du med ett fodral för att skydda hörlurarna när du inte använder dem. Eftersom Bose 700 inte är hopvikbara är fodralet något större än tidigare, men detta är knappast något större problem.

bose 700 fodral

Du får även med en ljudkabel (2,5 mm till 3,5 mm) som du kan använda när batteriet i hörlurarna tar slut samt en USB-kabel för laddning.

Apple AirPods Max

Även Apple är kända för att utveckla enklare produkter som är enkla att förstå och AirPods Max erbjuder hög användarvänlighet rakt igenom. Här finns bara två kontroller: en knapp och ett vrede. Apple har med andra ord lyckats stå emot lusten att skapa touchkontroller, vilket få andra tillverkare har gjort.

Genom att klicka på vredet kan du byta låt, hoppa över låtar, pausa, besvara samtal och aktivera Siri. Om du istället vrider på det justerar du volymen och knappen använder du för att växla mellan aktiv och passiv brusreducering.

Till skillnad från Bose saknar AirPods Max en tillhörande app. Istället är varje kåpa utrustad med ett H1-chip och intelligenta sensorer som känner av när du sätter på dig hörlurarna. När du gör det kommer de automatisk att ansluta till din närmaste enhet. Parkoppling kan inte bli mycket smidigare än så.

Likt många andra hörlurar kommer AirPods Max med ett tillhörande fodral. När du placerar hörlurarna i fodralet känner sensorerna av detta och går automatiskt över till ultralåg energiförbrukning. Detta är såklart en fördel, men vad gäller själva fodralet är bristerna många.

Fodralet har kanske den märkligaste utformningen vi någonsin sett. Det täcker nämligen bara kåporna medan bågen är helt oskyddad. Med tanke på hur dyra dessa hörlurar är förstår vi inte riktigt tanken med designen. Hela poängen med ett fodral är trots allt att skydda hela hörlurarna mot repor och skador, men Apples fodral skyddar enbart kåporna.

apple airpods max fodral

Ytterligare en nackdel när det gäller användarvänligheten är att AirPods Max enbart är anpassade för trådlös användning. Här finns ingen ljudingång och om du vill använda dem till exempel på ett flyg måste du köpa till en Lightning till 3,5 mm-adapter och en AUX-sladd.

När batteriet tar slut blir hörlurarna dessutom obrukbara. De kan inte användas som passiva hörlurar som exempelvis Bose 700 eller Sony XM4 kan, utan du måste alltid ha batteri för att använda dem. Sist men inte minst är AirPods Max, likt AirPods Pro, främst anpassade för Apple-användare.

Slutsats

Det finns stora skillnader när det gäller funktionaliteten i AirPods Max och Bose 700. Faktum är att detta kan vara Apples främsta svaghet när det gäller dessa hörlurar.

Först och främst är AirPods Max enbart kompatibla med Apple-enheter, även om detta inte behöver vara ett problem för de som redan är inbitna Apple-fantaster. Det finns dessutom ingen ljudingång och hörlurarna kan enbart användas med trådlös anslutning.

Detta till skillnad från Bose 700 som både kan användas som passiva hörlurar och som dessutom har en medföljande ljudkabel. Bose 700 är dessutom kompatibla med röstassistenterna Google Assistant och Amazon Alexa, medan AirPods Max enbart fungerar ihop med Siri.

Något som däremot talar för AirPods Max är den sömlösa parkopplingen som inte kräver någon app. Samtidigt är det långt ifrån svårt att ansluta Bose 700 till dina enheter – och Bose är dessutom kompatibla med alla operativsystem.

Sist men inte minst är det fodral du får med Bose 700 överlägset bättre än Apples märkliga ”halvfodral”.

Vinnare: Bose 700

Köp Bose 700 nu hos Webhallen.com

Köp Apple AirPods Max nu hos MediaMarkt.se

Batterikapacitet

Både Bose 700 och AirPods Max erbjuder bra batterikapacitet och snabbladdning för några timmars extra lyssning.

Bose 700

Likt QC35 II har Bose 700 en batteritid på 20 timmar, vilket är ganska ”standard” när det gäller trådlösa hörlurar med brusreducering.

Varje gång du startar hörlurarna kommer en röst att meddela hur många timmars lyssning du har kvar, en trevlig finess som QC35 II saknar. Du kan även hålla ett öga på kvarstående batteritid i appen.

Att ladda upp batterierna fullt tar 2,5 timmar, men Bose 700 stödjer även snabbladdning där bara 15 minuters laddning ger dig några timmars extra lyssning. Du laddar dem enkelt via USB-kabeln som medföljer.

Det finns även en dyrare variant av Bose 700 som kommer med ett laddningsfodral som ger dig upp till två extra fulladdningar (det vill säga 40 timmar). Naturligtvis kan du även köpa till fodralet separat till ett pris på drygt 900 kronor.

Apple AirPods Max

Även AirPods Max utlovar en batteritid på 20 timmar, en löfte som de också håller. Hur lång laddningstiden för dessa hörlurar är framgår inte, men vi kan tänka oss att den ligger omkring 2 – 3 timmar.

Likt Bose 700 stödjer AirPods Max snabbladdning, men här krävs bara 5 minuters laddning för 1,5 timmes extra lyssning. Laddning sker via Lightning-uttaget med USB-anslutning. Med andra ord kan du ladda hörlurarna både via en adapter och i datorn.

När du placerar AirPods Max i fodralet kommer de dessutom att övergå till extremt låg energiförbrukning automatiskt, vilket kan spara dig ännu mer batteri.

Slutsats

Både AirPods Max och Bose 700 har 20 timmars batteritid, vilket är tillfredsställande, men långt ifrån imponerande. När det gäller Bose 700 finns det inte mycket att anmärka på, men vi hade förväntat oss mer av Apple med tanke på AirPods Max höga prislapp.

Det som däremot skiljer de två modellerna åt när det gäller batteri är snabbladdningen. Medan AirPods Max bara kräver 5 minuters laddning för 1,5 timmars extra lyssning kräver Bose det tredubbla. Samtidigt rör det sig om några minuter, så detta kommer knappast vara en avgörande faktor för de på jakt efter nya hörlurar.

Även i denna kategori är faktiskt en modell från Sony den riktiga vinnaren, nämligen XM4. XM4 ger dig en batteritid på totalt 38 timmar, vilket är nästan är dubbelt så mycket som AirPods Max och Bose 700.

Om vi ändå måste utse en vinnare är det AirPods Max som får några extra pluspoäng för snabbladdningen och den automatiska övergången till strömsparläge i fodralet.

Vinnare: AirPods Max

Köp Bose 700 nu hos Webhallen.com

Köp Apple AirPods Max nu hos MediaMarkt.se

Prisklass och tillgänglighet

Vad gäller pris finns det minst sagt stora skillnader mellan AirPods Max och Bose 700. Bose 700 är helt klart det prisvärda alternativet, medan AirPods Max lämpar sig för Apple-användare med något djupare fickor.

Bose 700

Bose 700 ligger i mellanprisklassen när det gäller premiumhörlurar. Prislappen ligger i skrivande stund på omkring 2 500 – 3 000 kronor, vilket bara är några hundralappar dyrare än Bose QC35 II.

Är du ute efter ett par snygga och prisvärda hörlurar som ändå håller riktigt hög kvalitet är Bose 700 modellen att satsa på. De finns dessutom tillgängliga hos de flesta stora återförsäljare, till exempel NetOnNet och MediaMarkt.

AirPods Max

AirPods Max ligger i en betydligt högre prisklass än många liknande hörlurar. För att bli ägare till ett par AirPods Max får du vara beredd att betala dryga 7 000 kronor. Detta gör modellen till en av de dyraste på marknaden för ”vanliga” hörlurar, men fortfarande inte i närheten av professionella hifi-lurar som startar på drygt 15 000 kronor.

I och med att AirPods Max är relativt nya är de fortfarande ganska svåra att få tag på. Hos många återförsäljare är de fortfarande fullbokade eller slut i lager.

Slutsats

Många är kluvna till huruvida priset för AirPods Max faktiskt är rimligt eller inte, med tanke på att varken brusreduceringen, funktionaliteten eller batteritiden är särskilt häpnadsväckande. Samtidigt kompenserar modellen för detta med sin briljanta ljudbild som enligt experterna själva är svårslagen.

När det gäller priset finns det ingen riktig vinnare eftersom det handlar om preferenser. AirPods Max ger dig helt klart kvalitet för pengarna, både vad gäller ljudbild och konstruktion. Samtidigt är många egenskaper snarlika Bose 700.

Vill du ha mycket för pengarna är Bose 700 helt klart ett bättre val. De är dessutom mycket enklare att få tag på, åtminstone i dagsläget.

Vinnare: Bose 700

Summering

Både AirPods Max och Bose 700 levererar hög kvalitet på flera olika nivåer. Medan Apple satsat helhjärtat på bygg- och ljudkvalitet har Bose fokuserat på helheten. Bose ger dig mer för pengarna, men Apple är helt klart vinnaren när det gäller kommer till ljud och kvalitet.

Är du en inbiten Apple-fantast med en större budget är AirPods Max det bästa valet. Om du däremot vill komma undan billigare utan att kompromissa allt för mycket kommer du inte att bli besviken på Bose 700.

Relaterade artiklar och vidare läsning

Hörlurar test – bästa hörlurarna 2023

Inear-hörlurar test – bäst i test 2023

Liknande artiklar

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3
februari 25, 2022

DJI Mini 2 vs DJI Mavic 3 – Vilken drönare är bäst?

av Marcello Rongione
playstation 5 vs xbox x
november 2, 2020

Playstation 5 vs Xbox Series X – Vilken är bäst?

av Alexandra Eriksson

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.